Råd / Vattning /

Nyckelord: vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

Inlägg med vattning som nyckelord.

Jag är väldigt nyfiken på vilka vattningsrutiner NI har
I mittt hem blir plantorna i krukor vattnade ungufär:
-1 gång i veckan (vattning el bad)
- näring varannan vattning
- sprayar dem 1-2 ggr/dag

Barkmonterade:
-Sprayas minst 2ggr/dag (funkar bra utan skåp)
-Badas 1 gång i veckan
-får näring var och varannan vek beroende på art och behov

Storvattning varje vek av spec dem i krukor sker under två dagar då jag kör kök å vardagsr. en dag och sovrummet nästa dag. Är rätt noga med regelbundenheten och har sett att plantorna mår bra utav det. Personligen älskar jag vattningen då man ofta upptäcker små överasskningar och hinner se varenda individ så att säga
Har fått bra resultat här hemma gällande tillväxt och blomning och spec sprayningen verkar mkt välkomen oavsett vänder och vind.

Så hur gör ni med vattningen??

Nyckelord: Vattning

17/10 -10

Jag håller ungefär samma vattningsfrekvens som Du, kan bli lite oftare
på sommaren om det är mycket varmt. Sprayar alla Phal. ungefär som
Du gör, jag är speciellt noga att spraya mina bellina ofta hela vintern
eftersom det är torr luft inne.
Cattleyorna vattnar jag individuellt beroende på om de är i tillväxt eller vilar.

18/10 -10

ja det beror ju på temp å väderlek. Under vilan, hye ofta vattnar du tex cattleyorna?
Tack för du delade med dig!

Jag kör på samma metod som dig, vid varmare vädelek vattnar jag oftare, och några plantor som är planterade i enbart bark vattnas när jag känner för det ibland 3 ggr per vecka

18/10 -10

De jag tycker är lättast att veta när de behöver vatten är besseaena - jag fyller på deras fotvatten när det är nästan slut - och det går ganska fort nu när elementet under fönsterbrädan går igång ofta.

Cattleyorna har jag tyvärr noll koll på när de behöver vatten, men de får torka ut ordentligt mellan vattningarna även nu när de inte vilar - vet inte om det är rätt.

Masdevallian vattnar jag oftare än de andra,

2/2 -12

Oj, hmm... Kanske inte ska skriva hur jag (miss)sköter mina orkidéer...

De har blivit negligerade i ca 1 år nu de små stackarna.

Jag vattnar dem ca varannan månad (!) och minns inte när de fick näring eller en dusch senast. När de får vatten så får de mycket av den varan. Jag låter dem stå i det tills vattnet har dunstat bort och ger dem inget nytt vatten förrän de stått snustorra ett tag.

Resultatet är ett gäng phalaenopsis som inte gör annat än blommar känns det som., får skrumpna/vissna blad men också nya, får fula rötter men även nya av den varan också. Några av dem utsöndrar även sådana där kladdiga "jag mår bra" droppar (tror alla gjorde det i somras). Jag har kommit fram till att mina orkidéer antagligen är lite knasiga som inte inser att de blir misskötta...

2/2 -12

jag kör väl samma rajs som ni andra, en gång per vecka för de flesta ngn får ett par ggr per vecka krukorna bör vara lätta man får lära sig hur varje plana vill ha det. Phragarna står på fat med vatten så det är bara att fylla på de vill ju alltid vara våta om fötterna och phaparna får ju inte torka ut helt. Sommartid lite beroende på placering jag har de flesta ute då. Jag har ett par monterade men de torkar ut för fort för mig de hänger i de andra krukorna i fönster. De som vilar nu på vinterna står i rum med ca 16 gr får vatten varannan vecka

2/2 -12

Tack för att ni delar med er om vattningen!
Jag är novis och har försökt efter egen näsa. Jag har trott att de som vilar inte ska ha något vatten alls.
Bara sprayas med dusch flaska någon ggr i veckan och ha små vattenskålar runt om, för att få fukt. Men ni menar alltså att man kan vattna dem varannan vecka?
När ska man börja ge näring åt vilande blommor?

2/2 -12

De som står i krukor/amplar med bark ställer jag in i duschen och duschar dem med hyfsat hård stråle ungefär en gång i veckan. Sedan får de stå i vatten ca 1 h innan de får rinna av och ställas tillbaka i fönstret. Brukar ha i näring i vattnet ungefär varannan gång om jag inte nyss satt om dem.

De mindre plantorna och en monterad vattnar jag ungefär varannan dag för de torkar ut så fort. Jag försöker att aldrig låta dem bli helt kruttorra.

Sommartid så hänger väldigt många av mina ute och då får jag vattna vissa varje dag, jag brukar känna på vikten på krukan.

Ge ditt svar

Jag har börjat fundera varför så många av mina plantor fortfarande ej har blommat om vissa efter tom. 2 år. Faktum är att INGEN av alla mina plantor har blommat om förrutom en cymbidium. Så jag har under den senaste månaden funderat lite på varför. Jag tror mig ha funnit boven, JAG! Jag tror att jag håller dem för torrt nämligen. Så till min fråga. Nu vet jag att vattning sommar/vinter skiljer sig men jag har i princip, alltid vattnat EN gång i veckan, på helgen. om någon planta är fuktig när vattningen vankas så har jag låtit denna stå till veckan därpå och om den är torr då så vattnar jag. Jag förstår ju nu att detta inte alls är så ra för vissa orkideer. Så jag har nu börjat känna på alla plantor varje dag och om jag finner någon som är torr så får den vatten. Detta har medfört att jag idag har tillväxt på de flesta orkideer.
Vissa plantor skall ju hållas blöta tex Phraggar, dem har jag i fotvatten. MEn övriga orkideer, tex. dendrobium,bulbophyllum,Zygopetalum,Cymbidium ,Paphar. Hur gör jag med dem? Hur gör ni för att skilja på dem som gärna är torra ett tag och dem som tex Masdevallia som ofta vill ha det lite fuktigt?
Nu är jag less på att mina plantor inte blommar, så nu vill jag få igång dem. Tips och hjälp mottages!

Nyckelord: vattning

7/7 -10

Jag brukar avväga hur blött plantorna vill ha det när jag väljer mitt odlingsmedium och kruka, då kan man tajma upp vattningen hyfsat bra till en rutin typ 1-2 ggr/veckan. Till exempel, de som vill ha jämn fuktighet och aldrig torka ur sätter jag kanske i en plastkruka med vitmossa, eller i semi-hydro vulkansten, eller i fin barkkompost med lite vulkansten, perilit och mossa i. De som vill torka ur snabbare mellan varven sätter jag i en nätkruka (typ sådana som de använder i hydrokultur eller växter i vattenträdgårdar mm) som släpper in mer luft cirkulation och använder då större barkbitar som inte håller lika mycket vatten och är generellt luftigare så de torkar ur snabbare, eller kanske i EpiWeb substrat. Så gör jag och jag vattnar dem sedan 1-2 ggr/veckan beroende på behov.

7/7 -10

Min Masdevallia har jag på oasis som konstant är fuktig. Till alla de andra har jag höga fat (burkarna till inlagda räkor och kräftstjärtar funkar fint men är inte snyggt egentligen) och sen lecakulor i botten. Håller kulorna konstant "blöta" utan att det tar i krukan. Då det behöver fyllas på vattnar jag genom komposten.
Mina plantor har inte gett praktblomningar heller, en del blommar inte alls men mitt problem är ljuset för tillväxt har jag, en del växer som ogräs. Jag har en familj som råvägrar ha lysrörsarmaturer eller annan belysning än fönsterlampor i fönstrena. Jag måste hitta något som passar i en vanlig fönsterlampa för att familjen ska godkänna det... och hur lyckas man med det?

7/7 -10

Ja det finns ju olika sätt att attackera problemet med varierande vattenbehov. Vissa odlare anpassar substratet till vattningsfrekvensen (vattnar olika substrat ungefär lika ofta/mycket) medan andra - som jag själv - anpassar vattningsfrekvensen till substratet (vattnar samma substrat olika ofta/mycket). Själv har jag två vattningsdagar i veckan, vanligen torsdag och måndag, på torsdagen får i princip alla plantor vatten men i varierande mängd, på måndagen får bara dom törstigaste.
Om det sen är vattningstekniken eller något annat som gör att dina plantor inte blommar är en annan fråga.

Ingela: Jag tycker du måste uppfostra din familj lite bättre Själv har jag lysrör i fönstret (fråga dock helst inte om jag har nån familj) men också lågenergidagsljuslampor från Jordklok som komplement, dessa är gjorda för vanlig E27 armatur.

7/7 -10

Lassse Tack för länken Nu ska jag bara inviga familjen i att det ser jättebra ut med detta ljus...

7/7 -10

Tror som Ingela att det är mer ljuset än vattningen det beror på om de blommar. Många phalaenopsis blommar ju flitigt hos dem som glömmer att vattna ( min dotter bl.a ). Mina phallar och paphar har blommat direkt de har kommit till henne och hon har sin lägh. i söder på 3:dje våningen ....ingen extrabelysning mer än nån liten fönsterlampa.
Hon tycker jag är galen som skaffar , lampor , luftfuktare , skåp.....visserligen har vi ju olika sorters orkidéer, men hybriderna blommade sällan här 3 av 25 kanske.

Jag har ju "favvo plantorna" i söder fönster, samtliga blommor står i ett rum med 2 fönster, ett söder fönster och ett stort väster fönster. Har extra belysning Då dagsljuslampor som lasse skriver. Lysrörsarmartur med dubbla lysrör , och 2st vanliga lågenergilampor frömst för att lysa upp plantorna bättre. Har haft samtliga dessa sedan i vintras. Bör kanske tillför att jag nu gödslar med orkidehusets vattenlösliga pulver varannan vattning nu under tillväxt perioden

7/7 -10

Ingela: Du kan ju fråga familjen om dom har nåt emot dagsljus i fönstren. Om dom har det så bör ni installera svarta rullgardiner överallt. Annars borde det vara fritt fram för dina dagsljuslampor
sway: Förutom ljusbrist kan för hög/jämn temperatur motverka blomning hos många orkidéer. Sänkt temperatur, särskilt nattetid, med hjälp av t ex stängda element och öppna fönsterglipor kan göra underverk.

Lasse när du säger att du vattnar alla på torsdagar innebär det att du vattnar även om vissa är fuktiga i substratet?

7/7 -10

sway: Jag vattnar inte mer än att det hinner torka upp på en vecka. Jag har alla plantor i vitmossa och vet ganska exakt hur fort vattnet går åt för respektive planta.

Ge ditt svar

Min vanda-hybrid...jag är lite osäker. Jag duschar rötterna varje dag, ofta flera gånger. Sen hänger den ovanför en vas med vatten, tanken är att det ska avdunsta därifrån så den får högre luftfuktighet. Jag vet inte om det räcker...rötterna ser alltid torra ut förutom precis när jag duschat den. Ibland får den ta ett längre bad, nån gång i veckan. Är rädd att den ska få röta eller nåt. När jag köpte den stod den i glasvas och hade rötterna i vatten hela tiden.

Tips?

Nyckelord: Vanda, vattning, hybrid

2/3 -10

+ 3/3 -10

Rötterna ska se torra ut på kvällskvisten, i alla fall för oss som inte har 90%
luftfuktighet inne, jag badar mina 1 timme, ibland längre, varje dag, och har
för säkerhets skull en bordsfläkt igång några timmar efteråt så bladvecken
torkar upp.
Du kan läsa ner på Tommys hemsida: http://tommyljunggren.blogspot.com/

Ge ditt svar

9/11 -09

Oncidium

Har köpt en Oncidium "tiny twinkle". Sköter man vattningen på samma sätt som Phalaenopsis? Sockersöt förresten!

Nyckelord: oncidium, vattning

9/11 -09

Visst är de fina, och doftar gott gör de också.
Oncidium "tiny twinkle" har tunna rötter som är lite känsliga
för både torka och övervattning, vattningen är beroende på
typ av kompost, luftig kompost vattnas lite oftare.
Jag använder en luftig kompost och liten kruka till min, och
måste vattna ungefär med ungefär 5 dagars mellanrum.
De gillar heller inte när salter byggs upp i komposten, så
använd ganska svag näringsblandning, och spola igenom
krukan 2 gånger/månad.

10/11 -09

Tack letherneck! Vad menar du med luftig kompost? Epiweb-blandning?

10/11 -09

Pamela, jag använder en barkblandning med 8-10 mm stora
bitar i en 7 cm kruka eftersom jag tycker om naturligt material i
komposten, men det funkar nog med Epiweb också, det viktigaste
är det inte blir för torrt och inte för blött.
Jag vattnar hellre lite oftare än att ha en vattenhållande kompost, och
riskera rotröta, det har jag lärt mig av tidigare misstag.

Ge ditt svar

Slank in på Blomsterlandet Nacka i dag efter jobbet eftersom Arne Kastberg fanns på plats för föreläsning i kväll och med honom också lite roligare plantor än de vanligen mediokra plantor som brukar finnas i butiken.
Jag hade belagt mig själv med köpförbud, skulle bara titta och inspireras en smula, ett par krukor eventuellt men det var allt. Johejdu! Hur kan det komma sig att jag idag har en Aerangis brachycarpa och en Oncidium ornithiryncum i mitt hem???? igår när jag insåg att orchidéerna krävde omedelbar vattning + pyssel fanns de ej här.

Håller på med vattning för tillfället och tycker det tar lite tid, Räknade plantorna och kom på varför, orchidéerna har på något outgrundligt vis nått upp till 55 stycken(då har jag inte räknat 2 spontandelningar) sen har jag 21 andra krukväxter av varierande storlek. Jag är mycket glad över att trädgården har påbörjat sin vintervila....

Nyckelord: Aerangis brachycarpa, vattning, Oncidium ornithorhynchum

28/10 -09

Å vad jag känner igen mig... Är uppe i över 40 st nu som trängs i fönstren, och jag gillar många gröna växter dessutom. Försvarar dem med att de ger bra inomhusklimat. Har fortfarande penséer från jättetidig vår ute som inte gett upp och petunior som står skyddade från frosten. Jag vågar snart inte gå in i någon blomsterhandel, speciellt som suget ökat sen jag fick lov att avstå från att handla på Fjärlishuset. Försöker tänka på att vattning tar tid...

28/10 -09

Hadde heller ikke klart å motstå de to .

28/10 -09

Tvångströja och fotbojor så att man inte klarar av att ens gå in i en affär där det finns orkidéer, det är förmodligen det enda som hjälper.
Jag var där i kväll, mycket trevligt och hade bestämt att inte handla för mer än de 250:- jag hade i plånboken. Man inser snabbt att det sprack kapitalt när man sitter här med fyra nyuppackade sötnosar (det är inte bra med kort). Ja ja, man får väl köra lite mindre med bilen. Det ska visst vara bra för hälsan också, att röra på kroppen lite mer.

29/10 -09

Hihi

29/10 -09

Ha ha. Bara det att vara med i orkidéprat verkar fullständigt livsfarligt Jag har redan köpt 2 orkidéer fast jag egentligen inte har plats för fler blommor.

29/10 -09

Vänta bara ängsvädd... det går bara utför härifrån

29/10 -09

Haha, jag känner igen mig... För några månader sedan så trodde jag att det var fullt i fönstrena. Men jag tycks hitta olika kreativa sätt att klämma in nya hela tiden! Det senaste är att hänga upp så många som möjligt i amplar... i dubbla rader. Ena raden borrar jag in krokar i i själva "taket" på fönstret där jag kan hänga amplar.(Har "djupa" fönster där själva blombrädan är insjunken i väggen). Sedan rad nummer två hänger jag i gardinstången. För vem behöver gardiner? Sedan kan man ju alltid hänga upp någon liten ampel eller monterad orkidé i krukan på någon av de andra upphängda amplarna också så det blir två våningar av amplar... För fönsterbrädan allra längst underst är ju proppfull.

Vips så har jag plats för en massa till!

29/10 -09

Jo... Jag har inte vågat räkna mina.

Ge din åsikt

Hej!

Har någon testat en MOMET Plus™, en kombinerad fuktighets-, ljus- och temperaturmätare. Den verkar intressant. Se http://www.youtube.com/watch?v=Upy6fLbap...

Någon som har erfarenhet eller synpunkter?

mvh

Christer

Nyckelord: fuktighetsmätare, ljus, temperatur, MOMET Plus™, vattning, fuktighet

Ge din åsikt

Hej, jag väntar hem två små Phragmipedium besseae. Det står att de ska ha fotvatten - men jag är lite osäker på vad det innebär.

Det fanns inget sökord i pratoteket på fotvatten.

Någon som kan förklara för en novis vad det innebär och hur man kan skapa det?

Nyckelord: vattning, fotvatten, Phragmipedium besseae

22/10 -09

Fotvatten är att man har en skål med vatten t.ex en liten plastbytta eller dylikt under krukan. Man fyller up mellan 1 - 2 cm vatten i den när krukan står i. När vattnet sugits upp fyller man på nytt. Odlar man i bark eller annat organiskt material så bryts detta ner fortare.
Jag odlar i täta plastkrukor där jag bränner 3-4 hål i sidan med en lödkolv. Därigenom har jag vattenreservoaren i krukan.
Jag odlar alla phraggar på det sättet i greenmix. Andra odlar med andra oorganiska substrat som leca, vulkansten, perlit.
En del också i vitmossa.

Ju mindre kruka ju lägre vattennivå. 1-3 cm använder jag beroende på krukans höjd.

22/10 -09

Tack för svar Jag tycker det verkar enklast att fylla upp med vatten i en skål e d. Kul att man kan göra på så olika sätt

Jag längtar så tills mina småttingar kommer

Jättebra fråga ängsvädd! När vi ändå är inne på Phrag. hur viktigt är det att ha en fläkt till dem? Skal lfläkten fläkta på "starten" av plantan som kommer upp ur mossa/perlite/sten osv. ?

23/10 -09

Hej!
Fläkt är bra till alla orkidéer och växter. Eller rättare sagt det är viktigt med luftväxling både för växter och oss människor. Därför är det bättre med gamla hus som har dragiga och ej för täta fönster. Detta har också börjat visa sig vara mera ekonomiskt och miljövänligt. Hur kan det då vara mera miljövänligt med dragiga fönster som drar mera energi? Jo vi håller oss mycket friskare och det blir mindre av allergier och dylika sjukdommar. Så det blir inte så mycket sjukhusbesök!

Hej Peter,

Det känns som du blandar ihop samhällsnytta, miljö och ekonomi. Att vi blir friskare är inget som gynnar miljön, snarare tvärtom.
Det är visserligen bra att vi håller oss friska men att få mindre sjukhusbesök till att bli miljövänligt känns väldigt långsökt.
Att otäta och dragiga hus, som är riktiga energibovar skulle ha en positiv miljöpåverkan genom att vi utnyttjar sjukvården mindre är helt ohållbart.

23/10 -09

Luftvärmepump verkar bra för orkidéer och miljön/klimatet. Energi sparas samtidigt som det blir en bra luftväxling i bostaden. Vet inte riktigt hur de funkar, men luft tas utifrån och det blir ändå varmt i bostaden. Jag känner flera som har luftvärmepump - funderar på att skaffa en själv - de sparar massor med el, de har kunnat plocka bort nästan samtliga värmeelement

23/10 -09

Ja du Helena!
Att mitt resonemang är ohållbart kan så vara men det är proffesorer och forskare som har kommit med detta resonemang. Jag tror inte du riktigt hänger med i denna diskusion eller förstår. Om du tycker att det ej är energikrävande att patienter ligger på sjukhus så tycker vi ganska olika!

23/10 -09

Ängsvädd - vi har en luft/luft värmepump i vårt vardagsrum och den rör runt luften. Sen vi lät installera den, så har vi inte längre så kalla golv i vårt gamla hus.
Om jag sätter själva fläkten på högsta effekt, så rör orkidébladen på sig

Ursäkta att jag avbryter diskussionen nu men jag undrar, jag har nu ställt mina Phraggar i "fot vatten" Dem står med vatten ca 2 cm upp på krukan, skall dem stå så konstant alltså? jag fyller bara på vatten när det börjar ta slut? eller ksall man göra på något annat sätt?

Och hur var det med fläkten, är det viktigt att ha fläkt på övergång mellan rot och planta för att undvika fukt att tränga in där? eller ksall jag fokusera fläkt på bladverket istället?

Ena av Phraggarna hade ju lite risk för röta på rötterna så jag flyttade bort lite mossa från just övergången mellan rot och planta för att få luftflöde där, och iom. detta minska risken för ytterligare röta och även förebygga ev kommande. Vad tror ni om detta är det fel?

Ang uppvärmning av hus, så bor jag själv i ett 100 år gammalt hus, på 250kvm, vi har delvis nya 3 glasfönster och delvis gamla 2 glas. Vi vämer upp huset med jordvärme, då vi har lite större mark att tillgå. Det har fungerat rätt så bra men på vintrarna när minus graderna kryper närmare 30 grader då måste man använda en del tilskotts el. Husets ventilation är självdrag, dock utsugsfläktar i badrum

23/10 -09

Mia - det låter skönt med varmare golv - det blir nog en värmepump De husen jag varit inne i som har det har så himla skön värme

I köket har jag ett öppet ventilrör genom väggen som genomgång för fåglarna ut till en utomhusvoljär så jag tror inte jag behöver någon fläkt Genomgången är stängd från skymning och under natten. Är öppen när det är plusgrader.

Om man har ett välisolerat, energibesparande hus så är det viktigt med bra ventilation.

Ge ditt svar

4/8 -09

+ 6/8 -09

Hur vattnar ni?

Lägenheten svämmar över av orkideér och det tar såklart lång tid att spola sig igenom djungeln.

Hur vattnar ni? Har ni några smarta knep att förgylla min vardag med? Själv badar jag vissa, spolar andra under kranen,(lägenhet utan balkong = inget regnvatten) duschar lite överallt och försöker balansera upp med vad jag stoppar i krukan och olika vattningsintervaller på olika plantor. Det fungerar riktigt bra - men kan säkert göras mycket bättre!

Hur gör ni med flera hundra plantor? rullvagnar in i duschen? högtryckstvätt?

Jag står i begrepp att köpa ett hus och kan ordna lite hur jag vill där då det finns gott om plats... Tänkte att det kan vara smart att tänka efter före...

// Isabelle

Nyckelord: vattning

4/8 -09

Jag bär ut en balja till mina vardagsrumsboende och lägger en tidning under som suger upp skvätt på parketten. Sen får de bada en stund och åker tillbaka i ytterkrukorna och får rinna av där (har leca i krukorna). Vissa andra bärs runt.

5/8 -09

Jag gör ungefär som Du, men jag har inte så många, bara 80 st.

Jag använder en såndär avlång blomlåda jag fyller med vatten och ställer ner krukorna i tur och ordning. Ibland tar jag min "vandahink" och går runt och doppar alla.

5/8 -09

Jag släpar in dem i duschen i omgångar och spolar igenom med duschen på vintern. Nu på sommaren när jag har regnvatten så går jag runt med en vattenkanna och fyller ytterkrukorna så de får stå i vatten en stund innan jag häller ut det. Sedan häller jag i gödselvatten på samma sätt och häller ut. Väldigt lämpligt.

5/8 -09

Jag vattnar mina under kranen förutom Cattleyorna dom får stå i diskhon och dra en stund + duschas. Vandorna får bada i diskhon eller vattnas under kranen Jag använder inget regnvatten heller!

5/8 -09

hej jag sprayar alla mina morgon och kväll, dom stora vandorna bär jag ut på altanen och vattnar där med en spruta jag fått, jag använder bara regnvatten utom ca 1 gång i månaden då får dom stå under rinnande vatten och spolar igenom dom regält, och får borten del alger som blir i vissa krukor, men många av mina orkisar står ute på altanen så dom sprutas morg och kväll med sprutan,

5/8 -09

Jag ställer massor med orkidéer i badkaret och kör en effektiv massdusch. Så gör jag med alla utom phallisarna och Ascocendan och småttingarna - de små vattnas försiktigt under kökskranen, doppas i vattenbad, o s v vid köksbänken. Asc. får hänga i ett srnöre i torkstäkkningen ovanför badkaret ner med rötterna i en hink med mycket svag näringslösning var gång.. Men det tar ändå en massa tid detta med vattningen. Men jag tycker att det är avkopplande också, ganska meditativt...

5/8 -09

Från john.

5/8 -09

Var är den söta elefanten inköpt någonstans

5/8 -09

Medicinkopp. Från Lassse.

5/8 -09

Bra Lasse men du har inte 500 plantor att vattna

6/8 -09

Vet inte riktigt vad du menar john? Jag ville bara visa hur jag gör.

6/8 -09

Tryckspruta 8 liter. 6 liter regnvatten, 2 liter kranvatten och 1 ml Blomstra. Vattnar 80 plantor (tror jag har inte räknat nu). Man måste då vattna/spruta oftare än när man doppar plantorna men det går ändå fortare totalt sett. Har nu nästan alla orkideér ute eller i växthuset.

Planterar fler och fler i vitmossa med några bitar pinjebark i botten (för tyngd i krukan). Har rensat en 10 litershink fylld med mossa idag, hittade en snigel, två smånäckor, en myra och några små spindlar. Efter rensningen låter jag mossan stå i 43° vatten en kvart för att döda snäckor och sniglar mm.

Lasse: Är det några orkidéer som du inte skulle plantera i vitmossa?

6/8 -09

Jättebra fråga och intressanta svar! busfrö, kan du lägga till nyckelordet vattning så att man kan hitta den här tråden sen!

6/8 -09

Ingegerd, instämmer både angående fråga och svar
För att lätt `komma åt´ en tråd, som för mig har viktig information, brukar jag göra den till "Favoritprat"
M.a.o, mitt "Favoritprat" innehåller många trådar nu

6/8 -09

Tack Gunsan, det var en bra idé! Jag kommer nog också att få många trådar där!

6/8 -09

Alf: Det finns några som är mindre lämpliga. Jag skulle säga att dessa har det gemensamt att dom nästan alltid odlas monterat, d v s sällan i kruka. Det är arter som antingen har naturligt små rotsystem eller som växer under utpräglat torra förhållanden. Två exempel som jag själv provat på och haft problem med är Cattleya aclandiae och Dendrobium bellatulum. Andra som passar mindre bra är vissa arter som har lite rötter och långt mellan bulberna, t ex en del Bulbophyllum, och många extrema miniatyrer. Det blir s a s lätt väldigt mycket mossa per rot och svårt att kontrollera fuktigheten, och dom kan dessutom ha problem att få fäste. Dessa bör i princip odlas monterat. Några som jag inte vågar uttala mig närmare om är en del rent terresta arter, samt vissa släkten som t ex Paphiopedilum och Vanda som jag aldrig haft många av. Har dock en Paph. delenatii sen länge och den fungerar bra. Fråga gärna om det är några särskilda släkten eller arter du funderar på.

6/8 -09

Lasse: Jag har mest Dendrobium, Coelogyne, Paphiopedilum, Phalaenopsis, Cymbidium, Pleione. Höga Dendrobier kan kanske vara svåra att få att stå kvar i krukan. Liksom Cymbidium. Hur löser du det? Jag tror du har mest småvuxna, är det pga detta problem? Vissa Coelogyne har långt mellan bulberna, de har jag i breda lerfat med mossa överst och bark under. Monterade aktar jag mig för, det blir för mycket jobb när de bor inne i huset på vinterhalvåret.

6/8 -09

Ingegerd>> fixat! Jo, jag tyckte att mitt sätt var så himla omständigt...

Faktiskt har jag en idé som jag tänker testa vid tillfälle...

Tänk er en fyrkantig balja fast gjort i rostfritt, glas, plexi eller vad man nu kan tänka sig och med ca 12-15cm höga väggar. Lagom stor till vad den nu ska stå på (jag har trängt ihop alla mina orkideér på en stor byrå, 2×0,75m) baljan bottnas med ett 5cm högt lager sten. En slang sätts i ett hål ett par cm upp i ena hörnet, vilken leder till hink på golvet.

Sen är min tanke att ta fram vattenslangen med lilla strilmunstycket och sedan duscha dem (ja, komposten alltså) på plats. på byrån. i vardagsrummet. utan att släpa dem hit och dit (jäkla kånkande!!!). Det enda man behöver kånka är hinken som överskottsvattnet hamnar i. plus slangen, men det kan jag leva med! Vinsten med att sätta dräneringshålet en bit upp är att det blir lite vatten kvar vilket skapar högre luftfuktighet, men tack vare stenen står inte plantorna i det blöta.

Vad tror ni om denna vansinniga idé? :

John>> Hade jag en sån vattenkanna skulle jag vattna varje dag!!!!

6/8 -09

Alf: Jag har liksom du en del Dendrobium, ett 15-tal arter tror jag, även några rel högvuxna, och dom fungerar bra. Har dom bara gott om rötter så sitter dom kvar i krukan också. Ibland fäster jag höga plantor med bindtråd när jag planterar om, men det hade jag fått göra i bark också (att jag har många småvuxna beror mest på platsbrist). Phalaenopsis, Coelogyne och Pleione har alltid fungerat bra i mossa. Cymbidium har jag bara haft ett par stycken, f n bara en, liksom Paphiopedilum som sagt.

6/8 -09

Busfrö: Jag minns att jag ställde en liknande fråga för längesen som nog finns under nyckelordet vattning under allt prat där finns nog en del intressant läsning om vattning oxå

Jag vattnar med hjälp av en blomlåda som jag har såtende inomhus, jag fyller den till ca 1 3dje del med vatten och doserar näring därefter. Sedan placerar jag enkelt så många orkideer jag får plats med i den och låter dem stå i en kvart 20 minuter. Sedan låter jag dem rinna av sig det färsta och ställer tillbaka dem på fönsterbärdan, bör tillägga att jag inte använder ytterkrukor.

9/8 -09

Hur gör ni med plantor med bulber? Låter ni dem stå och dra i badet och hur länge? Hur ofta vattnar ni dem? Jag badar dem när komposten känns torr ca 3 cm ner och leker moln nån gång per dag med blomsprutan. De mår inte jättebra någon av dem... Jag har miltonia, oncidium, bellara, odontonia, odontocidium och burragea. De står i östfönster (har i övrigt bara sydfönster).

9/8 -09

busfro.se, de plator Du räknar upp gillar inte det väder som är nu, varmt
och torrt, de vill ha lite svalare och fuktigare väderlek. Jag ställer ut mina
oncidium och odontoniahybrider på balkongen under nätterna, på så sätt
får de i alla fall under delar av dygnet lite bättre förhållanden.

9/8 -09

letherneck>> Lyckliga du som har en balkong! Jag kör öppet fönster, bättre än så blir det inte. Men hur vattnar du dem?

9/8 -09

Jag vattnar dem så komposten alltid är lite fuktig, men inte dyngsur, och
använder sprayflaskan flera gångr varje dag på bulber och blad.

Ge ditt svar

Nu när det är så här varmt, vi har haft 29 gr nu, spelar det någon roll om jag vattnar på kvällen? Det har sagts här på OP att man inte ska vattna för sent på dagen, med tanke på att komposten ska börja torka ut. Men nu går det väl bra med kvällsvattning? Duschar ni era orkidéer nu varje dag?

Nyckelord: Vattning, varmt väder

29/6 -09

+ 30/6 -09

Jag vattnar oavsett morgon eller kväll, men jag är noga med att inte
få vatten kvar på bladen/i bladrosetten.
Duschar gör jag också flera gånger varje dag nu när det är så varmt, jag
har även en bordsfläkt igång hela dagarna för dem som fortfarande står
inomhus.

29/6 -09

Tack för svaret, letherneck Jag tycker det är svårt att undvika vatten i bladrosetterna när jag duschar. Men nu har min man lärt sig att inte kasta de tilltufsade kaffefiltren jag använder för att ta bort oönskat vatten!

30/6 -09

Själv använder jag vanligt hushållspapper, men allt papper som suger upp bra
går att använda.

Ge ditt svar

Vad tror ni, går det att få skrynkliga Phal.blad fina och släta igen genom vattning? Jag köpte på mig lite för många Phal.hybrider i höstas, och två stycken har blivit bortglömda när jag vattnat. De ser verkligen ledsna ut på bladen, lönar det sig att jag försöker vattna nu?

Nyckelord: Phalaenopsis, Vattning, skrynkliga blad

10/4 -09

Mår rötterna bra så lönar det sig att vattna. Kolla särskilt rötterna nere i krukan. Är dom friska ska dom bli gröna vid vattning.

10/4 -09

Tack Lassse, det ska jag göra! Lite spännande är det allt...

9/7 -09

Är så glad att jag följde ditt råd, Lasse, TACK! Omplantering, noggrann tillsyn och vattning, och bladen har tillfrisknat! Den lilla keikin har växt till sig, fått en rot till och nu hoppas jag på en stängel eller två...

Så bra Ingegerd! Grattis!

10/7 -09

Tack Anette! Det känns roligt när något jag gör första gången också lyckas.

Ge ditt svar

Ja, några har bett mig berätta lite om min erfarenhet av vattenkultur som jag experimenterade med för några år sedan.

Letade lite på datorn efter fina bilder och lite annat att lägga till, men hittar inte just nu nåt bra, har hunnit byta dator två gånger sen det begav sig på allvar. Men ska leta vidare i gamla CD-Rom skivor och se.

Nå. För att inte behöva skriva allt för mycket så startar jag att klippa in delar av "Vatten-bibeln" från Vegers och kommenterar lite denna. Sen kan jag besvara på direkta frågor om sådana skulle dyka upp. Känns annars lite tungrott att skriva från "a till ö", skulle nog bli en liten bok då.

Men då kör vi.

--------------------
Water Culture
The idea is simple. Culturing Orchids in no media except for water. The water is present all the time. For those wanting to experiment with this method of Orchid culture, we're presenting a few guidelines to help you.

Container
The container we prefer most is glass though we've even used rubbermaid containers with as good a success as with glass. The container needs to be deep enough to accomodate a large root system and the rim of the container should support the bottom leaves of the plant if possible. For pseudobulbous plants, a stake can be tied to the plant which will support it in the container.

Starting Out
Once you've selected which plants(s) you want to grow and the containers you want to grow them in, consider these basics:

(1) Always use tepid water when initially filling or replacing the water in your containers. "Tepid" has no discernable temperature. It will feel neither warm nor cold.

(2) Fertilizer strength and type should be the same as for potted plants. We keep fertilizer in the water at all times.

(3) Water changes should be done weekly with daily additions if needed. Do not allow the water level to drop below the top of the roots for any length of time. So long as the water level is correct, there is virtually no risk of bacterial or fungal infections. Do not remove the algae growth from either the roots or the inside of the container. It's
our feeling that it assists with gas exchange within what is basically a stagnant body of water. At the end of each week just dump the water and replace.

(4) Temperature and light is exactly the same for water cultured plants as it would be if the plants were potted. In other words, follow the same
cultural guidelines for the hybrid or species you're growing. Bear in mind that the water will quickly reach room temperature. A cold room will stunt
the growth of the plant. A hot room will also stunt the growth of the plant. 65-85 degrees should be the outside ranges of the room with the max in
the 80-85 degree range for intermediate growing Orchids.

(5) "Repotting" is basically not needed until the root system has so overwhelmed the container that getting the plant out of the container would cause damage doing so. The roots in these containers will not rot and only rarely die so expect to see more roots than you're used to seeing.

(6) Miscellaneous thoughts: We have yet to have a plant die in our own experiments. Some plants do seem easier than others though. Phrags
especially seem fond of the method, while Phals, though growing nicely, seem somewhat slower than pot culture. Cattleyas, Catasetums, Dens,
Mormodes, Oncidiums, Paphs, Zygos ALL do well. Bear in mind that plants just won't be suitable for this method if they need a rest period.

Roots
All of my information is based on other people's
publications. My answer is based on what I've read and the answer is not exclusively true for all orchids as some have very different root structures based on their unique development and adaptive needs.

First, orchid roots function to uptake water and nutrients, preserve water loss during drought conditions, and also allows the exchange of gases to regulate life cycles. Root structures (i.e., cellular shapes, sizes, types, and the number of cells
from the cortex to the velamen) will vary from species to species and maybe from plant to plant depending on what and where it is growing. For this and many other reasons, orchids (and other
plants) are highly adaptive to changing/varying environments.

Many people have reported that orchid roots develop differently depending on the surface it comes in contact with as it is growing. Roots can grow fully exposed dangling in the air, in contact partially on a surface (e.g., bark), and/or growing in a soil medium. When an aerial root touches a surface, the portion that comes in contact with the surface will adapt differently so that the cellular function is optimized for the plant survival.
For example, the area that contacts a piece of bark will often develop roots hairs on the bottom side, together with smaller velamen cells and thin walled passage cells. This will help an orchid cling to the bark and allow better transfer of water and air on the bottom side as it grows attached. On the exposed side, passage cells become more lignified or suberized for protection and reduces water loss in the air. Roots growing in soil can develop a modified velamen layer but do not always do so like roots exposed to to the air.

If roots grow into water, they will adapt to regulate water passage with specialized cell development for a water environment. Established aerial roots placed into water (as compared to new roots that grow in water) usually survive and can adapt because aerial roots have outer cells that are structured to not allow water freely into the plant (but can still regulate gas exchange). This allows time (maybe 3-6 months) for an orchid to readapt and grow water roots in the new water environment.
Some aerial roots will rot soon after being placed into water but this can be attributed to physical damage that occurred before being placed in water. A crack along any part of the root will allow water (and therefore fungus/bacteria) into the
unprotected center of the root and rot occurs. Some aerial roots just can not adapt to water conditions and die off, but hopefully new water roots have developed by that time.

In general, water roots, aerial roots (attached and unattached), and soil roots are different because the roots have developed differently to optimize and regulate their growing condition. Orchid roots adapt by developing specialize cells based on the surface it touches, so each root can be structurally and functionally different from one another. An orchid will try to adapt physically, chemically, and biologically to an enviroment to ultimately produce offsprings.
--------------------------------

Så över till mina kommentarer.

Behållare.
Största problemet för mig att hitta snytta och funktionella lösningar. Jag har testat flaskor, vaser, burkar och krukor av olika modeller.
Att använda sig av genomskinliga material bidrar till mer ljus till rötterna och en större tillväxt av alger. Algerna ska tydligen bidra till gasutbytet mellan vatten och rötter. Det är inget jag kunnat fastslå själv, har inte sett så stor skillnad mellan ogenomskinligt och genomskinligt material.

Att rötterna skule bli så mycket fler i vatten än vanlig kompost håller jag inte med om. Varje nytt skott gör snarare färre rötter, men eftersom rötterna sällan dör i samma takt som i vanlig kompost så blir totala rotmängden större på hela plantan.

Att använda blompinne eller liknande för att binda upp plantan så den håller sig ovan vattenytan fungerar rätt bra, två tre glasstavar eller plaststavar binds fast vid plantan och sen får den luta lite mot behållarkanten.
Det som man vör tänka på är att försöka hitta stavar med små piggar eller nåt att förankra snörena i, annars glider de lätt när plantan blir större. När plantan blir större tycker jag att "pinn-uppbindningen" blir aningen otymplig och inte så praktisk.
Bästa lösningen tycker jag att plastkorgar är (Vandakorg eller vatenväxtkorg). Då färster man ju bara några järntrådsbitar i korgen och krokar fast dem i behållarens kant (ungefär som vanda i vas).
Testade en tredje variant med att fästa frigolitbitar runt korgen så att den flyter.
Fördelen med flytande korg är att växten följer vattenytan så att rötterna alltid är under vatten, men detta fungterar bara med mindre plantor och plantor med små rotsystem. Återigen korgarn som krokas fast i kanten är bäst så länge man ser till att fylla på vatten när den sjunker undan.

Skötseln:
Kan bara hålla med Vengers tips. Alltid se till att ha bra kvalite på vatten, se till att byta ut vattnet då och då. Vengers säger en gång i veckan, jag har slöat ibland och bytt varannan var tredje vecka. Längre intervall än så bör man inte gå.

har både kört med att inte ta bort alger och att ta bort dessa. Har inte sett någon direkt skillnad mellan alg och inte alg. TYcker inte själv att alger är det snyggaste här i världen så vattenkultur är inte riktigt min melodi i längden.

Näringstillförseln är däremot lätt att få till exakt när man kommit på hur man gör.

Omplantering är väl inget att orda om, kan inte bli lättare, bara att lyfta ur gamla behållaren och sänka ner i större behållare.
Men här är det otroligt viktigt att inte skada rötterna, samma som vid nyplantering. Små små sprickor i Velamen (syns inte för blotta ögat alltid) gör att roten ruttnar omedelbart. Inte någon katastrof men onödigt i alla fall.

Olika arter i vatten:
Phal. fungerade bra för mig. Vengers tyckte att Phal. inte funkade så bra, men jag har inte sett samma problem som de.
Bäst har Slippers av olika slag fungerat allra bäst.
Cattleyas har jag bara testat på två, kan inte uttala mig varken för eller emot. Cattleyas har inte vuxit hos mig oavsett odlingsmetod,
Oncidier och plantor från Odontoglossumkomplexet som inte behöver viloperioder fungerar rätt bra, men samtidigt de som jag haft mest problem med eftersom bulberna blir tunga och tar rätt mycket plats vid vattenytan. I flera fall har de blivit lite mögel eller infektioner i bulberna om de fått växa för trångt så att vattenångan alltid måste in mellan bulberna på vägen ut. Håller man dessutom inte efter alla torra småblad som bildas när bulber växer ut så har man mögel rätt snabbt tycker jag. Så här gäller det att alltid hålla allt skräp och intorkade växtrester borta och att alltid se till att det finns mellanrum mellan behållarens ytterväggar och bulberna så vattenångan har alternativa vägar ut.

En sak som förvånade mig mycket var att även Pleione kan fungera bra i detta odlingssätt, har testat med Hyacintglas där jag minskat hålets dimension med lite folie och sen placerat en bulb på samma sätt som man gör med Hyacinter, håler då vattennivån så hög att den nästan tar i bulben i början och sen när rötterna växer ut så sänker man vattennivån något. När hösten så kommer och bladen börjar gulna så minskar man på vattenivån ytterligare (låter behållaren stå tom lite då och då) när bladen fallit bort så har jag då haft bara ytterst lite vatten i botten så att rötterna bara kan leva på luftfuktigheten (ja vissa rötter på botten är ju i vatten men de övriga hänger ju fritt) När rötterna börjar dö så var det ju bara att plocka upp bulberna och packa in dem för vintersömnen. Här har jag även funderat på massverkan att sätta ett antal bulber tillsammans i en korg och hänga ovan vattnet, men har inte testat detta i praktiken.

Dendrobier som vill ha torrt och svalt är inte lämpade alls (säkert sant för alla andra med samma krav, men har inte testat dessa). Man skulle kunna tro att det går att minska vattenmängd som för Pleione, men det går inte, rötterna är ju fleråriga och skulle dö omedelbart. Funkar bara med sådana som gör nya rötter varje säsong. Rötterna anpassar sig för liv i vatten och försvinner vattnet så trivs inte plantan alls. Och behåller man vattnet så får inte plantan den välbehövliga torkan och då funkar inte plantan i alla fall.

Rent generells så får man mer problem vid kalla och svala odlingsbetingelser av vattenkultur, så slutsats är att vattenkultur kan fungera bäst för plantor som inte behöver svala eller kalla perioder.

Övriga reflektioner och rekomendationer:
Jag slutade hålla på med detta eftersom det är lite bökigt med vattenfyllda behållare som dels är tunga och dels tar plats. Olyckor händer lite då och då att någon välter med hjälp av mina katter och då har jag ofta haft vatten över hela golvet. Inte kul i längden.
Algtillväxten är ofrånkomlig, enligt Vengers bra för plantan, enligt mig spelar den inte så stor roll. Men estetiskt är det inte snyggt.
Sjukdommar och röta sprider sig snabbt i hela plantan, man har inte mycket tid på sig att rädda skadade plantor vid röta. Algerna täcker ofta rötterna rätt bra och man ser inte om röta uppstår, och när röta sprider sig med blixtens hastighet finner man då och då ruttnande och slemmiga plantor som måddee bra för någon dag sen och någon dag senare är stendöda.

Till det positiva är att störs man inte av alger, inte har riskmoment att vicka vattenfyllda kärl i golvet ja då kan denna odlingsform vara rätt trevlig. Man får inga skrumpna bulber, man oroar sig inte för att vattna för sällan så att någon står för torrt, man riskerar aldrig att vattna för mycket och växterna kan själva kontrollera sina vattenbehov utan att man själv behöver bry sig i detta.

Nyckelord: Vattenkultur, Vattning, Substrat

15/3 -09

Tackar så mycket för jobbet du lagt ner för att dela med dig av detta! Det kan vara bra att ha reservmetoder att ta till om man har någon som inte verkar trivas fast man försökt med olika ändringar.
Väldigt intressant det där med anpassningssystemet i rötterna, att de så att säga har alla möjligheter i en liten verktygslåda i cellerna, och plockar fram den funktion som behövs beroende på vilket element de kommer i kontakt med. Himla fiffiga plantor
Intressant även det du berättar om pleione, jag känner igen metoden från att väcka lökar. Kunde vara kul att testa nästa år, nu är de alla på plats i sina krukor och ska få vara i fred. Kan tänka mig att speciellt om man har en bulb som ser intorkad och död ut, att man testar detta först innan man skriver under dödsattesten.

20/3 -09

Ja, nu när odlingsmetoden kom upp i mitt huvud igen så har den malt lite i bakhuvudet sista dagarna. kanske ska ragga upp någon planta som behöver omplanteras nu och själv göra ett nytt försök. Kom på en liten ide om hur jag kan slippa utspillt vatten ifall katten får för sig att välta krukan. Ska nog klura lite på det

Ge din åsikt
Från lillio.

Hej alla kunniga!

Här bifogar jag en bild på min stackars orkide som jag inte tycks sköta rätt.

På bilden ser man att röttera är uttorkade och bruna. Jag antar att det är för att de har fått för mycket sol? Vi har bara söderfönster i vår lgh men jag har börjat flytta runt blommorna när det blir starkt solsken. Under jorden är rötterna gröna och fina. Dessutom växer det ett nytt blad så det borde kanske vara ett gott tecken?

Det andra som jag funderar på är kalkhalten i vårt vatten. Kan den skada eller hämma blommornas tilläxt? Kan man isåfall på något sätt bereda vattnet för att minska kalkhalten? Jag stod i tvättstugan i dag och funderade på vattnet från torktumlaren? Kanske en dum idé men jag är villig att testa om det skulle hjälpa.

Eller kan det vara något annat som jag har missat om deras skötsel? (Jag har redan läst allt som står på nätet dock)

Om ni har några kloka ord så tas de tacksamt emot!

Nyckelord: vattning, rötter

14/3 -09

Jag tror snarare det beror på för låg luftfuktighet att de torkar och det är ganska normalt på vinterhalvåret när luften inomhus blir så torr. Att rötterna längre ner i krukan är gröna och fina låter fint, och dessutom att ett nytt blad är på gång. Det finns flera sätt att höja luftfuktigheten lokalt på fönsterblecket, bland annat fat med lekakulor och vatten. Du hittar nog lite tips om det i "Pratoteket" här på OP.

14/3 -09

Jag har testat fat med lecakulor, det höjer inte luftfuktigheten
mer än någon procent runt plantan när jag mäter, så det gör
ingen större skillnad.
Du får nog använda sprayflaskan med vanligt vatten på rötterna
någon gång per dag, sedan jag har börjat med den metoden
håller sig rötterna fina även på vintern, och inte så farligt jobbigt
är det heller.

15/3 -09

Tack snälla för era svar! Jag har redan provat med vatten under krukan på en annan blomma och det hjälpte inte så värst mycket. Jag ska prova med sprayflaskan och se vad som händer. Tack igen!

15/3 -09

"Lillio" Jag tycker din planta ser väldigt fin och välskött ut .... men som "Mervic" skriver så är vintersäsongen torra innomhusluft lite utsatt för många av våra plantor !
Men du får upp en bra luftfuktighet om du ställer ett fat under, men det måste vara lite större i diametern än bladspannet. Sedan kan du andvända antingen leccakulor eller lätt tillplattad spagnhum i fatet som du ständigt håller fuktigt ..... eftersom din planta är så låg, så kommer det bli en fin och viktig fuktighet till undersidan på bladen !
För att öka hälsan på plantan, så får du ta bort ytterkrukan i glas. För då får du upp fukt och luft från fatet via bottenhålen upp till ytskiktet på krukan om du inte har ett för tätt substrat .... men även så behöver du inte flytta omkring plantan för solen, utan att den får stå i lite solljus en stund om dagen när tillfälle ges innan den starka vårsolen kommer.... det gör gott för plantan
Men låt den ha lite luft runt omkring, så den inte står klistrat precis vid fönstret.
Ytterkrukan sänker bara luftcirkulationen och ökar brännskada på rötterna på väldigt kort tid om den står i solen.
Att även spraya lite då och då på hela plantan är ju aldrig fel .....

17/3 -09

Tack för ditt svar Ewert! Det verkar vara en mindre vetenskap att ta hand om en orkidé Jag ska prova med ett större fat under blomman. Och glaskrukan har åkt bort.
Tack igen!

17/3 -09

Lillio - vet du något om kalkhalten i ert vatten?
Mitt kranvatten är för hårt, så jag använder mest regnvatten och sätter då oftast till 10% kranvatten.
Jag använder också kondensvatten från tumlaren och även då med entillsatts av lite kranvatten. Men allra bäst är kondensvattnet till sprayflaskan, eftersom det inte lämnar några fläckar på fönster o dyl. Jag silar det först genom ett kaffefilter, för att få bort ev ludd.

18/3 -09

Kalkhalten ska tydligen vara hög men mer exakt vet jag inte. Jag har också försökt använda regnvatten men det är ju inte alltid som det finns tillgängligt.

Varför tillsätter du 10% kranvatten till regnvattnet?

Min svärmor har 3 underbart fina orkidéer men hennes knep är att hon häller på ungefär ett snapsglas kranvatten i veckan. Utöver det gör hon ingenting med dem. De blommar nästintill jämt och rötter, blad och blommor ser jättefina ut. Mycket finare än någon av mina blommor om jag ska vara ärlig. Men jag vågar inte prova hennes metod för jag är rädd att mina stackare ska torka ut helt då.

18/3 -09

, Lillio, brukar INTE gräset vara grönare, hos grannen ?

18/3 -09

Tyvärr kan jag inte förklara detta med regnvattnet, men det kallas för att "buffra"..
Det är bl a en kemist, som tipsat om detta och det har att göra med tillsatsen av gödningen. Antar att det finns många framgångsrika odlare, som bara använder regnvatten.
När det gäller kondens- eller destillerat vatten, så har jag uppfattat att det är viktigare med "buffringen".

18/3 -09

lillio, Du kan få ner kalkhalten genom att sila vattnet genom ett torvblock,
inte kalkad och gödslad torv, utan s.k. Naturell Torv, torv är lite sur och
sänker därför kalkhalten något.
Mjukt vatten har låg buffringsförmåga, innehåller låga halter av salter, vilket kan göra att
ph-värdet i komposten på någon/några dag/dagar kan bli för lågt.

19/3 -09

rötterna. Från lillio.

Jag skickar med en bild på rötterna igen. Sen jag började spraya dom och ha ett fat under så tycker jag redan att de ser lite bättre ut. Den har snart tappat sina blommor så en omplantering väntar och därefter kanske den ska trivas igen. Jag ska erkänna att jag aldrig har lyckats få mina orkidéer att blomma om men nu med lite bättre förutsättningar ska det nog gå. Ska försöka med torven också!

Tack igen för alla era tips!

19/3 -09

lillio, det är ju en fin och kraftig planta med spänstiga blad, så den
trivs ju tydligen alldeles utmärkt. Vissa Phalaenopsishybrider är väldigt
tröga att blomma om, jag har själv en som har blomvägrat i flera år, medan
alla de andra blommar regelbundet, men någon gång ska jag nog få den
att blomma också, man får prova sig fram med lite olika saker som ljusmängd,
gödning, temperatur och dygnsrytmer.

hej, kanske den har för hett, ibland kan det hjälpa att ställa längre in i rummet men ändå ljust, jag tror inte det är något fel på plantan. Nyligen var jag med om att en phal som blommat bra tidigare och nu hade en ny fin stängel med många knoppar började tappa knopparna en efter en som små torra kulor. Nu står den i badrummet i svagt dagsljus och den har slutat offra knoppar - nu hoppas jag igen på blommning.

Ge ditt svar

Hej!

Jag har ett "regnskogsterrarium" som jag vill fylla med bland annat orkidéer.

JAg ha dock för mig att vissa orkidéer inte vill ha vatten på själva blomman. Tänkte på det då min phaelenopsis slutade blomma väldigt fort i terrariumet. problemet med regnsystemet är dock att det sprutar ju vatten överallt. Hur gör ni med orkidéeskåp? eller är det inte ett så stort problem som jag fått för mig.

Men L.discolor verkade stortrivas.

nu har jag även köpt Bulbophyllum lasiochilum
och a.miniatus och vill naturligtvis att de ska trivas.

Nyckelord: vattning, problem, regnsystem

18/2 -09

Datafläktar löser problemet. Vatten stannar inte tillräcklig länge på blommorna, för att göra nån skada. Bra luftcirkulation är en nyckel här

18/2 -09

OK. tackar...

Ge ditt svar

Jag undrar helt enkelt hur vi/ni gör vid vattningen. Doppvattnar du, med vattenkanna eller kanske på något annat sätt? Hur tycker du att din metod fungerar ffa på Paphar och Phalar?

Anledningen att jag frågar är att jag funderar hur jag själv ska göra. Förut vattnade jag alltid med vattenkannan samtidigt med de andra växterna. Sen jag gick med i OP har jag insett att det är bättre att doppvattna, men jag måste vattna alldeles för ofta med den metoden. Jag funderar allvarligt på att återgå till vattenkannan igen

Nyckelord: Phalaenopsis, Paphiopedilum, Vattning

19/1 -09

Doppvattnar alla utom Cattleyorna, till dem använder jag ducshen i
badrummet för att samtidigt fukta på luftrötterna lite. Det är ju bättre
att komposten torkar ur ganska fort, det skonar rötterna och minskar
risken för röta och mögel/svampangrepp.

19/1 -09

Du kan söka på nyckelord vattning så kommer det nog upp en del svar på dina frågor

19/1 -09

letherneck Ja, visst är det bra med kompost som torkar fort, men att behöva vattna var 3:e dag är ju att gå lite till överdrift Det är därför jag undrar.
Blomtjuven Jag har sökt en del på nyckelord osv men där står mest om för blöta orkidéer. Det är ju inte riktigt det som är mitt problem - raka motsatsen

19/1 -09

NorrlandsÅsa, jag få vattna flera av mina plantor varje dag.:-)
Men generellt så blir det samma intervaller som Du, speciellt
nu på vintern med torr inneluft.

19/1 -09

jag ställde nästan samma fråga som du för ett tag sen, den frågan fick många kommentarer. den kanske kan va intressant för dig. sök på vattning som nyckelord på denna sidan

19/1 -09

letherneck Jag har alltid trott att de inte ska behöva vattnas så ofta, det var delvis därför jag utökade mitt bestånd. Nu har ju det falerat lite, men jag får exprimentera lite och se om jag kommer fram till ett (för mig) lättare alternativ med vattningen
Blomtjuven Jag ska kolla in trådarna lite till. Tack för tipset
Vilken bra tråd! Där fick man mer kött på benen, Blomtjuven

Ge ditt svar

Jag undrar om det är någon som har använt kaffekokare med vattenfilter som tydligen skall ta bort Kalk och dyligt för att få bra vatten till sina orkisar?

Tänkte fråga först innan jag provar något dumdistrigt.

Nyckelord: Vattning

15/1 -09

Ja det är ju ingen dum idè, vattnet blir ju definitivt inte
sämre av det i alla fall.

Ge ditt svar