Skriv början av artikeln om Hårt vatten

Nyckelord: Hårt vatten

Inlägg med Hårt vatten som nyckelord.

6/4 -09

pH-Balans

Jag köpte igår en flaska pH-Balans - pH 5,5 -på Blomsterlandet i Kalmar.

Det står ingenting om orkidéer på bruksanvisningen, men den rekommenderas kalkskyende växter som azalea, citrus, gardenia m fl.

På innehållsförteckningen står: Vattne och buffert av kaliumsulfat. Är detta inte skadligt för växter?

OBS Jag har inte tänkt att tillsätta detta medel till orkidéernas vatten, utan tänkte mer på luftfuktaren. Till den har jag hittills använt kondens- eller silat regnvatten, men det lilla som finns kvar nu, det behövs till orkidéerna i stället.
Blir nuvarande härliga soliga period långvarig, så silar jag i stället kranvattnet genom torv.

Nyckelord: Hårt vatten

6/4 -09

Är skeptisk till att ha detta i luftfuktaren. Ju mer salter och kemikalier man har i vattnet ju mer damm och avlagringar ger luftfuktaren. De kemikalier som inte löses ut i ångan koncentreras inne i fuktaren så att det blir avlagringar i den.

Bäst är att använda R/O-vatten eller naturligt saltfattigt vatten som rent regnvatten.

6/4 -09

Mia, jag hakar på om regnvattnet som börjar tryta för dig
Vattnet från luftavfuktaren har så gott som tagit slut för mig också nu. (går åt mycke mer nu med regnsystemet i skåpet)
Har du en aning om hur länge det går att spara regnvatten innan det blir `hälsofarligt´ för orkidéerna?
Jag har regnvatten kvar från i höstas men vågar inte använda det.
Det är ju så synd att behöva hälla ut det (tre vintunnor).
Och regn vill vi väl inte ha än, utan få behålla det sköna vädret över påsk minst

6/4 -09

Jörgen - vad har man att välja på, när regnvattnet är nästan slut o man inte har nån filteranordning? När jag köpte luftfuktaren, så hade jag även då ont om rent regnvatten och använde kranvatten. Efter några veckor, så märktes att det började bli avlagringar i luftfuktaren, så då testade jag att sätta till några droppar ättiksprit. Det hjälpte, men är väl antagligen också olämpligt??
Vad gäller regnvatten, så har jag också stora regnvattentunnor, men det vattnet vill jag inte använda till vare sig orkidéer eller luftfuktaren. I stället häller jag det på rosor och barrväxter m m.

7/4 -09

Mia, ja jag kan kanske inte hjälpa dig så mycket rent praktiskt. Till mina luftfuktare fhar jag köpt keramiska filter (små runda keramikkulor som man lägger i vattenmagasinet i en speciell behållare eller i en liten påse. För mig har det fungerat klockrent, inga avlagringar, inget kalkdamm i rummet och lättskött. Man rengör keramikkulorna ordentligt en gång varannan månad och däremellan sköljer av dem med rent vatten någon gång i veckan bara.

Kan förtydliga lite vad din pH-balans har för funktion. Du kan använda den till orkideer om du vill. Medelt innehåller olika sorters syror som sänker pH-värden, innehåller ina skadliga ämnen alls. jag kan tänka mig att du trodde att medelt skulle ta bort kalk från vattnet i fuktaren. Men tillsättande av medlet tar inte bort något salt alls utan minskar bara på buffringsförmågan. Summan mängd kalk och salter är detsamma trots att du ändrar på pH-värdet.

Det enda sättet att minska på mängden kalk och andra salter i vattnet är att mekaniskt filtrera bort dessa via R/O filter eller spä ut det med vatten som inte har lika mycket lösta salter eller med kemiskt rent vatten.

Alla kemiska preparat man kan köpa i handeln som reglerar pH, gH, Kh och så vidare tar alltså inte bort något, utan tillför bara annat ämne som förstärker eller motverkar de ämnen som redan finns i vattnet från börja, alltså får man ett vatten med mer kemikalier än vad man hade från början.

Ja avslutningsvis. Om du gör av med stora mängder vatten och har krav på kalkfattigt mjukt vatten så kan det löna sig att investera i ett R/O-filter. Behöver inte vara så dyrt.

Mitt R/O-filter kostade mig bara 1200 kr eller så´, och med tanke på att jag gör av med ca 5200 liter vatten per år så är det en rätt bra och billig lösning.

7/4 -09

Regnvattnet kan ni nog använda kom jag på. Är det annars bra regnvatten så lufta av det bara ett par dagar. Misstänker man bakterietillväxt eller annars är lite orolig så sila bara bort grumset, koka vattnet och låt svalna så har ni nytt fint vatten som ni kan använda med gott samvete. Annars kanske ni har någon bäck eller lite sjö eller nåt i närheten där ´ni kan hämta hem lite vatten att blanda ut kranvattdnet med?

7/4 -09

Tack Jörgen för utförliga svar!!
Jag kom själv på igår, att det naturligtvis bara är pH-värdet som sänks - vi har dryga 8 i vårt kranvatten. Men kalcium och andra salter är givetvis kvar - hårdheten även den på dryga 8 tyska grader.
Mitt "rena" regnvatten tar jag från plasttaket på växthuset, men det har varit dåligt med regn och nu är det slut. Regntunnorna står vi garage och uthus och det vattnet är fullt av föroreningar o ev också zink.
När jag körde luftfuktaren med vanligt kranvatten, så märktes det efter några veckor att det tog längre o längre tid för vattnet att förångas, dvs fuktaren hade börjat kalka igen. Det löste jag med lite ättika och sen har jag inte behövt använda kranvatten på ett tag.
Ev ska det komma lite regn i morgon, annars får jag offra en del av mitt sista kondensvatten till fuktaren. Blir det regn, så kan jag ju också låta bli att köra den - förra året hade jag ingen luftfuktare alls
Till orkidéerna kan jag sila vatten genom torv, det har jag gjort förut, men det bruna vattnet blir nog inte så bra till annat.
Bäck eller sjö - tyvärr Inte och tror inte att vattnet från närbelägna Kalmarsund är nåt bra alternativ

7/4 -09

Tack Jörgen för värdefull information
Nu vågar jag använda regnvattnet som finns i tunnorna, men behöver kanske låta det gå igenom en liten rening först.
Jag har 20 m till `min bäck´ (där jag kört många barkbåtar som barn ) och där porlar vattnet som en vårbäck ska göra nu

7/4 -09

Jag brukar lägga en gammal kökshandduk i ett durkslag och låta regnvattnet rinna igenom där - då försvinner lösa partiklar.
Ska jag sen använda vattnet till luftfuktaren, så får det också rinna igenom ett melittafilter.

Gun - "vårbäck på 20 m avstånd" - så underbart det låter

7/4 -09

Tror inte någon av mina grannar (men en busschaufför) såg mig tidigare i kväll när jag utrustad med hund, vattenkanna och kaffemugg tog en kort promenad in i skogen... Hunden som alibi, kaffemuggen att ösa med och kannan att bära Nu har jag i alla fall 8 liter smältvatten till skåpet och ska ta ett allvarligt samtal med min hyresvärd om behovet av att sätta upp åtminstone en av hängrännorna som ligger och ligger

Ge ditt svar