Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Nyckelord: ullöss

Ullöss är små vita djur som ofta ser ut att böra omkring på en bit bomull. Dom är lite besvärliga att bekämpa, men det går! Honorna är 3-4 mm långa och hanen 1 mm. Arten är nära släkt med sköldlöss, men saknar sköld. Kroppen har istället ett vaxlager som kan vara ulligt...

Läs hela artikeln

Inlägg med ullöss som nyckelord.

6/12 -19

Bild

Från Natasha.

 

Nyckelord: ullöss, Mammas

Prata om bilden

19/5 -18

Ullöss

Hej hörni,

Jag planterade precis om en Phalaenopsis Mini Mark som jag haft i en och en halv vecka, och såg då att det satt en ullus under en av klämmorna som håller stängeln upprätt. Jag har inte kunnat se några fler ullöss vare sig på plantan eller i komposten, och plockade såklart bort den lilla rackaren. Men vad gör jag nu, ska jag behandla plantan på något sätt eller ska jag vänta och hoppas att det bara var den?

Nyckelord: Ullöss

Caroline, läs länken jag bifogar! Tror inte du har bara en lus och börja med att isolera plantan.
http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...

19/5 -18

Jag fick ju som tidigare aviserats (= tjatats om) ett ullusangrepp på mina älskade, superblomvilliga Phal. Timothy Christopher. Och jag kämpade, ja, och det var BARA dessa phals som var angripna på detta fönsterbräde (som jag nu behandlar som ett karantän-bräde). Men jag gav upp kampen: de gömmer sig i veckor nere i komposten och nopsisar verkar extra utsatta (ingen annan på samma fönsterbräde har hittills uppvisat en enda lus). Du har en ny nopsis och jag rekommenderar det värsta: "Brännbart" (beroende på vilka avfallsfraktioner ni har, men INTE kompost!! Spridningsrisk??).

19/5 -18

Okej, tack för svar! Jag har bara två orkidéer så jag är inte jätteorolig över spridningsrisken. Jag provar spreja dem med såpvatten till att börja med så får vi se hur det utvecklar sig

Ge ditt svar

17/4 -18

Arghh!!

Arghh!!. Från Xara.

FEM veckor!! Livscykeln lär vara på sex veckor, men förstås, efter hela fem veckor utan minsta antydan till angrepp måste den här lilla (trots allt söta ) Pseudococcidaen dyka upp! Börjar om från början.......

Nyckelord: Ullöss

17/4 -18

Det är så trist med dessa små ulltussar. Alltid får man kämpa med någonting när man odlar orkidéer ex uteblivna blomningar, ohyra, röta mm

Säger bara USCH!!! Törs knappast viska att jag har klarat mig i flera år från detta otyg, för då är de väl här imorgon bitti och knackar på.

18/4 -18

Hmmm... inte skulle jag kalla de söta.... känner med dig... så trist att bli drabbad...

18/4 -18

Jag vet exakt hur du känner Jag har nu hittat på flera Cattleyor, limeträdet, Papegojblomman och passionsfruktsrankan. Det pågår ett krig i min lägenhet nu mot monstren och jag kommer att vinna det.

Prata om bilden

Jag blir galen... Två år utan några kryp och idag hittade jag ullöss på två av min Cattleyor på mitt orkidebord. De äckliga krypen satt på de nya skotten. Det är totalt 20 cattleyor på bordet och jag hoppas det inte spridit sig för mycket. Alla har nu behandlats med blandning av såpa, rödsprit och vatten. De två jag hittade lössen på har hela rotsystemet doppats i blandningen och ska nu även planteras om. Kanske även de som stod närmast får sig en omplantering. Får ha extra mycket översyn på dessa nu.

Nyckelord: Ullöss

15/4 -18

Aj aj ......

15/4 -18

En kan bli hysterisk för mindre!! Jag har (haft??) de eländiga krypen på en grupp nopsisar. Kört hårt med sprit & såpa och inte hittat några fler på ett par veckor nu. Men livscykeln är på sex veckor (minst: gäller att en inte missat något litet!), så kampen går vidare... Kämpa på! Lycka till!!

15/4 -18

Tack Xara. Efter såpning, spritning och vissa omplanterade står alla nu utspridda i rummet. Blir sprayning med jämna mellanrum nu. Ska lyckas utrota dom j...

Ge din åsikt

31/1 -18

31/1: Ull-lus

Ull-lus. Från Xara.

Känner igen dig, bara så du vet!! Nu blir det sprit och såpa, så det så! Sist fick dina släktingar dö av årgångs-Captain Morgan-rom och Yes, men räkna inte med denna gång... ! !. (Har inte kollat förråden ännu, så jag vet inte i detalj vad jag ska bekämpa dig med... )

Nyckelord: Ullöss

31/1 -18

Inte konstigt att de kommer tillbaka

Usch!! Man kan undra vem som "uppfann" denna styggelse. Ingen orkisälskare iaf. Simpel sprit ska de ha och inga fina sorter!! Säger bara lycka till med det nya kriget och hoppas du vinner igen.

Ge din åsikt

31/1 -18

Ull-lus

Ull-lus. Från Xara.

 

Nyckelord: Ullöss

Prata om bilden

7/10 -17

Rotlöss?

Från JossaL.
Från JossaL.

Hej,
Jag har märkt av att en orkidé har fått lite förändringar på rötterna, kan det vara rotlöss/ullöss? Se en rot med vit prick på och en annan med mer beige större förändring.

Nyckelord: Ullöss, Rotlöss

7/10 -17

Ser inte ut som ullöss, rotlöss har jag ingen erfarenhet av ullöss rör på sig så du kan skaka av den vita och se om it's alive

9/10 -17

Ganska lätt o se om det är (rot) ull-löss, kläm ihjäl den med ett vitt papper blir det rött är det ull-löss
Den du visar på bilden ser ej ut som ngn ull-lus.
Kan vara rester av endera ett korn av perlit eller frigolit, det brukar det finnas i kompostblandningar ibland.

Ge ditt svar

Mmm, så har jag drabbats för att jag brast i karantänen.. Det ända roliga är att jag får utföra experiment på de drabbade plantorna men försöker intalar mig under tiden att jag bör slänga dem. Vad hade ni gjort?

Nyckelord: Ullöss

30/1 -17

Karantän, bekämpa och hoppas på det bästa

30/1 -17

Ullöss? Mitt på vintern?

Det var olyckligt. Hoppas det är inte många av dina plantor som drabbats..

30/1 -17

Alla innerkrukor är nu diskade och står i frysen och ytterkrukorna diskade och tänkte köra de på 70 grader i diskmaskinen. Drabbade plantan ligger i vattenbad med yes och provadopinnar och ska sen spraya den med pyrsol. De andra som hade någon lus ligger i vattenbad med pyrsol och det ska tydligen upprepas. Den som dragit in eländet är en Phragmipedium Dick Clements och vad jag förstått så drar phapar lätt till sig skiten? Jag kommer aldrig våga köpa av min ebaysäljare igen.. Billigt lär det bli framöver iallafall!!

30/1 -17

Usch, stackars!! Lycka til!

Säger också lycka till med eländet! Själv vet jag vad jag skulle göra

30/1 -17

Provadopinnarna lär ta livet av alla ullöss i krukan. Jag brukar också sätta varje planta i en plastpåse och spreja med provadalösning på bladverket. Därefter brukar jag låta plantan marinera ett tag i plastpåsen, innan jag tar ut den och ser till att den torkar upp snabbt, så det inte blir röta i bladvecken. Glöm inte att upprepa behandlingen efter ca 10 dagar.
Min erfarenhet av phragmipedium är snarare att de relativt sällan drabbas av odjur och sjukdomar. Dessutom är det nästan omöjligt att undvika angrepp i en samling. Tricket är att hålla nytillskott i karantän, så angreppen begränsas till ett fåtal plantor i taget. Viktigt är också att hålla uppsikt över plantorna, så att angripna plantor behandlas så tidigt som möjligt.
Lycka till!

Jag har lagt ut den här länken flera gånger på OP och när jag hade läst den första gången gav jag upp hoppet om att kunna rädda någon planta med ullöss. Kanske pessimistiskt av mig, men länken är värd att läsas för att förstå att odjuren är svåra att bli av med. http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...

30/1 -17

Ahhh, jag känner som du Annika Schröder.. Jag vill bara kasta den men det tar emot, känns som att jag måste försöka. Plantorna ligger på torka nu förutom smittspridaren som ligger dränkt i pyrsolblandning.. Där kan den ligga den lilla rackaren.!! De som är badade i pyrsol har jag plockat någon lus på som krupit fram och dött..

Jag ber till orkideguden att befria oss från detta eländiga kryp.. AMEN!

Håller tummar och tår att orkidéguden hörde dig!

Ge ditt svar

15/10 -15

Nyttodjur??

Finns det nyttodjur som ser ut som ullöss och som äter ullöss???

Nyckelord: Ullöss

15/10 -15

Har för mig att jag läst något sådant. Men vet också att det finns en art av nyckelpigan som också äter dom.

Bifogar en länk, och det är nog lite besvärligt för oss som hobbyodlare att fixa detta. Men läs och begrunda:
http://www.biobasiq.se/produkter/nyttodj...

15/10 -15

Jag var på Ikea i Malmö idag och svängde inom en affär där, där de har en massa olika orkidéer. Och de var helt vita under bladen och på nytillväxten var det helt vitt av ullöss. Jag frågade och fick till svar att det var nyttodjur som de precis släppt in... Jag köpte inget, vågar inte..;-)

Jag tror inte en affär släpper in nyttodjur på orkidéer som ska säljas, oavsett om de har ullöss eller inte. Har de ullöss på plantor till salu, så är det ju rena katastrofen! Verkar inte seriöst och köp inget i den affären!. Synd att du inte frågade var det var för "nyttodjur".

15/10 -15

Men jisses, synd att du inte tog kort hade varit intressant att se

15/10 -15

Jag kände lite som du.. Hon sa att de hade beställt dem och om jag hade ullöss hemma så kunde jag också beställa. (el köpa en växt av dem, fick ju nyttodjur av dem på köpet då..;-) ) Köpte an orkidé i våras av dem men då fanns det inga ullöss någonstans vad jag kunde se och sortimentet var fattigt. De hade nu fått in en massa nya orkidéer i sitt sortiment igen, så kanske de kommit med dem. De har en massa kaktusar/nattens drottning och de gillar ju ullöss också..

15/10 -15

Elcatania de jag såg såg ut som ullöss, små håriga äckliga.. Bilderna på det nyttodjur jag hitta var mycket större, ska se om jag kan hitta bilden.

15/10 -15

Ullöss-rovskalbagge

Biologi
Den vuxna baggen är 5-6 mm lång med svarta täckvingar och brun-orange kropp. Larverna kan nå en längd på 14 mm. De är täckta av vita vaxtrådar vilket får dem att likna ullöss.

15/10 -15

Oähh den såg iof också äcklig ut, men var den 5-6mm så borde den ju vara ganska lätt att skilja från ullössen, kändes som att det var en butik som antingen inte visste vad de pratade om och var lurade i sin tur eller ett hemskt ställe som medvetet sålde ullössplantor

15/10 -15

Skalbaggen är 5-6 mm men larven 14 mm, så larven som liknar ullöss är ju mycket större. Ja jag tänkervinte handla igen, tragiskt med en sådan rolig affär.

15/10 -15

Har sett vad jag trodde var en gigantisk ullus på botaniska Göteborg. Var någon som skulle äta upp lusen i stället. INGEN jag hade velat ha hemma dock!

Ge ditt svar

3/2 -15

Ohyra i komposten

Hej!
Jag fick häromdan en fråga ifrån en dam, som fått in ullöss bland sina orkidéer: Hur ska jag bli av med det som finns nere i komposten, utan att plantera om alla? Förr kunde man lösa upp Provadopinnar och vattna igenom upprepade gånger - hur gör man idag. Jag föreslog såpvatten och då såg damen mkt tveksam ut. Om det nu fungerar med såpvatten - eller kanske diskmedel- vilka proportioner ska man då ta?

Nyckelord: Ullöss

3/2 -15

Du/ni kan pröva med en blandning av YES och i proportionerna som hårt nedsmutsad disk, dra igenom och låt stå så en timme, sedan dränk komposten i vatten och skölj sedan ur den med vatten från flaska som stått något dygn för att slippa kloret, lycka till Det kan behövas en omgång till efter en vecka men vanligen stryker de med.

3/2 -15

Du hittar min hårda ulluskamp här på OP, men då pratar vi både två-gånger-dagligen manuell spritsåpekamp OCH flera månaders Fruktträd Effekt-bad (BAD, glöm duschningar). Fick betala lilla sonen extra, men hans hjälp med tops, Yes och rom (Captain Morgan, fast säg inget till min man) och jag klarade de viktigaste plantorna (övriga åkte i soporna, inte komposten)!!

Xara, den kampen glömmer jag aldrig och så härligt att du och lilla sonen vann kriget mot ullössen!

3/2 -15

Captain Morgon? Skulle vilja vara en lite ulllös i din bostad men berätta inte för din man

4/2 -15

Dick - Då kan jag tipsa om diskmedelsdränkningen
Xara - Jag har själv behandlat med Fruktträd Effekt och tvättat av plantorna ordentligt och det är ett effektivt medel . men du hade det väl inte i komposten?

5/2 -15

I början sprayade jag lite lagom enligt olika rekommendationer, men i takt med att desperationen ökade, öste jag mer och mer FE över plantorna. Ofta dessutom. Plus aggressiv såpa -sprit-behandling dagligen. Märkligt nog tog inte plantorna illa upp (!!), det är tåliga saker, orkisar!

5/2 -15

Jag såg ett Youtube klipp där de använde hårspraj på orkidéerna, för att bli av med ohyran. Fungerade jätte bra.

Ge ditt svar

Hittade både ullöss och sköldlöss på min Phragmipedium Grande här om dagen. Nu står den i karantän på balkongen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag duschade den med på både såpa och T-sprit. Har nu ställt den i en hink med såpa, vatten och T-sprit. Har jag gjort rätt och kan jag göra något mer?

Nyckelord: Phragmipedium Grande, sköldlöss, Ullöss

5/8 -14

Låter som en god början, själv har jag använt YES istället för såpa. Länken är till OPs artiklar om ullöss och det finns även om sköldlöss.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

6/8 -14

Usch, beklagar!! Hoppas några medikamenter fungerar.

Ge ditt svar

Firat tre ullusfria veckor med rengöring av de fem drabbade plantorna och alla rötter under rinnande vatten, totalbad i Fruktträd Effekt och omplantering i rena krukor. Hoppas hoppas att den här pärsen är över nu...

Nyckelord: ullöss

Håller tummarna, men kolla dem ett bra tag till och du vet ju tidsperspektivet, dvs utvecklingen från larv till lus!
Tror också att mina spinnkvalster är borta från mina Dendrobiumhybrider efter två sprayningar med Fruktträd Effekt. Jag kollar dem varje dag och de står fortfarande i eget fönster och det får de göra ett bra tag till.

21/8 -13

Det är ju en fantastisk effekt, om du blivit av med otyget efter två sprayningar! Hoppas hoppas! Själv undrar jag om det någonsin går att få rent karantänfönstret, med tanke på hur mycket jag har sprayat nästan ren rapsolja på det... .

Ja, jag har räknat på det där med ägg och larver... Om det tar 10 dagar för äggen att kläckas (om min sorts lus var sådan som alls lägger ägg) och sedan 3-8 veckor (hur kan det vara så stort spann??) för larven att utvecklas till något som kan föröka sig, borde den här tidpunkten vara bra för att ta död på alla ev. nya larver. Sedan var det riktigt trevligt att plantera om mina söta småplantor oxå, även om min man håller på att utveckla akut barkbitsallergi (eller -fobi . HUR kan det bli så mycket små barkbitar överallt i hela huset när man har orkisar, det är ju inte som att jag öser ut barken medvetet på golven även om det antyds hemma ibland!

21/8 -13

Xara Jag har också problem med barkbitar på golvet, tror de förökar sig på något sätt. Senast jag planterade om var mitt i natten och mörkt och jag råkade missa att få upp alla, mannen i huset var hyggligt sur, speciellt efter att han nystädat

Har samma problem! För att inte tala om hur vanlig blomjord kan sprida sig över hela mitt köksgolv, när jag fyller på jord i pelargonkrukorna, som jag då har på diskbänken!
Xara, vad jag förstår finns spinnkvalstren inte i komposten utan "bara" på plantan ovan jord och det kanske gör att behandlingen blir annorlunda. Ja, vi får se hur det går. Har just nu en paus i fönsterputsningen. Alla fönster ,11 st, ska bli skinande rena och alla spinnrester ska bort.

Ge din åsikt

Nämligen Ullöss!!! Och de som har fördomar mot norrlänningar med obildat språk hade nog avlidit av de svordomar som uppkom vid detta tillfälle

Klantiga, klantiga, klantiga mig! Jag får väl trösta mig med att jag är amatör och förhoppningsvis lärt mig något på vägen
Ja, i alla fall så mördade jag den inte, fast den har halvvägs nere i sophinken utan körde ett provadobad och plockade bort alla levandes små eländen.
Nu har den bara en rot på 1 cm kvar, så körde kanel på rotdelarna oxå, tror tyvärr jag hittade felet för sent men jag ska kämpa in i det sista!

Nu till något mer positivt!!! Min Phal corningiana kom med en stängel då jag köpte den för 3 månaders sen, den har stått helt stilla men efter jag inhandlat luftfuktare för någon vecka sedan så har den börjat växa igen, så glad över detta

Någon som kan länka till någon sida där man kolla "härstamning" på hybrider? (främst phalaenopsis)
Nördig hästavlare som jag är så gillar jag att ha koll på sådant

Nyckelord: Ullöss, Phalaenopsis corningiana, Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor Schwarze Madonna'

19/1 -13

Primärhybrider av Phalaenopsis hittar du här

Och här en sida om Paphar

20/1 -13

Grattis till corningiana - väldoft att vänta Här kan man "släktforska" inom hybridområdet.

20/1 -13

Tusen tack Jisses vad komplicerade korsningar det finns Ja, jag hoppas verkligen att den går hela vägen, är så himla sugen på att känna den där lukten

20/1 -13

Ah, vad trist med ullöss! Hur upptäckte du dem? Hoppas den repar sig nu..

20/1 -13

Annika Jag skulle skära bort det sista från ett av de döda bladen som jag missat och då såg jag att det såg ut som mögel men det var fullt av ullöss När jag då bände upp bladen längst ner mot roten så hittade jag ännu fler där... Jaja, 1 cm mycket spänstig och fin rot hade jag iaf Ja, jag ska ge den några till provadodrinkar och hoppas den repar sig!

20/1 -13

Hua. Det är väl en norrländsk svordom . Hoppas den återhämtar sig!

20/1 -13

Detta är urtrist när det händer. Jag förlorade ju stängeln på min lilla hainanense p.g.a. ullusbehandlingen den genomgick. Den är ullusfri nu och har varit det i en ca två månader tror jag. Blev helt hysterisk när jag upptäckte de små äcklena och kollade alla Papharna rigoriöst noggrant, men hittade inga fler. Fortsätt att kolla i bladvecken och plocka bort allt du hittar. Själv hade jag ingen provado hemma utan körde på en såpa/T-rödkur jag hittade recept på på nätet. Den verkar ha fungerat faktiskt.

Håller tummarna för den!

Jag har för drygt en månad sedan testat på en Paph, som jag inte är så rädd om, en ny behandlingsmetod för dessa odjur!! Plockade bort lusen, för jag såg bara en, sköljde noga av plantans rötter i vatten och gjorde en kraftig provadodrink till en tekopp. Sen fick plantan stå isolerad och dricka drinken i koppen två dygn. Sen omplantering i ny kruka med fin kompost, men fortfarande isolerad. Alla andra fick också sin drink via doppning, men inte lika stark, som den drabbade.

Jag försöker förebygga ullössangrepp genom att ge alla nyinköpta orkidér en provadopinne i krukan innan de kommer på fönsterbrädan och sen upprepar jag det 2 ggr/år på alla, men ibland kommer odjuren ändå och då nästan alltid på Paphar med mjuka blad. Fina bladveck för lusen att bo i!!!

Plantan ser frisk och fräsch ut idag och vad jag kan se har den inte tagit skada av den tuffa drinken och några nya löss har inte uppträtt på arenan, men man ska inte ropa hej än!!!!!

Ge ditt svar

Så köper jag till sist min första brudorkidé, Cackatoo står det på krukan, trots att google inte känns vid en sådan sorts phalaenopsis... Har någon hört talas om den?

Det blir så idag dags för första vattningen på hemmaplan, ställer den i en kastrull och när jag går tillbaka och tittar flyter det ohyra på vattenytan! De ser ut som miniatyr-gråsuggor, men vita med långa spröt. Vad f*n! Det är min 4e orkidé och den 3e med ohyra i någon form...

Så jag inser att det är dags för en snabb behandling, vilket innefattar en tur till blomaffären då jag saknar extra krukor hemma, tillbaka hem i ett nafs för att klippa av ruttna rötter, spraya ute i 2 plusgrader med Provado och slutligen trycka ner en Provadopinne i den nya barken...så. Hur ska det nu gå med den stackars plantan..?

Är osäker på vad det var för ohyra dock...i barken och på rötterna kryllade de av krypen i olika storlekar, såg en som var uppåt 4-5 mm. Kan det varit ullöss? Såg inga tecken alls på ohyra på själva plantan...

Nyckelord: Ohyra, Phalaenopsis Cackatoo, Ullöss

6/12 -11

På din beskrivning låter det som ullöss, har haft en gång pa just phal men jag lyckades mekaniskt att ta död på samtliga, jagade dem flera ggr om dagen i två veckor sedan var de borta! Lycka till med bekämpningen.

6/12 -11

Kom ihåg att jag även sprayade med en blandning av vatten och YES, för blir de av med sin feta yta så finns det gott om andra småkryp som tar död på dem

7/12 -11

Om det var så ullöss såg ut undrar jag om det faktiskt var ullöss på de andra plantorna, inte lika uppenbart åtminstone...
Hur lyckades du ta död på dem mekaniskt, bor de inte vid rötterna i barken också? Det luriga med denna plantan var att jag inte såg några tecken på ohyra heller...inte ovan bark i alla fall.
Det ska bli spännande att se om de fick sig en knäpp nu, skulle vara skönt att inte behöva spraya med Provado igen...

7/12 -11

De kröp upp i växten och där mosade jag alla jag kom åt/hittade, sprayandet med diskmedlet tog troligen hand om småttingarna nere i barken. De största jag såg var nästan 1cm!
Alternativt var det bara relativt stora exemplar som ännu inte hade förökat sig på just min planta.

7/12 -11

Oj, kan de bli såpass stora?
Jag har hör/läst om flera som testar såpalösningar och liknande, jag får prova det nästa gång istället för att gå direkt till gå!
I den här takten tar jag väl livet av mina plantor på egen hand

7/12 -11

Provado brukar inte ta livet av plantor om du inte sprayat för nära bladen. På orkideér håller jag mej till de rekommenderade 40 cm, annars blir det lätt köldskador på bladen och det är vid rumstemperatur. Att spraya utomhus vid 2 plusgrader är inte att rekommendera, plantan kan få köldskador av så låga temperaturer och att då spraya med kylande spray är ingen bra idé'. Oavsett vad man behandlar med, såpa eller provado så är det ofta någon planta som inte alls gillar det, medan de flesta klarar behandlingen bra.

7/12 -11

Jag misstänker att jag gått för nära med sprayen, för jag kände av en köldknäpp på fingrarna också...men det kändes som en bättre idé att stå ute än inne i en etta med sprayen, trots temperaturen.
Får hoppas plantan är stryktålig!

7/12 -11

Jag rekommenderar att Du kollar blommorna och knopparna, det är ofta där ullössen
lägger sin ägg, mört och smaklig för de nykläckta lössen. De lägger sällan äggen nere
vid bladen eftersom de inte gillar fukt och böt omgivning.

7/12 -11

Det verkar mer och mer som att det inte rörde sig om ullöss, i och med att det var i barken och bland rötterna de syntes...det enda "ovan bark" var ett bomullsliknande täcke över några ägg (gissar jag)...men där lägger inte ullöss ägg kanske?

7/12 -11

Det kan röra sig om rot ullöss, de lever större delen av sitt liv på rötter och stambas. Min erfarenhet av ulllöss skiljer sig markant från skrubbhäxans, enligt min erfarenhet gömmer sig ofta stora kolonier av ungdjur och även vuxna i de djupaste bladvecken, där de är skyddade.

7/12 -11

Om du googlar på bilder av pseudococcidae så ser du snart om det var/är ullöss som du har att göra med.

8/12 -11

Flora: vet du om ullössen du sett varit snabba? Mina nästan sprang när jag jagade dem efter att rötterna var frilagda, men de flesta var bara ett par milimeter... Det fanns en riktigt stor, uppåt 4-5 mm...

dick: Det ser väldigt väldigt likt ut, men jag har också fått tips om att det kanske varit hoppstjärtar, och när jag tittar på bilder av dem också vet jag inte längre vad jag tror att det var... De jag såg gick lite i créme-färg, förutom den största som var mer silvergrå...

8/12 -11

Du kan ha både ullöss o sköldlöss. När jag hade ullöss o sköldlöss var det på småplantor mitt i bladrosetten. Det såg ut som lite mjöl i mitten. Sköljde av plantor o rötter samt pensla med rödsprit. ( använde topps )

8/12 -11

Hmm, sköldlöss tror jag inte jag haft i alla fall, inte enligt de bilder jag sett på dem och utifrån beskrivningen av vart de befinner sig...
Men det är visst inte så lätt som man kanske trott att veta vilken ohyra det egentligen rört sig om...trist att tänka sig att man kanske behandlat en planta i onödan!

8/12 -11

Bättre att ha behandlat en gång för mycket än att det sprider sig alla dina andra orkisar

8/12 -11

Gråsuggor påminner om ullöss på sätt o vis, kanske det var såna?

8/12 -11

dick: Det är en trösterik tanke! För de andra 2 av 3 har redan haft sina vändor med sprayen! Men än så länge hänger plantan i...

Blomtjuven: Kanske det, jag gissar ändå på något annat för de var såpass små och lite transparant/créme, den största verkade mer vara silvergrå/vit, inte riktigt som en gråsugga...

Ge ditt svar