IxD på Barnkanalen

Barnkanalen sänder tv. Eller är det kanske så att Barnkanalen tillhandahåller redskap till barn så att de kan underhålla sig själva? Att se Fåret Shaun-avsnittet “På håret” som ett redskap för underhållning är ett sätt att börja tänka interaktionsdesign (IxD).

Som interaktionsdesigner på Barnkanalen vet jag att våra avsnitt konkurrerar med avsnitt i andra kanaler men även med spelappar, inlägg i sociala nätverk och annat som kan underhålla. Jag vet att vart avsnitt finns i en mängd kontexter – barnet kan ha kollat på flera eller inga avsnitt före detta, avsnittet kan vara del av en favoritserie eller helt nytt, hen kan älska Netflix eller aldrig ha hört talas om dito.

Shaun och andra får i en "mänskilg pyramid".
Från Fåret Shaun–avsnittet “På håret”

Mitt jobb är att göra det möjligt för barnen att hitta till våra avsnitt och våra andra redskap för underhållning – omröstningar, bildhögar, videosymfonier, etc. Jag ska se till att dom begriper hur “redskapen” fungerar – vad som är klickbart och vad som händer när man klickar. Jag ska även göra det möjligt för barnen att faktiskt interagera – starta videon, rösta på sin favorit, etc – och den möjligheten ska finnas för alla oavsett deras nivå av syn, hörsel och rörlighet i fingrar och även oavsett vilken enhet de råkar använda.

"Bildhög" på Lilla Aktuellts sida på barnkanalen.se
“Bildhög” på Lilla Aktuellts sida på barnkanalen.se

Jag vill också påverka barnen och få dom att göra vissa saker på Barnkanalen. Vi vet att många barn har favorit-titlar och att karaktär-snurran på Barnkanalen är uppskattad. Därför skapade vi en karaktär-snurra inne i Barnplay och gav den mycket uppmärksamhet genom att göra bilderna stora och lägga snurran längst upp på sidan. När barn kommer till Barnplay blir det naturligt att de ser snurran först och därmed troligt att de använder den för att hitta sin favorit.

Jag ska även se till att gränssnittet uppmuntrar aktivitet. När man går in i Barnplay och kollar på kategori-listorna så visas ett antal hela affischbilder och längst till höger visas en tredjedels affischbild. Genom att klicka på pilen eller dra med fingret kan man visa hela affischbilden och många andra affischbilder. Att det visas just en tredjedel är noga framtaget – jag kallar den till och med “den magiska tredjedelen”. Flera varianter – visa en femtedel, visa en tredjedel, visa halva, visa tre fjärdedelar, visa inget alls – har testats med barn och vuxna och den variant som effektivast uppmuntrar personer att utforska listan är att visa en tredjedel. Vi har även testat flera varianter av hur listorna beter sig när man drar i dom – listan kan stanna direkt när man släpper fingret, åka till en viss position eller sakta in och stanna. Alla varianterna har fördelar men vi har bevisat att bäst upplevelse är, just nu, att listan saktar in.

Kategorin "Populärt" i Barnplay
Kategorin “Populärt” i Barnplay

Som interaktionsdesigner på Barnkanalen befinner jag mig i gränslandet mellan formgivning, teknisk utveckling och konceptutveckling. Viktigast för mig är dock barnen och att se till att de kan använda redskapen vi tillhandahåller och i slutändan underhålla sig själva.

Welcome to my brain

Give me your email address. In return, I will share my thoughts with you.