Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum primulinum x rotschildianum

Nyckelord: Paphiopedilum primulinum x rotschildianum

Inlägg med Paphiopedilum primulinum x rotschildianum som nyckelord.

Undrar om det här kan vara en mycket ljus variant av Paph. Prime Child ?.

Köpte denna + en lite mörkare klon förra vintern. Tyvärr är det här de enda bilder jag har på blomman. Kameran var utlånad mycket i den vevan, så blomman är nästan utblommad, hade skrumpnat dagen efter, så där gick inte att få någon bättre bild .

Det mörkare exemplaret köpte jag på rea så blomman var inte mycket att ta bilder av, när jag kom hem med den. Kan läga in bilder på bladrosetterna om det kan hjälpa till.

Nyckelord: Paphiopedilum Prime Child, Paphiopedilum primulinum x rotschildianum

28/1 -08

Lägger till en bild till.

Ulllössen är utrotade nu, om någon skulle lägga märke till dom.

28/1 -08

Har den varit mer rosa om läppen, minns du? Svårt svårt, vi får nog invänta gänget som har böcker att bläddra i

29/1 -08

Den har inte varit mörkare än den är på bilden, men "hakan" som jag brukar kalla den, har haft en svag ljusrosa ton. Tyvärr har hela blomman börjat vissna och fått en beigare överton på min bild. Från början var grundfärgen ljust gulvit.

Mitt andra exemplar från samma sändning är betydligt mörkare, men har samma form på blomman. Den var mörkare rosa/brun på "hakan" , med mörkare violett/bruna streck, prickar och hår en denna, men i övrigt samma teckning.

Bladrosetterna är väldigt lika på båda exemplaren, så jag gissar att de är syskon. De är ganska storvuxna Paphar.

Det ljusa exemplaret är väldigt lik bilden av Prime Child i Ritterhhausens bok, Orkidé drömmen om evig skönhet. även om hakan är lite ljusare. Nu litar jag inte riktigt på Paph. bilderna i den boken, det är ju bara att titta på den gula blomma de hävdar är Paph. Deperle för att tappa förtroendet för den.

Sen har jag haft svårt att hitta bra närbilder på prime Child på nätet, de flesta verkar dock vara mörkare än mitt ljusa ex. i alla fall.

29/1 -08

Lägger till en bild på den ljusa plantan, om det kan hjälpa för identifiering. Bladspann ca 46 cm, den mörka plantan är väldigt lik denna, bara lite mindre.

Hoppas någon annan här på forumet har Prime Child för jämförelse. Tycker själv att mina plantor liknar dem av Prime Child jag hittat på nätet.

29/1 -08

Flora:

Det skulle mycket vl kunna vara en Paph. Deperle i Ritteshausens bok. Om man vänder på föräldrarna och alltså låter primulinum vara kapselbäraren så är det inte så omöjligt. Det finns . Deperle som ser mer mer ut som delenatii och det finns de som ser mer ut som primulinum. Största delen se däremot ut som en blandning av de båda.

När det gäller din planta å är det oerhört svårt att avgöra när blomman är så gammal att man inte kan se dess riktiga färger. Jag tycker nog dock inte att den liknar en Prime Child för den har aldeles för skruvade petaler och dessutom för långa. En riktig Prime Child har kortare petaler. Jag skulle nog hellre säga attdeta kan vara en trevägskorsning Där man har Prime Child med och sedan korsat med tex. P. philippinense. Det är som sagt oerhört svårt att avgöra när inte färgerna är riktiga och eftersom variationen är så stor i en korsning så kan den vara korsad i många led för att få den lättodlad och att den ska växa fort för att hybriden ska vara lönsam till försäljning. Är den köpt i en blomsteraffär eller handelsträdgård så kommer dom från Holland och där kan man inte ha plantor som tar 5-6 år på sig innan dom blommar som en Prime Child gör och sedan ska kosta 250:- i en blomsteraffär.

29/1 -08

Magicboy:

Tack för ditt svar.

Det vore verkligen spännande om primulinum som kapselförälder skulle ge en så förändrad Deperle. Skulle väldigt gärna ha en sådan planta, men känner mej ändå tveksam till att den korsningen skulle kunna bli så klart gul och få en så blank blomma, med de föräldrarna.

När det gäller mina plantor så verkar det troligt som du säger att de kan vara en trevägskorsning. De har ju rätt långa petaler som skruvar sig längst ut, inte helt olikt philippinense. De är visserligen mycket lika bilden av Prime Child i Ritterhausens bok, men där ser man inte slutet av petalerna, då bilden är beskuren. Färgen på min bild skiljer sig inte så mycket från den ursprungliga. Men det är klart, den var renare gulvit och mer rent blekrosa i färgerna innan den började vissna.

Gissar att mina plantor kan ha sitt ursprung som delningar, då går de väl lite fortare att få i blom ?. priset var dessutom bara ca 150 kr och kanske 75 kr för rea plantan. Har i alla fall blomstora rosetter på bägge, så jag får väl hoppas den blommar om snart, så jag kan ta nya bättre bilder.

Har du något tips för att få hybrider av denna typ att sätta knopp, så tas de mycket gärna emot.

De är i alla fall omplanterade och placerade på ett ljusare ställe, sedan mitt intresse för orkidéer fått sig en nytändning. Har nog varit minst sagt styvmoderligt behandlade sedan jag köpte dom, så jag får nog vara glad att de är så pass frodiga i alla fall.

29/1 -08

Flora:

Nu menar inte jag att alla skulle se ut så utan det är bara en mycket liten del som kommer att göra det, de flesta kommer att se ut som en "vanlig" Deperle.

Här är ett exempel med en annan korsning mellan malipoense och godefroye:

Dessa tre är en och samma korsning:



Som visas här så kan en och samma korsning se väldigt olika ut. En är ju grön som malipoense men en annan har godefroyae's färg och den tredje är en blandning av de båda.

Det finns ingen odlare som skulle ens tänka på att föröka genom delning av en planta som man inte har både hybridnamn och ett klonnamn på. En sådan delning av en prisbelönt planta skulle kosta jättemycket.

Det är mycket viktigt för dessa arter inom polyantha-sektionen att ha det varmt och massor med ljus. För korsningarna suddas extremvärdena ut och blir på så sätt "enklare" att få i blom. Jag har alla mina arter och korsningar från polyantha-sektionen i köket där det är mellan 32-23 grader varmt och en luftfuktighet på 50-70%. De växer i Leca-vulcansten sedan i mars 2007 och jag kan med god marginal säga att jag har aldrig haft så god tillväxt som nu. Det är några somhar blommat men de flesta är bara mindre plantor än, men jag har god förhoppning över att få många av dom i blom i år.

Jag glömde ljuset!
Jag har en 400W metallhaogenlampa ovanför med ett avstånd på ca. 1 meter.

29/1 -08

Magiboy:

Tack, för odlingstipsen. Jag läst en artikel, just idag om att odla paphar. i den där röda vulkanstenen du använder. Författaren hade kommit till samma slutsats så här långt, att just paphar tycktes stortrivas i den. Just multiflorapaphar hade växt så att de lyckats spränga sina krukor och sådana rotsystem är man ju inte bortskämd med.

Jag har själv funderat på att prova den gråvita varianten, har fått för mej att det borde vara samma sak som den pumice som suckulentodlare i USA och mellersta Europa använt med stor framgång i flera år. Jag lyckades aldrig få tag på den i Sverige, när jag hade en större suckulentsamling. Så, jag kanske ska prova den på papharna i stället, om jag fattat det rätt, så är den gråvita lavan eller pumicen, det samma som pimpsten, men jag kan ha fel.

Mina paphar står i ett stort österfönster, med 2 dubbla ljusramper som extraljus, så ja hoppas det ska vara ljust nog.

Jag förstår också vad du menar med den stora variation som kan finnas hos hybrider, även om det är samma föräldraarter som använts, Som exempel, så påverkas väl slutresultatet väldigt mycket, av vilka kloner av föräldraarterna man använt vid korsningen.

Hos den vanliga vita typen av Deperle, ser man ju ganska stora skillnader i blommans storlek och form, samt hur mycket rosa, grön eller gulaktig ton där finns på blommans olika delar. Har själv ett ex, som är ljusrosa som knopp och ett ex. som är helt vit i knoppstadiet.

Det som stör mej med Deperlen i Ritterhaus bok, är att jag tycker den har karaktärer som ingen av föräldraarterna besitter, så jag har svårt att begripa hur man kan få det resultatet, vid just den korsningen. Men jag håller helt med dej, om att korsningar kan ge ett mycket varierat resultat. Det är ju egentligen den här oändliga variationen som gör Papharna extra spännande.

30/1 -08

Flora:

Jasså, vad kul! Vart läste du den artikeln, jag vill också läsa den? Den gråvita varianten har jag inte velat prova eftersom den har betydligt större kapilärkraft och därför samlar den på sig salter som är svåra att skölja ur.

Det låter som om det borde räcka med de extraljus som du har satt upp.

Ja, det gör detju också men även från samma frökapsel blir variationen oerhört stor. Jag kommer ihåg en korsning där det ena barnet bara hade en 3 cm stor blomma och ett annat barn hade en 12 cm stor blomma och det var alltså från samma frökapsel. Jag hade inte ens gissat på att det var samma arter som korsats.

Du skrev: "Det som stör mej med Deperlen i Ritterhaus bok, är att jag tycker den har karaktärer som ingen av föräldraarterna besitter, så jag har svårt att begripa hur man kan få det resultatet, vid just den korsningen."
Den är ju väldigt lik sin ena förälder P. primulinum med sin starka gula färg och sina lätt skruvade petaler medans P. delenatii bara gjort blomman tjockare i formen.

30/1 -08

Magicboy:

Ok, kanske ska prova med ren röda lavan i alla fall då. I artikeln jag nämner rekomenderades inta svart lava, men författaren visste inte varför. Enligt min syster som läst geologi kan lava vara både stakt basisk eller ha ett mycket lågt ph beroende på typ, kanske därför den svarta kan vara olämplig. Här kommer länken: http://www.triangleorchidsociety.org/

Om du tittar under newsletters, July 2005, så finns lava artikeln på sidan 8.

Vi kan nog tvista länge om den där Deperlen i Ritterhausens bok, så vi får nog enas om att vi har olika åsikter tror jag.

30/1 -08

Flora:

Jättebra artikel men jag kan inte hålla med om att det samlas en massa salter i den röda lavan snarare i den grå i så fall för jag vattnar bara uppifrån när jag kommer ihåg det och har tid vilket blir någon gång var 3:dje elle var 4:rde månad. Jag har aldrig sett någon svart lavasten här i sverige så det är väl lika bra det.

Ja, det gör vi!

Ge din åsikt