Råd / Vattning /

Nyckelord: vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

Inlägg med vattning som nyckelord.

Hej!
Har precis börjat med orkideér, jätteroligt men nu i början känns det lite svårt, speciellt med vattningen.
Vad säger ni om intervallen? Jag vattnade för 14 dagar sedan men de (jag har fyra) känns fortfarande lätt fuktiga en bit ner i krukan. Vattnade jag för mycket förra gången? Doppade krukorna i vatten, fick sedan stå och rinna av. Har lecakulor i botten på ytterkrukan så jag vet att de inte har stått och trampat blött.
Ska jag vattna eller vänta tills det har torkat upp mer i krukorna??
Med vänlig hälsning Lisa

Nyckelord: vattning, nybörjarfråga

8/12 -08

Hej, det e nog ok att vattna nu. Jag vattnar mina ca en gång i veckan, odlar i normal rumstemperatur. Fast det beror förstås på vad det är för orkideer du har. Men för Phalaenopsis och Paphiopedilum är det lagom med ca en gång i veckan.

8/12 -08

Tack för svar. Det är Phalaenopsis. De står i normal rumstemperatur men jag undrar om de står lite för mörkt nu under vintern. De står en bit ifrån fönstrerna och ej i söderläge. I vilket väderstreck har du dina? På fönsterbräda eller en bit in i rummet? På vilket sätt vattnar du dina? MVH Lisa

8/12 -08

De står i fönster å strax breve förstret. Har även hyst in någrsa hos min far, han har svalare, ca 17 grader, ibland 20, ibland ner till 14, vilket inte e så bra egentligen. Nåja där behöver de inte vattnas så ofta eftersom det dunstar sakta pga temperaturen. Men som sagt ca en gång i veckan-var 10e dag. Låter dem sitta kvar i ytterkrukan å häller i vatten å låter dom dränkas ända upp t krukkanten å låter dom simma en stund, sen rinner de av ordentligt vilket e viktigt. Göder Phallarna mer sällan nu under vintern eftersom de står stilla vanligtvis, de som blommar el växer på får ett näringsbad nån gång ibland. Paffarna får mer gödning.

8/12 -08

Välkommen till OP! Det där med vattningsintervall kan vara knepigt i början. Jag försöker lära mig hur tunga krukorna känns när plantorna är nyvattnade resp torra. Ingegerd

8/12 -08

Välkommen Lisa Lu, vattningsintervaller beror ju också på vilken typ av
kompost, och hur nedbruten komposten är. På Phalaenopsis kan man
se ganska bra på färgen som rötterna har, silvergrå färg betyder att de
är torra, medan gröna/grönaktiga betyder att de har fukt kvar.
Jag låter inte mina Phalaenopsis torka ut helt, speciellt inte när de har
knopp eller blommar. Jag har alla mina plantor så nära fönstret, (söderfönster),
som möjligt samt har 3×150W lågenergilampor som extrabelysning, jag har
öven fixat till undervärme som håller 25-28 grader för att slippa kallras, så jag
måste vattna dem minst en gång veckan.

20/12 -08

Hej !
Såg ditt svar först nu, har inte haft tid innan. Tack så mkt ! Bra tips. MVH Lisa

20/12 -08

Just nu vattnar jag mina oftare. Det beror ju också på art eller hybrid, men som sagt det syns ju ofta på rötterna och hur mycket rötter plantan har, har den mycket rötter torkar de ut fortare. Jag har ingen extra belysning fastän några arterna kanske skulle behöva det, men de blommar den årstid då de ska blomma i deras naturliga habitat. Hybriderna blommar hela tiden, då de gamla stänglarna har blommat klart klipper jag bort dem fastän stängeln inte vissnat ner helt men de sätter nya på en gång.

20/12 -08

Hej Lisa Lu!
Så här vattnar jag nu på vinterhalvåret. Jag har dels växter i skåp utan fläktar och andra attiraljer, men med belysning. Dels i fönsterkarmarna där värmen från elradiatorer stiger upp.
På fönsterbänk: Orkidébad var 3:e vecka. Då doppar jag krukorna i en hink med rumsvarmt vatten+ näringslösning. Dessemellan lite kompletteringsvattning när vissa av krukorna börjar bli för torra. Har även leca på botten av ytterkrukan dit överskottsvattnet hamnar. ( De olika krukstorlekarna och växtens behov av tillskott får avgöra mängden)
I skåpet där luftcirkulationen och värmen inte är lika stor bad var 3- 4:e vecka. Dessemellan spraydusch ibland varje dag (belysningen torkar de högre placerade snabbare på ytan + att jag har en del monterade där också som måste sprejas varje dag.
Så ser det generellt ut hos mej och det är sämre med för mycket vatten än att orkidéerna får torka ut lite extra. De är tåliga och hämtar snabbt upp sig när man ser tydlig tillväxt av rötter eller skott. Då brukar mina få lite ökad bevattning.

Ge ditt svar
ej egen bild, men det är denna sort jag har köpt. Från CoutureNoir.

Hej, jag har trots att jag ännu är nybörjare inte kunnat låta bli att köpa en Dendrobium. Min fråga är nu ungefär hur ofta den skall ha vatten nu under vintern då den börjar blomma och hur man ser att den vill ha mer vatten.
MVH /Malin

Nyckelord: vattning, dendrobium, vatten

2/12 -08

Oj, jag var så upptagen av att få namnet rätt att jag inte besvarade klart min fråga i rubriken. "Hur vet jag att min Dendrobium Hollywood, Dendrobium Phalaenopsis, vill ha vatten?" skall rubriken lyda. Tack på förhand!

2/12 -08

Vacker färg på blomman.
Jag har bara en Dendrobiumphalaenopsis, och jag vattnar när jag tycker
krukan är lite lätt, kan bli 1 gång/veckan eller 10 dagar emellan.
Det beror också mycket på vilken typ av kompost den står i, enklast är att lära
sig genom att känna vikten på krukan nyvattnad och när den är torr.
Har Du en transparent kruka så ser Du när rötterna blir vita nere i krukan.
Den tål torka bättre än ständigt blöt kompost i alla fall.

3/12 -08

Tack så mycket för tipset! Det skall jag absolut försöka klura ut. Den står i någon sorts barkmix för övrigt och tyvärr är krukan svart. Jag har nämligen gått på rötterna tidigare och blev lite fundersam nu när jag inte kan det längre. Tack igen!
/Malin

Ge ditt svar

Ni som har MÅNGA orkideer, hur vattnar ni alla dessa så enkelt, snabbt och effektivt som möjligt? Vore väldigt intressant att höra hur ni brukar göra!

Nyckelord: vattning

21/11 -08

Sen 1½ år, så springer jag runt med en kanna med riktigt smal pip.

21/11 -08

Ahaa! Har hört talas om det tillvägagångssättet Hur ofta gör du detta?

Jag vattnar de flesta genom att hålla krukan över en spann och låta vattnet rinna av där. Liksom Mia med en kanna med smal pip. Skulle gärna vilja ha det enklare...

21/11 -08

men då har ni vitmossa som kompost, eller? Verkar va svårt att få det ordentligt genomfuktat annars

21/11 -08

Jag doppar dom i en10 liters hink med ljummet (25-30 grader) regnvatten med gödning, och håller dom under vattenytan tills det slutar bubbla. Så får dom stå en stund och rinna av.

21/11 -08

Jag har ca 100 orkidéer och jag låter mina stå en stund i vatten i en ytterkruka som är ett nummer större än blommans egen kruka, sedan får de rinna av innan jag ställer tillbaka dem på rätt plats. Det tar ett par timmar och jag önskar det funnes ett enklare och snabbare sätt, men det är det bästa jag kommit på hittills. Mellan varje ny blomma silar jag vattnet i en saftsil.

Blomtjuven: Jag använder barkkompost med kokosfibrer, vitmossa får ju inte bli för blöt. Att doppa plantorna är ju snabbare men medför en risk att sprida ohyra. Därför använder jag inte den metoden, dessutom kan det bli röta om man doppar för djupt.Vattnar så en gång i veckan (de som behöver) sedan kollar jag emellanåt och ger om det behövs uppifrån, i krukans ytterkant där det torkar ut fortast.

21/11 -08

Hej Sheila, jag har funderat på att göra ungefär som du, men när jag prövat att doppa så får jag ofta in vatten i bladrosetten. Hur undviker du det, enbart träning eller har du något knep? Ingegerd

21/11 -08

Ingegerd, jag håller nog bara på fri hand, och skulle Du få vatten i bladrosetten, ta ett djupt andetag och blås ur

21/11 -08

Tack då vet jag Hörde någon här tipsa om filterpåsar att torka upp med mellan blad, inte dumt men skönt att slippa

21/11 -08

Jag har mina i sina ytterkrukor å så får de simma runt nån-några minuter, sen häller jag bort vattnet å låter dem rinna av. Eller så spolar jag genom dem under kranen eller i badkaret med duschen.

22/11 -08

Jag använder en 5-liters Hozleock tryckspruta och sprayar igenom krukorna. På så sätt behöver jag aldrig flytta på plantorna och det är mänskligt att vattna alla plantor utan att det tar för lång tid. Jag varvar osmosvatten och gödningsvatten.

22/11 -08

Jag har ännu bara runt 50 orkidéer (om man inte räknar skåpet och flaskbarnen) så jag laddar upp ett gäng krukor påen bricka och tar från odlingsrummet in till köket. Där doppar jag i ljummet vatten med svag gödning varje söndag (spolar ur med rent vatten var 6:e vecka). Jag har en sådan super bra 5L tryckspruta som jag använder samtidigt och ger hela plantan en rejäl dusch (phallarna vänder jag upp och ner samt blåser ur). De får stå och rinna av medan nästa gäng vattnas - sedan upp på brickan och in i rummet igen. För de som skall ha ett dopp till mitt i veckan tar jag med en 10L hink med ljummet vatten och doppar i det (håller dom under vattenytan tills det slutar bubbla). Till nanoskåpet har jag ett automatiskt vattningssystem men jag vattnar dem ändå med svag gödning 1ggr/veckan med hjälp av trycksprutan. Mini drivhusen med flaskbarnen vattnar jag ca 3 ggr/veckan med det orangea monstret (trycksprutan) = oumbärlig utrustning!

Det tar ca 1,5 tim på söndagen, och 30 min mitt i veckan. När jag får fler måste jag nog hitta på ett snabbare sätt... fast jag trivs med detta just nu. Ganska terapeutiskt.

22/11 -08

Jag har en blandning av bark, kokos och vitmossa. Jag har i många år vattnat genom doppning. Utomhus har jag använt en tryckspruta. Nu i september när plantorna togs in övergick jag till att spruta inomhus också. Jag tittar ner i ytterkrukorna efteråt för att se att inte vatten når upp till innerkrukan. Det blir fler vattningstillfällen men det går mycket snabbt jämfört med att bära omkring krukor och låta dem stå och suga i sig vatten i en bunke.

22/11 -08

Jag har 6 st 10-liter spannar utplacerade i närheten av växterna, och så vattnar jag endast med att doppa krukan .... och eftersom jag kör fullt ut med spagnhum och tack vare självsugningsefekten, så doppar jag tex 1/4, 1/3, 1/2, eller 100% ... beroende på hur vått jag vill ha till respektive planta !
Sommartid utomhus dränker jag hela plantan ......

22/11 -08

Kul att läsa hur andra gör och det finns en gemensam nämnare - att det tar mer tid än att vattna motsvarande mängd "vanliga" plantor. Själv har jag en stor platsback (IKEA) med gödningsvatten som jag drar runt i lägenheten på ett gammalt skrivmaskinsbord med hjul. Över halva backen ligger ett galler där jag placerar plantan. Med 0,5-liters mått öser jag sedan igen plantan med några liter. Det tar ca 2 timmar/vecka. Samtidigt passar jag på att klippa bort dött, sätta i eller ta bort pinnar och njuta av utvecklingen av dom.

22/11 -08

När jag läser hur ni, som har många orkidéer gör, så undrar jag - har ni samma intervall mellan vattningarna på alla orkidéer? Jag vattnar mina två Dendrobium och min B Nelly Isler lite oftare än mina Phallar. Ingegerd

Jag är lat, därför har jag merparten i semihydro.
Då blir det inte så ofta man behöver vattna.

Eje

22/11 -08

iwahl: nej alla orkideer är inte på samma vattnings intervaller. Men jag försöker anpassa odlingsmediumet så att det passar in tll min vattnings rutin. Men vissa går 10+ dagar nu på vintern, andra får 2ggr/veckan. Men jag har bara 2 "stora" vattningsdagar (sön & tors), vissa får sedan specialbehandling mellan de två. Min barrotade vanda tex badar varje/varannan morgon när jag äter frukost.

Intervallerna måste ju anpassas till behovet! T.ex. håller ju en stor kruka fuktigheten mycket längre än en liten och barrotade måste ha vatten mycket oftare än krukodlade.

22/11 -08

åååå vad ni verkar ordentliga och systematiska i er vattning! får nästan dåligt samvete... jag vattnar nog för sällan tror jag. typ var tionde-fjortonde dag nu och lite oftare på sommaren. gödning varannan vatttning under vår-sommar-höst. de som blommar får gödning även andra tider på året vid varannan vattning. jag hälller vatten i en hink som får stå under natten sedan doppar jag alla i samma vatten. kommer det vatten i bladrosetten så torkar jag upp det. kanske borde paphisarma och orkisarna med bulber få vatten oftare, vad vet jag.
(inte för att jag kan räknas till de som har MÅNGA orkideer, men jag svarar ändå)

22/11 -08

Från john.

Jag vattnar med en elefant + jag har en pump som ger 400litar som är kopplat till ett duschmunstycke

22/11 -08

HA!!!! Jag trillade nästan av stolen!

24/11 -08

ha ha John! Den var rolig. Vill ha!!!

Ge ditt svar

5/11 -08

vattning

Jag har alltid vattnat med vatten som har fått stå ett tag ( dar) o det har varit ok. Men kan det kanske gå bättre???
Hur gör ni?? När det gäller Sthlm vattnet det är väl tillräckligt mjukt !? signes

Nyckelord: Vattning

Ge ditt svar

Jag har läst runt på lite olika sidor och hittar olika info. I butiken där jag köpte min paph. så sa hon att den vill ha mer och oftare vatten än andra tex phalaenopsis. På denna sida står att den ska vara lite fuktig men inte blöt, på orkidéhuset står att den ska torka upp mellan vattningarna.

Så nu funderar jag lite på om jag ska vattna den oftare än de andra, ska jag ändå vänta tills den känns helt upptorkad i barken? Eller ska jag låta den vara fuktig hela tiden?

Jag har inte planterat om den sen jag köpte det, borde jag sätta den i pinjebark eller trivs den bättre med den den står i som är lite "finare"?

Hoppas jag kan bli lite klokare så här i början så jag inte tar livet av för många.

Nyckelord: vattning, paphiopedilum

20/8 -08

Min åsikt är att de flesta papharna trivs bra i snabbtorkande medium som pinjebark med lite kokosfibrer i eller vanlig orkidemix från blomsterlandet som redan har lite smått och gott blandat i med barken. De gillar inte att bli helt torra, men skall torka ut lite mellan vattningnen (inte lika mycket som phallarna), varför bark mix funkar utmärkt. Det betyder dock inte att de gillar att vara fuktiga hela tidensom tex. masdevallias. Jag vattnar mina ca dubbelt så ofta som mina phallar, så i stora drag 2ggr/veckan det varma månaderna och ca 1 ggr/veckan resten av året. Alla mina står i ventilerade krukor (lackad keramik med lufthål i) i orkidemix och stortrivs. Håll koll på hur de mår och justera allt efterhand. Lycka till.

20/8 -08

Jag håller med föregående talare. Det ultimata i min värld vore att vattna exakt när den torkat ut, men så kam na ju inte göra när man har 200+ plantor. Alltså kan några stå torra ett par dagar, medans andra kanske inte torkar ut så mycket som dom borde... och jag har inte sett att någon planta mått särskilt dåligt av varken det ena eller det andra. Du bör dock kanske inte ha dom stå torra mer än en vecka då de inte har några bulber att lagra vatten i.

20/8 -08

Tack till er båda, det var bra info. Nu ska jag bara försöka ta reda på hur lång tid den tar innan den torkar upp nästan helt. Spraya kan jag göra varje dag eller?

Hihi 200+, jag är låååångt därifrån så jag borde kanske kunna vattna exakt när den torkat ut har ju bara 12. Men väntar på 3, men med 15st har jag all tid i världen för dem, nästan lite för mycket tid, går och kikar hela tiden. Men snart börjar skolan och då har jag knappt nån tid alls.

21/8 -08

Vissa phapar jag har, har jag planterat i spaghnum och de trivs utmärkt. När mossan har blivit torr vattnar jag egenom den till nästa gång den har torkat upp. Funkar jätte bra. Rötterna blir kanon fina.

21/8 -08

Då får jag skaffa mig några stycken och testa mig fram med vad de trivs bäst med här hemma. En bra andledning till att köpa fler

Ge din åsikt

Min Coelogyne cristata har idag 24 blommor.Ca 20 knoppar till står på tur.Behöver den mycke mer vatten nu,vill ju inte riskera knopparna.

Nyckelord: vattning, Coelogyne cristata

14/2 -08

Anette - Jag har mina cristator i hydro. De har alltså tillgång till vatten hela tiden.
De blommar hur bra som helst utan att torka. Jag styr bara med temperaturen.

15/2 -08

OK tack Berrak.Då ska hon få lite mer vatten nu.
Anette

Ge ditt svar

Har delade meningar här, vill gärna ha svar på vad ni tror eller vet.
vattning av orkidéer i allmänhet gällde detta, ska de vattnas "rikligt" när de kommer med blommor eller när det kommer nya blad?
Vilket som verkar fungera då bådas blommar och frodas...

Nyckelord: vattning

29/1 -08

Min åsikt: Mer vatten vid tillväxt än vid blomning

Ge ditt svar

18/9 -07

18/9: Ur led...

Jag springer här och doppar och sprayar alla min orkidéer, samma manöver gjorde jag ju i söndags. Kan för mitt liv inte begripa detta. De sprutar ut skott från alla håll och vill ha vatten och näring som aldrig förr. Vad har flugit i dom? Begriper dom inte att det är höst och dags att varva ner? Eller är de också ur led så som man säger om tiden och klimatet?
Brevbärarn blev en besvikelse. Han hade inte med sig något besked om de skickade plantorna från Schwerter. Nu har det gått precis en vecka sedan de skickades. Hur lång tid ska det ta egentligen? Det tyska maskineriet som sägs vara så organiserat och väloljat? Ur led är tiden, klimatet, orkidéerna, Tyskland och posten!

Nyckelord: vattning, Schwerter

18/9 -07


Monica,ditt inlägg här, var upplyftande att läsa
Om någon sett mig nu, småskrattande, ensam framför datorn, hade nog personen allvarligt börjat fundera över om det står riktigt rätt till
Men jag håller med dig i att tiden, orkidéer, post och klimat ÄR ur led.
Tyskland, har jag däremot inte någon erfarenhet av, ännu
Jag hoppas du får trevligare besök av brevbäraren i morron, och att du blir nöjd och belåten, när du väl fått hem det du beställt

18/9 -07

Jag får sitta med hörlurar på och låtsas lyssna på Lindeman-sketcher medan jag jobbar vid datorn... annars får arbetskamraterna alla sina misstankar om mig bekräftade!
Monicas analys av läget är lysande. Det lär finnas en kvantfysikalisk regel som säger att allt faktiskt var bättre förr!

18/9 -07

Jag kan rapportera samma slags urled-het här hemma hos mig. Flera av mina orkidéer skjuter nya skott inte endast årstiden till trots, utan även trots dåliga rötter och skrynkliga bulber. (Har fortfarande inte lyckats förbättra någonting på den fronten sedan jag köpte stackarna, men de verkar ju inte lida någon nöd.) Jag var i Tyskland igår förmiddag och det verkade som vanligt, men å andra sidan blev jag påkörd bakifrån det första som hände och därigenom kastades jag kanske ur led. Bara inte nacken gjorde det, är jag nöjd.

18/9 -07

Hehe, lite gnäll kan vara hälsosamt ibland, både för sändare och mottagare.

/M v h, Gnällombudsmannen

Ge din åsikt

Här är det Phrag Eugene Conroy (longifolum x wallisii) som är överlägsen mästare. Som god 2:a kommer Encyclia radiata och 3:a Phrag Sedenii

Nyckelord: Vattning

Vad jag vet är det Gongora chocoensis. Men så har jag ju en hel del i leca och stående i botten på akvariet, där botten är vattenfylld. Så om det är någon av dem som suger mer har jag ingen aning om. Dock får jag fylla på rätt ofta.

1/8 -07

Jag håller inte med, jag tycker min Dendrobium anosmum behöver för mycket vatten just nu. Den är planterad i vitmossa, och blir kruttorr på andra dagen efter vattning, det duger inte.

1/8 -07

Coryanthes
Paraphalaenopsis
Stanhopea
Bulbophyllum
Masdevallia

Jag vet ej… Jag har nästan alla mina i leca. men samtidigt har jag lika mycket vatten i ute krukan för luftfuktigheten… Fönstret har varit öppet sedan i mars. Dom son står närmast…. dunstar först, förstås… /L

Rossioglossum grande
Cymbidium
Laelia anceps
Miltoniopsis
Brassia
Epi. Green Hornet
Epi. pseudoepidendrum
Encyclia cochleata

Nå er det definitivt Cycnoches chlorochilon, den drikker som en svamp. Etter det er det nok Phrag. bessae og mine Pleurothalliser (små men tørste)
Jeg har ikke tatt med Vanda/Ascocenda da disse ikke står i medie.

Ge ditt svar

Semestertider... hur länge vågar man egentligen lämna plantorna ensamma? Det beror naturligtvis på en massa faktorer.. värme, luftfuktighet, art mm... men ... 8 dagar utan vattnande.. kan det ta död på...eller i alla fall allvarligt skada någon planta?

I regel är det väl också så att plantor i knopp är värre att lämna utan vatten? Jag har 4 paphar, en aerangis och en ascocenda som är på G. Kanske borde man i alla fall packa med dessa?

Nyckelord: semester, vattning

23/7 -07

Jag har varit bortrest en vecka. Den enda jag fick ett adoptivhem var Dendrobium pendulum. Alla mår bra. Blommorna på Dendrobium anosmum vissnade (snyft), den vill ha vatten varje dag, men annars har även den klarat sig. Dendrobium deareii som stod i knopp och som också är ganska vattenkrävande har fortfarande kvar sina blomknoppar och de är på tillväxt. Jag hade förståss persinnerna nerdragna i de soligaste fönstren med bara smala springor för ev. solljus att tränga igenom.

23/7 -07

Lämna in dem till mig...(ler ett snett varggrin)
Skämt åsido, om paffarna är någorlunda vuxna borde det inte vara något problem att lämna dem nyvattnade en bit in från fönstret, med fuktfat under. Om det bara rör sig om några få krukor kanske du kan göra sån där självvattning med garnveke över till ett glas vatten? Det låter som det vore tryggare för knopparna att stanna hemma. Kanske man kan göra ett arrangemang med en liten plastpåse som löst omger själva knopparna utan att de tar emot plasten, en tanke som jag inte vet hur praktiskt genomförbar den kan vara...

23/7 -07

Mattias, om ni åker åt mitt håll, så lämpa av dem hos mig så ska jag passa dem åt er. Vi är hemma resten av sommaren, förutom enstaka dagsutflykter.

Ge ditt svar

Min jättesnälla sambo tyckte han skulle va snäll och ge min orkide som står på storarumsbordet lite vatten. Problemt e bara det att han gav den koncentrerad ättika ca 2 dl innan han upptäckte det... Som tur e spolade han av den, men jag gillar det ändå inte....

Nyckelord: ättika, vattning

14/7 -07

ooooooooooops

Hur lyckas man med det???........;-)) hoppas orkdeen inte tog alltför illa upp..du får berätta hur det går..

14/7 -07

Många stora upptäckter görs av en slump. Du får kolla plantan nu och se hur den reagerar - kanske finns den nya supernäringen "Vinegar Boost" på marknaden om något år?

14/7 -07

Man kan ju döda ogräs med ättika , så om den hann o suga i sig så kanske det blir begravning på den. Tror inte att det finns näring i det.
Då skulle ju ogräset ha fest när man sprutar det på dom. Det brukar visa sig ganska fort om ättikan har gjort sitt. Vad det i går, Fredag den 13 som han gjorde detta?

14/7 -07

Nej det experimentet var nog inte helt lyckat, även om dom flesta orkisar vill ha det lite surt ... Sambosar, särbosar, härbosar och därbosar bör ha orkidéförbud om dom inte har ordning på huvud och fingrar. Som sagt berätta hur det går. Har ni ättika i vattenkannan?

14/7 -07

Nja, den stackars orkidén får nog problem med sin framtid tror jag. Förhoppningsvis kanske den var väääääldigt utspädd!

14/7 -07

Jisssssses! Den sambon hade åkt ut ögonaböj! )

14/7 -07

Hade det på bordet efter att haft det till middagen ( jag älskar ättika) Han trodde det va vatten ända tills han kände doften och då hade han vattnat rätt duktigt. Japp det va i går eftermiddag...
Änså länge e den pigg i allafall, hoppas att den klara sig annars blir jag av med två den har en bäbis som snart ska få leva på egenhand oxå... plus treblommande stänglar som blommat i 6 mån. Så lite surt vore det om den dog...:(
Jag håller tummarna i allafall.på att den klarar sig

14/7 -07

[Hennes Sambo] VIsst var det ett misstag, men med tanke på aytt de där Orkidéerna börjar sprida sig som ogräs överallt här i vår lila lägenhet, så kanske det inte var så illa ändå :P
Hon får se det så här: Nu försvinner eventuellt en av brudorkidéerna, så yhon får plats med de där exotiska direktimporterade varianterna som hon önskat sig i födelsedagspresent... (eller så kan man ju använda det nyvunna utrymmet till något vettigt - som en kaktus eller plastblomma :P)

14/7 -07

Ojoj, Josses sambo... Du bör nog ligga riktigt illa till, om du inte förverkligar det där med exotiska importerade orchisar på födelsedagen....självbevarelsedriften talar nog till dig! Den där stackaren du "syrade" lär nog gå hädan...
Min make vågar inte vattna någon blomma i vårt hus av rädsla att det skulle vara ngn av hustruns orkidéer. Vilket då får till följd att ENDAST orkisar vattnas och snart har jag äntligen tagit död på resten av "ogräset"!! Fniss!

16/7 -07

Josses sambo, om du någonsin vill bli mer än sambo tror jag du gör klokt i att snabbt reparera skadan, tex genom att köpa just en av de där dyra exotiska skönheterna... ))
Innan vi åkte på semester ville min ene lille son (20 år...) vara snäll mot sin mamma och hjälpa henne genom att vattna blommorna. Tyvärr var han bara inte riktigt med på att ganska många av mina ytterkrukor har hål i botten... och vi har parkett på golven... Många trasor gick det åt ))

Ge ditt svar

Vattnade papharna i dag och upptäckte att min Paph. bellatum hade dussintals vita, ulliga fiender. Som tur är har jag alltid en flaska 70% tvättsprit hemma för dyliga tillfällen

Nyckelord: vattning, spinn

13/6 -07

Irrrrrk!
Lycka till!

13/6 -07

Ush, jag ryser i kroppen varje gång jag får syn på en....brrrrr

13/6 -07

Isch, magev958, såna obehagliga gäster!
Då hade jag en betydligt trevligare Vattendag, i lördags, då jag fick plaska omkring i timmar på en luftmadrass i Vänern och det kändes som att bada i Medelhavet. Det lär ha varit mer än 22 grader i vattnet - i början av juni! Som det blötdjur man är var det rena terapin för kropp och s(j)äl. Nu, en halv vecka senare med en tredjedel av den temperaturen och regn känns det som ett avlägset semesterminne;-) Jag får sova inne i natt igen, vatten ovanifrån känns inte lika charmigt och batteriladdande som det man får sänka sig ner i
Nå, hoppas dina oinbjudna gäster fattade galoppen och gav sig iväg, hickande, lullande och glada i ullen

Ge din åsikt

9/6 -07

Vattning

Hur ofta vattnar ni er orkisar, blandad skara med bulder och paphar, när dom står ute mot en varm vägg med sol från det den går upp till runt ett..? Jag har ställt dom så dom får mycket sol men inte så det bränner pladen, men där e jätte varmt... En del står för sig själva medans en del står ihop i en korg.
Vist beror det på hur snabbt de torkar men, om ni gör det varje dag varannan eller en gång i veckan. Bara så jag får ett lite hum om hur ofta det kan tänkas behöva. Har aldrig haft mina så älsklingar på så varmt ställe innan...

Tillsist undrar jag om det är någon som vet hur man ska sköta en bananplanta?

Nyckelord: vattning

Bananplanta, jag hade min ljust men den var lite känslig för solljus när den stått mörkt ett tag. Den drack även kopiösa mängder vatten.
Vattning av orchideer är väldigt svårt att säga något om. Värme, luftfuktighet, luftcirkulation, substratets beskaffenhet osv. Dessutom spelar det roll om orchideen växer eller är i vila.
Jag vattnar mina cattleyor i östförnster i luftig barkompost med lite epiweb iblandat ca var 2 ggr i veckan. Försöker dessutom ge dem en ordentlig rotblöta, nedsänkta minst 20 min en av gångerna.

Jag skulle nog spraya lite lätt var gång jag går ut. Står de i lucker kompost så skulle jag vattendoppa dem åtminstonde varje vecka. Känn på innerkrukan och försök uppskatta om den är torr först.

9/6 -07

Jag skulle nog inte låta dem stå i direkt solljus fram till kl 13, det blir på tok för hett för dem!

9/6 -07

Jag har en gränst kl12 för de mest ljuskrävande nu. I Augusti tål t.ex cattleyor mer ljus. Ytterst få paphar gillar ljust till 13.
Vet du om de är kall, sval eller varmväxande. Dessutom mot en vägg kan det bli uppåt 40 grader. Låter inte bra.
Har du regnskydd?

9/6 -07

De är på en ballkong med staket runt om och tak... solen flyttar sig runt ballkongen fram till kl 13 ungefär... För söker sätte dem i så mycket skugga som det bara går men det räcker ju inte till... men ingen är bränd än i allafall....

10/6 -07

bananplantan vill nog stå ganska ljust och mycket vatten vill den ha och så ska det gärna vara varmt. Men den är nog tålig. Ljust är dock väldigt viktigt för den. Och sen om den får barn så är det bra att så fort som möjligt ta bort barnen för annars kan det hända att moderplantan dör.

10/6 -07

Jag hade en bananplanta för några år sedan och den var inte helt lättskött. Den vill ha mycket fukt omkring sig och som såfia skriver mycket vatten. Den tyckte inte om att torka ut, utan jämn bevattning. Min planta kom inte så långt som till att sätta frukter den dog av uttorkning Lycka till med den och med dina orkidéer.

Ge ditt svar

 

Nyckelord: vattning, Leptotes bicolor

28/5 -07

Det var häftig bild med fokus på blomman!!!

28/5 -07

Då förstår jag hur några flaskor från stupröret kan räcka så länge Och vad heter den lilla sötnosen som får sin dos?

29/5 -07

fin bild och planta!

29/5 -07

Tack så mycket. Orkidén på bilden heter Leptotes bicolor och brukar nöja sig med ca 15 ml i veckan. Större och törstigare plantor får 25-50 ml.

29/5 -07

Tjusigt Lasse.
Men hur orkar du skvätta på "dette settet"

29/5 -07

Nja så arbetsamt är det inte ... en skvätt i veckan, det tar bara några sekunder ju, sen sköter sig plantan själv. Hittills har i alla fall jag inte kommit på nåt bättre än å skvette på dette settet

30/5 -07

+ 31/5 -07

Vore kul med lite fler vattningsbilder eller vattningsinfo ... hur gör ni andra: doppning, spolning, duschning, skvättning, hällning, semihydro, konstregn...

Hej, har tyvärr inga bilder men jag vattnar som följer:
Monterade plantor sprayas när de behöver samt någon gång då och då får ligga och dra i vattenbad. Krukodlade orkideer har jag i lite olika blandningar av bark, epiweb, kokos samt i vissa fall vitmossa. Dessa får en rejäl rotblöta när de behöver och får stå och dra 10-15 minuter i ett vattenbad.

31/5 -07

Det går alltså bra att ha dem i vattenbad en kort stund. Jag har funderat på det ibland men aldrig vågat utan har duschat alla mina plantor men ibland har det inte känts tillräckligt.

31/5 -07

Normalt sett vattnar jag på "krukade" blommor med en rejäl översköljning regnvatten då de börjar torka ut. Ibland blir det blötläggning i ca 20 min, och ibland rejäl genomsköljning med kranvatten för att få bort salter och annat otrevligt. Monterade duschas 1-2 ggr om dagen samt badas rejält då och då. Jag har inte något spikat schema, jag kör bara på känn. En av mina paphar glömde jag ju i bad i över en vecka i fjol, men den satte ju fart som aldrig förr efter det. Just nu blommar den, men jag funderar på att köra en veckas dopp på den i sommar igen.

31/5 -07

Jag sköljer igenom alla i vanligt substrat ordentligt med kranvatten sen vattnar jag med gödslat R/O-vatten. De i S/H leca spolar jag med kranvatten och sen gödslat R/O. De i greenmix -typ S/H sköljer jag alltid med R/O vatten och sen pss söm övriga.
Två omplanterade paphar som dricker mycket - gratrixianum och Leeanum låter jag stå I R/O ca 15 min
börjar väl gödsla om ett par veckor.

Ge ditt svar

Just inkommen från stupröret. Har varit tvungen att köra med kranvatten till orkisarna i ett par veckor nu, men nu är det laddat igen: 18 st 1,5 liters mineralvattenflaskor fyllda med antimineralvatten från ovan. Och grannarna har ännu en gång fått grubbla över vad jag sysslar med vid stupröret. Nåja, några vet, men inte alla.

Nyckelord: vattning, regnvatten

19/4 -07

Så ni fick regn? Här har jag mätt diametern på hagelkornen, minst 1 cm i dia... å sen regn å åska på det samtidigt!!!
//Åsa

19/4 -07

Jasså, var det du som sprang bakom mig i stan, Crystal...? Det var i alla fall exakt likadant här, och inga regnmängder att hurra för, lite grann i botten av tunnan bara.
Lassse: jag ser bilden av en tålmodig, blöt och kall man som långsamt ser den ena flaskan efter den andra fyllas...Du får se till att värma dig inom-och utombords efter den insatsen

Lite i botten på tunnan? Här i nacka har det störtregnat i ett par timmar. Dock har vi slutat använda regnvatten. Vi har inte tillräckligt rena tak och stuprör för det. Eller så blir det algansamling i vattentunnorna.
Ett tag tog vi vatten från växthustaket, men vi anade att något inte var som det skulle eftersom mossor inte vill växa. Det visade sig att nocken, samt stuprören på taket var av zink! Sedan så är det svårt med Ph och näringsmängderna.

19/4 -07

Jo crystal, det haglade till en början här också, men sen övergick det ju i regn och då passade jag på. Men nån åska hörde jag inte.
Säluttern: Den här gången gick det ganska snabbt faktiskt, tack vare att det var lite fart på regnet. Hela proceduren går i bästa fall på under halvtimmen - sen har jag vatten för 1-2 månader beroende på årstid. Men lite blött och kallt blev det ju ... har gjort en kopp varmt te nu

Lasse sa: har gjort en kopp varmt te nu
fick du så mycket regnvatten?

20/4 -07

Lika - känner mig aningen dum men förstår inte frågan

Åhh va skönt att åtminstonde slippa bunkra regnvatten i petflaskor! Nu har vi regntunna med slang o pump ner till växthuset.Lite mer diskret än våra tidigare uppsamligar ur skottkärror och hinkar.

24/4 -07

Lasse är lite avis. Skulle kanske höra med brf om det är okej att ställa en tunna vid husknuten.

Ge din åsikt