Skriv början av artikeln om Klippa stänglar

Nyckelord: Klippa stänglar

Inlägg med Klippa stänglar som nyckelord.

Ska man klippa av stänglarna nu när den slutat blomma.
Har blommat sedan augusti -08

Nyckelord: klippa stänglar

24/11 -09

Nej gör inte det, är stor chans att du får en keiki på en gammal stängel.

24/11 -09

Generellt sett bör man låta stänglarna sitta kvar på plantan tills de blivit bruna. Om de blir det kan man klippa bort dem. Stänglar som håller sig fortsatt gröna kan remontera=blomma om på gammal stängel.

24/11 -09

Har den blommat sen aug-08 Det var mig en långblommare

24/11 -09

Ja equestris är en långblommare...stänglarna blir bara längre och längre. Krukan är lika full av rötter som plantan har varit av blommor, men ingen omplanteringstid nu !

24/11 -09

Den Phal. equestris ska Du vara rädd om, det är inte alla kloner som
är så blomvilliga. Du behöver inte plantera om den även om rötterna
fyller hela krukan, mycket rötter i krukan gör att det är mindre risk att
plantan dör även om man vattnar lite för mycket så rötterna tar stryk.
Det kan även se ut som om det är väldigt mycket rötter eftersom de gärna
vill krypa ut mot krukväggen.

24/11 -09

Jo jag vet det där om Phal.stänglar , men jag tänkte om det var nått spec med equestris eftersom den blommar lite annorlunda...
Struntar i att plantera om den då Anders....den får snurra några varv till runt kruka och botten...är inga luftrötter på den.

Ge ditt svar

Ibland vissnar ju stänglarna ner på Phallarna när blomningen är över, och då är det inga problem. Men hur gör ni när stänglarna står kvar utan att vissna? Jag har en hybrid som nyss blommat över, den hade tre stora stänglar där blommorna började efter femte noden ungefär. Nu har det redan kommit en ny stängel, och jag undrar om jag ska klippa av de andra eller inte. Om ni klipper, hur långt ner tar ni då? - Ibland är det ju t.o.m. förgreningar på stänglarna som inte vissnar, och kommer det då nytt vid toppen av dessa så blir det inte så bra, lite för "tungt" om inte annat. Så då måste man väl ändå klippa någonstans? Hur mycket spar ni då?

Nyckelord: Klippa stänglar, Phalaenopsis

När jag klipper av, dvs. när stänglarna blivit för långa för att låta fortsätta växa, brukar jag klippa 1-2 cm ovanför 4:e eller 5:e noden. Det kan ju vara lite olika hur långt det är mellan dem.

10/10 -09

Jag brukar göra som jag känner för. Om jag tycker stänglarna är förlånga och fula så tar jag bort dem men om jag ser att det finns chans att få en ny gren så kan jag låta stängeln vara kvar. Det kommer alltid nya stänglar i alla fall.

10/10 -09

Jag har slutat klippa av mina stänglar om de inte är vissna eller alldeles för långa. Har märkt att det nästan alltid kommer nya knoppar om dom får vara i fred.

Jag klipper inte heller av några stänglar förrän de är helt torra. Och längden, ja så gräsligt långa stänglar har jag aldrig fått så att det varit något problem.

10/10 -09

Jag klipper heller inte bort stänglar förrän de torkar ner av sig själva, som
sommarbo säger så kommer ofta fler knoppar eller grenar efter ett tag.

10/10 -09

Jag klipper ner stänglar så nära bladen det går ett tag efter blomningen är avslutad. Efter ett par veckor har ofta stängeln torkat in, men annars klipper jag den ändå och låter plantan återhämta sig och fokusera på tillväxt istället för att mjölka en gammal stängel på extra blommor som ofta är färre eller mindre än vid en orginal blomning. När det är dags att blomma sätter den ju ny stängel. Tycker man får starkare finare plantor på så vis... men alla har ju olika teorier....

10/10 -09

Jag klipper inte heller av stänglar som är gröna, det kommer nästan alltid nya knoppar i toppen eller på nya förgreningar.Jag har en pelorisk Phalaenopsis som nu blommat i 14 mån. och den bara fortsätter flera knoppar på gång och ny stängel, det blir den femte stängeln och många förgreningar. En riktig blommaskin

10/10 -09

valkyrie66, min planta är den kraftigaste jag har, samtidigt som den blommar och får nya stänglar kommer nya blad, den har nu 10 blad och det elfte på gång, den ser inte ut och vilja vila.

11/10 -09

Tackar för alla kommentarer, vi gör lite olika ser jag! Jag ska känna mig för...

13/10 -09

Jag gör som Valkyrie, klipper bort dem helt när de blommat över. Mest för att jag inte vill ha de "vinklar" som gärna blir när man klipper dem. Kanske skulle jag inte göra så med rena arter, men på mina hybrider har jag efter hand övergått till "helklippning" och det verkar som helt nya stänglar kommer lite snabbare då, men det är ett högst subjektivt intryck som jag inte alls kan bevisa

14/10 -09

..... jaaa jag vill bara tillägga att naturligtvis klipper jag INTE stänglarna på de arter som rutinmässigt blommar om från samma stängel, t.ex. bellina. Mitt svar gällde "vanliga" hybrider.

15/10 -09

Valkyrie, det var intressant att höra Finns det flera arter där det är så?

15/10 -09

Ingegerd15, det finns flera arter som fortsätter med blommar på den gamla
stängeln, men även vissa hybrider, t.ex. Phal. Liodoro som har gener
från bellina i sig, en annan är Phal. Vivaldi där stängeln oftast fortsätter
att växa från toppen med nya blommor när de gamla blommorna vissnat.

15/10 -09

OK, tack letherneck Så mycket man lär sig här!

Ge ditt svar