Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om svart röta

Nyckelord: svart röta

Inlägg med svart röta och synonymen black rot som nyckelord.

Sommarens fädigvuxna skottet på Cattleya aclandiae x schoefeldiana blev så här kolsvart inom bara några dagar!
Några förslag?

Nyckelord: sjukdom, black rot, röta

4/12 -07

Vet tyvärr inte, det har hänt mig ett par ggr också att de blir så, det går ju jätte fort. Hade en Blc i sommras som växte upp och knoppen slog ut, en vecka senare var den svart, hela skottet.
Letade efter svar men det enda jag hittade var att den protesterade mot för mycket näring, blev förvånad, har ju så svag näring till dom så jag vet inte om det stämmer.
Väntar också på om någon annan vet varför så man slipper att det händer.

4/12 -07

Röta. Kallas "black rot" på utrikiska. Jag får det emellanåt på plantor som får för lite ljus samtidigt som de får för mycket vatten eller har för hög luftfuktighet. Vissa sorter verkar vara mycket känsligare än andra. Kanske har med vilka som vill ha en ordentlig viloperiod?
Skär bort och pudra med kanel eller träkol.

Google på "orchid black rot" ger bland annat den här käcka länken: http://www.clanorchids.com/culture/rots....

/Poul

4/12 -07

Tack Poul, intresant läsning. Det verkar allt stämma på mina plantor, tror det är 2 eller 3 som har drabbats av detta, och de har stått lite trångt efter genom vattning vilket har gett för dålig luftcirkulation då.
Jag har alltid en kanelburk stående bland orkideerna och de får lite krydda när jag har varit framme med seckakören som jag bränner med en tändare mellan varje ingrepp.

4/12 -07

TACK POUL Ska det googlas nu....

4/12 -07

Hm, i höst har jag också drabbats av nåt liknande på några av mina cattleyor.
Fast det har varit på de färskaste småbladen - svartnar och dör. Dessutom har jag fått "svarta strumpor" på en del bulber.
Jag har tänkt att de fått för hög luftfuktighet, pillat bort allt svart och kanelat.
Tror inte jag plaskat så mycket vatten kring dem (mer än nödvändigt) kan det ha att göra med den minst sagt fuktiga sommaren?

Jag har samma erfarenhet, dvs att flera av mina Cattleyor drabbats av röta i de nya skotten. Har aldrig varit med om det tidigare, och vad jag vet har jag inte ändrat något i hur jag sköter om dem jämfört med tidigare år.

4/12 -07

Samma på en av mina Cattleyahybrider, ett av de nya skottet blev helt svart över en natt,
jag har inte hög luftfuktighet, bor ju i lägenhet och det brukar vara 50-60% som högst.
Den var dessutom inte vattnad på 10 dagar eftersom den vilade efter blommningen,
klippte bort skottet och duttade på kanel, håller den mycket torr ett tag för att se om det
funkade.
Man blir lite skraj, för man vill ju inte att de ska avlida i något man själv orsakat genom slarv.

Jag har inte fått något sådant på mina cattleyor. Beror kanske på att de varit inomhus hela sommaren? Däremot köpte jag en Potinara som blev sådan och det visade sig att det låg en hel nävefull vitmossa i komposten. Nu står de användbara resterna av den på observationsavdelningen i vitmossa...

Jag har haft det på några av våra plantor bland annat två cattleyor o en zygopetalum.. De stog ute i somras under tak. Luftfuktighet har det ju fått denna sommar i Halland.
Fort gick det i alla fall. Den ena cattleyan var en vinst ifrån föreningen, hade fyra knoppar som precis skulle till att öppna sig. Första gången den skulle ha blommat här- känns kymigt.
Pia

4/12 -07

Fy 17 Pia, vad tråkigt med plantan. Och första blomningen till råga på allt elände
Har du någon aning om vad det berodde på?

Den blev bara svart och innan jag han göra så mycket så var det försent.
Den stod i gången mellan vårt hus och förrådet under tak längs med husväggen. Det är ett "blåshål" där så om luftfuktighet och luftcirkulation påverkar så kan det ju ha varit det. Vi hade ett tiotal plantor till där men det var bara dessa tre som drabbades. Visst är det trist.
Pia

8/12 -07

Jag kan tänka mig att den möjligen har stått för blöt på natten? Jag vattnar alla mina tidigt på morgonen så de hinner torka till kvällen.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.