Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om snäcka

Nyckelord: snäcka

Inlägg med snäcka och synonymen snäckor som nyckelord.

Snabb fråga, jag har sedan jag började köpa på mig orkidéer dragits med snäckjävlar. Det hela började med en Konsum-Zyg som jag trodde jag fått bort alla på och sedan placerade ut i plastbytta tillsammans med några andra plantor... Sedan dess har jag hittat dem på 3 till plantor. Just nu känner jag bara för att slänga de två plantorna som jag nu hittat dem på. Någon som har en super lösning på dem. Har planterat om och kört kaffekur...

Nyckelord: snäckor

5/11 -13

Menar du de små-små spiralformade snäckorna? De har jag fått med 2-3 gånger tror jag... Även jag körde kaffekuren och vad jag kan se med blotta ögat har det faktiskt gjort jobbet

5/11 -13

Jo precis såna! Problemet har varit att jag kört kaffekuren, inte hittat fler snäckor men efter några månader så finns de där igen! Fick ångest när jag såg dem igen igår, ska genomdränka alla plantor vid nästa vattning så att jag inte har missat någon angripen planta.

5/11 -13

vad är kaffekuren?

5/11 -13

Jag undrade samma sak,men fick förklaringen här på OP. Gå in under fliken Odling m m/problem med plantor/snäckor. En bit ner där finns ett inlägg, där kaffekuren presenteras!

5/11 -13

Då ska väl Skånerost vara kraftigare. Det är ju mörkare o fylligare i smaken. Jag har oxå hört att man kan lägga skalad delad potatis i krukorna. De älskar potatis. Så när det blir mörk kan man ´bara´plocka bort rackarna.

5/11 -13

saftiga päronskrott gillar snäckorna men man måste vara idog i sitt plockande

5/11 -13

Okey, japp det låter som spännande kvällsnöjen Ska prova lite kraftigare kaffe, tror jag kört på 'pulver' varianten! Blir min nyaste variant av privat dokusåpa, lägga ut fällor åt smådjävlarna (fast lite söta tycker jag faktiskt att de är)!

6/11 -13

Jag skulle tro att Provado spray ta död på sniglar.

Ge ditt svar

Jag har ganska stora problem med sniglar och snäckor i växthuset och har köpt Weibulls snigeleffekt den innehåller järn(III)fosfat.
Frågan är om någon har erfaren het av detta i krukor med orkidéer,eller om jag ska nöja mig med att sprida det mellan krukorna.

Nyckelord: snäckor, Weibulls snigeleffekt, Sniglar

Ge ditt svar

18/2 -08

Snäckor

Upptäckte av en händelse en snäcka hos min Angraecum i kväll. Var fasen kommer de ifrån och vad gör ni när ni hittar sådana kryp?
De äter väl på rötterna och glufsar i sig och detta kan inte vara bra.
Fort som sjutton tog jag krukan, tömde den på växt och kompost och se där, hittade två stycken till. Kan man förebygga eländet.
Jag vill ju inte lägga tillbaka samma kompost igen i krukan och det kan gå åt onödigt mycket när växterna är ganska nyligen omplanterade. Dessutom doppar jag krukorna regelbundet men inte har jag då sett någon snäcka.
Snälla någon som vet, ett tips tack.

Nyckelord: snäckor

18/2 -08

Fick med snäckor från ett par orkideer som jag köpte från Röllke i somras. Sådana kan nog komma med från många odlare. Själv plockade jag bort dem sytematiskt genom att, på kvällen innan läggdags, när det varit mörkt en lång stund lysa med ficklampan på kompostens ovansida. Se där de nattaktiva kräken var framme, fångades in och avlivades. De är särskilt aktiva efter vattning. Lycka till!
mvh
Mikael

18/2 -08

Tack Mikael för tipset! Jag visste inte att de var nattaktiva de rackarna.
Jag kom just på att jag hört om råa potatisskivor på komposten. Då kan jag vattna,skiva potatisen och lägga på dem på dagen och lyfta på dem när det har varit mörkt ett tag. Det var coolt och jag måste genast testa någon eller några andra krukor också.

19/2 -08

Jag vattnar ofta genom att ställa krukan i vatten med några små stenar på kompostytan. Låter den stå en halvtimme. Då kryper snäckorna upp och sätter sig på undersidan av stenarna eller på växtens synliga delar. Bara att plocka bort dem. Ovanstående metod också bra.

19/2 -08

Yess, tack för tipset Alf. Jag vill ju inte att de rackarna skall äta på mina växter så jag suger upp alla supertips jag kan få av alla vänliga här. Skall genast prova metoden eftersom tiden strax är inne för stora orkidébadet.

Ge ditt svar

Har hittat både snäckor och bladlöss på mina nya Vandor.Undrar om någon vet hur jag blir kvitt dessa problem?
Alla Vandorna sitter i korgar så jag kan ju knappast byta komposten
Otroligt tacksam för effektiva svar.
Mvh Rebecca

Nyckelord: snäckor, bladlöss

I första hand skulle jag spolat hela plantan med en hård duschstråle,det räcker förmodligen !
Spola in mellan bladen oxå,häng plantan upp o ner några timmar så vattnet rinner ur bladvecken
Monika
PS Om du har en bordsfläkt så sätt på den så torkar de snabbare,sen håller du "dunderkoll " på den de närmaste dagarna och isolera den DS

9/2 -07

Snäckorna är inte så lätt att bli av med, de lägger ägg och de är små. Jag brukar spola igenom kompsten då och då, för då spolas de fullvuxna snäckorna bort. Så jag har köpt Snigelfritt, ett slags pellets som inehåller järnfosfat, dessa lägger jag på en bit toapapper som jag sedan lägger i krukan. Toapapperet har jag så att pellets inte trillar ner i barken. Sedan duschar jag pellets och toapperet i krukan varje kväll. Jag har nu testat denna metod i några veckor, sedan tänker jag göra om det igen om en vecka. Sedan får jag se om det dyker upp några snäckor. Tydligen ska sniglar tycka att pellets är mums mums, så de äter ihjäl sig. Men eftersom rötterna på en Vanda hänger fritt så passar inte metoden dig, spola bort dem bara.

11/2 -07

Mankan hänga in potattisskivor oh vittja dem regelbundet samtidigt som man kör pellets, i vandaläget bara potatis eller ha väl fuktad pellets på en böjd tesked som du hänger in bland rötterna.
Tydligen doftar pelletsen eftersom sniglarna tyks söka upp dom...
Thomas

15/8 -07

Efter en varm bilresa hem från Helsingborg, fick min nyinköpta Ascocentrum ett bad tillsammans med Rhynchostylisen (tyvärr).
På Ascocentrumen hittade jag en snigel,en liten, liten rackare.
I går blev de duschade, men fick i kväll de bada, fast i olika omgångar.
I vattnet från Ascocentrumen fanns åter igen sniglar, tre stycken.
Hur lång tid tar det för snigelägg att kläckas? Det vore bra att veta hur lång tid jag behöver isolera plantan från andra plantor, efter det att jag fångar sista snigeln.
Eftersom plantan hänger med bara rötter är det inte så lätt att köra med pellets, råa potatishalvor eller öl.
Tills vidare får jag dränka, plocka alla jag ser och hoppas jag lyckas spola bort de ägg som finns kvar innan de kläcks.

GUNSAN: I somras började du ju med provado kuren hemma hos mig ....som jag avslutade nu (nr3 ggn). MEN VE OCH FASA jag hittade ändå en snigel den var ca 3 cm stor (äckel)..... och en liten snäcka på en dendrobium,,,, SKALL MAN HÅLLA PÅ LÄNGRE MED PROVADO KUREN (1.25 L VATTEN TILL 4 PROVADO PINNAR)
Var kan man köpa denna sk snigelmat som sniglarna skall dö av,,,och hur mycket skall man ge dom?

tina

tina:snigelfritt hittar Du säkert på Blomsterlandet eller handelsträdgårdar !Det har jag använt mot sniglar med stor framgång .Provado är nog inte det bästa mot sniglar-vad jag vet ?
provado spray har jag använt mot ullöss med framgång.
Lycka till och tack för senast
Monika

Monika: tack för svaret, skall ge mig ut på jakt efter sniget fritt... ; )
Mycket trevligt att träffs på väla.
tina

15/8 -07

Sniglar gillar inte kaffe, caffeinet är nämligen nervtoxiskt för dem. Jag har vid något tillfälle låtit en drabbad kruka stå å dra i en kaffeblandning enl 1:9, det tog knäcken på dem jag hade. Men då caffeine är stimmulerande för plantan bör man inte använda det för ofta, eftersom man kan stressa ihjäl plantan. Någon enstaka behandling klarar de dock av.
//Åsa

Hej Åsa. Jag får nog ta och ställa alla i kaffeblasket och lägga i snigelfritt dock inte på samma gång,,,,vet du,,,dom kommer från plantan i Nydala...den som vi fick av hnm,,,har du hittat några äckelpäckel därifrån? Alltså när jag tog i denna 3 cm snigeln så bara hm (skämmmmmigt) skrek jag,,,den var så äcklig. tina

15/8 -07

Inget svar men väl en fråga. Hittade djur i mina inköpta plantor. Små vita saker som krälar kring, förmodar att det antingen är ullöss eller sköldlöss i tidigt stadium.
Arghhh och jag som vill ha in dom i skåpet nuu. Väl att jag har en sambo som sa att karantän e bra helst en vecka eller två.....

Får bekämpa dom.
Har något som heter Pyrsol med verksam beståndsdel Pyretriner I och II samt innehåller Piperonylbutoxid. SKall vara bra mot diverse skade insekter.
Kan jag använda det, nån som vet?

Ge ditt svar