Nyckelord: vilda orkideer

Hjälp med att identifiera orkidé? Tog en snabb bild på denna blomma som jag tror är en orkidé men vet inte. Bilden är tagen vid ett skogsområde utanför hörby. Tacksam för svar.

Läs hela artikeln

Inlägg med vilda orkideer som nyckelord.

Från Josh.

Kom nyligen tillbaka från Gotland och hittade massa spännande arter, dock är det två jag inte har lyckats identifiera. Den ena tror jag är Adam och Eva men den kändes så hög och gles och den andra har jag ingen aning om, kanske en hybrid mellan Sankte Per och Göknycklar?

Nyckelord: Vilda orkidéer, Gotland

16/6 -14

I och för sig lite svårt att avgöra bara genom att titta på en bild, men nog ser det väldigt mycket ut som Sankte Per. Det långa blomaxet är typiskt för den arten.

Ge din åsikt

Tjenixen,

Till veckan bär det troligen av till Gotland, frågan är bara om det är för sent för att se orkidéer såsom krutbrännare pga den extrema värmen som varit. Är det någon som har koll på om det fortfarande är något i blom (räknar med att sysslorna kommit igång) och isåfall ifall det finns några smultronställen som man bara inte får missa när man är där?

Nyckelord: Krutbrännare, Vilda orkidéer, Gotland

Ge din åsikt

25/5 -14

Stora Karlsö

Idag har jag varit på tur till Stora Karlsö utanför Gotland, här är ett axplock av vad ön hade att bjuda på...

Nyckelord: Stora Karlsö, vilda orkidéer

25/5 -14

Ooh de är så vackert

25/5 -14

Härligt!

26/5 -14

Tack, det är speciellt att se dem ute i det fria...
Inser nu att Tvåblad inte kom med på bild, den växte där också

26/5 -14

Underbara! Måste åka till Gotland någon vår!

26/5 -14

Härlig syn!
Mvh
Mikael

Prata om bilden

Jag har drygt 40 orkidéer här hemma, men där händer inte så mycket just nu. Jag har blommorna på fönsterbänkar och inga särskilda arrangemang, men har hittills klarat dom rätt så hyfsat ändå. Några små favoriter är Dendrobium Berry Oda, Phalaenopsis equestris, Doritaenopsis "Aida". Jag har också några olika sticklingar på tillväxt.
Jag är alldeles fascinerad av dom vilda orkidéerna vi har i Sverige och här i Jämtland vid Storsjön finns dom rätta förutsättningarna för stora mängder av flera sorter. Till våren ska jag försöka hitta fler, har bara hittat och fotat 8 st olika hittills.
Titta gärna på fotona jag har lagt till idag!

Nyckelord: Vilda orkidéer

Ge din åsikt

10/5 -10

D infundibulum

D infundibulum. Från bolero.

bilden tagen på Doi Inthanon(Thailands högsta berg-09)

Nyckelord: vilda orkideer

10/5 -10

Vilken härlig bild, det är alltid lika roligt att se bilder från naturliga växtplatser.

10/5 -10

Härligt att se den blomma i naturen.
mvh
Mikael

10/5 -10

Härligt foto

10/5 -10

Så underbart. och på riktigt!!

10/5 -10

Doi inthanon. Från bolero.

Bilden är tagen på ca 2500 meters höjd nära ett otroligt vackert tempelområde ,berget ligger inte så långt från Chiang Mai i norra Thailand.

10/5 -10

Sååååå vackra bilder!

10/5 -10

Fantastiskt! Dit ska jag åka nån vinter.

Vackert! Det är så fantastiskt när Den. infundibulum blommar i bergen - Ett berg som är fullt av dem är Doi Angkhang som ligger norr om Chiang Mai.

11/5 -10

Sååå vackert !

Prata om bilden

Hej allihop,
Är det någon som vet varför svenska vilda orkidéer bäst trivs på kalkhaltig jord (som Gotland, Öland) medan andra orkidéer, phalaenopsis etc., helst vill ha det så kalkfattigt som möjligt.

/Jessika

Nyckelord: biotoper, kalkhalt i jord, vilda orkidéer, svenska orkidéer, växtförhållanden

20/5 -07

Mycket beror på att många tropiska orkidéer bor i träden och där finns inget kalk.

20/5 -07

Jo, så mycket har jag förstått, men paphiopedilum vill inte heller ha kalk och de är terrestra.
Vad är det för skillnad mellan en paph och en t ex dactylorhiza?

20/5 -07

De olika arterna har nog långsamt specialiserats till vissa miljöer som då blir de optimala växtplatserna. Många paphiopedilum tycker om och behöver kalk, men andra vill inte gärna ha det, t.ex. delenatii. Men visst är det intressant att de flesta vilda svenska arterna vill ha det kalkrikt! Man kan dock hitta Jungfru Marie nycklar, nattviol, myggblomster, spindelblomster, knärot och korallrot på icke kalkrika marker, sägs det i Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda orkidéer". Så även om man inte bor nära kalkområdena så finns det ändå chans att få se någon vild orkidé

21/5 -07

Jag skickade en fråga till jourhavande biolog vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som vidarebefordrade frågan till en fanerogambotanist specialiserad på just orkidéer om varför koncentrationen är så stor på just kalkrika marker. Postar svaret när jag får det.
Jag har den uppdaterade boken Vilda orkidéer av Nylén och Utgren men förutom att man kan läsa sig t ill att det finns orkidéer över i stort sett hela landet så framgår inte varför de föredrar kalkrik jord. Och som den orkidémänniska man är så blir man ju nyfiken.
Jag har också en liten intressant skrift utgiven av Gotlands botaniska förening om just Gotlands orkidéer.

22/5 -07

Vad spännande, Jessika! En fanerogambotanist....är nog precis vad gåtan behöver (själv får jag allt slå upp i en ordbok vad slags växter fanerogamer är, för jag satsar en slant på att det inte rör sig om gamar som ger sig på faner ) Tycker det är jättekul när någon vill följa sin vetlusta så långt det bara går, och jag håller tummarna för att du får ett riktigt förklarande svar och att vi får ta del av det! Heja på!

22/5 -07

Aha! Fanerogam betyder visst att det är lätt att se hur växten fortplantar sig ("öppet bröllop"). Tänk vad man får lära sig här!

Kan det vara så enkelt att kalken är hydroskopisk,tar till sig och kan dela med sig av
sitt överflöd till orkideerna.Undrar bletilla.

3/7 -07

Ni som undrar så har jag fortfarande inte hört något. Skickade ett mejl till och fick ett aningen snipigt svar om att botanikerna är ute och samlar växter och förmodligen inte har tid just nu med allmänhetens frågor. Gör ett nytt försök lite senare.

3/7 -07

Jag svarade på din fråga på SOS-forum. Rätade det ut några frågetecken?

Ge ditt svar

Hej det finns ett tyskt förbund som sysslar med vilda orkidéer i hela Europa.
Deras hemsida är på tyska och engelska.
http://www.fh-friedberg.de/allgemein/aho...

De (eller kanske någon annan) har också ett forum där de LIVLIGT diskuterar olika arter specielt sådana där det finns massor med underarter.
http://www.heimische-orchideen-forum.de/...

Nu undrar jag om någon känner till denna förening och dess tidskrifter?

Med vänliga hälsningar
Joakim

Nyckelord: trädgårdsorkidéer, föreningar, vilda orkideer

Ge ditt svar