Råd / Släkten, arter och hybrider / Laelia /

Skriv början av artikeln om Laelia lobata

Nyckelord: Laelia lobata

Inlägg med Laelia lobata som nyckelord.

17/2 -14

Omplantering

HJÄLP! Någon som har ett bra knep? För 4 timmar sedan började jag omplanteringen av min L lobata. Den är stor med 12 bulber med blad och sedan 8 bladlösa bulber. Rimozonet har delat sig i 2, så den får flera nya bulber per år. Den står i en 20cm kruka. Jag var tvungen att klippa bort plastkrukan den stod i, den höll på krypa ut ur krukan på två sidor, och med en hel del rötter som kommit ut under krukan. Jag har lyckats med att bort en del av det övre delen av substratet. Längre ner sitter rötterna tätare och vill inte släppa from barken som nu är ganska så mjukt så jag får loss puttesmå bitar och tar evigheter. Som det går nu får jag lov att forsätta imorgon

Nyckelord: Laelia lobata, omplantering

Låt den vara ett tag i en lagom stor pyts/ytterkruka med vatten. Jag tycker vatten mjukar upp det mesta och då borde du lättare få bort den gamla barken utan att skada rötterna.

17/2 -14

Som Nenne gsäger sätt den i vatten ett tag märkt att rötter lossar lite på sitt grepp när de är blöta. Går alldeles utmärkt o lämna den till imorgon, du har säkert blivit rätt irriterad på plantan nu o då blir det lätt hänt att man tar i lite mycket o skadar rötterna, bättre o gå ifrån då.

17/2 -14

Tack Nenne och Awa. Nej jag orkar helt enkelt inte sitta flera timmar till, Jag lade vitmossa på rötterner, kanse rötterna i botten lossnar om jag blötlägger dem,

17/2 -14

Noen planter tåler veldig dårlig å få røttene forstyrret. hvis røttene ser fine ut så ville jeg personlig ikke stresset med å få vekk gammel substrat. bare hvis den er infisert med noe, hvis den er ok så bare pott i en større potte med litt mer medie. Jeg antar at Laelia skal deles som Cattleya, dvs. med 3 bulber som minste mengde på hver delning. Og for Cattleya leste jeg i Orchids at man lar de stå de delningene på kjøkkenbenken i et par dager før man potter og vanner. men det er sikkert bedre eksperter på disse artene her enn jeg er

18/2 -14

Olga...Ja den behöver delas på då den har så många bulber utan blad, jag delar på dem tar bort några bulber utan blad och planterar ner dem i lika stor kruka, den är ju redan 20cm. AOS rekommenderar lerkruka och omplantering en gång per år. Ska alla delningar stå i köket ett par dar? I vad då, vatten?

18/2 -14

och så här ser rötterna ut

18/2 -14

ser ut som maskar

18/2 -14

Imponerande

18/2 -14

Det där lär ta ett tag till... Ä ju nackdelen med bulber alla har egna rötter som väver ihop sig

Spindeln, apropå din fråga till Olga. Jag har nyligen lärt mig av Peter, att vid omplantering mår alla plantor bra av att få vila ett par dygn eller mer innan de planteras om i ny kompost. Mina låg på en bricka med bara rötter i två dygn och då hade de fått kanel på snittytorna efter bortklippta dåliga rötter.

18/2 -14

Ja då blev det klart, men inte mycket skillnad, 15 bulber kvar och några rötter gick inte att skilja på, eftersom de var gröna och fräscha fick de va med någon stor barkbit i mitten. Lilla nya bulben som var inträngd i krukkanten fick fritt svängrum i mitten av krukan men en något större ganska ny bulb i mitten. Plantan blev delad i två. Jag misstänker att jag får plantera om nästa vår igen. En hel påse spagnum gick åt och det märks knappast i krukan. Nu får den vila i sin kruka några dagar. Och jag fick bort all rutten materia som satt runt rötterna.

18/2 -14

Man lar hvile også kaktus og sukkulent delninger bare et sted i rommet hvor det er ikke for varmt, kaldt eller for mye sol. det er for at kuttsåren skal overgro og tørke og dermed unngå infeksjoner.
Jeg delte min D. finesterrae ifjår og det var ikke lett skal jeg fortelle deg. Rhyzomen var nesten vedaktig og planten var gigantisk å håndtere. Delte den i 3 og min del var litt svekket iår så jeg tror jeg skal la den være i samme potta til den gror over

18/2 -14

Ja det verkar logiskt. Det där med kanelen visste jag sedan tidigare.

Ge ditt svar

29/9 -13

Laelia lobata

Ja, den blir bara större och större, jag måste tyvärr dela den till våren. Den har jättafina bulber och blommar mycket vackert rosa med fin läpp. Jag funderar lite på bulberna som är fina och trinda, inte mycket skrumpnande på dem, men de är nästan gula, kanske den har fått för mycket ljus, eller kanske just den grexen har ljusa bulber, kan det var möjligt?

Nyckelord: Laelia lobata

Ge ditt svar

Till min stora överraskning så står Laelia lobata (eller är det Sopronites?) Den blommar flera månader för tidigt. Hur gick det till? Jag tror ju det är den där vintertiden som ställde till det och min sambo. Då det var dax att ändra tiden på klockor och timers så arbetade jag helg och min snälla man gör ändringarna. Men han låter timers stå på en timme längre. Han tror antagligen att det ska vara bra att de får mera ljus. Laelian tror antagligen att det är vår, och nu är det för sent att ändra på.

Nyckelord: Laelia lobata

Men snälla Spindeln ta henne inte ur den villfarelsen!! Tänk att på allvar tro att det är vår! Önskar att nån ställt in min timer så att jag kunde känna att våren var på gång!

19/11 -07

Det vore inte alls dumt, nej

20/11 -07

Är din laelia lobata nyimporterad från södra halvklotet är det normalt.

Hos mig är de välkomna när som helst! Det är väl roligt nu i novembermörkret, grattis.

20/11 -07

Naturligtvis är jag jätteglad för att den ska till att blomma, om jag kommer ihåg rätt så var den den beställd från Tyskland, men det kunde ju vara en ny import för deras del också. När ska den gå i vila i så fall och hur gör jag? Jag vattnar henne knappt en gång i veckan, ska jag vattna mera?

21/11 -07

Klart är den en nyimporterad planta. Får den för lite ljus, vatten eller för låg luftfuktighet kan knopparna torka in. Den går i vilan när den bestämmer sig själv för det, men först efter blomningen. Håll ett öga på utvecklingen, avstannar tillväxten och blir rötterna inaktiva, är det dags för vila.

Ge din åsikt

29/5 -06

Laelia lobata alba

Laelia lobata alba. Från Svetlana.

 

Nyckelord: Laelia, Laelia lobata

29/5 -06

Svetlana, den här är ju otroligt vacker!

29/5 -06

Den är ju nästan overkligt vacker.

29/5 -06

och hur ska jag kunna toppa era svar nu då ; ) ? aa jag holler med både Monica och Gtgoon

bra jobbat ! och grattis ! : )

Mvh Fredrik

29/5 -06

Åh, vad jag längtar till jag får min i blom, fast den är en mossiae alba.

29/5 -06

Blommar den nu?

Så fin!
Vil du berätta hur du odlar? Har en lobata också, ungplanta, den växer bra i det soligaste läge jag har, och "sprang" iväg åt två olika håll, så den blev nyss två stycken. Tror de blir snyggare, för dom har fortfarane ett par olika bulber på tillväxt bägge två. Min ska vara "vanlig" inte alba. Hur stor var din när den blommade första gången?
H. Helena

30/5 -06

Den slog ut för tre dagar sedan. Den doftar trevligt också, men mycket svagt. Laelia lobata anses vara svår i kultur och detta beror dels på att den kräver mera sol än vanliga cattleyor för att blomma, dels på att dess rötter är mer känsliga till väta än vanligt. Min planta odlas i ett mycket poröst substrat bestående av grov bark och styroform (mycket lätt förpackningsmaterial). Laelia lobata tillhör purpurata sektionen av brasilianska laelior tilsammans med laelior purpurata, tenebrosa och crispa. De är alla ståtliga plantor och kräver lite rum , men ack så vackra! Helena, min har ca 20 cm långa bulber nu, om blomskidan bildas på våren så kan man hoppas att den också blommar. Jag har kämpat i ca 3 år för att få den i blom fast den var blomstor redan vid inköp. Laelia lobata blommar bäst när den vuxit långt över krukkanten och detta kan jag bekräfta. Här kan man läsa mer om odling av denna art:
http://www.chadwickorchids.com/Cattleya/...
MVH/Svetlana

31/5 -06

Det är lite olika vad denna planta brukar kallas, ibland Cattleya lobata och ibland Laelia lobata. De båda sidorna av tyckare är ganska envisa och håller på sin ståndpunkt.

Prata om bilden