Det är svårt med menyer i mobilen!

Mobil-menyer behöver synas, får inte ändras och ska gärna vara kul att pilla på. Det är några resultat från tester som vi gjort med svt.se-besökare. Andra resultat är mer nedslående.

På svt.se vill vi erbjuda flera olika sätt att hitta våra program och nyheter. Sök, startsidan och länkar i artiklar hjälper våra besökare, men det är också viktigt att erbjuda en strukturerad meny.

Idag har vi två menyer på svt.se och här på bloggen. Den ”globala” menyn ligger överst på sidan och har svart bakgrund. Under Testbild-loggan finns den ”lokala” menyn, en meny som ibland har två nivåer, exempelvis för att visa upp sporterna på SVT Sport.

Hela sajten, inklusive menyerna, anpassar sig efter om man sitter på en dator/surfplatta/mobil. Sitter du på en dator kan du minska storleken på webbläsarens fönster för att se hur det fungerar på en mobil.

Mobil-menyer är spännande för oss Interaktionsdesigners. Flera olika varianter finns idag, varav några kända finns i Facebooks iPhone-app, på mobil.DN.se (i iPhone) och på m.BBC.co.uk/news. Någon tydlig vinnare bland meny-varianterna har dock inte krönts än.

Jag och min kollega Niclas testade nyligen 5 olika menyer på personer utanför SVT. En av Niclas varianter samlar alla menyer i sidfoten. En av mina samlar lokalmenyns två nivåer under ”Fler”-knappen. Prova gärna att leka med dem. Båda prototyperna funkar bäst i iPhone.

Tyvärr kom vi fram till att de meny-varianter vi testade inte fungerar speciellt bra. Vi drog dock några värdefulla lärdomar:

  • Navigations-menyer får inte vara helt dolda – dom måste vara synliga på sidorna hela tiden. Hela menyn behöver inte synas, men tillräckligt mycket för att det ska vara uppenbart ungefär vad menyn innehåller.
  • Menyer får inte ändra sig baserat på var man befinner sig – utöver att markera vart man är, exempelvis genom annan färg för den nuvarande sidan i menyn. Menyer kan dock byta innehåll helt – Allsången innehåller andra sidor än Portkod 1321.
  • Besökare vill helst hitta runt på sajten via dess innehåll. När de hittat en artikel om Murakami vill de hitta fler artiklar om författaren, fler bokrecensioner eller fler kulturnyheter.
  • Det är alltid den mest lokala menyn som är intressantast. På SVT Pejl är det menyn med Skolpejl, Brottspejl etc som är mest viktig för besökare – en meny vi just nu döljer helt i mobilen.
  • Att placera menyn i sidfoten, som BBC gör, funkar generellt bra.
  • Menyn på DNs mobilsajt är effektiv och ger touch-glädje.

Vi tar med oss våra insikter in i framtida meny-experiment. Vi SKA lösa mysteriet!

Welcome to my brain

Give me your email address. In return, I will share my thoughts with you.