Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om vitmossa

Nyckelord: vitmossa

Inlägg med vitmossa som nyckelord.

31/7 -09

Vitmossa

Är torkad vitmoss lika antiseptisk som färsk?

Nyckelord: vitmossa, sphagnum

Den färska vitmossan lär väl vara den bästa men huruvida den torkade mister de antiseptiska egenskaperna vet jag tyvärr inte. Det finns säkert de som kan svara bättre än jag på detta. Jag använder själv båda men föredrar färsk (när jag har någon) till att plantera i.

2/8 -09

Är det inte massa läskiga kryp i nyplockad vitmossa?

Det finns diverse knep att bli av med krypen. Antingen med värme eller kyla. Man kan lägga vitmossan i frysen eller låta den ligga i varmt vatten.

Vad jag har läst här på forumet räcker det med 40-gradigt vatten för att krypen ska dö annars är det risk att mossan också dör...

2/8 -09

Tack för tipsen men jag hittar nog ingen vitmossa ändå! Risken är att man kommer hem med någon annan sorts mossa och det är ju inte så bra.....

2/8 -09

Sommarbo: Det finns massor av vitmossa där jag bor och du bodde förut. I skogen vid Skintebo finns ju massor av små dammar och där växer också vitmossan..! Kom till skintebo så tar vi en tur..!

Tack för svaren!

2/8 -09

Det kan vi göra för jag vet inte hur vitmossa ser ut

2/8 -09

Jag tvivlar stark på att alla småkryp avlider vid 40 grader, på marknivå blir
det lätt den temeraturen en varm och solig sommardag, och de överlever
sådant utan större problem. Att frysa ner mossan till --20-30 grader är ju
bara en vanlig vinterkyla som de också normalt överlever.
Jag har testat båda delarna, och sedan lagt mossan på ett vitt lakan för att
se om det finns något som överlevt, och det visar sig att många kryp lever
i högönsklig välmåga efter behandlingen. Däremot har jag inte kollat om
insekterna skulle vara skadliga för plantorna, men de pyttesmå sniglarna är
helt klart lite riskabla om de blir många.

2/8 -09

Hm, för att vara på den säkra sidan så kanske det är bäst att köpa den torkade vitmossan, vill ju inte att några små sniglar ska förstöra orkidéerna....

2/8 -09

sommarbo, jag körde min mossa i micron någon minut, efter
det blev det inga kryp som rörde sig på lakanet. Men mossan
klarade sig hyggligt, den tål ju även hettan från en skogsbrand
så länge den är fuktig, och så varmt blir det inte i micron.

3/8 -09

Tack för tipset med micron, hittar jag någon vitmossa så vet jag hur jag ska gå till väga

Jag fick berättat för mig att vitmossa kan bli giftig och utsöndra onyttigheter om den värmebehandlas - därför har jag alltid rensat för hand och tvättat den i kallt vatten - men det kanske inte stämmer? Kanske har jag bara haft tur, men hittills har inga växtätare följt med in.

3/8 -09

Oj då, det lät ju riskabelt

3/8 -09

tobbehå, det är nog bara gammal skrock, dessutom ger ju inte micron
någon direkt värme i sig, vad som sker är att ett högfrekvent elektromagnetisk
fält skapas, detta fält dödar insekter innan mossan torkar ut.
Växter tål mer av alla typer av strålning än "levande varelser" om man undantar
skorpioner och kackerlackor, vilka tydligen kan överleva en vätebomb på nära håll.

Ge ditt svar

Idag kikade jag till min minis (bild finns i galleriet). Den har inte haft några blommor på ett tag och ett blad har sedan länge börjat sladdra... För lite vatten har jag tänkt då och vattnat mer. Men idag tog jag upp den ur krukan och upptäckte till min stora besvikelse att alla rötter utom en var helt.... ja vad ska man säga de hängde i slamsor.... helt ruttna gula.... Men som sagt var en rot hel fortfarande och två av tre blad ser fortfarande fina ut.
Jag visste inte vad jag skulle göra... men bestämde mig sedan för att ånga en av seckatörerna och klippa bort alla dåliga rötter. Sen fick den hoppa ner i krukan igen med endast vitmossa istället för blandad orkidékompost/vitmossa.

Den står nu i akvariet tillsammans med vaniljerna som står för rotning....

Jag hoppas att jag gjort rätt och att den lilla kommer att klara sig.... Det är inte lätt att vara nybörjare alla gånger :P

Nyckelord: vitmossa, dåliga rötter

27/7 -09

Ibland får man inte så roliga överraskningar...! Hoppas att det kommer att gå bra! Ibland gör man lite misstag men man lär sig med tiden. Är också nybörjare och får grått hår ibland..

27/7 -09

Känns skönt att veta att man inte är ensam...

27/7 -09

Nej du är inte ensam..! Och alla är nybörjare någon gång..!

27/7 -09

Här görs också misstag och plantor dör, nu senast en Howeara mini primi

27/7 -09

Det var tråkigt att höra, Ingela. Får hoppas att inte min "minis" går samma öde till mötes bara... O_o

21/4 -10

Uppdatering: Min Lilla minis har klarat sig fint - den har skjutit ut nya rötter och har sedan ett tag tillbaka fått flytta ut i köksfönstret med de andra. Kikade till den för en vecka sedan och om jag inte tar helt fel kunde jag ana början till en stängel

en annan av phalaenopsisarna (den vita enstänglade med råsa läpp) trodde jag oxå sköt ut en ny stängel - men det visade sig vara en rot. Jag trode att det var en stängel eftersom den sköt ut den från den gamla stängeln som jag klippt av långt ned... Det är komiskt ibland hur tokigt det kan bli - så dum man kan vara

Keikin frodas på den rosa-lila phallanopsisen också. Det ser just nu ut som att den skickar ut en stängel fast den borde skicka ut en rot. Men med tanke på hur fel jag tog på phalaenopsisen nämd ovan så kanske det ändå är en rot. Det återstår att se helt enkelt.

21/4 -10

Hej och grattis till räddningsinsatsen Visst känns det extra roligt när sånt går bra. Hur har det gått för dina vaniljsticklingar? Mina växer men väldigt långsamt, jag har nog svårt att erbjuda tillräckligt med fuktig luft, men de strävar på.

21/4 -10

Jag kan nog inte ge något riktigt entydigt svar på hur det går för vanillerna. Då de alla tre fick stå i väldigt stora krukor från början ställde jag samtliga på golvet i vardagsrummet. Vanilla planifolia Variegata skickade då upp början på ett nytt skott och såg ut att trivas riktigt bra. Men för några månader sedan var katterna på sådant bushumör och rev ner endel papper på den Jag ställde då upp den och Vanilla pompona i varsit hörn i köksfönstret. Där kommer jag lättast ihåg att vatta och spraya. Vanilla planifolia Variegata skickade då upp ett nytt blad högst upp på sticklingen och det såg lovande ut - nu har jag antagligen ställt till det för det bladet också för det började se "svampigt" ut. Jag bestämde mig då för att låta det vila från vatten (har jag lärt mig mitt mistag än tro?) men nu ser det istället torkat ut - jag hoppas den inte ger upp hoppet på mig utan bestämmer sig för att komma igen.
Vad det gäller de andra två; Vanilla pompona och Vanilla imperialis så ser de ut att leva fortfarande men mer än så går inte att se.... min lilla Vanilla pompona har dock brytit sin enda rot för några månader sedan så den har åter fått hoppa ner i vitmossa - men den ser inge glad ut nå. Den ser ungefär ut som ett russin efter skaftet. Så medan den har fått komma ner på golvet där jag har bättre uppsikt över den (det är trångt i fönstret) så har Vanilla imperialis fått ta dess plats i fönstret.
Vi längtar alla 4 tills det blir varmare ute och sommar så de kan få komma ut på balkongen - kanske tar de bättre fart på livskraften då.

Ge din åsikt

23/5 -09

Små bebisar...

Tillbaka från Sofiero, både besviken och glad

Jag hade beställt 3 plantor av Röllke men han hade tyvärr bara med sig en, en liten Phal. bellina som jag hoppas ska bli stor och fin Tyvärr kom inte lueddemannianan och modestan med, får ta det nästa gång.

Men jag fick med mig en burk med småbebisar av Phal. hieroglyphica och då kommer min fråga, hur gör man med dessa? De är ganska stora, har sisådär 5-7 rötter och 4-5 blad, fast de är ju pyttesmå förstås

Hur ska man göra med såna små? Funderar på att ta fin bark och blanda med småhackad vitmossa och sen plantera dom i små snapsglas av plast och sen in i skåpet. Mitt enda problem med det är att jag har så svårt att vattna vitmossa... hur tusan gör man för att den ska bli lagom fuktig men inte blöt??!

Nyckelord: seedling, Phalaenopsis hieroglyphica, vitmossa

23/5 -09

Småbebisar av Phal har jag i samma blandning som Du funderar
på att använda, jag använder sprayflaskan när jag vattnar dem.
Gör Du bara tillräckligt många hål i plastmuggarna så fungerar det
bra, mina har klarat sig bra i den komposten sedan oktober, och de
var betydligt mindre än dina är.
Jag har dessutom inget skåp till mina.

23/5 -09

Tack för ditt svar letherneck, tur att jag har dig som kan svara på mina frågor i tid och otid

Då gör jag så. Så du sprutar med sprutflaskan typ några gånger ner i krukan bara? Fukten kanske transporterar sig bra i mossan så det räcker med att fukta punktvis eller?

Jag gjorde hål i botten och några på sidorna, kanske ska ha fler?

23/5 -09

Jag håller mossan fuktig hela tiden eftersom jag inte har ett skåp som
kan hålla luftfuktigheten runt 60-80%. Sprayar som Du säger några gånger
ner i komposten till jag ser att mossan ser ut att sugit åt sig lagom med fukt.
Med så små krukor så torkar de också upp fort, så Du kan vara ganska generös
när Du vattnar med sprayflaskan.
Jag får göra det minst en gång per dag, men nu när det börjar bli varmare
gör jag det oftare.

Ge ditt svar

Är det normalt/vanligt att vanilla-sticklingar bildar luftrötterna innan de får rötter nere i vitmossan?

Jag har mina ståendes i krukor med vitmossa, i ett akvarium för att bevara luftfuktigheten hos dem då jag läst att de gillar fukt och värme.
Imorgon har de stått så i två veckor men det enda som har kommit är luftrötter - ska jag plantera dem upp och ned, eller vad???

Nyckelord: vanilla, vitmossa, luftrot

18/5 -09

Det går ju alltid att styra ner rötterna i mossan, det brukar de trivas med hos mig! Luftrötterna hos vanillan söker väl främst efter något att fästa tag i, eller?

18/5 -09

Vanilla börjar som en terrestial orkidé (växer med rötter i jorden), men då den har växt sig stor släpper den ofta kontakten med marken (rötterna och den biten av rankan som sitter i marken dör bort) och blir en epifyt. Under hela tillväxten kommer det luftrötter med jämna mellanrum, ungefär 2 mellan varje bladpar (på min i alla fall). Det är helt normalt. Ha den som du odlar den nu, varmt och fuktigt. Spreja luftrötterna med vatten + gödning när du vattnar så kommer det nog rötter i mossan tillslut, fast det är inte helt nödvändigt. Växer den och mår bra som den gör nu är det inget att oroa dig för.

18/5 -09

Tack för svaren!
Jag är inte orolig - bara otålig, vill ju plantera om och hänga i ampel, men tänker inte göra det innan de fått rötter.

Men när vi ändå är inne på ämnet om att de växer upp i träden och lämnar marken, jag har en teori nämlligen, det sägs ju att det tar några år för vanilla att få blommor. Men eftersom alla vanilla förökas genom stickling måste det ju betyda att de är äldre än man kan tro?
Borde den då inte lätt kunna börja blomma när som helst bara den fått rötter och fäst sig någonstans?
Rätta mig gärna om jag tänker helt galet, jag är bra på sånt (tänka galet alltså)

18/5 -09

Mja... ålder är inte lika viktigt som storlek (heh... I'm gonna leave that one alone). Jag vet inte vad det magiska numret är för att de skall kallas blomstora, men läste någonstans att rankan behöver bli ca 3-5 meter (!) innan den blommar. Så om du är otålig är det nog inte the idealska orkidén att odla...

18/5 -09

Jo, visst vore det kul att få den att blomma, så jag får väl lära mig tålamodets svåra konst. Men bladen är ju väldigt trevliga de med så jag får njuta av dem till att börja med i alla fall Så får man väl se hur lång dens rankor kan bli... Blommor får man väl se som en bonus om det blir några

Ge ditt svar

19/12 -08

+ 21/7 -11

Pressad vitmossa Chile 100 gr

Från inza.

Antal: Slutsåld. Pris: 60 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.

Pressad vitmossa från Chile 100 gr av högsta kvalite. Garanterat fri från sniglar mm.
Frakt 100 gr 24 kr
2 paket har samma fraktkostnad som 1 paket.

Nyckelord: Vitmossa

20/12 -08

Är det någon skillnad på denna och den från Nya Zeeland som säljs på Blomsterlandet?

20/12 -08

En skillnad är att Blomsterlandets paket är 80 gram (tror jag).

20/12 -08

Barroth köpte 1 styck.

21/12 -08

Den på Blomsterlandet som heter Ultra Gro från Nya Zeeland är 80gr.

20/1 -09

JENS köpte 2 styck.

22/1 -09

Berrak köpte 2 styck.

22/1 -09

Kamila köpte 2 styck.

24/1 -09

Gunsan OrkidéMormor köpte 2 styck.

25/1 -09

christina köper gärna 2 stycken

25/1 -09

*christina* köpte 2 styck.

26/1 -09

Merwic köpte 1 styck.

30/1 -09

tack superfin mossa:-)

30/1 -09

Jaa håller helt klart med "christina" och vilken volymökning när man fuktade upp den!!!!

15/2 -09

Spindeln köpte en, hoppas att det finns kvar. Det ska bli intressant att se skillnaden

15/2 -09

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

4/8 -09

j0nte köpte 2 styck.

5/8 -09

Hej inza jag köper två paket till om du har jag tryckte på kassen två gånger hoppas det blev rätt, Tack

5/8 -09

*christina* köpte 2 styck.

14/8 -09

magev958 köpte 2 styck.

14/8 -09

Barroth köpte 2 styck.

20/8 -09

L8-Rinkabyholm köpte 2 styck.

28/9 -09

valkyrie66 köpte 3 styck.

30/9 -09

Bennt köpte 2 styck.

7/10 -09

Kamila köpte 4 styck.

5/3 -10

mli köpte 1 styck.

6/3 -10

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

18/3 -10

krollilja köpte 1 styck.

29/3 -10

Heidi köpte 2 styck.

1/4 -10

Kamila köpte 4 styck.

30/4 -10

enmassaskor köpte 2 styck.

15/5 -10

matshell köpte 1 styck.

15/5 -10

Jag skickar på söndag, så har du mossan på måndag.

3/6 -10

enmassaskor köpte 2 styck.

11/6 -10

Kamila köpte 7 styck.

26/6 -10

Solstråle köpte 2 styck.

30/6 -10

Trond Wiik köpte 1 styck.

16/8 -10

FK köpte 4 styck.

11/9 -10

FK köpte 4 styck.

20/9 -10

ängsvädd köpte 2 styck.

30/9 -10

enmassaskor köpte 2 styck.

11/12 -10

Sensuella Orkidella köpte 2 styck.

11/12 -10

Hej
Jag skickar mossan i helgen.

17/12 -10

Freddie08 köpte 2 styck.

24/12 -10

Tuffe köpte 1 styck.

8/2 -11

labbemarie köpte 1 styck.

18/3 -11

FK köpte 4 styck.

9/9 -11

FK köpte 4 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

19/12 -08

Vitmossa/renlav

Hej har precis varit på jakt efter vitmossa men eftersom det är lite för mycket snö ute i skogen och det bara finns två blommster butiker i stan hittade jag bara färsk renlav. Jag har två orkideer vars bark i botten bara är smulor och skulle behöva planteras om. Jag har kommit fram till tre alternativ, vilket är det bästa? 1) Vänta till maj/juni med att hitta vitmossa i skogen. 2) plantera om i endast pinjbark. 3) Nöja mig med renlaven.

Nyckelord: Vitmossa

19/12 -08

Hej Barroth, det går bra att bara använda ren pinjebark, jag har
alla mina i sådan bark och de växer och blommar utmärkt.
Du kanske måste vattna lite oftare bara.

19/12 -08

Vill bara hoppa in och förtydliga att renlav eller fönsterlav, den man brukar dekorera med kring jul, inte är samma som vitmossa som även heter sphagnum. Sök i nyckelorden så finns där även bilder och beskrivning på i vilka miljöer man hittar den rätta mossan.
Håller med Letherneck om att under tiden byta till ren bark, även jag har många som endast står i det.
Två röster på alternativ 2, alltså

19/12 -08

TRE röster - pinjebark är absolut bästa alternativet

20/12 -08

Tack för svaren. Det blev ett fjärde alternativ då det dök upp vitmossa till salu här på forumet. Så nu blir det omplantering med vitmossa.

20/12 -08

Ja, det var ju ett alldeles utmärkt alternativ

20/12 -08

HEj på er!

Om ni bor i Helsingborg med omnejd så har FlowerTeam levande spagnum till salu. Dom ska tydligen ha det i sitt sortimen framöver. Dock lite beroende på tillgång.
Det är ett par Holländska säljare som numera har det i sitt sortiment.

MVH
Tommy

20/12 -08

För oss som bor i mellansverige så hade Åsby trädgårdar levande sphagnum när jag var där sist.
Orchidéhuset har det ju också, på nätet och kanske i sin tillfälliga butik i Västerås.
Jag hittade faktiskt även ett par påsar på tulpanens hus i Åkeshov ett par månader efter Orchidéhusets utställning där förra året.
Vet inte om de har det stadigt i sitt sortiment efter att de börjat samarbeta?

20/12 -08

Den sphagnum som finns här i butiken är levande!

20/12 -08

Hej!
Vad jag har sett så den "Holländska" Sphagnumen är ej rätt art. Eller vad säger du Tommy? Peter

20/12 -08

Vad jag läst så använder Taiwanesiska odlare i stor utsträckning sphagnum
från Chile, den som inza säljer, så den är säket bra.

21/12 -08

Vilken sphagnum är då rätt art??? Vilka egenskaper har 'rätt' art som fel saknar? Blir nyfiken på skillnaderna.

21/12 -08

Från New Zealand används Sphagnum cristatum och Sphagnum subnitens,
den vanligaste man hittar i Sverige brukar vara Sphagnum cymbifolium eller
Sphagnum capillifolium.
Vilken som är bäst är väl en smaksak.

21/12 -08

Hej igen!
De olika arterna av Sphagnum som säljs i torra och komprimerade förpackningar tycker jag har tappat fördelen med den "luckra" och fuktiga fördelen med Sphagnum. Dvs ofta i mina tester som jag har gjort de senaste 20 åren har alltid visat ett mycket bättre resultat av nya rötter och starkare plantor i den grova och färska Sphagnumen. Förr i tiden fick vi mycket bra Sphagnum både från Sydamerika och Nya Zeland, men de sista 5-8 åren tycker jag att det är ganska söndersmulat och ofta en hel del skräp med. Men sedan beror det också på hur man använder den också. Om man bara blandar ut den i komposten och använder lite så kan det gå ganska bra med många olika arter av Sphagnum. Sammanfattningsvis så vill jag säga att de finare eller tunnare arterna kan ofta hålla fukten för länge. Då har vi ju tappat den stora fördelen med Sphagnumen att den håller fukt men också släpper in så mycket syre som möjligt för att plantorna skall få den fuktiga miljö vi ej kan ge dem i våra vanliga bostäder.

Tack för den enkla men fantastiskt kunskapsgivande förklaringen!

21/12 -08

Elaka de Hex: Det viktigaste är att det är en grovuxen sort som håller kvar både fukt och luft, vilket är betydelsefullt för rötternas välmående. Artnamnet spelar mindre roll.
Jag håller helt med Peter Göttfert angående fördelarna med grov och färsk sphagnum.

21/12 -08

Jag håller med Lassse och Peter Göttfert, den torkade är ofta lite för
fin i strukturen, jag har bara en Phal. bellina helt i den typen av mossa och
den mossan får jag "puffa upp" ibland för att den inte ska sjunka ihop
och bli för tätt. Men som Peter Göttfert säger, blandar man den i bark
så duger den hyggligt.

Ge ditt svar

såg på alla nyckelord att det finns MYCKET om vitmossor. Nu är det tyvärr så att jag har lite bråttom innan affärerna stänger och skrikande barn i bakgrunde så jag hinner inte leta efter det svar jag söker.

Kan man köpa Vitmossa på tex Ica Eller blomsterhandeln och blöta upp och använda som kur för en phalenopsis som står i blom och är väldigt ledsen?

Eller är det fel sorts mossa som finns där?
Jag har ju vart och plockat vitmossa förr till snäckorna som jag hade, men det har jag ju inge kvar av hur är det med den man köper i butik?

Nyckelord: Vitmossa

13/12 -08

Nej vitmossa - Spagnum finns inte på ICA och jag har inte sett den i någon vanlig blomhandel heller om det inte finns Australiensk vitmoss som är pressade i block. Mossan som säljs till jul är inte vitmossa utan en lav.

precis vad jag misstänkte....... J*vla skit oxå....... Stackars phallen är så ledsen

13/12 -08

Om du hade bott i närheten hade du fått köpa ett block av mig.

13/12 -08

sway: skicka din adress i ett privat brev till mig så skickar jag dig lite mossa på måndag!
Säluttern

ok skickat

Ge ditt svar

Hej. Jag har hört att vitmossa skall vara en huskur för orkidéer som mår dåligt och undrar nu om det även fungerar i förebyggande syfte eller för att öka den allmänna trivseln hos blomman?
MVH /Scrap

Nyckelord: sjuk, vitmossa, phalaenopsis

3/12 -08

Hej och välkommen CoutureNoir. Vitmossa (Sphagnum) är egentligen användbart till mycket, förr i tiden användes det till bl a sårvård och blöjor men numera är det väl mest till orkidéer Mossan är svamp- och bakteriehämmande och är bra på att stimulera rotbildning hos plantor som mår dåligt som du säger, som har dåligt med rötter. Många orkidéodlare använder det även som en ständig ingrediens i blandningar med bark o dyl och några extremister använder det t o m rent utan andra tillbehör i krukan. Om du kollar under "Allt Prat" ovan och går till nyckelord och vidare till "vitmossa" så kan du hitta mer att läsa bland inläggen där.

3/12 -08

Hej Couture Noir och välkommen till oss på OrkidéPrat!
Jag tror en av mina nätvänner är en sån mossextremist som vågar ta den rent

4/12 -08

Varmt välkommen ... jag är en förtappad själ, som blivit moss-extremist mot min vilja.

4/12 -08

Har ni som använder er mycket av mossa upplevt att era plantor blivit friskare eller att de håller sig väldigt friska isf?
Tack så mycket för bra svar för övrigt:)

4/12 -08

CoutureNoir, jag har faktiskt en Phalaenopsis bellina som vägra växa i annat
än ren vitmossa, och nog finns det några av mina olika plantor som trivs bäst
med mossa inblandad i komposten, framförallt de med tunna rötter gillar mossan.

4/12 -08

Jag har också en Phalaenopsis som växer som ogräs och blommar villigt och mycket i ren mossa, samt några andra. Har bara positiva erfarenheter, även om det kan kännas läskigt med att det kan vara svårt att hantera fuktigheten. Det tar ett tag att lära sig.

4/12 -08

Jag tror att man i princip kan odla i vad som helst, så länge den inte vittrar eller avsöndar skadliga ämnen för växten.
Så jag håller med "Callis" att det är hur man hanterar fuktigheten som är det avgörandet, och då är det viktigt att balansera substratet mot då krukan/behållarens material och utformning ... så att det i slutändan passar den specifika planta som skall planteras !
Jag odlar numera alla mina orkideér i mossa ....

4/12 -08

Förutom de som är monterade, ett par Paphiopedilums och en Ludisia så odlar jag alla mina orkideer i varierande mängd vitmossa. Antingen med bark och/eller Epiweb inblandat eller också i bara vitmossa.
Har alla mina plantor i släktet Neofinetia i enbart vitmossa, vilket funkar mycket bra, som föregående har sagt så gäller det att hålla koll så att det inte blir för blött, för länge. God luftcirkulation är bra.

/Anders

5/12 -08

Jag är fortfarande inte så modig att jag vågar ändra den kompost som mina orkidéer stod i när jag köpte dem. Men kan det kanske vara idé att lägga vitmossa uppe på den andra komposten? Kan växten dra nytta av mossan isåfall?

5/12 -08

Det håller ju kvar fukten i komposten. Sen får ju nya rötter gärna lite boost när de tittar fram om det är mossa på toppen, tycker jag. En annan bra grej är ju att mossan håller kvar komposten i krukan. Om man vattnar genom att doppa krukan i en hink flyter ju annars komposten upp helt okontrollerat om man inte håller fast den för glatta livet, inte alltid så lätt.
Men testa med en planta vetja, du kan ju ta en du inte är så rädd om. Det är ju inget farligt!
Jag funderar på att odla alla mina icke monterade (som har blivit mitt huvudintresse, måste bara ha ett skåp också) plantor i bara mossa, så bra funkar det!

5/12 -08

Ja, det låter som att det kan vara värt att testa, jag får välja ut den jag tycker minst om och prova med den först helt enkelt x)

Ge ditt svar

9/10 -08

Vitmossa !!

Lite kul att den här mossan kallas vitmossa !

Nyckelord: Vitmossa

9/10 -08

OJ vad snygg den var - synd att man kan inte odla såna i balkonglådan

9/10 -08

Ser ut som en riktigt god höstgratäng som ska in i ugnen Den röda vitmossan tyckte jag mycket om, fick en liten mängd sådan för ett par år sedan och den höll väldigt bra, utöver att den är så fin i färgen. Smakligt, Steffe!

9/10 -08

Japp, en mumsig höstgratäng till höströtta orkider.
Den röda vitmossan är inte dum, och dessutom väldigt dekorativ med sin varma färg.

Visst är det underbart att hämta sån fin Spaghnum/vitmossa Ja, den röda är jättevacker och den växer ju jämte den gröna vid myrarna... Har ju också förmånen att ha fina myrar att hämta färsk mossa vid !

10/10 -08

Stämmer det att man kan frysa vitmossa för att använda senare? jag menar, det är ju inte så lätt att få tag på färsk vitmossa på våren när man ska plantera om.

10/10 -08

Jeg har frosset ned mose i posjonspakker og det ser ut til å gå greit.

10/10 -08

finns det någon av er som kan tipsa var man hittar vitmossa i närheten av Helsingborg, har tittar i skogarna jag vet men har inte hittat något,

10/10 -08

Visst går det bra att frysa mossan!
Christina - Har ingen aning om hur det ser ut runt Helsingborg men ett tips är att skaffa en karta för orienterare - Där kan du se var det finns sankmarker!

10/10 -08

tack chic sankmark det ska jag nog hitta,

4/6 -09

Går det att plocka vitmossa året runt? Svärmor påstår att det bara är på hösten...

4/6 -09

Visst går det att plocka vitmossa när som helst på året, jag
föredrar dock sommaren, på hösten blir det för mycket löv
och annat skräp som följer med.

5/6 -09

Jag var ute och plockade vitmossa nu i vår direkt tjälen var ur backen och den var hur fin och bra som helst.
Sen plockar jag mossa när jag behöver det fram till den fryser på hösten.

Ge ditt svar

Idag fick jag paket, med vitmossa... Vill bara tacka Chiran än en gång för att du är en hjälpande ÄNGEL Tack tack!

Nyckelord: Vitmossa

Tackar!!!
Det var såååå lite så spira! Alltid roligt att göra någon glad & nöjd!

28/8 -08

Ge din åsikt

16/8 -08

Vitmossa

Var kan man köpa vitmossa och hur skall den vara för att vara bra? Jag köpte någon sorts brikett på Vellingeblomman. Den skall man lägga i vatten några timmar och av en liten bit så blir det ett och ett halvt kilo vitmossa. Det står på förpackningen att den kommer från regnskogen. Går det bra med vanligt vatten eller skall man ha regnvatten?
Tacksam för svar.
Camilla

Nyckelord: vitmossa, Vellingeblomman

16/8 -08

www.orchidehuset.se har färsk vitmossa för 40kr och det räcker till 3 orkidéer. om du sedan fryser det du inte använder så har den hur lång hålbarhet som möjligt, jag har köpt av dom och är helnöjd med deras sortiment. det är vad jag kan rekomendera. och mossan du får är färsk.

16/8 -08

Jag använder bara vanligt vatten. Jag är väldigt nöjd med denna torkade vitmossa. Man kan ha några kakor på lut och de tar lite plats.

16/8 -08

Va, från regnskogen...svammel.:)

16/8 -08

Tack så mycket, jag ska prova den torkade eftersom du Monica är nöjd med den.

16/8 -08

Jag använder den torkade och den fungerar bra.

16/8 -08

Jag föredrar absolut färsk mossa. Den torkade klumpar lätt ihop sig och blir för kompakt - men det är min högst personliga åsikt.

Ge ditt svar

10/8 -08

Vitmosseorgie

Vitmosseorgie. Från Gloxinia.

Passade på att ta en tur i skogen vid myrar och tjärnar i helgen. Var uppe i stugan i Dalarna med anledning av min kusins bröllop och behövde lite stillhet och träd. Mossan växer överallt där det är blött och jag tänkte dela med mig av grönskan till er som inte klampat runt i stövlar i björntrakter i helgen.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

10/8 -08

Snyggt, hur mycket har du plockat?

10/8 -08

Inget alls den här gången. Tog en tuss sist jag var upp, i början av sommaren, och den har växt till sig i tre olika små pytsar på balkongen så jag har kvar av den än. Den gillade att flytta till stan tydligen

Gloxina!
Visst är det fin Sphagnum, spec vid myrar och tjärnar som du säger. Jag har ju fördelen att bo här i Dalarna och går ut och hämtar denna fina härlig mossa när det passar & jag behöver.Den är så skön att sätta händerna i

10/8 -08

Vad planterade du vitmossan i som du skriver har växt till sig på balkongen? En av OPs medlemmar lovade att skicka lite i ett kuvert till mig. Vore häftigt att börja odla egen vitmossa. Måste ju vara mycket bättre än den torkade o vakumpackade... o dessutom är den så underbart grön o vacker!

Öland 4 jag såg ngn tråd om just odl av vitmossa ganska nyligen, men kommer ej ihåg vem som skrev. Men denne satte vitmossan för tillväxt på lecakulor och sade att det fungerade toppen! Ett tips kanske?!

10/8 -08

chiran i enbart lecakulor? inget vatten? kan du försöka hitta det igen som du nyss skrev om?

boxer: scrolla ner på denna sida det var Gloxina som skrev om det Rubrik " Nattlig Aktivitet"

10/8 -08

chiran förstod inte riktigt allt. och så hade hon ju en orki mitt i, så jag skickade henne ett pm och hoppas på svar. men tack för tipset.

Prata om bilden

Hejsan!

Ja nu är det verkligen dags att planetar om mina Keikis! Det har växt ut en blomstjälk under tiden jag hade semester på en vecka!!
Jag har jagat vitmossa i affären och de har det INGENSTANS! Vad kan jag plantera med istället?

Nyckelord: vitmossa, keiki, plantera

9/8 -08

vad jag lärt mig så ska kelkis planteras i enbart vitmossa, sphagnum. det kan du köpa för 40kr på www. orchidehuset.se

9/8 -08

Bor du nära en Blomsterlandet butik så brukar de ha vitmossa (sphagnum) i torkad form.

9/8 -08

Du kan lugnt plantera dem i bark med lite mindre storlek på bitarna, det
fungerar utmärkt, jag har några små keikis i bark utan problem.

Ge din åsikt
Nattlig kreativitet. Från Gloxinia.

Jag upptäckte vid vattningen att den här orkidén såg supersunkig ut. Det var det jag köpte nyligen från Bauhaus som var full i alger, nu hade de flesta rötterna ruttnat

Jag klippte helt sonika av blomstänglarna och de ruttna rötterna, dränkte den i kanel och...och...blev kreativ. Inte så bra eftersom jag ska upp tidigt men det här blev resultatet hur som helst.

Det är lecakulor i botten och sen vitmossa som jag odlat på balkongen hela sommaren (mossan gillar att fästa på leca har jag märkt). På lecan la jag först drivvedsbiten och sen mossan så att den ska kunna rota sig i lecan och förhoppningsvis växa uppåt. Sen överst Phalaenopsisen som kronan på verket. Den är inte surrad eller nåt utan ligger i en klyka på träbiten. Bilden är helt kass men batterierna tog slut i kameran så...ja..vad ska man göra

Nu ska jag äta glass med müsli som nattmellis och sen sova. Imorgon väntar Dalarna och min kusins bröllop vilket ska bli kul såklart. Trevlig helg på er!

Nyckelord: Phalaenopsis, montering, leca, vitmossa

8/8 -08

Underbar nattlig kreativitet... Mycke smakfullt... Du har öga för de där extra Trevlig helg du oxå o sov så gott när du ska

8/8 -08

Fyndigt och fungerar säkert bra, men inte hade Du behövt klippa blomstänglarna,
den hade klarat sig ändå med de rötter som finns kvar.

8/8 -08

Bark, mossa och naturmaterial är alltid vackert! Hoppas den trivs när den fått det så fint och skjuter nya, starka stänglar och rediga rötter fort
Bra tips det där med att lägga mossa på leca, det ska jag prova.

8/8 -08


SNYGGT och kreativt

10/8 -08

Tack för kommentarerna!

letherneck, jag tror jag fick lite panik där mitt i natten och impulsklippte Blomstänglarna står i en vas nu, får se om de håller sig ett tag.

Vi får se hur det går. Kom hem idag och den har klarat sig fint över helgen i alla fall.

Flott arrangement, det såg riktig stilfullt ut!

Prata om bilden

4/8 -08

Vitmossa

Hej på er!

kikar runt efter vitmossa, stötte på ordet Sphagnum, vad är det?

Nyckelord: Sphagnum, vitmossa

4/8 -08

sphagnum = vitmossa

Vitmossa typ julpynt = lav = inge bra att använda till orkidéer.

Eje

4/8 -08

Jag är lite skraj för alla björnar som ränner runt i skogarna och har varit och köpt min vitmossa idag. Torkade block vitmossa från Nya Zeeland, ca 50:- styck på Blomsterlandet.

4/8 -08

på orchidehuset får man färsk mossa 40kr styck

Lojsan.
Riktigt fin vitmossa får du tag på vid myrmarker eller vid större kärr, men vid riktigt blöta marker finns det. Växer då i stora sjok kullar i gräset.
Hittar du toppen på mossan och sätter handen djupt i den fuktiga mossan får du riktig fin vitmossa, den behöver bara grovrensas lite på gräs.
Jag kan knäppa kort på miljön nästa gång jag är ute och hämtar om du vill.
Var ute i Lördags och hämtade ett par plastkassar av mossan.

5/8 -08

Det är väl bäst att vi talar om att man ska be markägaren om lov först, innan man plockar mossa.

5/8 -08

Det är egentligen inget lagbrott att plocka mindre mängder mossa för privat bruk även utan markägarens tillstånd. Sen kan man förstås fråga ändå om man tycker att det känns bättre.

Ge ditt svar