Råd / Luft / · Temperatur /

Nyckelord: temperatur

Generellt är det bra att orkidéplantor får en skillnad i temperatur på runt 10 grader mellan dag och natt. Om din planta växer bra men inte blommar så kan temperaturskillnaden saknas. Varmt Varm-växande orkidéer är bland andra Phalaenopsis. Vinter natt: lägst 18 grader Vinter dag: 21 till max 32 grader Sommar natt: lägst...

Läs hela artikeln

Inlägg med temperatur som nyckelord.

Hej!

Har någon testat en MOMET Plus™, en kombinerad fuktighets-, ljus- och temperaturmätare. Den verkar intressant. Se http://www.youtube.com/watch?v=Upy6fLbap...

Någon som har erfarenhet eller synpunkter?

mvh

Christer

Nyckelord: vattning, ljus, MOMET Plus™, fuktighetsmätare, temperatur, fuktighet

Ge din åsikt

Kan man göra om söderfönster genom att exempelvis sätta energiglas eller antisolfilm på för att man ska kunna ha orkideer på fönsterbrädorna i söder?
Någon som har erfarenhet av sådant?

Nyckelord: ljus, temperatur

28/5 -09

Inget har jag prövat av detta. Men frågan är om du får tillräckligt med ljus in om du har antisolfilm? Jag rekommenderar hellre persienner som du kan ställa horisontellt, så bränner du inte bladen/rötter när vårsolen blir starkare.
mvh Jeanette

28/5 -09

Jag tycker söderfönster är bra orkidefönster, bara man gör som sprattelgumman skriver. På vintern när ljusmängden är liten för många arter så har man persiennerna uppdragna.
mvh
Mikael

28/5 -09

Jeg har slik solfilm på et takvindu og vil fraråde dette! Filmen sprakk etter en tid og ser lite pen ut, den er dessuten umulig å fjerne! ( Derimot har jeg energiglass og blomster i sydvindu )

29/5 -09

Jag har alla mina ljuskrävande i söderfönster, och använder en typ
av skuggduk som släpper igenom 80% av ljuset, och har plantorna
ca: 20 cm. från fönstret, det räcker för att ge t.ex. Cattleyorna lite
"red tint" på blad och bulber. Jag har även Dendrobium nobiletype och
de rena arterna av Dendrobium i liknande ljus. Phalaenopsis står 50 cm.
in från fönstret, också i söderfönster, och det fungerar bra med en 30 cm.
fläkt gående för att få luftrörelse/kyla plantorna.
Fönstren är av 3-glastyp, vilket filtrerar bort lite av ljuset.

29/5 -09

Jag använder en tunn, ljusgenomsläpplig gardinvepa som jag spänner upp med skruvar. När det blir mindre ljus är det bara att ta ner den och lägga undan till nästa år.

29/5 -09

I några fönster har jag en tunn gardin som jag gjort om till en cafegardin och i några fönster så har jag solfilm. Båda fungerar mycket bra tycker jag.
Den solfilmen jag har finns i olika varianter en är tex som badrumsglas. Vet inte riktigt hur mycket den släpper igenom men det ser ut som de trivs!

Den solfilmen jag har är inne på sitt andra år. Den är lite som vaxduk i tjockleken och mycket lätt att sätta upp och lika enkel att ta bort. Inköpt på färgaffär

Söderfönster är aldeles utmärkta orkidéfönster, förutsatt att man skuggar lite under den ljusa årstiden.
Ett enkelt och fullt fungerande solskydd som kostade en 10a styck på ikea.
Här ett foto från 18-19-tiden för någon månad sedan.

Ställer de mer ljuskrävande (Cattleyor, Laelior...) i skarvarna och de har klarat sej hitintills, däremot har jag lyckats ställa nån phalaenopsis i skarven och då med brännskador som följd redan efter en dag.

Eje

Ge ditt svar

Jag undrar hur ni resonerar när ni bestämmer hur ni odlar orkideer där odlingsråden säger typ svalt till varmt... alltså mycket breda temperatur skillnader. Jag brukar gå lite på höjden, växer de högt upp så antar jag att den föredrar det svalare hållet? (Samt växer de högt i naturen är jag nogrann med större temp skillnad på dag/natt temp.) Vad tror ni, är det en vettig teori? Hur gör ni? ...annat än att bara prova sig fram.

Nyckelord: temperatur

21/2 -09

Jag tycker att din teori är vettig (kanske för att jag gör just så ) Hittills har de snällt vuxit och skjutit nytt och vissa MYCKET snälla plantor har lönat mig med att blomma om

Ge din åsikt

Nån som vet hur man omvandlar farenheit till grader???/signes

Nyckelord: temperatur

24/1 -09

24/1 -09

Tack lilora, det där var en väldigt nyttig sida /signes

Ge ditt svar

Jag har flera nykomlingar i samlingen denna hösten, och nu när jag börjat dra ner temperaturen i mitt odlingsrum (15 grader, blir ner mot 12 senare i vinter) kan det ju vara lite klagomål från vissa misstänker jag - även om alla skall klara temperaturen så vet man ju aldrig helt säkert med vissa...

Vad är de första tecknen man skall hålla ögon på att de tycker det har blivit för kallt? Min Dionaea muscipula strök nämligen med första veckan och det gick väldigt fort...

Nyckelord: temperatur

10/11 -08

Vissa Cattleya hybrider får svarta/mörkbruna cirklar bladen, ibland runt bladkanterna o ibland hela bladet.
Detta sker vid temperaturen under 10-12 grader.

10/11 -08

Varför dra ner temperaturen, har Du många kallväxande arter?
Som Jonas A. säger vissa cattleyor gillar inte kyla, jag testade
på 2 st. ifjol, de klarade 13 grader, men föll i koma som varade
i flera månader.

10/11 -08

Jag kör mitt uterum mellan 13-14 och 20-22 vintermånaderna.
Det gillar alla intermediära t.ex Cattleyor.

Kallväxarna i mitt förråd kör jag 10 på natten och 18 på dagarna.

10/11 -08

Nej alla orkisar trivs ju inte i 12-15 grader. Å andra sidan är det knappast några som tar skada av det, förutsatt att de hålls torra. Det som märks är först och främst att ev tillväxt stannar av.
Jag tror inte Dionaean tog skada av temperaturen. Den klarar sig utan problem ner mot 0-strecket och tål i vilande tillstånd även frost - den underjordiska delen överlever men bladen vissnar ner.

10/11 -08

Det er nog som Lasse menar det er inte den låga temperatur som dödar orkidéerna Det er för mycket vatten och för lite ljus
Om vi kan få plantorna att vila på den ljusfattiga tid har vi lyckats ganska bra
Tilläggsljus i all ära men det kan aldrig ersätta solen
Er där en planta som inte vill vila och envisas med att producera ett nytt brytt er det bättra att offra det nya skottet för det vill ända bli svagt och oftast utan blommar

11/11 -08

Tack för alla tankar och råd!

letherneck: Jo min samling är mer eller mindre uteslutande intermedär/sval växande och det är den temperaturen jag strävar efter i mitt odlingsrum.

De orkidéer jag har skaffat själv vet jag trivs under de förhållanden. Men sedan har jag fått några onamnade hybrider (nyligen ett par denrobium) plus en vanilla planifolia mm. i present och jag vill helst inte behöva särbehandla det gänget så de får bo kvar även nu då temperaturen går ner. Min fråga kom mest därför att jag ville veta jad jag skall hålla utkik på om dessa nu inte skulle trivas och trots allt behöva flyttas under vintern.

Berrak: Mina temperaturer ligger på ungefär samma nivå som i ditt uterum. Svalare än vågar jag ej.

Lassse: Jo, jag vattnar mindre under vintern. Jag kan för all del hålla det varmare, men har fått bra resultat tidigare när jag har gjort så här. Har inte märkt att tillväxt har stannnat av, jag har fn. 4-5 st som har satt knopp nu efter det var blivit svalare. Dionaean är ett mysterium, den var fin en dag och efter typ tre dagar med svalare nätter var alla blanden gula... Jag har flyttat ut den till köket där det är varmare men utan tilläggsljus så det kanske ändå är kört...?

John: Ja, tanken är ju att de intermedära skall vila och de som vill ha det lite svalare kan få sitt på samma gång... (typ mina masdies och dracs). Tänker jag rätt då? Jag har ju tilläggsbelysning men håller med, det är inte mycket om man jämför med sommar ljuset.

11/11 -08

valkyrie66: Att tillväxten avstannar menade jag kan vara ett sådant tecken som du efterfrågade på att plantor står lite för svalt. Mer kallväxande arter kan däremot fortsätta växa även under 15 grader. Sen brukar jag för min del inte likställa tillväxt och knoppsättning, med tillväxt menar jag utveckling av nya skott - knoppsättning och blomning är något annat och inträffar ju som du säger ofta när det blir lite svalare och plantan inte växer.
Vad gäller Dionaean så har jag haft min ute varje sommar och höst till första frosten och den har aldrig tagit skada. Konstigt med din. Vissa år har bladen vissnat ner även på min, men jag tror att det enbart har hänt när den frusit. Men då har jag förvarat krukan torrt i kylskåpet och tagit fram den tidigt på våren igen och vattnat försiktigt och då har det kommit nya blad.

11/11 -08

Tack för förklaringen Lasse. Om Dionaean... jaaa, visst är det ett mysterium. Vet inte vad som hänt där.

Ge din åsikt

22/5 -08

intermidiär

Vad menas egentligen med en intermediär temperatur?

Nyckelord: intermediär, temperatur

Mittemellan... mellan...

22/5 -08

Dvs mellan 15-20 grader?

Det verkar så... men varför skriver man inte mellan 15 och 20 grader direkt? Varför trassla till det?

22/5 -08

Just det!

Kan det ha någe att göra med att vi orkidister finns över hela världen och att man i andra länder använder nå annat skummt värde för temp. Typ farenheight, kelvin ...

? Eje

22/5 -08

Jomen temperaturkraven varierar ju, dels över dygnet, dels över året. Alla orkidéer vill t ex ha det svalare under natten och under vilotiden. Därför skulle det nog bli ett väldigt massa siffertjat varje gång man ska ange hur en planta bör odlas, om man inte hade dessa standardbegrepp.

Ge ditt svar

Jag har en orkidébok där det står att Paphiopedilum behöver minst en månad med nattemperaturer runt 12-14 grader för att blomningen ska kunna komma igång.
Är det så?
Har ni andra ställt dem svalare eller har ni fått dem att blomma ändå?

Nyckelord: temperatur, blomning, Paphiopedilum

8/5 -08

Det sägs att vissa arter kan behöva det. Dock så är det absolut inget generellt krav. Själv går jag aldrig under 15 grader i växthuset och det blommar då för fullt i alla fall.

Ge ditt svar

Läser överallt om plantor som vill ha det svalare på nätterna. Hur gör ni då? Är det skåp ni använder eller källare? Innebär detta att jag kanske ska låta bli de paphiopedilum med "helgröna" blad eftersom jag inte kan sänka tempen i lägenheten?

Nyckelord: temperatur, Paphiopedilum

Jag stänger /sänker elementen nattetid .
Monika

4/2 -08

Så det krävs inte mer än att bara stänga av elementen? Trodde det skulle handla om tio graders skillnad...

4/2 -08

Paphiopedilum är det då inga problem med dem jag har , jag stänger av elementet på natten och kör kalluftfuktaren Pingvinen ( från Biltema ) på natten....blir svalt av det också. Har masdevallia hybrider också i samma fönster och de mår bra. ( knoppar nu ) ...mot rutan blir det också kallare var det någon ( John tror jag) som påpekade.

4/2 -08

Jag har alltid elementet avstängt med ventilen på glänt i mitt orkidé rum (eller gästrum som min man envisas att kalla det... lol), på natten stänger jag dörren och öppnar ett litet fönster bara ett par centimeter. Sätter mina masdies i fönsterkarmen närmast fönstret och phals längre in i rummet. Verkar funka bra. Drar ner temp från 20-21 till 15-16 nattetid. När de blommar ställer jag ut dem i lägenheten så att vi kan njuta av dem mera, och då får de klara temperaturen som den är...

Jag har bara ett litet element i det rummet ja har mina som vill ha det lite svalare, och på kvällen stänger jag igen dörren dit, så då sänks temperaturen ganska rejält, skulle tro det är en 15 grader där inne nattetid, sen på morgonen öppnas dörren och mitt på dagen har det nog hunnit bli en 20 grader där... Så gör jag. Sen får man vell försöka se på dom om dom verkar trivas. Har funkat hittils iallefall.

Ge ditt svar

Hej!
Räcker det om tempen på morgonen ligger mellan 16 - 18 grader ?
Om inte,hur får man upp den då?
På kvällen hamnar jag på mellan 20 - 22 grader.
Rebecca

Nyckelord: odlingsskåp, temperatur

Jag tror många skulle bli lyckliga om de kunde få en temp på 16-18° i sitt odlingsskåp på natten. Temperaturen sänker sig i regnskogen på natten och flera arter vill ha en liten sänkning för att de ska initiera en blomning. Men visst de allra mest varmväxande, kanske inte gillar det.
Jag har temperaturer ner till 14° i växthuset och det är bara Macodes petola som har tagit stryk av det.
Linda

21/4 -07

Låter som mitt skåp, det ligger oxå på det temperaturspannet mellan natt och dag. De plantor jag har i skåpet har inte klagat utan verkar tvärtom trivas ypperligt med denna svängning. Fast då är förstås majoriteten av plantorna sådana som naturligt gillar det spannet.
//Åsa

Definitiv lyx, må jag säga!
Mitt skåp håller 20-22 grader på natten, och 22-26 på dagen.

Hur lyckas du få ner temperaturen såpass? Står skåpet i en källare eller något sånt?

21/4 -07

Vad låga dagstemperaturer ni har - mitt får gå upp till 26 innan kylan kopplas in och jag låter det gå ner till 18 på natten. Men jag skulle kunna låta det gå lägre ändå om jag vill. Jag har ju en frys i mitt.

Lyx det med, får jag nog säga...
Skulle vara skoj att få ordning på ett ordentligt svalskåp med noggrann temperaturjustering...

21/4 -07

Vet inte hur Rebecca har det men mitt skåp står i sovrummet, där jag har avstängt element och fullt öppet spjäll på fönstret. Temp i skåpet just nu: 19,2 grader... (skåpet står ca 1,5 m från fönstret).
//Åsa

23/4 -07

Jag har mitt skåp ca. 1,5 meter in i rummet,inget element och har en liten ventilation i överkant på fönstret öppet. Så det är ju ganska likvärdigt Crystal.

23/4 -07

Jag förvånas också över att så många klagar på för höga temperaturer i sina skåp. Min skåp-temp. följer också rumstemperaturen något så när. Det brukar vara 2-3 grader varmare än övriga rummet på dagen (pga. av kok-luftfuktare och belysning) men på natten avgörs temperaturen av vad jag sätter elementen på.

Ge ditt svar

Hejsan!
Igår inhandlades det grejer till skåpet så håller på att fixa iordning. Vilken temperatur har ni i era skåp?
Malin

Nyckelord: temperatur, ljus, odlingskåp

Jag har 22-26 grader i mitt. Det värms upp av lysrören.

Jag har som Niclas, ca 21 på natten sen när lysrören tänds stiger temperaturen till 26-27 grader på några timmar. Så ser det ut idag, skall föröka få ner dagstemperaturen genom att bygga om den låda som lysrören sitter i.

4/3 -07

Jag reglerar mitt skåp mellan 18 grader nattetid och 24 grader dagtid.

Hur ökar man luftigheten på natten?

Tja, jag har aldrig varit uppe och mätt på natten, men är det inte så att den ökar när temperaturen sjunker? Ok att det bara är några grader, men ändå.

Jag har mätt! Den gick upp över 99% på min mätare från cleasohlsson.....Jag hade haft ca 75-80 % under dagen. Ett MEN dock, mitt skåp är just nu VÄLDIGT tätt, vilket gör att jag nästan inte förlorar någon fukt alls pga ventilation i nuläget. Detta MÅSTE jag ta tag i snart!

Tackar för svaren! Vet ni någon art som inte behöver så mycket ljus?

4/3 -07

Ligger på runt 20 grader dagtid och sjunker till ca 18-18,5 natten tror jag (ligger runt det på morgonen). Detta gäller nu vintertid, med avstängt element i rummet. Sommartid är det högre, runt 25-26 grader på dagen och 23 nattetid (i alla fall i min förra lägenhet).
.
Luftfuktigheten nu ligger på ca 60% dagtid och runt 80% nattetid har jag sett... Gör inget för att den ska ändras, den gör det ändå!
//Åsa

Min ligger på 70-90% på dagen, och när ljusen slocknat börjar det bli imma på glasen en stund...
Fläkten går hela dagen, och varannan timme på natten (jobbigt att sova annars).

Aerangis kom jag att tänka på direkt kräver inet så mkt ljus.Jag har mina ganska långt ner i skåpet .

5/3 -07

Jag brukar ha runt 24-25 på dagarna och 20-21 på nätterna under vintern. På sommaren kan det bli uppemot 28 dagtid. Detta verkar ändå mina plantor vara hyfsat nöjda med.
Är det riktigt kallt ute på vintern så sjunker temperaturen ibland till 17-18 (skåpet är placerat vid en balkongdörr utan element).

Luftfuktigheten reglerar sig själv mellan 65% dagtid och 80-90% nattetid.

Ge ditt svar

22/1 -07

Kyla i fönstret

Undrar hur kallt mina Phalaenopsisar klarar utan att ta skada. Ser att termometern på fönsterbrädan visar 17,5 grader nu och börjar bli orolig.

Nyckelord: temperatur

Det är lite för kallt för dom !
Monika

Visst är det i lägsta laget, men jag hade det rätt svalt i min lägenhet, neråt det hållet, ett par veckor över jul och minst fyra av mina phallar har behållit och fått knopp undertiden. Så det ska nog klara sig.

Eric F.

22/1 -07

Jag chansar på att låta dom stå kvar, alldeles för mkt trist arbete att flytta dom. Plats blir inte så lätt att ordna heller.

Har du testat med att täta fönstret? (vilket du nog redan gjort... )
Känner till problemet.

22/1 -07

Fönstret är nog hyfsat tätt. Har ju tätat under fönsterbrädan för att stoppa värmen direkt från elementen. Det är ju ändå minus 10 grader ute nu så det blir väl lite kallt. I höstas glömde jag dock stänga ett par ventiler inför någon köldknäpp, då blev det alltför kallt, vet inte hur kallt men det kostade sina offer.


Kul! En till som tätat mellan fönsterbrädan och fönstret för att leda undan värmen från elementet. Måste kolla hur kallt jag har det bland mina telningar i fönstret. Har det rätt dragit, trotts att jag tätat lite extra. Åandrasidan klarade alla plantorna förra vintern under samma premisser.
Trist med offren under förra knäppen.

17 grader är väl ingen fara. Jag har en Phaleanopsis som växer i ett österfönster för tillfället. I det rummet dog elementet innan jul. Där är 10 grader på kvällen/natten och 15-17 på dagen. Den verkar inte ta någon skada. Nu håller den på att sätta knopp och ett nytt blad håller på att kika fram. Det blir nog inte så många knoppar, men fönstret blir så tomt utan den så den får hänga kvar.
(Läste om någon amerikansk odlare som hade sina phalaenopsisar utomhus till dess att nattemperaturen började krypa ner mot noll. Tydligen var det viktigt med hur man vattnade då... En skröna kanske?)

Låt phallarna få del av värmen från elementen! Speciellt arterna älskar värme, hybriderna är lite mer toleranta.

24/1 -07

Jag har en Mini Mark som jag medvetet låter stå i vårt svalaste fönster, tillsammans med en gulnande Dendr. nobile, Cattleyor och Laelia. Det är fn bara 16 grader där. Mini Mark sägs ha förhållandevis svalälskande föräldrar, så jag tror det är rätt. Att den har stängel och knoppar och ser ut att trivas i övrigt antyder att det är okey.

Ge ditt svar

Igår var jag på Ica Maxi, jag var tvungen att vänta en stund på min sambo och råkade under den tiden få syn på deras orkidéer....

Det var kört direkt. De hade jättestora, maffiga, lila Phalaenopsis för 129:-

Nu vet jag tyvärr inte var jag ska ställa den, den hade passat i vardagsrummet MEN min kära sambo har just installerat en braskamin där och tydligen måste man hålla en kostant temperatur på 27° därinne en del gillar orkidéer andra gillar att elda....
Jag är rädd att alla orkidéer ska torka ut och dö av chock!

Nu bor iaf den nya i köket på kvällarna och i tvättstugan på dagarna för att få mer ljus.

Är det fler än jag som flyttar plantorna nu under vintertid för att fånga det lilla ljus som finns?

Nyckelord: Phalaenopsis, temperatur

27 grader är rätt lagom för en phalaenopsis, skulle jag tro, dom vill ju ha det varmt.
Om du ställer ett stort fat eller en liten balja med vatten och lecakulor i närheten, så blri fuktigheten bra dessutom.

21/12 -06

Jag tror alla växter kan bli stressade om de flyttades så ofta som två gånger per dag. Tänk också på att ju varmare den står desto fortare blommar den över.

Jag har flyttat dem fram och tillbaka morgon och kväll i ca 2 månader. Det började med att några tappade knoppar, några tappade blommor och alla som tappade knoppar står i norrfönster och sedan jag började med detta flyttandet har inga tappat någonting! Jag flyttar dem till söderfönster med en hängande fönsterlampa med energilampa i för lite extra ljus.
Jag vet inte om ljuset var medicinen, men jag tror i alla fall det!

Angående luftfuktigheten; Räcker det med att ha en ganska hög ytterkruka, så att man kan lägga rejält med leca och vatten i botten?

Med tanke på det Rikard säger om värmen, så ska nog min nya lila planta aldrig få stå i värmen i vardagsrummet

21/12 -06

En kanske stollig ide´: Häng en rejäl gammeldags grötgryta fylld med vatten över brasan så får du en massa fukt av värmen. Eller ställ ett gäng värmetåliga formar (brödformar kanske) nära brasan för samma effekt. Har för mig att fuktig värme upplevs som varmare är torr värme, så då kanske din eldsjäl minskar en aning på intensiteten och du höjer luftfuktigheten.

Bra tips Säluttern! Jag ser det redan framför mig, hur det ångar i vardagsrummet! Blir ju lite som en ångbastu!

Ge din åsikt

Jag har inget lagom svalt utrymme för att odla svalväxande orkidéer, men börjar fundera över möjligheterna att skapa ett sådant i ett norrfönster. På fönsterbrädan är det svalt vintertid, mellan 14-16 grader. Några decimeter högre upp blir det varmare. Är det någon på forumet som har provat att bygga någon form av "fönsterlåda" till sina svalväxande? Hur mycket kan man få ner temperaturen med hjälp av små datorfläktar? Har sett att det finns temperaturstyrda datorfläktar. Någon som har provat dessa? Någon har kanske andra förslag eller tips.

Nyckelord: temperatur, svalväxande, odlingsskåp

Ge ditt svar

Har drabbats av orkidéfeber sedan ett år tillbaka och fullkomligt älskar orkidéer. Jag har nu ett 20-tal orkidéer (Phalaenopsis, Dendrobium, Cambria, Oncidium, Encyclia, Epidendrum, Zygopetalum och Cattleya). Har skaffat tillskottsbelysning och har fönstret öppet på nätterna. På nätterna går temperaturen ner till ca 11 grader och på dagarna är det uppe i 20. Bor i Skåne där det är 0-gradigt ute. Så temperaturmässigt så får de (alla utom Phalaenopsis) sin temperatursänkning på natten men de står ju lite i drag. Är det bra eller ska man minska på draget? Hur gör ni som odlar på fönsterbrädan?
Tack för en kanonsajt!

Nyckelord: temperatur, drag

Själv har jag inga fönster öppna nu. Jag skulle nog vänta ett tag.

21/2 -06

Även om medeltemperaturen i rummet är runt 10 grader så är luften närmast springan kallare. Så om du har fönster öppet, ha ej plantor i samma fönster nu under vintern.

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:

Hej Björn!
Tack för blomskyltarna!

Sen har jag några frågor när det gäller drivningen av pleionen

1. ska man blöta komposten innan man planterar?
2. hur ljust skall dom stå
3. vilken temperatur är bäst, (så jag vet var jag skall placera dom.)

Hälsningar
Björne

Nyckelord: kompost, Pleione, temperatur

11/9 -05

Hej Björn,
Ja, häll på någon deciliter vatten och låt det dra någon timme, häll på ytterligare vatten och låt dra till dess att komposten är genomfuktad, men ej för blöt. Just GreenMix är lite besvärligt att få blött när det är helt torrt, men sen är det enkelt. Packa ej komposten, utan låt den vara luftig i krukan. Tryck bara till så att den stannar kvar och rötterna kan få fäste.

Placera plantorna så ljust som möjligt, men låt ej solens heta strålar bränna bladen--då kan det uppstå skador. Ett östfönster med en tunn gardin mellan solen och blommorna kan vara ett bra val. Under sommaren kan jag rekommendera utomhusvistelse.

Placera dem så svalt som möjligt nu efter planteringen så att de saktastartas igång. Detta säkrar blomningen. För hög temperatur kan nämligen locka plantan att bara skjuta blad, ej låta blomman komma fram. Höj sakta temperaturen fram till blomningen.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig!

Vänligen,
Björn

11/9 -05

Från Björne:
Hej
När det gäller temperaturen så har jag några frågor

Jag har ett växthus med en temperatur på min 10 grader på natten och max 15 på dagarna, det är gott om snö på taket så det blir inget starkt solljus och ingen x-tra belysning i gång (jag vinterförvarar en del plantor här). kan det vara lämpligt att börja här eller kan jag ta in
dom. jag har ett rum med östfönster och en temperatur på 15-17 grader dygnet runt med bra ljus från ett stort fönster.

Vad tror du att det blir lämpligt att börja? i växthuset eller inne???
Björne

11/9 -05

Hej igen,
Jag tycker att ditt växthus låter som en ypperlig plats att mellanlanda plantorna. Ha plantorna först i kylskäp, gärna planterade till och med. Flytta dem sedan till växthuset. Ha plantorna kvar i växthuset hela vintern och våren elelr ta in dom när dom blommar! Placera tillbaka plantorna i växthuset eller ställ dom helt utomhus under sommaren.

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar