Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

Inlägg med Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor' som nyckelord.

Fantastiskt stort vackert "segel" och 2 blommor även här för första gången! ... Och kanske en tredje om jag lyckas helt.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

23/12 -14

Läckrar

23/12 -14

Åhhh vad fiiiiiin, jisses vad det suger i shoppingtarmen

23/12 -14

Grattis!! Ja den väcker verkligen habegär!

23/12 -14

Supersnygg! Älskar vinicolor Paphar. Vart köpte du den någonstans?

23/12 -14

Määää lägg av blommat alla dina pappar nu. Otroligt fina blommor måste nog köpa en har länge tittat och funderat. Grattis igen

24/12 -14

Jättesnygg:)

24/12 -14

Jättefin, jag har likadan som precis har blommat över. Jag vet inte vad som är normalt men min
Paph Vinicolor blommade i över tre månader. På min var det en blomma. Så grattis.

25/12 -14

Tackar tackar! Jag tror den ursprungligen kommer från Karge. Jag trodde inte denna eller liknande kunde blomma med mer än en blomma per stängel men denna har ju anlag för 3!!

25/12 -14

Markus G: De brukar ju få plantor från Karge när det är orkidéutställning på Blomsterlandet. Få se ifall en sådan här skönhet är med nästa gång.

Det verkar som att just Maudiaetyperna har anlag för att få mer än en blomma. Verkar som att callosum från vissa ställen ofta får mer än en blomma, så det är väl den som bidrar med generna kan jag tänka mig.

Prata om bilden
Paphiopedilum Vinicolor. Från Baretta.
Beallara Eurostar. Från Baretta.
Bulbophyllum Fascinator. Från Baretta.

Nu har orkisarna kommit från Peter. Tre nya sorter för mig vilket ska bli en ny utmaning för mig.

Beallara Eurostar blommar och är otroligt vacker. De andra, en Bulbophyllum och en Paphiopedilum, hoppas jag ska ge njutning även dom. Gäller dock att ha lite tålamod vilket är lite svårt

Annars blommar mina nopsisar för fullt och vissa har nya stänglar på gång. Även min Oncidium har ny stängel innan de andra vissnat helt. Jag njuter varje dag, när jag inspekterar mina orkisar.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor', Beallara Eurostar, Bulbophyllum fascinator

18/5 -13

Grattis till nykomlingarna, en Paph. vini kan väl aldrig vara fel

Ge din åsikt

Ja, suck, tror jag ska hålla mig till mina phallar, för min paph ser då inget vidare ut. Den är planterad i en ngt mindre barkblandat kompost + lite spaghnum och perlite. Har nog hållt den liiiite för torr, typ phall torr för att jag är så feg, men märker nu att den behöver badas typ 2-3 gr i veckan för att inte torka ut helt.

Den hade till en början 5 blad men en efter en så har de gulnat och nu är det bara 2 friska kvar, är även ett konstigt "märke" på det ena bladet, kan detta tyda på ngt typ av angrepp?

Är det ngn idé att kämpa vidare eller får Maude gå till komposten?

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

30/12 -12

Om du paph har root använda odlingsmedium som jag användar
för nästan alla mina paphiopedilums: bark, kol, kokos fiber och perlit. Varje 15 dagar ger jag mycket vatten i duschen. Jag använder ICA ekologiska gödselmedel

30/12 -12

Om det är Din första Paph så det kan misslyckas i början Men ge inte upp och prova Dig fram.
Jag gjorde många misstag i början men nu verkar det går bättre. Jag har planterat mina Paphar i vanlig orkidékompost, till vissa har jag blandat lite Sphagnum i, i vissa krukor har jag även Sphagnum överst. Jag sprejar ytan si så där varannan dag. Komposten är fuktig men inte blöt.
Edel: Menar Du att Du vattnar Dina Paphar var 15:e dag? Är inte det för sällan. Fast jag har kollat Dina Paphar och dom är ju fina

30/12 -12

stella:
Man kan vattna en eller två gånger i veckan och en dusch med massor av vatten var 15 dagar

30/12 -12

Tack för råden Jo det är min första Paph, den har en kompis, en Harold Koopowitz, som jag oxå nästan plågat ihjäl men nu har jag inte sett några gula blad på några månader och såg tom att den jobbade på ett nytt blad så förhoppningsvis så kanske den lever ett tag till iaf

Hoppas på att det kanske går att rädda den och det bara är jag som klantat mig och haft den för torrt, den går från fuktig till öken torr på typ 2-3 dagar, kanske har med luftfuktigheten att göra, tyvärr ligger den bara på strax över 30%.
Kanske skulle investera i en luftfuktare?

Edel Då duschar du hela plantan i duschen, hur länge ungefär? Borde jag nog göra, så man blir av med alla salter och likn

30/12 -12

Ja, en luftfuktare förbättrar miljön mycket. Jag har två st från tretti.se, kostar drygt 400 kr och en "Pingvin" från Biltema som koatar ca 250 kr.

30/12 -12

Edel: Aha, Du menar så. Visst jag gör ungefär så också fast som sagt sprejar jag ytan oftare

31/12 -12

elcatania; Hur var den när du fick den? Jag reagerar på att jag har en likadan Paph som såg lite trött och sliten ut när den kom (har du en Schwarze Madonna?). Det nedersta bladet gulnade, och så snart det gulnat började nästa att gulna. Min kom även med några små fläckar som påminner om röta, fast inte är sådär svampig (som det "märke" du nämner att du har). Efter att ha haft min i några månader har den fortsatt tappa blad (har nu 2-3 kvar) och trots att den sköts som mina andra Paphar ger den inte intryck av att tänka repa sig/sluta gulna. När jag fick hem min undrade jag om den plågats lite innan den kom...nu undrar jag det lite igen? Det är som att de förtvinar framför ögonen på en.

Står den förresten ovanför ett element eller så, eftersom den torkar ur så snabbt? Jag vattnar också mina ca var 10-14e dag, jag har haft problem med för blöta rötter på vissa innan, så har vågat dra ner på vattningen i vinter.

31/12 -12

Här har jag bilder på min Paph Maudiae `Vinicolor` från Schwerter. Den var inte i så bra skick när jag fick den. Bladen var gropiga (se bilden) och allmänt i dålig skick.

Nu efter ett och ett halvt år senare har den fått nya fina blad och den mår bra.
I början av orkidéodling vattnade jag för mycket och tog ihjäl flera plantor. Sen drog jag ner på vattningen och då blev det för torrt. Nu tycks man ha hittat balansen.

Vattnar mina en gång/vecka och som sagt sprejar kompost ytan mellan varven. Plantera dom i små krukor då trivs dom.

31/12 -12

Annika Hehe, ja du, jag var ju ännu mer nybörjare då jag fick denna, jo det är en Schwarze Madonna, så jag tyckte den såg fin ut om än mycket liten hahaha, trodde Paphar var lika stora som Phallar typ :-P

Den står under ett element men innanför fönsterbrädan på en liten låda om man så säger, men det är kanske elementet eller ev kaminen som torkar ut dem så fort.

stella Men åhh vad fin din såg ut, den har ju gigablad ju
Känns som att min inte växt en mm sen jag fick den! Jo, har planterat den i en 8 cm kruka eftersom den var lite "vickig" när den bodde i en större kruka. Ja det är ju det där med vattenbalansen som är svår. Från början vattnade jag alla phallar en gång i veckan.
Men efter att jag började hänga här så började jag titta och känna igenom plantorna innan jag vattnade, fast då är det ju det här med Papharna då som vill ha det lite fuktigare än Phallarna, förhoppningsvis lär jag mig det oxå

31/12 -12

stella; Din ser verkligen välmående ut! Hade du problem med gulnande blad i början?

elcatania; Tycker ändå det är lite märkligt att vi har samma planta och att de tynar bort på liknande sätt... Jag undrade om min kunde fått en köldknäpp när den kom, eftersom den var så fläckvis mörk i bladen när den kom, men jag vet inte vad det är som gör att de inte orkar repa sig.

Jag har två lika stora krukor med vitmossa som jag har Bulbophyllum i, den som står närmast värmen från elementet (men inte precis ovanför utan en skaplig bit upp) torkar ut avsevärt mycket snabbare...

31/12 -12

Annika; Ja, det var nog ett par blad i början som gulnade. Plantan var lite hängig också men eftersom jag har försökt att pyssla med den lite extra och vattnat den oftare så har den mått bättre och bättre

31/12 -12

Annika Ja, min borde inte ha fått en köldknäpp då den är inköpt i mitten av sept och det hade inte varit frost ens här då, mycket knepigt är det dock!

Ja då är det säkert elementet då fast jag tycker att det knappt är varmt, ska genast gå och hänga en blöt handduk på det så det slutar plåga Papharna

stella Ska införskaffa en luftfuktare typ i veckan (vill helst titta på dem på riktigt så måste nog in till stan) men började fundera på det här med fläkt, ska man ha fläkt när man har luftfuktare?

Passar på att önska alla OP:are ett Gott Nytt År

1/1 -13

Orkidéerna gillar god luftomväxling. Speciellt om man har ett skåp el. dylikt behövs en fläkt annars är det risk för svamp och röta.
Själv har jag en monter och ett akvarium för orkidéerna. Montern är inte vattentät så jag har inte något regnsystem utan ovan nämnda luftfuktare och det blir ganska fuktigt och fläktar behövs.
Tre st fläktar har jag köpt hos Dusk och de är mycket bra grejer som man fäster med magneter i glaset.

1/1 -13

stella; Ok, hjälpte det att vattna lite oftare? Har du något mer knep som kan hjälpa? Min håller alldeles på att tyna bort.

elcatania; Nej, det är mycket möjligt att det inte alls har med köld att göra, men jag får en känsla av att de "misshandlats" på något sätt, ingen annan Paph reagerar på samma sätt, och oavsett behandling vill det sig inte riktigt...
Men ökad luftfuktighet mår nog alla bra av!

1/1 -13

Annika; Visst hjälpte det att vattna oftare men krukan måste vara som sagt liten.
Kollade när jag köpte Paphen så det är 2,5 år sedan(usch vad tiden rinner iväg) , och den har fått fina nya blad och är så fin men inga nya bladrosetter eller blomning. Hoppas den tar fart nu
Andra knep kommer jag inte på just nu. Dom som är mera erfarna med Paphar kanske har någonting att komma med.

1/1 -13

Måste bara visa en bild på denna som står brevid P Maudiae `Vinicolor`i montern. Så dom har fått precis likadan skötsel

1/1 -13

Annika Ja kanske är ngn typ av måndagsexemplar vi fått Får hoppas det vänder men det större bladet (det med märket på är även lite sprucket och fult så har inga större förhoppningar på det ska överleva och sen är det bara ett litet kvar och då är det väl lika bra att ge upp skulle jag tro.

stella Åhh vilken fin knopp på Maude grannen Jag har inte kommit till skåpodling än men det kommer väl en dag det med så vet inte om de där Dusk fläktarna funkar på ett vanligt fönster, tänkte att fläkten kan hjälpa till att fördela fukten lite extra

1/1 -13

elcatania; Nej nej ge inte upp, så länge det finns liv så finns det hopp:)
Ja, dessa Dusk fläktar är avsedda som typ skåpfläktar. Men just på Biltema finns annan typ av fläktar, sk bordsfläktar t.ex.

1/1 -13

Som stella säger, ge inte upp! Min första Madonna stod för blött med rötterna så de ruttnade bort, den står sedan i somras i en mini-kruka med mossa i och lever än, även om det går sådär med nya rötter...

3/1 -13

Inte ge upp med Papharna! Jag är ju själv nybörjare med dessa och har nästan lyckats ha ihjäl några, bl. a. min Maudiae 'Schwarze Madonna' och min barbatum var. nigritum genom att vattna ihjäl dem. Enda anledningen till att jag inte gjorde det var tack vare blompinnarna jag har nedstoppade i varje Paphkruka. Jag känner på dessa nästan varje dag för att kolla vilka som vill ha vatten då jag känner ungefär hur mycket fukt som finns kvar i hela krukan, så de inte är plaskvåta i botten av dem. Hittills har blompinnsmetoden fungerat väl och efter införskaffandet av en luftfuktare som får stå mitt i ena Paphhögen (bara barbatapaphar, vilka är känsligare när det gäller luftfuktigheten tydligen), så har vissa av Papharna satt fart rejält.

När jag fick min Madonna, så planterade jag om den direkt (gör alltid så för att kolla rötterna och för att de brukar vara överplanterade) och den hade ett dåligt rotsystem när den kom. Den fick plats i en 5 cm kruka utan problem (kom i en 8 eller 9 cm sådan) och började arbeta på nya rötter efter en stund. Den var på väg att blomma när jag började vattna den för ofta, så stängeln dog och de nedre bladen gulnade. Som tur var lyckades jag rädda den och upptäckte en ny bladrosett på den idag, så det går åt rätt håll här tydligen.

Så om du är osäker på hur ofta du ska vattna, stoppa ner en blompinne så nära plantan du bara kan (utan att skada rötterna) och tryck ner den så den når botten. Sedan är det bara att dra upp den då och då och känna på den hur mycket fukt som är kvar i krukan. Hade jag inte haft pinnarna, så hade jag nog vattnat ihjäl halva min Paphsamling misstänker jag. O_o Jag har även upptäckt att vissa Paphar torkar upp supersnabbt (henryanum och helenae), medans andra tar sin tid oavsett substrat och storlek på krukan (lawrenceanum och Madonna t.ex.).

3/1 -13

Nej jag ska inte ge upp än iaf

Mutanten Blompinne var ju en jättebra idé! Hade nog kanske kunnat sätta den i en 6 cm kruka men har tyvärr ingen ledig, får ta och köpa när jag är till stan nästa gång!

3/1 -13

Hmm, idag när jag hade "orkidéafton" så tyckte jag att Madonnan blivit svajjig i krukan utöver alla andra symptomer. Tog upp henne och jodå, rötterna var inte i bra skick... Så fick inproviseras med en miniplastmugg som jag klippte lite hål i och bara spaghnum i, hon fick även ett litet plastpåsetält med lufthål över sig. Tror jag vet vart det barkar, men jag har iaf försökt

Lägger in en bild på min käre Harold oxå, han kämpar då åtminstone

3/1 -13

Krya på sig på sjukhuset och kämpa på elcatania!

4/1 -13

Typiskt, som att den inte prövats nog...men ge inte upp! Min första Madonna har som sagt stått helt utan rötter sedan i somras utan att skrumpna bort totalt (även om den förstås inte är vacker)!
Och trösta dig med att vi får gå ihop i en sambeställning på dessa Madonnor annars

4/1 -13

I inlägg 22 översta bilden, är det Harold det, ser jag att Du har duschat honom så var försiktig att det inte blir vatten kvar i bladrosetten. Ta bort vattnet med hjälp av lite hushålls/toapapper.
Den plantan ser fin ut, ser att det är ett nytt blad på G.

4/1 -13

De där blompinnarna har räddat mången Paph här hemma. Det jag brukar gör om jag inte har någon tillräckligt liten kruka är att lägga frigolit i botten av krukan jag tar och på så vis göra den mindre. Har fungerat hittills med både nopsisar och Paphar.

Vi håller tummarna för era Madonnor! Ge dem tid, det är nog det de behöver mest (eller ett terrarium ).

4/1 -13

Annika Ja, man tycker ju att det är nog synd om den som det är, men kanske är rötterna som spökat hela tiden? Jo, jag tror jag ska köpa en till Madonna iaf, så jag har en extra i fall att

stella Jo, han är ny duschad, brukar försöka blåsa bort vatten ur rosetten men toa papper var ju mycket bättre! Tack

Mutanten Ja frigolit funkar ju bra, tack ska du ha, ska börja hamstra frigolit oxå tror jag Ja ett terrarium hade ju varit det optimala men nja, inte än iaf, då måste jag ha det undanstoppat ute i förrådsdelen så väntar hellre tills barnen blivit större och man kan ha den synlig

4/1 -13

Mutanten Den rotlösa Madonnan står numer i ett litet akvarium på högkant, har till och med införskaffat en fläkt (efter att knoppen på Madonnan möglat bort)

elcatania Du kanske också kan klämma in ett litet akvarium, så länge
...det sorgliga är att det är min extra-Madonna som tappar bladen så...så det vore 3e gången gillt

4/1 -13

Tja, ett beggat akvarium kanske skulle rymmas i ngt rum fast tja då måste jag köpa en till luftfuktare, fläkt + belysning då alla sovrum ligger i väst och knappt har ngn sol alls. Får bli i ngn annan månad än januari, det är dystert på kontot för tillfället

Aj då, kanske jag struntar i att satsa på Madonnor då och letar rätt på en lite mer tacksam Paph

5/1 -13

Jag inbillar mig att denna Schwarze Madonna kommer från Orchideen Lucke och det jag märkt med de plantor jag beställt därifrån är att de tar mycket längre tid på sig att etablera sig. Vi får kanske hoppas att någon annan försäljare tar in dem också så man kan beställa därifrån istället och kanske få mer växvilliga plantor. Även om min Madonna arbetar på en ny blarosett, så misstänker jag att den nog kanske aldrig kommer ha mer än en åt gången.

5/1 -13

Okey, ja det kan ju verkligen ligga ngt i det. Då kanske jag får köpa ngn annan variant då ist och vänta tills Madonnan finns hos t ex Schwerter

Ge ditt svar

Denna P. vinicolor tycker jag växer märkligt sen har den runda lökliknande utväxter. Vad beror detta på?
Står den för mörkt? Jag har ingen vidare erfarenhet av Papharna men det har ju många av er. Tack på förhand för kloka tips.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

12/2 -12

Min teori: Ja den står för mörkt och de vårtliknande bruna knopparna är början till rötter som torkat in.

12/2 -12

Har helt klart fått spel, men om det beror på genetik eller annat vågar jag inte gissa på

12/2 -12

Vad jag har läst så är det troligtvis en reaktion på dåligt substrat eller fel vattning. Kanske även för mörkt. Paphar i denna grupp (callosum, lawrenceanum etc.) lever i lövförna och kan växa uppåt för att på så sätt hålla sig ovanför substratet.

12/2 -12

Merwic.
Säger du omplantering? Vattnas en gång/vecka vintertid och när den känns lätt och ser torr ut sommartid ; ).

13/2 -12

Jag tror inte att du nödvändigtvis gör något fel utan är ganska övertygad om att det är genetik. Jag har en likadan Vinicolor (från Orchidéhuset) som växer precis likadant. Den odlar jag relativt ljust (för en paph) och den satte 5 skott förra året, det första blommar precis nu, resten ligger nog ett par månader efter. Den mår jättebra trots att de nya rotanlagen längre upp på stammen torkar in. Så länge den har bra rötter i krukan (och det har den säkert då plantan ser så fin ut) så skulle jag inte oroa mig. Jag håller alla mina paphar jämnt fuktiga, bara aningen torrare på vintern. Hos mig innebär det vatten 2-4ggr/v sommar och 2 ggr/v vinter.

Ge ditt svar
Paphiopedilum Vinicolor. Från Jandie.
Skadade rötter :(. Från Jandie.

Detta är mitt nya projekt, att försöka rädda denna rara Paphiopedilum Vinicolor som jag hittade misshandlad på blomsterlandet en månad efter orkidéutställningen. Hon verkar ha trillat ned från sin hylla för rötterna har gått av och bladen har lite skada. Hade inte tänkt köpa den men jag är ju som jag är med skadade orkidéer, står inte ut att se dem lida. Fick 75 % rabatt och en ny plastbytta så det var värt ett försök.

Min fråga: Detta är min första paph och jag är lite osäker på hur jag ska behandla den. Tänkte plantera om den i lite bark och mycket mossa, ge den relativt mycket sol (detta är ju svensk vinter trots allt) och vattna utan näring ett tag. Vad tror ni som kan detta?

Tacksam för snabbt svar

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

2/12 -11

Jag skulle välja mycket bark och möjligen lite mossa. Med ett litet rotsystem, så är det bättre att ha en liten kruka som torkar upp snabbt och vattna ofta. Den ser frisk ut och rötterna är fina, den borde karta på sig rätt snabbt. Akta den bara för hetluften, ovanför elementen. Om den vill bli mjuk i bladen, för att den inte orkar hålla sig saftspänd pga de korta rötterna. Då brukar det hjälpa att ställa krukan på ett större fat med lite grus eller småsten och alltid ha lite vatten på fatet, utan att det kan nå krukan. Dem lilla höjningen av luftfuktigheten kring plantan, kan göra stor skillnad enligt min erfarenhet.

2/12 -11

Ser du den som ett långsiktigt projekt skulle jag dessutom kapa stängeln. Annars håller jag med om Floras tips.

3/12 -11

Tack så jättemycket Jag ska testa det direkt!

6/12 -11

... den håller på att slå ut nu! Ska lägga upp bilder sen om det går bra ^^

29/12 -11

Från Jandie.
Utslagen. Från Jandie.

Ser glad ut nu

30/12 -11

Grattis, vilken härligt mörk och lurvig blomma!

30/12 -11

Grattis! Mycket läcker! Den hade nog slagit ut även om du inte satt om den. Hoppas plantan klarar sig.

Ge ditt svar
Detta är en favorit Paphiopedilum hemma hos mig.... köpt från Orchidéhuset förra hösten. Den blommade i november förra året, och here we go again. De vackra vaxiga djupt vin färgade blommorna mäta ca 12 cm höga och 11 cm breda. Färgen är egentligen mycket mörkare än bilden visar. Den bästa beskrivning jag kan ge är nyanser av vin ... från en lätt Pinot Noir i seglet till en riktigt trevlig och mörk Syrah. Jag odlar den intermedärt på fönsterbrädan under extraljus, noga med att hålla den jämt fuktig som alla Paphar. Mer på bloggen...

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

24/11 -10

Det var en snygg blomma och en minst lika välkomponerad bild
Jag har aldrig lyckats begripa vad detta egentligen är för hybrid. "Vinicolor" är väl ändå inget hybridnamn? Så - vad är det för hybrid?

24/11 -10

Det var ett otroligt tjusigt foto. Hm, Pinot Noir och Syrah/Shiraz, väldigt goda druvor båda två som gör att man blir väldigt sugen på ett glas....

24/11 -10

Man förstår precis hur vacker den är med din vin beskrivning, jo på något sätt verkar just djupröda blommor att tilltala väldigt många. Härlig 3D effekt ! !

24/11 -10

Gött å vackert! Fint fotat och härlig färg blixten ger.

24/11 -10

Tack!
Mmmm vin är trevligt, och syrah är en personlig favorit. Jo, jag var tvungen att fota med blixt, den är så mörk att det är svårt att se detaljer annars.... Lasse, Peter berättade lite om dessa Vinicolors när jag köpte min. Det är egentligen ingen specifik hybrid, snarare en mutation som oftast ses i Paphiopedilum Maudie coloratum. Men "Vinicolor" har tydligen blivit mer eller mindre ett kollektivt samlingsnamn för "alla" mörka vinröda till nästan svarta Paphiopedilum... och eftersom Paphiopedilum endast kan fröförökas kan man inte förlita sig på kloner som bär den röda mutationen, så Vinicolors kan anses vara lite ovanliga. Vad ger dem namnet är uppenbarligen inte färgen på blommorna, utan snarare den mörkröda undersidan av bladen.

24/11 -10

Verkligen härlig färg!
Mvh
Mikael

24/11 -10

Tack valkyrie

25/11 -10

Min blommaro också nu, dne gigantiskt rackare. Köpte min från Peter ifjol också. Det som skiljer våra åt är att om man granskar min riktigt noga så har den ett litet tunnt streck som är vitt på seglet.

26/11 -10

"Värsta Julblomman" !
Imponerande till både färg och form.

26/11 -10

Härlig färg och urläckert foto!

26/11 -10

Tack!!

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

Prata om bilden

11/10 -10

Knoppöppning

Knoppöppning. Från L8-Rinkabyholm.

 

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

Prata om bilden

Äntligen en ny ståtlig "svart" knopp!

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

11/10 -10

Oj den var svart, plåta igen när den har slagit ut, och lägg upp

13/10 -10

Nu har knoppen öppnats! Blomman är verkligen superfin - även om "svärtan" ljusnat och gått över till mörkrött!

13/10 -10

Åååh, det var en riktigt snygg vinicolor

13/10 -10

Hårig å dan Fin!

13/10 -10

Helt bedårande underbar, vilken färg!!

Ge ditt svar

28/12 -09

Paph vinicolor

nu har den slagit ut.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

28/12 -09

Läcker - samma färg som på det vin jag smuttar på nu för att fira att jag ska vara ledig till den 7:e Januari

28/12 -09

Vilken gottegris du är Berrak Men jag håller med. Den färgen fick mig att öppna en flaska vin. Nu är den snart slut.....

Prata om bilden

28/12 -09

Paph vinicolor

nu har den slagit ut.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

28/12 -09

Ser ut att vara en stadig typ! Fin färg också, grattis!

Prata om bilden
Paphiopedilum Vinicolor. Från Peter Göttfert.

Ytterligare en Vinicolor med vackra blad!

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

Prata om bilden
Paphiopedilum Vinicolor. Från Peter Göttfert.

Här kommer en av mina mest annorlunda Vinicolors. Plantan blommar nu med 4 stänglar. Blommade i somras med 3 stänglar! En stor favorit hos mig.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

9/12 -09

Grattis, förstår att den är en favorit Har du polerat den?

9/12 -09

Väldigt tjusig sak
Min har börjat sätta knoppar så vi får se vad det blir så småningom

9/12 -09

Vilken läckerbit!!

9/12 -09

Oj! Vilken snygging!

Kanonfin!!! Jag kanske har hittat ett favoritsläkte?

9/12 -09

Fina färger, men jag har lite svårt att få fason på bilden. Kanske hade det varit en fördel att backa lite med kameran? Vad står egentligen "Vinicolor" för?

9/12 -09

Den var delikat !
Peter; ser jag rätt, det gula där är det någon form av färgsvvikelse eller.. ?

KLasse vad jag förstår så står vinicolor för färgen på blomman, vin, som i röd. Och color = färg. Någon annan innebörd har det inte, och det är väl inte ens ett släkte utan bara ett samlingsnamn för hybrider med denna färgvariation ??

10/12 -09

Roliga kommentarer. Det var svårt att fota i det ljus som är nu. Syrran har tagit mina slavblixtar och även stativet! Det stämmer att det är färg skiftningar i skon. Jag försöker att få flera bilder att visa på färgskiftningar i bladverket också. Det är roligt när det blir annorlunda även om det egentligen är fel/missbildat!

missbildade är vi ju allihopa ! (Evolutionen)

10/12 -09

Visst är det kul med det som är lite annorlunda "peloriskt" !
Jag har en Prostechae cochleata som har ljusgula längsgående ränder på bladen som jag tycker är riktigt snygga .

Prata om bilden

Till min STOOOORA glädje anlände mitt paket från Peter idag! :P

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

20/11 -09

Bra att paketet kom fram snabbt. Det är roligt med de Vinicolor som vi kan skicka nu. De är i många olika varianter. Men den här är en av de största jag sett i blomstorlek någonsin! Så det kändes svårt att skiljas från den, men håll till godo. Peter

Helt fantastisk, jag älskade innehållet i paketet! Får se om knoppen på denna planta klarar sig också det kan väl vara lite kinkigt med knoppar i leveranser va?

20/11 -09

Jag tror bestämt sway börjat halka ner i paphträsket
Ingen dålig blomma den där.

20/11 -09

Grattis sway! Ståtlig blomma!

20/11 -09

Superfin! Väldigt impad också över packningen som måste vara väldigt bra gjord för att plantan ska komma fram med så fin blomma!

23/11 -09

Den var verkligen läcker!

19/12 -09

Så himla fin! Hur mycket får man ge för en sådan? Och hur odlar du den?

Prata om bilden
Paphiopedilum Vinicolor. Från valkyrie66.
Nu har jag lyckats fånga denna läckerbit på bild. En Paphiopedilum Vinicolor köpt av Orchidéhuset för några veckor sedan. En väldigt fin planta med denna blomman och nu en knopp till precis på gång.

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

8/11 -09

Splendid!

Så tjusig och blänker så fint!

8/11 -09

Vilken färgklick!

8/11 -09

Tjusig Karma - helt igenom vinfärgad

8/11 -09

Den var verkligen läcker

9/11 -09

Tack så mycket!! Ja, den är väldigt tjusig - och en mycket stooor blomma! Mäter ca 12 cm hög.

Jag har funderat länge om jag skall köpa mig en sådan här av Peter , men tvekar fortfarande. Är färgåtergivningen på denna bild rättvis tycker du Karma? Jag hade hoppats på något som var svartare än så..

9/11 -09

Jens, färgen är ganska lik bilden tycker jag. Lite mörkare blir den ju naturligtvis utan flash och i mindre ljus, men den är mer vinröd än svart (som namnet vittnar om). Min "varulv" är definitivt mycket svartare.

Argh... oki jag får fortsätta min jakt efter en mafffig svart orkide någonannan stans då ....

9/11 -09

Jag tycker nog att på min skärm så är denna väldigt mycket mera vinröd än i verkligheten. Fast jag såg ej heller din blomma utslagen Karma. Så Jens jag kan se efter i min samling om det kommer en som är mörkare. Men det vi också skall veta är att Vinicolors har mycket mörkare blad. Men de sk Black Jack odyl kan ha mörkare eller mera åt det svarta hållet på blomman. Fast plantorna/bladen blir grönare och mindre mörka. Så vill man ha heltheten av mörkt väljer man Vinicolor. Ni hör ju hur förtjust jag är i alla mina Vinicolors. Nu har jag nästan 40-50 st olika i min samling!!!!.......Peter

Jag gillar ju verkligen Karmas "varulv" jag vet inte riktigt hur bladvekret ser ut på den men den är väldigt mörk, Det gillar jag. Det vore ju underbart om du peter hade lust att kolla igenom! Oj 40-50 st! då har du några att kolla igenom minst sagt

9/11 -09

Jens, jag kan ta en bild utan blixt i kväll om du vill. Då får du en bättre uppfattning om färgen. Den är precis som Peter säger mycket mörk, men jag tycker inte det går mot svart. Hur som helst så tror jag inte att du skulle bli besviken med dessa vinicolor som Peter säljer. Otroligt fina plantor och super läckra blommor.... jag skulle slå till om jag var du och "satt på staketet"... (funkar det uttrycket på svenska? troligtvis inte.... "on the fence" - typ beslutsångest)

9/11 -09

On the fence har jag aldrig varit när det gäller Vinicolors. Men du Jens mina 40-50 stycken är helt privata dem får du allt låta bli!!!! Eller hosta upp 500-1000 dollar styck!!! Men jag har naturligtvis ett antal till försäljning. Jag har tom något exemplar med 3-4 stänglar fast de kostar nog en del mera..... Hör av dig bara, jag är beredd att skicka. Sedan tror jag nog att du får lugna ner dig lite och försöka njuta av allt nytt du har fått så du inte får helt fnatt av orkidéfebern. Eller hur håller ni andra inte med??? Peter

9/11 -09

Paph. Vinicolor + "Varulven". Från valkyrie66.

Nä, jag kan förstå varför du gillar dessa Peter! De är hur läckra som helst...
Jens, här kommer en bild på min utan blixt... denna bilden visar precis som den ser ut i verkligheten, jag personligen älskar den vinröda färgen... formen är dessutom väldigt hmmm... flytande, mjuk, feminin, voluptuös... Jag lägger även upp en bild av både Vinicolor och Varulv, inte bästa bilden, men du kan i alla fall se att mörka är de båda, men Varulven har definitivt mer svart i sig. Dessutom stor skillnad på bladverket...

Haha, lugna ner mig nu! jag som just kommit igång! Det har ju redan gått ett år och känner mig fortfarande helt grön på detta. Jag skall fundera ytterligare lite grann. Jag hör av mig Peter! Oj privata plantor är dem stora plantor eller vad gör dem så speciella att du har 40 st av samma variant?

9/11 -09

Det är inte samma. De varierar i det oändliga därför har jag många olika. Jag har plantor som är brokbladiga, missbildade och helt onaturliga. Allt för att se hur de företer sig framåt i nya blomningar och nya bladrosetter. Men Jens Karmas planta är som sagt mycket vinröd och du villnog ha mera åt det mörka hållet. Jag gick en liten sväng hemma och tittade om det fanns någon mörk på gång. Inte , men det var ett exemplar som visade att den får 4 stänglar. Den första blomman börjar utvecklas och då ser man helt plötsligt att skon är 50% vit och 50'% så mörk osm den borde. Alltså en missbildad som de flesta jag samlar på!! Peter

Det låter ju hur läckert som helst, jag får nog ta och ringa dig här någon dag så vi får pratas vid lite om detta!

10/11 -09

Den är verkligen ståtlig. Hur länge håller sig paph-blommor? Är dom långlivade! Gillar blommor som varar länge

Elisabeth: Har ju inte jättestor erfarenhet av paffar men dom jag haft i blom har stått jättelänge!! Min Paph.superbiens stod 3 månader!!

10/11 -09

Tre månader, det låter ju väldigt positivt.

10/11 -09

Pinoccio t.ex. kan ju om den trivs, blomma nästan hela tiden.

10/11 -09

Karma: Hur lyckas du ta så bra bilder med blixt? Själv undviker jag blixt då det inte brukar bli bra. Vackra färger på blommorna!

10/11 -09

Skulle gärna vilja se en bild på den tvåfärgade!!

10/11 -09

Pamela: Jag föredrar också att fota utan blixt, men tycker det är svårt ibland utan en SLR, speciellt när blommorna är mörka... Jag tar lite med och utan och ser vad som blir bäst.... vet inte direkt hur.... måste skaffa en systemkamera...... nån dag....

10/11 -09

Jo det med systemkamera kan jag rekomendera. Har själv alltid kört med en "fickkamera" och det var först när min dotter ville fota bättre (hon har det intresset) som det kom på tal. Så vi satte igång att kolla runt på olika typer och så klart prisläge. Efter många tura blev det till slut en Canon 1000 D. Som ni förstår en rätt enkel systemkamera. Men till oss fungera den perfekt och ett stort lyft. Just nu närmar det sig att en av mina Cattleya skall blomma och då skall jag så klart ladda upp en "amatörbild". Så får ni bedömma själv vad ni tycker

10/11 -09

Mörkröda blommor är ett helsike att fotografera och få det att se realistiskt ut.

Mattias men mörka plantor generellt är väll rätt besvärliga har iaf jag märkt, jag fotar med en Canon 1000D fö.ö. Jag gömde givetvis att släpa med mig macor objektivet hem från jobbet idag, tänkte ta lite "skräckbilder" på Ullöss med det.

Prata om bilden