Skriv början av artikeln om ljus mätning

Nyckelord: ljus mätning

Inlägg med ljus mätning som nyckelord.

Detta är första gången jag får fram ett spektra. Fotokvaliten lever inte upp till upplevelsen i verkligheten.

Detta bygge kostar i princip inget, jo kanske 5 kr.

Självklart går projektet ut på att dömma ut eller att tycka att ett lysrör från typ Biltema är bra med avseende på våglängd

Detta är en prototyp som väl skall leda till bättre och att jag kan kvantifiera respektive färg i någon sorts, hm.. kanske % av total watt, vi får se

Nyckelord: ljus mätning

9/2 -11

Underbart, så arbetar en Vetenskapsman, Neovitas egen Newton !
Har du gjort prismat skälv eller ?

9/2 -11

Det är inget prisma, gissa igen principen är enligt diffraktionsgitter

9/2 -11

Hummm, effektfilter till kamera ??

9/2 -11

Allt finns på nätet

9/2 -11

CD-skiva !

9/2 -11

Yes ! ! det är nästa del i projektet som är det kluriga men jag tror jag har en lösning, i teori fungera det, men i praktiken ? Skall testa

9/2 -11

Vore även intressant att veta hur "mycket ljus" varje vågfrekvens i spektrat ger.. eller..!?

9/2 -11

Jo vi tänker samma, får se om jag klara ut det. Precis vid mätproben är det nog inga problem men hur olika våglängder beter sig med avståndet från lampan får jag klura på, kanske någon som vet. Är "dämpningen" genom luften olika för olika våglängder? Lysrörstillverkarna struntar i det så det kanske jag också skall göra.

Vi kanske skall bryta denna länk och fortsätta med brev, ni som är intresserade.

9/2 -11

Klart, att ni ska fortsätta på den här tråden och gärna ge den ett nyckelord, så att den går att hitta igen ! !.

Ämnet orkidébelysning blir aldrig ointressant. De flesta som kommer hit, börjar grubbla över den frågan, förr eller senare.

10/2 -11

Själv testade jag en gång med en CD-skiva. Jag vinklade skivan under ett vanligt lysrör och fick ett spektrum där gult och grönt lyste mycket starkt. Sedan gjorde jag samma sak under Grolux-rören och kunde konstatera att både det gula och det gröna bandet i spektrat var betydligt blekare medan de blå och de röda banden inte förändrades.
Fast hur man gör för att mäta det hela på ett vetenskapligt sätt har jag inte en aning om.

10/2 -11

Nu projicera jag spektrat upp på en plastfilm, en klar förbättring. Syns kanske inte på foto men det syns väldigt bra när man tittar på projicering att just rött, ca 650 nm helt klart är dominant vilket inte är överraskande då man vill ha ett behaglig ljus i detta fall i köket. finns. men inte mycket blått (ca 420 nm) inte heller överaskande. Dominanta våglägden rött tyder på att det finns väte och kanske sodium i lysröret

10/2 -11

Motvalls Gubbe. Jodå, fotoresistor, fotodiod mm. Men energiinnehållet är svagt så inte så enkelt. Gällande fotoresistor så har den olägenheten att inte vara linjär vara sig i spektrum (nm) eller ljusstyrka, men jag klura på det. Jag projicera upp på en plastfilm är för att kunna mäta och se var jag skall mäta, det går jo självklart inte att mäta vid CD skivan

10/2 -11

En liten tanke bara. Är att ögar är känsligast för färger i det grön-gula spektrat så den kan kanske därför vara vanskligt att avgöra vilka färger som är ljusitensivast utifrån vad ögat ser. Men å andra sidan behöver ju växterna som sagt ljus i det röda och blå spektrat. Det grön reflekteras ju som synes i stort sett bort .
Det är mycket med det här med elektromagnetisk strålning och hur man i hemmet ska kunna mäta energiinnehållet i det !

10/2 -11

Enligt fotofolk jag pratat med så ska man kunna ta en bild av ett vitt papper under ljuset och få fram ljustemperaturen med hjälp av något kommando i Photoshop. Jag har inte hunnit testa det själv dock, men väldigt viktigt är att bilden är i "Raw"format, d.v.s. kameran har inte ändrat ljuset i bilden som den gör som standard.

10/2 -11

OK, viste jag inte. Nej att dra slutsattser bara genom visionell betraktraktelse går inte, man måste mäta. Har testad med fototransistor, men energinivån är för låg, reagera men inte tillräckligt så jag måste förstärka signalen och hoppas det fungera.

10/2 -11

Mats L: Ok, skall fundera på hur jag kan få över spektrat på ett icke transparant material och komma åt att ta foto.

10/2 -11

Mats L. var det ett histogram dom pratade om då eller?

I min kamera kan jag ta fram histogramet direkt i displayen och även då i RGB färgerna, antar att det finns bättre uppspaltat i photoshop?
Men även om man bara har röd grön & blå så säger väl det en hel del, i och med att grönt är dumt

men färgtemperatur i photoshop kombinerat med .raw låter i och för sig mer som om något kopplat till vitbalansen, och där ser man väl inget spektra, bara färgtemperaturen som sagt och den är ju en mix(?)

11/2 -11

Daniel: Jag vet inte riktigt vad du menar med histogram i det här fallet , men jag antar att du syftar på frekvensspektrat och precis som du trodde så gällde mitt förslag färgtemperaturen.

Jag har försökt att få fram färgtemperaturen och spektrat vid olika solhöjder, eftersom spektralsammansättningen varierar med solhöjden och därför har vi annat solljus här i jämförelse med hemländerna för tropiska orkidéer. Jag har väl fastnat lite, för det är svårt att få fram fakta. Hur fungerar t.ex. orkidéer i en regnskog, varifrån får de sitt ljus? Är det huvudsakligen reflekterat eller direkt ljus, spektrat ändrar sig ju. beroende på var ljuset kommer ifrån.
Just nu använder jag själv en kombination av 830 och 865 lysrör, d.v.s. med färgtemperatur 3000K resp. 6500K och det fungerar ganska OK. 865 ger ganska bra i det blå området, även om våglängden helst skulle ligga lite högre och 830 ger den förstärkningen i det röda som behövs till 865,
Om ni går in på t.ex. osram.se och tittar i produktbladen för resp lysrör, så finns spektrat visat för de flesta.

Ge din åsikt