Skriv början av artikeln om Angreacum dideri

Nyckelord: Angreacum dideri

Inlägg med Angreacum dideri som nyckelord.

Hej orkidévänner. Är det någon som har erfarenhet av detta och vad är det för kol man använder?

Blev så imponerad av denna mans angreacum dideri

http://www.youtube.com/watch?v=M-Pw6D7FV...

Som han odlar i detta substrat. Förvisso är plantan 25 år gammal men men.

Nyckelord: video, Angreacum dideri, kol

23/1 -12

I enbart kol har jag endast haft några Tolumnior men som komponent i olika komposter använde jag kol tidigare. Det finns nästan alltid kol med i recepten på komposter i äldre litteratur. Efter några år utan kol har jag sedan en tid återgått att ha kol i komposten och är inte främmande att odla "högepifyta" plantor i enbart kol. Jag använder vanlig grillkol av god kvalitet, helst bok eller annat hårt träslag. Undvik billig kol av obestämt ursprung. Om det finns tjärrester så kan det skada vissa arter. I östasien är det vanligt med några rejäla kolbitar som enda kompost till vandor och liknande.

23/1 -12

Tack för tipsen Bolebo, kan du tipsa om något märke av kol? Sköljer du den innan?

23/1 -12

Det är inget bestämt märke utan jag får ta det som finns men jag är noga med att det ska vara 100% lövträd som är ursprunget och då helst bok. Om jag bara ska ha några bitar till enstaka krukor brukar jag bara stoppa ner bitarna utan att skölja dem. Man blir lite skitig men det är lätt att tvätta bort. Om jag ska plantera om mycket så sköljer jag en påse. Det är fortfarande skitigt men det dammar inte. Plasthandskar är inte fel. Jag ska ta och prova ren kolodling på några Laelior samt några med kol + spagnum. Kol håller fukt ganska bra när det väl blivit vått men det skadar kanske inte att förstärka fukthållningen. En intressant aspekt är att både kol och spagnum anses ha en renande effekt.

24/1 -12

Den Cattleya forbesii alba, som jag köpte från Schwerter var planterad i kol och jag chansade och lät den stå kvar. Den blommade förra året och ser ut att må bra,
Men nu måste jag plantera om den, eftersom det nya skottet kommer utanför krukan.Tror att jag tar grov bark bandat med kol. Jag har sprarat (och sköljt av) överblivna kolbitar från vår braskamin. Blandar kolbitar i de flesta komposter. Vi eldar med enbart björkved.

24/1 -12

En liten varning om ni tänker använda kolbitar som ni eldat med, askan på dessa blandat med vatten ger ett basiskt vatten.

24/1 -12

Jag sköljer mina kolbitar mkt väl - räcker inte det? I annat fall får jag väl övergå till grillkol.

24/1 -12

Tack Bolebo. Jo det är intressant att de båda är "renare", kanske är gynnsamt för plantor som ska stå i samma substrat över längre tid. Iallfall får jag bege mig och leta efter bokkol.

24/1 -12

Även jag brukar lägga i lite kolbitar i komposten. Jag bor ju i trakter där gamla hyttlämningar
är vanlgt förekommande. Eftersom man använde mycket träkol vid hyttorna finns det även
många gamla kolbottnar, alltså där man rest kolmilor. Kol förmultnar mycket långsamt, och finns
kvar i marken efter hundratals år.
Jah har hittat ett tiotal sådana kolbottnar när jag letar rödlistade växter runtom i trakten, där
plockar jag mitt urlakade träkol, fungerar mycket bra till plantorna och är gratis.
Träkol sägs hindra tillväxt av olika jordsvampar och jordbakterier, vilket kan vara bra
genom att nedbrytning av komposten saktas ner.

26/1 -12

Nu har kol införskaffats, av lövträd efter råd av polsk ursprung. Imorgon blir det kompost och nyplantering smått och stort.

27/1 -12

Det blir säkert bra. Spännande med försök. Det finns några kolfabrikat som är certifierade enligt SIS och ett tyskt system och det är en sorts kvalitetsgaranti. Ni som bor i östra Blekinge eller sydöstra Småland kan lokalt köpa verkligt fin träkol från Flakulla Skogsgård som har egen produktion. Jag hittade dom på nätet och ska nog åka dit framåt våren. De har också olika kurser. Kul med företag som törs visa upp sin verksamhet. Nu blir det kanske mycket kolodling.

28/1 -12

Jo det kanske blir lite vanligare med kol. Den kolen som jag köpte nu är iallfall av lövträd ifrån certifierad skogsaverkning FSC, märket är gastro och är köpt på coop. Den påsen kommer nog att räcka länge länge misstänker jag. Tyckte förresten att den kändes "skön". En av de roligaste aspekterna i hobbyn tycker jag är plantering och kultur, att dra händerna igenom ett riktigt "skönt" substrat är guld värt i brist på trädgård. Reflektioner ifrån en sann nörd

Ge ditt svar