Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Nyckelord: sköldlöss

Att få plantor angipna av sköldlöss är inte specielt kul. De små djuren är nämligen ganska svåra att bli av med. Men det går! Man kan se att en planta blivit angripen av sköldlöss genom att växtens blad blir glansiga och klibbiga av en vätska djuren avsöndarar, så kallad honungsdagg. Man kan...

Läs hela artikeln

Inlägg med sköldlöss som nyckelord.

Pillat, såpat och igår sprayade jag Raptol på min Phalaenopsis. Flera år gammal och fick invasion av bladlöss i hela blomklasen i somras, inomhus. Nu har den fått sköldlöss. Inga andra har fått eländet, de har hängt under ett träd i somras och är tuffare. Plantan är tung, otymplig i stor glasvas med lecakulor. Något tips? Andra plantor kan man bada i divrse medel, men denna.. (kämpar även med en manshög streglitzia som också får löss på vintern).

Nyckelord: raptol, sköldlöss, ohyra

Ge din åsikt

Såg idag att en av mina Cattleyor fått sköldlöss. Tänkte bara f....... Har inte sett att någon annan av de andra Cattleyorna fått. Plantan har nu fått flytta ut på balkongen. Jag hittade ett recept på en lösning här på orkideprat som jag sprayat på. Hoppas det fungerar.

Nyckelord: sköldlöss

2/8 -16

Lite mekanisk bekämpning brukar fungera bra som komplement när det gäller sköldlöss. Ta en mjuk tandborste med såpvatten, gärna förstärkt med lite rödsprit, och borsta bort de synliga lössen. Lycka till!

2/8 -16

Tack Marie S. Jag har tagit bort de jag hittat och sprayat med en lösning innehållande rödsprit, grönsåpa och vatten.

Ge din åsikt

En av mina brudorkidéer har kämpat för sitt liv länge nu... Först angrepp av sköldlöss. Och nu mögel/röta.
Sköldlössen trodde jag att jag hade fått bukt med - efter några veckors trixande kunde jag inte hitta några fler löss. Den började ta sig igen och efter ytterigare några veckor fick den ett nytt blad. HURRA!
MEN ICKE! För ca en månad sen upptäckte jag att komposten börjat mögla. Antagligen har den stått för fuktigt under en vecka då jag var bortrest. Försökte då att plantera om den och när jag tagit den ur sin kruka såg jag nere på rhizomet att där fanns sköldar kvar!! Jag petade bort sköldarna jag kunde hitta, skar bort ruttna/döda rötter (det blev nästan inga kvar...), diskade krukan och planterade om i ny kompost.

Har ni några tips!? Tror ni att den går att rädda?? Kan man få den att skicka ut nya rötter??? Plantan i sig är egentligen inte så speciell, men den har ett emotionellt värde och jag har redan kämpat mycket med den, så det skulle göra mig skitglad om jag kunde vinna den här kampen och slippa slänga stackaren! Bladen är i alla fall fortfarande fina!

Nyckelord: Röta, Sköldlöss, Phalaenopsis

3/5 -15

Jag vill oxå helst vinna. Ibland, jobbar jag dock med mig själv för att inse faktum: är det värt det? Alla kvarvarande orkisar, riskerar de smitta?! Mardrömde häromnatten att hela skåpet drabbats av rött spinn : vaknade med hjärtklappning vid 03.30... Läskigt! Nä, känn efter när det är dags att släppa taget och gå vidare .

Mitt enda råd är Miljöboden i väl tillknuten plastpåse i restavfallskärlet! Jag har också försökt "bota", men riskerar inget längre och vill inte ha smitta, som sprids till de andra plantorna. Sköldlöss (har ännu inte träffat på dem) och ullöss (har haft) är mycket svårbekämpade, Jag har för länge sedan kommit över lusten att vinna över odjuren och ser dem numera bara som hemska inkräktare, som jag inte lägger någon energi på! Mao slänger direkt en smittad planta nästan oavsett vad det är!
Hoppas du kan bita ihop och slänga den! Du har ju gjort ett försök att rädda den, men de fanns kvar. Det är så de är, man tror de är borta, men de luras odjuren!

4/5 -15

Hej iikmo jag har två orchide men nästa inga rötter och jag prova semi Water teknik och det funkar för nya rötter om du vill testa. Semi Water är man tar bort kompost och låt orchide 48 timmar med vatten och en droppar näring och 5 dagar utan vatten. Lycka till.

5/5 -15

Tack för era svar!!
Ni har säkert rätt... det är bara jag som är sentimental och så vill jag känna mig duktig att jag lyckats rädda kraken. Hittills har inte lössen smittat någon annan växt i alla fall (peppar peppar!!!).
Men jag är nyfiken på att testa det där Semi Water! Om jag fortsätter att hålla plantan isolerad så kanske jag kan ha den att experimentera på Tack för tipset!

Ge ditt svar

Hittade både ullöss och sköldlöss på min Phragmipedium Grande här om dagen. Nu står den i karantän på balkongen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag duschade den med på både såpa och T-sprit. Har nu ställt den i en hink med såpa, vatten och T-sprit. Har jag gjort rätt och kan jag göra något mer?

Nyckelord: Phragmipedium Grande, Ullöss, sköldlöss

5/8 -14

Låter som en god början, själv har jag använt YES istället för såpa. Länken är till OPs artiklar om ullöss och det finns även om sköldlöss.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

6/8 -14

Usch, beklagar!! Hoppas några medikamenter fungerar.

Ge ditt svar

Gott folk, här kommer en fråga om ohyra. Orkidén i fråga köptes förra årsskiftet och hade då ett fåtal ljusare prickar under bladen, jag nöp bort dem och det blev som torra, ljusa gropar in i bladet. Inget mer med det. Men så planterade jag om den i förra veckan, och idag ser jag att det finns lite mer småklungor med prickarna. Jag googlade och läste om honungsdagg, undrar om det inte är det klibbet jag har under bladen nu? Det syns lite grann på övre bilden. Med andra ord - är detta sköldlöss? Ingen av de plantor som stått i närheten under året verkar drabbade av samma fenomen...

Nyckelord: Sköldlöss, Ohyra, Honungsdagg

19/3 -13

Det kan också vara edema, läs mer här:
http://www.staugorchidsociety.org/PDF/Ed...

19/3 -13

Det är INTE sköldlöss!!!...det är nån form av blåsor som man kan se på främst Phal hybrider....som Svetlana skriver

19/3 -13

Har slagits med sköldlöss hela vintern på ett apelsinträd, de såg inte riktigt ut sådär fast ja inte helt olikt heller, kanske beror på hur bladstruktur och sånt ser ut. Tycket även att sköldlössen på den satt ganska många på centrerade ställen, t ex efter en gren.
Jag gav upp efter några månaders behandling och grenarna började svartna medans sköldlössen fortsatte käka på, nu står den ute och är nog stendöd, hoppas det går bättre för dig!

19/3 -13

Elcatania, det är inte sköldlöss!

19/3 -13

De ser ut som typiska korkbildningar ( en typ av ärrvävnad ), så Svetlanas inlägg har all nödvändig info.

19/3 -13

Blomtjuven Nej, jag såg att du svarade samtidigt som mig! Ja, då var det inte konstigt att de inte såg likadana ut som mina

19/3 -13

Tack för alla svar!
Efter att ha googlat på "edema" (alltså ödem) är jag benägen att tänka att det faktiskt är det som det rör sig om...!

Ledtrådarna jag tänker på är att;
- plantan hade ett fåtal av dessa prickar då jag köpte den vid förra årsskiftet, under året har det inte blivit mycket värre än detta fåtal.
- jag nöp dessa prickar då jag köpte den, de är nu istället små ljusa intorkade gropar, vilket verkar stämma överens med sprucket "edema", eller korkbildningar som Flora skriver om.
- i vinter har jag sett att krukan haft svårt att torka upp ordentligt, så jag planterade om den i veckan som var.
- det är först under vintermånaderna som jag tycker mig sett att det kommit små klungor av mer prickar, men jag har aldrig sett några småkryp. Det låter som att man får syn på själva lusen om man har sköldlöss?
- och ingen av de omgivande plantorna, som ju stått där i runt ett år, visar (peppar-peppar) några tecken på dessa prickar.

- men, vad är då vätskan, som finns lite fläckvis på ett par, tre ställen?

Så, det kanske är ödem! Alltid lär man sig något nytt, tänk att brudorkidéer får ödem Jag ska tillägga att orkidén jobbar på en ny stängel och verkar kry i övrigt, förutom de nedersta bladen som är lite matta och rosiga i kanterna.

19/3 -13

Kan ju mycket väl vara sockerdroppar. Det är vanligt att vissa hybrider och andra sorter o arter läcker sådant för skojs skull. Har mkt sånt på en fläckig hybrid.."vahettedennuigen" och Ph cornu-cervi gör massor av sånt.

19/3 -13

Blomtjuven, jag har sett de dropparna på cornu cervi, men då kom det på stängeln, nu är det ju här och där på bladen, kan det vara sådana välmåendes-droppar ändå?

19/3 -13

ja de kommer på bladen oxå

19/3 -13

En del av mina brukar också få sockerdroppar. Jag brukar torka bort dem, om det vill sig illa kan ett nytt skott eller en ny blomknopp ruttna bort.

19/3 -13

Den genomskinliga vätskan är stärkelse. Om ni smakar på den så är det sött! Det finns olika förklaring till varför stärkelse utsöndras. Det ena är att plantan har ohyra och försöker "klibba" fast inkräktaren genom stärkelsen. Men det kan också finnas vid tillväxt eller blomning och är då inget problem. Det går oftast ej att torka bor utan det kommer tillbaka direkt.

19/3 -13

Då pustar jag officiellt ut och väljer att tänka på dropparna som ett tack för omplanteringen

19/3 -13

Peter. om man fuktar fingrarna går det att få bort.

19/3 -13

Det finns även en annan förklaring. Plantan utsöndrar dessa sockerdroppar för att locka till sig myror som skydd mot ohyran, detta är ett slags ömsesidigt fördelaktigt symbios mellan växter och insekter. Det är många orkidéer som i naturen lever i sådan symbios med myror.

19/3 -13

Myrorna kan jag också skriva under på. Ville dock inte berätta om dem då en del kanske blir rädda att det skall bli myrinvasion hemma!!!!!!!
En liten story. När jag och Anders Wigh var i Costa Rica så var vi väldigt imponerade av bladskärsmyrorna. De är oerhört häftiga krigare och det finns många härliga filmer på nätet om dem. Om de hjälper i detta vet jag ej, troligtvis inte utan det är andra myror.
Men som vanligt är det härligt i naturen och se hur krångligt eller logiskt allting är.

Ge ditt svar

5/8 -10

Sköldlöss

Jag tror mig ha upptäckt sköldlöss på min nyinköpta planta och känner mig något handfallen. Hur ska jag gå till väga för att bli av med dem? Går de överhuvudtaget att bli av med eller kan man bara kontrollera populationen?

Jag undviker helst kemiska bekämpningsmedel om det går...

Jag har läst att neemolja ska vara effektivt mot sköldlöss, men jag vet inte hur den ska användas. Jag har hittat ett recept här på OP som består av 6 ml neemolja och 3 ml diskmedel till 1 liter vatten. Men hur ofta ska jag spraya plantan med detta? Måste jag omplantera plantan först?

/Caroline

PS. Ja, jag erkänner. Informationen finns förmodligen någonstans i Pratoteket redan, men jag är för frustrerad för att gå igenom all den informationen just nu. Jag hoppas att ni står ut med mig ändå...

Nyckelord: Sköldlöss

5/8 -10

Lite lästips

Isopropylalkohol (isopropanol) hittar du t.ex. på apoteket (och Kjell & Company. Om du vill ta till något medel så tror jag du kan lösa upp Provado pinnar i vatten och doppa plantan i det. Medlet Calypso ska ta sköldlöss på krukväxter, men jag vet inte hur det fungerar på orkidéer.

5/8 -10

Nyinköpt planta säger du.... Var köpte du den? Är det lokalt hade jag lämnat tillbaka den och använt mina pengar till en ny planta - i en annan butik.

5/8 -10

Tack för länken Merwic

Valkyrie66 - Jag köpte den på Östsvenskas sommarträff i helgen så jag kan dessvärre inte lämna tillbaka den.

/Caroline

5/8 -10

Trist Caroline ! !! Tycker det är såå tråkigt med dessa leverantörer som sprider ohyran vidare innan dom har läget under kontroll...köpte en planta förra året av samma lev.tör även denna med löss ! !!

5/8 -10

Nu har jag läst samtliga inlägg med nyckelordet "sköldlöss" i Pratoteket...puh!

Dessvärre verkar de flesta behandlingar ske med starkare bekämpningsmedel än jag ursprungligen hade tänkt mig.

Är det ingen som har någon erfarenhet av mildare metoder?

Signes - Tack för sympatin! Visst är det tråkigt...

/Caroline

6/8 -10

Är det någon som vet över hur stora avstånd sköldlöss smittar? Går det att ha plantorna i samma område om det är ett par meter mellan dem? Det är svårt att isolera plantor när man inte har så mycket utrymme nämligen

Jag undrar också om någon vet när man kan vara någorlunda säker på att man lyckats med behandlingen...skulle det kunna vara när när man inte upptäckt några vita upphöjningar på drygt en månad? Jag har nämligen för mig att en generation sköldlöss har en livscykel på drygt en månad som allra mest, och äggen ligger väl i de vita upphöjningarna? Inga vita upphöjningar = inga ägg = inga sköldlöss. Eller är det bara önsketänkande från min sida?

/Caroline

11/8 -10

Jag är förvirrad...

Jag tog bort två vita upphöjningar på plantan den 4/8, det vill säga för en vecka sedan, och sedan dess har det inte dykt upp några fler. De såg ut precis som på de bilder jag sett av sköldlöss och var lätta att torka bort, vilket såvitt jag har läst är kännetecknande för just sköldlöss. Men nu undrar jag om det kanske inte var sköldlöss utan något annat? Brukar sköldlöss orsaka sådana skador som på bilden?

Bilden visar undersidan av bladen på den drabbade plantan. Det ser ut som vattenfläckar, men de går inte att torka bort.

Är det någon här på OP som har erfarenhet av så kallat ödem, på engelska edema/oedema? För den som önskar mer information om detta så finns det här.

Eller är det någon som har någon annan ide?

/Caroline

11/8 -10

Sköldlöss är inte vita, dvs själva sköldarna, som döljer lössen, är hårda och brunsvarta.

11/8 -10

Jodå, visst finns det ljusa, nästan vita sköldlöss. En väldigt jobbig sak att få på sina orkidéer. Kallas "boisduval scale" på engelska. Mer info här och här. En intressant detalj är att hannarna ser ut som miniatyr-ullöss.

Skadorna på bilden ser för övrigt inte ut som skador från sköldlöss.

11/8 -10

Mervic - OK - då hade jag fel..
Fast under årens lopp, så har jag haft en del angrepp av sköldlöss på olika sorters växter och sköldarna har åtminstone varit ljusbruna. Är dom kanske riktigt ljus från början. så att jag inte sett dom då?

2/10 -10

Dags att öppna denna gamla tråd igen, tror jag...

Jag beslutade att det förmodligen var ödem som plantan led av, och tänkte mig då att eftersom jag inte vattnat särskilt mycket och det inte heller blivit särskilt mycket kallare så måste det bero på att plantan gått i vila och därför inte kunde ta upp lika mycket vatten längre. Den har alltså under de senaste sex veckorna fått sparsamt med vatten och ingen näring, men...sen dess har den kommit med nya rötter, två skott och en stängel! Så vad gör jag nu?

Ska jag fortsätta som jag har gjort eller ska jag återuppta vattningen och börja ge näring eftersom plantan uppenbarligen är i tillväxt? Det här blir min första höst/vinter som orkideodlare så jag vet inte hur det brukar gå till...

/Caroline

3/10 -10

Är det verkligen ingen som har nån aning?

/Caroline

3/10 -10

Jag kan tyvärr inte svara på dina frågor - hoppas någon annan kan. Vill bara tipsa om ett organiskt växtskyddsmedel baserat på neem: Natures bionim, finns i andra volymer också:
http://www.sneckenstrom.se/art-1.asp?id=...

3/10 -10

Om en planta är i tillväxt brukar det vara bra för den att få tillgång till mer vatten och näring än under viloperioden...

3/10 -10

Jag håller med Blomtjuven, visst ska Du börja vattna lite försiktigt, risken
finns annars att stänglarna och skotten stannar upp.
Tänk på att ställa den ljust nu när dagarna börjar bli korta, har Du armatur
för tilläggsljus så börja använda det några timmar på eftermiddagen.

5/10 -10

Tack för svaren... Då får den mer vatten framöver

/Caroline

Ge ditt svar

Tro det eller ej men när jag skulle ta en av de nyinköpta bananerna och stoppa i sonens ryggsäck så hittade jag ett helt gäng sköldlöss på skalet.

Ve och fasa.. ska man inte kunna handla frukt nu heller utan att riskera orkidéodlingen.

Nyckelord: sköldlöss

9/3 -10

Uurrk! Tack för varningen. Har varit med om att jag i misstag hämtat in ullöss på blåbärsriset som jag plockat åt burfåglarna .... allt ska de små rackarna nu använda som transport då de försöker komma åt våra saftiga inne växter

9/3 -10

Så länge de ligger i fruktkorgen så borde det väl inte va nån fara

9/3 -10

Jag föredrar nog ändå sköldlöss framför klorpyrifos på bananerna. Det senare är ett insektsgift och nervgift som ofta används vid icke-ekologiska bananodlingar. Förutom för insekter är det särskilt farligt för plantagearbetare och små barn.

9/3 -10

Jag håller med dig Lassse, när jag hittar ohyra, sniglar och annat jox på frukt och grönt brukar jag tänka "Jaja, det är i alla fall obesprutat" Försöker odla det mesta själv under sommaren men allt funkar inte här uppe i zon "polar" (6-7)

Ge ditt svar

.....vad är det som har hänt i skåpet nu då????
Cattleyan är inte ensam om att ha såna här fläckar på bladen. De ljusa fläckarna finns på översidan och de mörkare prickarna undersidan av bladet, men på samma plats.
Jag upptäckte det idag, och har sökt i både böcker, nätet och här på OP, men har inte kommit fram till något.
Jag misstänker virus eller svamp, men hoppas på att få mer klarhet här
Jag kommer inte göra något åt det så länge jag inte är ganska säker, eftersom vissa av plantorna vuxit fast på bakgrunden.
Just nu finns det inte mycke inspiration med att odla i skåp

Nyckelord: sköldlöss, svamp, Gula fläckar på bladen, Atamon

9/7 -09

Det är nog någon typ av mögelsvamp, fukt och lite för dålig luftcirulation
run bladen brukar ge den typen av märken. Jag har sett samma sak på
en av mina Dendrobium nobilehybrider som blev stående ute i regnet
för länge, svarta fläckar på undersidan och ljusa på översidan, hade det
varit virus skulle även de andra som kommer från samma planta sett likadana
ut, men dem tog jag in och ställde framför fläkten så de torkade upp fortare.

Men usch då Gun! Det där ser inte kul ut! Skulle också tro att det är svamp. Om du inte sett nåt på dom andra plantorna tycker jag inte att du behöver vara så orolig. Isolera cattleyan och behandla den i första hand med atamon och i andra hand Bayer: spray mot svamp och mögel (likadan flaska som provado). Sedan kanske du bör överväga att sätta in en fläkt till i ditt skåp!
Lycka till Gunsan och tappa inte modet!
Annette

9/7 -09

Gunsan - det kan också var bakteriellt. Varmt, fuktigt, för låg luftväxling är oftast roten till det onda.

9/7 -09

Tack alla goa OP-vänner, för svaren som gör mig motiverad att kämpa mot allt vad gula fläckar heter
Ska jag flytta ut plantan från skåpet måste jag förstöra en stor del av rötterna, eftersom Cattleyan sitter fastrotad i bakgrunden. Men å andra sidan är det bättre än att alla orkidéer i skåpet ska bli smittade.
För dålig luftrörelse i kombination med hög luftfuktighet låter ganska troligt.
Jag har haft regnsystemet i tre och en halv månad och trott att två fläktar är helt tillräckligt. Jag har en som ligger i reserv så den ska in i skåpet på direkten.
Det finns några plantor till som har samma symptom, men inte lika mycket.
Vad tror ni, kan det hjälpa med att duscha alla plantorna som finns i skåpet med något av de preparat Annette nämner ovan?
Känner mig nu som åsnan mellan de två hötapparna

9/7 -09

Jag behandlade min Dendrobium med atamon, sedan dess har det inte
tillkommit några nya fläckar, och plantan tog heller inte skada av att några
blad blev lite fula av själva svampangreppet. Din Cattleya klarar sig säkert
utan några andra men än att några blad blev lite fläckiga.

9/7 -09

I morgon blir det inköp av Atamon
Jag har hittat ett tidigare inlägg om Atamon, och där rekommenderas (via Odla) 1-2 tsk Atamon till 1 l vatten. Är det en lagom dosering?

9/7 -09

2 tsk Atamon till 1 l vatten är vad jag brukar använda, jag har då inte sett
några biverkningar av den blandningen. Jag brukar dessutom lägga på lite
kanel på fläckarna på undersidan när plantan torkat.

14/7 -09

Efter Atamonbehandling hittade jag nu detta på undersidan av min äldsta Cattleya, som hängt bredvid den lilla som jag först upptäckte de gula fläckarna på. Ullöss eller mögel? Trots förstoringssglas kan jag inte ta ställning till vad det är. De vita prickarna sitter jättehårt och inget som rör på sig.

14/7 -09

En närmre till på eländet

Men Gun! Stackars dig! Vilken jädrans otur. Har ingen aning om vad det kan vara men säger som fyllebulten vars kompis ramlat i ett dike: "jag kan inte hjälpa dig upp men jag kan lägga mig bredvid och hålla dig sällskap". Lider verkligen med dig och hoppas någon annan har ett gott råd till dig!

14/7 -09

Hahahaha Annette Det ger mig stor tröst i eländets elände.
Med gemensamma krafter får vi sen kravla oss upp ur diket
Kram!!

14/7 -09

ser ut som det sitter små kryp/ägg under luddet? ullöss?

14/7 -09

Skulle gissa på att det är Diaspis boisduvalli, ta o googla på det och kolla bilder. Även kallad sköldlus. Kolla efter små runda skal som är "mammorna" till dessa. Ett #)&%#%#¤ och bli av med. Kolla under pappret som är runt bulberna och ta väck, ta också och passa på att plantera om den så du får väck det som är i komposten. Ett par vattningar med provado hjälper till att bekämpa. Har själv haft det i höst-vinter men kastade en del för att bli av med det.

14/7 -09

Tror också på sköldlus. Har haft det på cattleyor. Jag brukar behandla med provadodrink tre veckor.

14/7 -09

Tack för hjälpen
Jag har googlat och jag är ganska säker på att ni har prickat rätt
Bruna sköldlöss har jag kämpat mot lite då och då, men jag har aldrig sett såna här tidigare på några av mina plantor.
Ännu en nyttig lektion här på OP
Hans, eftersom de tre drabbade plantorna är monterade finns det inte någon kompost att byta. Däremot har jag sprayat hela plantan inklusive rötterna med Provado. Kanske det var fel, men det är en risk jag får ta.
Jag har inte sett några fler drabbade orkidéer i skåpet, men har duschat rejält med NeemOlja överallt där, för risken är nog stor att lössen spridit sig till fler plantor.

14/7 -09

Håller tummarna!

14/7 -09

Monterade? Okey, då har du nog lättare för att bli av med dom. De gillar att gömma sig där det är trångt, ex i mellan tätt sittande bulber eller som jag skrev under "pappret". Det fungerar säker att duscha med provadodrinken, blir nog samma som att doppa i den. Lycka till.

15/7 -09

Tack för `tummarna´Christina
Med facit i hand vet jag nu " att man ska inte ropa Hej, förrän man är över bäcken "
Tack Hans, det låter tryggt att höra
Jag plockade bort det lilla som fanns kvar av "pappret" och där fanns en del löss också, men inte så många som jag befarade.
Nu blev jag lite konfunderad Jag startade tråden med en fråga om de gula fläckarna på bladen. Är det sköldlössen som orsakat fläckarna, eller kan det vara så att de arma plantorna har drabbats av svamp också? Jag misstänker det, eftersom en hel del blad har bara de gula fläckarna och inte några synliga tecken på sköldlöss.

14/3 -12

Det här var ju ett tag sedan! > Vad hände sedan? Blev Cattleyan bra igen, nya skott utan problem eller vad? Jag är särskillt intresserad av de gula fläckarna... Tack!
/Mvh I

15/3 -12

Hej Isis.
Ja det är länge sedan och plantan finns inte kvar. Jag lyckades inte kurera den och kom inte heller fram till vad det var som var orsaken.
Jag misstänker att luftcirkulationen var för dålig. Efter att jag satt in ytterligare 2 fläktar, har jag inte haft något liknande i skåpet. Peppar, peppar ta i trä. (knackar mig i huvudet )

Ge ditt svar

Nu har jag hittat en inböjd bladspets på den Phal som stod närmast min Dendr. med sköldlöss. Och små klibbiga droppar på insidan av det bladet. Jag ser inga löss (har försökt kolla bilder på nätet), däremot såg jag en liten avlång svart insekt som kröp längre ner mot komposten med fart, 2-3 mm lång. Men nog verkar det här vara starten på angrepp av sköldlöss? Eller kan det vara något annat?

Nyckelord: Ohyra, Sköldlöss

2/10 -08

Var den så stor som 2-3 mm lång och dessutom snabb, är det nog
inga sköldlöss i alla fall. Att bladspetsen på din Phal är lite inböjd
betyder inte med automatik att den har löss. Jag har sådana blad
på några av mina Phalaenopsis, framförallt de äldre bladen verkar
bli så, och några löss har jag inte på dem. De klibbiga dropparna kan
plantan utsöndra när den har ett överskott av "socker" i vävnaden.
Men för säkerhets skull kan Du ju torka av bladen med en mjuk och
fuktig svamp, både över och undersida, och kolla efter om det följer
med några kryp.

2/10 -08

Ok, och tack för tipset! Jag blir ju lite förbryllad, vad är det jag har? Nu tycker jag att min Dendr. inte ser så tokig ut, jag har bara topsat den med sprit hittills på inrådan av Torsångs handelsträdgård. De rekommenderade i andra hand spray med Provado, helst inte lösningen. Tydligen har Björn rekommenderat bladglans ihop med spray också, kanske en snäll lösning?

2/10 -08

Bladglans innehåller ju olja som kväver eventuell ohyra, själv använder
jag Pyretal, som innehåller både olja och ett naturligt insktsgift från en
art av Chrysanthemum. Ibland doppar jag även i Provadoblandning, men
inte utan att vara helt säker på att det verkligen är Trips eller Spinn.
Sköldlöss har jag inte haft på någon orkidè, så dessa har jag ingen erfarenhet
av att få bort, man kan säga att Provadodopp är bra om lössen är så små att
man har svårt att se dem, oljeemulsion duger bra till de större, som ullöss och
liknande, de syns ju bra och är lätta att jaga med pensel eller tops.

Ge ditt svar

Men oj!!! Igår våndades jag med Felixan som hittat sköldlöss, och vad händer? När jag sitter i köket och äter en sen frukost ser jag plötsligt att min enda Dendrobium ser svart ut i kanterna mot spetsarna på några blad, och när jag kollar så hittar jag en mörkbrun förhöjning på ett angripet blad, och några ljusgula liknande på ett lite böjt och vridet blad utan svart. Ser ut som sköldlöss, för något annat kan det väl inte vara? Har isolerat den, likaså den orkidé som stod bredvid.
Nu undrar jag, är det risk att orkidéer som stått i samma fönster men med en grön annan växt emellan, också har angripits? Och de i det andra köksfönstret en bit ifrån, kan de ha smittats? Ska jag behandla alla? Jag har inga medel hemma, förutom såpa, vad är det bästa att jag skaffar nu? Så glad om jag får tips! Ingegerd

Nyckelord: Sköldlöss, Ohyra

21/9 -08

Jag skulle isolerat hela fönstret och behandlat alla. Problemet med sköldlöss är att de utvecklas ganska långsamt och därför hinner de ofta sprida sig till hela fönstret, innan man ens upptäckter att där är ett problem. De är så små från början och växer sakta, det är därför du kan tro att faran är över, för att sedan upptäcka nya löss flera månader senare.

21/9 -08

Tack, men oj igen! Jag som flyttat om mina orkidéer nu när jag köpt nya... En som jag tror har stått bredvid den som är angripen har tre små sköldliknande förändringar, men inget kladd finns på den eller den angripna heller. Frågan är vad jag ska köpa och behandla med, jag kan ju åka till Kupolen i Borlänge redan idag om en vanlig blomsterhandel har sådant.

21/9 -08

Personligen skulle jag använda ett preparat som tas upp av växten, typ provado. Eftersom sköldlössen är så svåra att upptäcka och gärna gömmer sig i bladveck ochh skrymslen som små. De kryper oftast fram och blir synliga först när de vuxit till sig och ska föröka sig. Detta gäller för övrig också ullöss och rot ulllöss. Du kan tro att de är utrotade, för att ett halvår senare konstatera att de finns överallt.

Jag vill inte skrämma upp dej i onödan, men den här typen av ohyra, har varit ett gissel för alla hobbyodlare genom tiderna. Innan där fanns gifter som togs upp av blad och rötter och spreds i hela växten, var där många som fick se sina fina samlingar fullkomligt ödelagda.

Du behöver inte rusa i väg och köpa något idag, du kan lungt vänta till i morgon. Det viktigaste är att behandla allt, även de som inte ser ut att vara angripna. Eftersom du hittat odjuren på flera plantor, är spridningen redan igång och det är bäst att ta det säkra före det osäkra.

21/9 -08

Tack, flora! Nu känner jag mig lite lugnare, samtidigt som jag ändå våndas lite. Jag har varit så nöjd med att jag inte haft några problem med mina orkidéer hittills. Lite av glädjen med alla nya orkidéer har mattats... Nu behöver jag lägga tid på det här, det ska jag, men har så mycket annat jag ska hålla i just nu... Ska ändå in till Borlänge i morgon, ska skaffa provado då.

21/9 -08

Nu har jag lugnat mig och läst lite i gamla trådar om behandling av sköldlöss. Där står bland annat att man kan doppa i Provadolösning, 4 pinnar till 1,25 l vatten, och detta ska göras 4 ggr. Då undrar jag, kan jag använda samma lösning till alla plantor? Och kan jag använda samma lösning till alla 4 vattningarna? Ska det vara samma avstånd mellan vattningarna som vanlig vattning? Och ersätter det här den vanliga vattningen? Många frågor men jag känner att jag hellre frågar för mycket än för lite. Ingegerd

21/9 -08

hej sitter och våndas med er som fått sköldlöss, har gått igenom mina varje dag nu sen jag börjat läsa här om det, jag köpte hem provado tabletter som man ska sätta ner i krukan ska jag kanske göra det för att förebygga eller jså kanske dom finns där bara att jag inte ser dom , tvi vale jag vill inte ha det på mina,

Uff og uff, dette er virkelig leit. Skjoldlus er noe svineri så lykke til med behandlingen. Du må bare ikke gi opp det kommer mange glade dager etter denne og når dette er over har de fått en ny erfaring. Man må se det pos. i det på tross av at det ikke er enkelt når det står på.
Jeg har ikke lengre "vanlige" potte planter og orkideer side om side i vinduet da disse ofte får ett el. annet og smitter orkideene. Lykke til iwahl.

21/9 -08

iwahl, Du kan använda samma lösning till alla plantor som är smittade,
lösningen innehåller ju giftet som plantorna ska suga upp, så logiskt
sett bör väl eventuella löss som hamnar i blandningen avlida.

21/9 -08

Tack Anita för uppmuntran, den känns god!
letherneck, är det så att jag också kan spara lösningen till nästa vattning? Det är ju ett gift...
Ingegerd

21/9 -08

är det provado tabletterna som man ska lösa upp i vattnet eller ska man sätta ner hela tabletter i krukorna??
förlåt iwahi att jag frågar i din länk men vill gärna veta ur man gör,

21/9 -08

Helt OK Christina! Jag visste inte att det fanns tabletter, har hört bara om pinnar och spray.

21/9 -08

4 tabletter löses upp i 1,25 l vatten.
Men grips inte av panik nu Christina, du ska inte behandla "i förebyggande syfte" i onödan

21/9 -08

tusen tack chic då vet jag hur man ska göra, jag väntar tills den dagen jag ser fulingarna då, usch tvi,
lycka till iwahi du är nog snart kvitt dom bara kämpa på

21/9 -08

iwahl: Har du förvissat dig om att det verkligen är sköldlöss? Det förekommer ibland förhöjningar och ojämnheter på blad som inte alls är ohyra. Sköldlöss går lätt att peta bort, sitter förhöjningen hårt fast är det något annat. Förhöjningarna bör också ha ungefär samma form om det ska vara sköldlöss. Storleken och färgen kan däremot variera en del beroende på hur gamla individerna är.

21/9 -08

Tack christina! Gör en paus på en timme om ett tag, ska få mitt antivirusprogram uppdaterat. Tänk om dt fanns ett så enkelt sätt att installera ett antilusprogram!

21/9 -08

iwahl. Du kan spara lösningen någon vecka, i kylskåp förmodligen
längre, men 2 gånger kan Du nog använda den innan Du behöver
göra ny.

21/9 -08

Lasse Jag prövade att peta bort den större bruna "upphöjningen" på Dedr-plantan, den gick lätt bort. Det finns flera ljusa små saker som mkt väl kan vara yngre sköldar, tänker jag mig. Plantan ser inte frisk ut på de äldre delarna, men det kommer ett nytt friskt skott. På den andra plantan som troligen stått bredvid är jag mindre säker på vad de små runda upphöjda "prickarna" är för något. När jag får tid ska jag lära mig att lägga in bilder här, har inte haft digitalkamera så länge, så bara att flytta över bilder till datorn är nytt för mig sedan jag skaffade just den här datorn. Ingegerd

21/9 -08

Tack letherneck

21/9 -08

Har man liknande bruna "upphöjningen" eller "prickar" på flera plantor som
står bredvid varandra så är sannorlikheten stor att något är fel, i detta fall
förmodligen löss.

21/9 -08

Iwahl - låt oss våndas tillsammans - det blir kanske lättare då Jag hade ju storsanering av samtliga plantor i hela fönstret. Sent igårkväll fick de ett provadobad på 10-15 minuter. När jag kollar plantorna i morse så får jag peta bort några nya löss Nu gäller det bara att hänga i. Peta bort, spraya med Pyretal varje vecka och kanske något mer provadobad under de närmaste 4-5 veckorna. Så håller vi tummarna för att vi blir av med skiten

21/9 -08

Visst kommer ni att få bort sköldlössen, det är bara att vara envis och kolla
plantorna ofta. Jag kollar mina plantor minst 2 gång/vecka om jag misstänker
ohyra, likadant med alla nyinköpta plantor.

21/9 -08

Jo, man måste ju tro på att åtgärderna gör nytta! Men en sak kom jag att fundera över och det är om lössen kan spridas till andra plantor i samband med vattningen? Jag tänker då på att man ju använder samma vattenbad när man vattnar.

21/9 -08

Ja, jag vet av bitter erfarenhet att de kan spridas med badvatten, jag har
gjort misstaget 1 gång, så nu badas inga plantor med misstänkt lusinfektion
i badbljan som används till kontrollerat lusfria plantor. Även snigelägg
hamnar i badvattnet och sprids.
Det är badkaret som gäller för de med löss och sniglar, eventuell gödning
ges med koppen från en flaska hostmedicin.

21/9 -08

Aj aj aj Felixan!
Skilda hinkar när du har plantor isolerade!!!

21/9 -08

Jo - nu blir det skilda bad. Fast de här sköldlössen har ju antagligen funnits ett tag i krukorna innan jag upptäckte dom......... Men ännu inga tecken på plantorna i rummet bredvid Vattningsvändan brukar, som tur är, se likadan ut.

21/9 -08

Hej Felixan, är tillbaka här efter att ha fått nytt antivirus till datorn. Och jag hör hur du gör, ska själv börja i morgon, du använder tydligen både provadobad och Pyretal. Vi får kämpa samtidigt! Jag tror inte att jag reagerat på min planta om jag inte sett din bild igår. Men jag vet inte om min Dendrobium är så frisk egentligen att det lönar sig, den ser inte riktigt kry ut. Har förutom lössen kanske fått lite för mycket sol fast jag skyddade den precis som Phallisarna, så bladspetsarna är ljusa. Men det kommer ett helt nytt friskt skott... Kanske jag ska skära ner den? Ingegerd

21/9 -08

iwahl inte ska Du kapa något för att den blivit lite bränd i bladspetsarna, och
är det lössen som är skyldiga till att den ser lite hängig ut, så kommer den
att friskna till ganska snabbt när lössen är väck.

21/9 -08

Tack letherneck, då finns det lite hopp tydligen!

Ge ditt svar

20/9 -08

Vad är detta?

Från Felixan.

På min Oncidium Tiny Twinkle hittade jag dessa. Bladen var kletiga men det gick lätt att skrapa bort "fläckarna" utan att det syntes någon skada på själva bladet sedan. Den står precis intill en Phal som har sådant klet och jag tror att kletet kommer från den och att "fläckarna" kan vara små dammtussar eller småbitar från mossan i krukan. Jag har sköljt av allt och är egentligen inte alls orolig, men tänkte det kan vara bra att fråga.

Nyckelord: Sköldlöss, Ohyra

20/9 -08

Sköldlöss!!!!!!!!!!!!!

20/9 -08

Gulp! Är du helt säker?????

20/9 -08

Det er skjoldlus . Hadde noen på en vanda jeg kjøpte og har vært på vill jakt. Har bare skrapt av de jeg fant og ikke sett noen på flere mnd. nå så jeg tror jeg er kvitt dem.
Noen bruker Provado, men jeg er veldig forsiktig med å bruke gift og det gikk helt fint å bare fjerne dem med fingrene.
Glemte å si at såpevann er et ok bekjempningsmiddel. Bland en del grønnsåpe med ti deler vann og dusj hele planten med noen dagers mellomrom. Da får du tatt knekken på nymfene og hannene som er rundt omkring.

20/9 -08

Jag kan ge min pekfinger kapad om jag har fel...

20/9 -08

Kamila och ingse har rätt, sköldlöss, jag har haft sådana på en
Nerium, och de såg ut sådär. Jobbiga odjur att få bort.

Isoler den fra de andre snarest mulig i alle fall.

20/9 -08

För tusan Christina!!
Isolera alla plantor som har stått bredvid Phallen och Oncidiumen Grrrrrrrrrrrr
Jag har haft en epedemi med sköldlöss på övervåningen, sen Juni. Jag trodde jag vunnit kriget, men nej ! !!! hittade i förra veckan en ny &##&&½!!!!!!!
Då fick jag nog, jag tog helt enkelt bort den och sen tog jag bara grönsåpa och gnodde in på bladet, där lusen suttit
Absolut fel, det vet jag, men ger de inte med sig snart, så kommer jag kasta varenda Phalaenopsis på komposten, och då lär de förhoppningsvis frysa ihjäl framåt vintern

Jeg brukte denne oppskriften for å bli kvitt de (tror det var din oppskrift Gunsan?) Den funket som bare det, var heldigvis en nyankommet plante som stod i karantene
1½ dl T-sprit + 1 dl grönsåpa + 7 dl vatten

20/9 -08

Pyretal naturligt gift utvunnet ur Pyrethrumblomman fungerar bra mot
bladlöss, vita flygare, stritar, trips och sköldlöss.

20/9 -08

Huuu vilken skräckbild ! Felixan, snälla lägg till sköldlöss i nyckelorden, det är ju en mycket tydlig och lärorik bild. Så håller jag alla extra tummar för att du blir av med eländet illa kvickt !

Ja fy, det måste vara besvärligt. Tur att du la in bilden iaf.
Ohyra är min skräck, varje gång nån av er har fått det, så tänker jag på hur jag som inte ser ska kunna upptäcka det i tid.
Vad tror ni, skulle jag kunna känna t ex en sköldlus (jag har mycket god känsel i mina pekfingrar)? Hur ser en sköldlus ut? Är den rörlig eller sitter den ofta still? Och hur är det med allt annat otrevligt som kan förstöra våra plantor?

Birgitta

20/9 -08

Birgitta - sköldlöss bör var den lättaste att upptäcka för dig. Hela plantan blir klibbig. Sköldlössen sitter fast ( de rör sig inte) på bladen och stänglar och själva skölden är typ en halv cm i diameter, lite upphöjd som går att pilla bort med nagel.

Tack Kamila, då har jag iaf inga sköldlöss här. Jag känner ofta över alla plantor på både blad och stänglar.
Jag förstår att det kan vara svårt att gå igenom all ohyra som kan uppträda men ytterligare en fråga.
Vilka av de vanligaste smådjuren lämnar kladd efter sig.

Kladd är ju lätt att känna men jag vet att en del sådant kan bero på att plantan läcker glukos. Just nu har jag vid ett par tillfällen känt lite kladd på ett blad på en Cattleya forbesii. Det har inte spridit sig, men kan det över huvudtaget vara ohyra?
Birgitta

20/9 -08

Nyfiken, en varningssignal är nog klet som sitter lite överallt. Glukosdroppar brukar man ju uppleva som just koncentrerade droppar som mest sitter i kanten av ett phalaenopsisblad, eller någonstans längs "stammen". Men klet som känns som en tunn hinna lite överallt, och ofta även runt omkring plantan, kan vara löss.
På Felixans bild ser det ut som man helt klart skulle känna sköldlössen som avlånga , platta "vårtor", och det ser ut som de söker sig mot bladens mittnerv. Felixan håller nog på att storsanera nu, men kanske har hon en mer utförlig rapport att dela med sig av efteråt.
(Hoppsan, Kamila hann svara medan jag skrev )

20/9 -08

Kamila - behåll pekfingret Himla tur att jag vände mig till er här på OP! Jag har aldrig sett sådana här förut. Samtliga plantor som stod omkring den drabbade åkte genast ut i duschen som en första isolering. Jag ska börja med att skölja av allt jag ser på plantorna och rengöra krukor och leca-kulor och fönsterbrädan. Sedan har jag Pyretal hemma så jag ger dom nog en dusch av detta också. Det värsta är att Oncidiumen har fått flera stänglar så jag gick här och hoppades på en kraftig blomning...

Oh, vad ni är bussiga, jag gillar er. Ja vi får hålla alla tummar för Felixan.

Birgitta

Åh Christina! Stackars stackars dig! Jag håller alla tummar att du klarar att ta kål på kräken.

20/9 -08

Nej, nej, nej - i samma fönster som den drabbade oncidiumen står längst bort min Prostechea cocleata med en smällfet knoppskida som håller på att brista och på blomskidan hänger några kletiga droppar. Antar att det inte är något att be för - behandla denna också? Läste i lite äldre inlägg om provado-bad. Blir det för mycket för plantorna med både Pyretalspray och provadobad? Fast va´ f-n, gör jag inget förlorar jag ju plantorna ändå

20/9 -08

tvi vale stackars dig men bra att du lsatte in en bild på det, lättare att kolla nu när man vet hur det ska se ut.

20/9 -08

Jag har kört provadodrink + 2 olika sprayer mot ullöss - det tål plantorna. Tack och lov händer det mycket sällan.
De kletiga dropparna är säkert sockerlösning som plantan utsöndrar. Jag har en paph med rätt mycket sköldlöss.
Upptäckte det rätt sent. Ingen av grannplantorna var angripna.

20/9 -08

Tack alla för empati, sympati, goda råd och uppmuntrande ord. Det aktuella fönstret är nu rengjort, plantorna sprayade och provadodrink står på laddning. Som en motvikt till dagens och gårdagens elände har jag vid dagens vattning av övriga plantor upptäckt nya blad och rötter på G, nya stänglar och blomskidor. Så nu känns det lite bättre igen

20/9 -08

Det är skönt, Christina!
Så ska det låta
Nu kan du "skymta solen bakom molnen igen"

20/9 -08

Kämpa på Felixan! Jag upptäckte några unga sköldlöss på min Neobenthamia gracilis Den och 3 grannar fick Provado behandling + förvisning till isoleringscell.

6/10 -08

Det känns som om sköldlössen i det närmaste är besegrade! Jag har dock offrat en röd Tiny Twinkle, där lössen inte ville ge sig och en onamnad liten grej som stod där med dragspelsblad. Insåg att det skulle vara svårt att komma åt med sprayen på den. Har satsat allt på min vita Tiny Twinkle som hade 4 stänglar samt cochleatan med blomskida som stod i samma fönster. Nu har cochleatan börjat blomma och Tiny Twinklen har presterat ytterligare en blomstängel under den här perioden. Det är bara Tinyn som jag fortsatt behandla, efter första omgången på samtliga plantor i fönstret, med Pyretal varje vecka och han ska väl få två omgångar till, allt enligt bruksanvisningen. Resterande plantor i fönstret har inte uppvisat några löss alls. Så det verkar som jag klarat angreppet hittills - men när kan jag känna mig helt säker (eller åtminstone så gott som helt säker)?

6/10 -08

Grattis Felixan från "luskompisen"! Ska bli spännande att höra om du klarar dig definitivt./ Ingegerd

6/10 -08

Grattis, Felixan, till en effektiv bekämpning!

30/11 -08

Kommer ni ihåg min planta som var full av sköldlöss? Så här ser den ut idag Alla stänglar överlevde behandlingen och det har kommit fler stänglar - totalt 6 stycken!

30/11 -08

Grattis till en bra blomning. Du fick verkligen lön för mödan.

30/11 -08

Snygg blommning, så det lönar sig att lägga ner lite möda för
att få bort ohyran. Plantan blev ju väldigt fin, tät och blanka vackra blad.

30/11 -08

Grattis! Va fint det blev till sist!

30/11 -08

Gratulerar till fin och lusfri blomning! Puh så skönt det ska kännas att ha vunnit den kampen Felixan

30/11 -08

Så skönt att du vann över sköldlössen, Christina
Och vilken blomning du sen fick på Tiny Twinkle'n.
Det är fint sätt den tackar för omsorgen du gett den

30/11 -08

Jösses vilken pärs du gått igenom! Grattis till din vinst i kampen mot de små otäckingarna och så fin den är.

30/11 -08

Grattis, Felixan, inte bara till segern över krypen utan även till de vackra blommorna!

30/11 -08

Grattis Felixan från "luskompisen"! Jag slängde min gamla Dendrobium till slut men har klarat de andra som stod runt om En sån fin planta du har nu, verkligen värd att kämpa för!

30/11 -08

Bra jobbat!! Visst känns det bra när man lyckas.

30/11 -08

Tack alla! Utan OP hade jag inte vetat vad det var eller hur jag skulle ta itu med problemet. Det känns väldigt roligt att jag "vann", speciellt när den hade så många stänglar. Förra året kom den bara med två stänglar. I samband med behandlingen planterade jag om den i mossa och den verkar stormtrivas i det + Tommys 20-20-20 näring. Bladen är så vackert blanka och man ser hur hela plantan mår bra nu. Tråkigt iwahl att det inte gick så bra för dig, men jag tänkte att det här inlägget kunde vara en uppmuntran till er som drabbats av sådan här ohyra - ge inte upp, man kan lyckas.

Ge ditt svar

Jag upptäckte till min fasa några sköldlöss på en av mina nyinköpta plantor (som tur är står den i karantön från resten av mina orkideer). Sköldlössen hängde alla i en klase runt en nästan helt vissnad blomma (ca 50 såg det ut som - yuck!). Jag klippte kvickt av hela blomstjälken och ut med tops och såpa vatten.

Hittade inga mer sköldlöss, men flera pyttiga ljusbruna löss? Antar att de var löss i alla fall. Bara på blommornas blad, har väl bara sett något tjugotal eller så. Har nu hållt efter dem i 3 dagar med såpa vatten (med tops och så har jag sprayat, såg inte många i dag) och idag tog jag ur den ur krukan, spolade bort allt gammalt medium och (satte den så att hela rot bollen är under vatten) i en provado lösning (4 pinnar upplösta i vatten).

Frågor:

1. Hur länge skall jag låta den stå barrotad i provado lösningen?

2. Skall jag plantera den som vanligt i ny kruka och nytt medium redan i morgon, eller skall jag vänta och göra mer?

Har inte behövt brottas med sköldlöss förut men har ju läst rysarhistorier... Tack!

Nyckelord: bladlöss, provado, sköldlöss

12/7 -08

Har inte haft sköldlöss på någon orkidè, bara på en Nerium.
Men jag skulle tro att de pyttiga lössen Du såg, är Trips, snabba
rackare, Du har ju redan gjort det Du ska så sätt den i ny kompost
och bevaka den framöver.
Man behöver bara ha den i provadolösningen 10-15 minuter.

12/7 -08

Tack för det letherneck!!! Jasså, trips...bra att veta, de har jag aldrig heller haft... Jag lät den stå i provado doppet i 2 timmar...(jag överreagearade kanske lite, men bättre säker.... ) och spolade sedan av den. Då planterar jag ut den då i ny fin kompost. Hoppas att detta var allt och de inte kommer tillbaka de små rackarna.

Hur länge tror du jag skall avvakta innan den kan komma in i orkiderummet med resten av gänget?

12/7 -08

Fiins det några lusägg kvar någonstans på plantan, så bör Du låta
den stå minst 10 dagar och kolla igen efter de ljusbruna rackarna,
de har en viss förmåga att överleva. Jag brukar lägga några potatis-
skivor på komposten, lössen syns bra mot den vita ytan, och kan inte låta
bli att krypa upp på den. Inga kryp på potatisskivan, då är det lugnt några
veckor, jag lägger sedan på en skiva med jämna mellanrum och kollar.

12/7 -08

Jag har haft sköldlöss, som invaderat flera orkidéer i ett rum.
Jag har gett dem samma behandling med såpa och provadodrink som du gett dina.
De har hittills doppats vid tre `vattningar´ i provado Nu skall jag kolla vid nästa vattning om jag hittar några fler löss, för då blir det ännu en provadoomgång
Lycka till med bekämpningen

12/7 -08

Vilket bra tips med potatisskivorna. Det skall jag prova. Tack för tipset. Gunsan, jag har planerat att vattna med provado ett par gånger framöver också bara för att vara helt säker. Vill definitivt inte ta med dessa krypen in i mitt odlignsrum. Lycka till med din bekämpning också!

12/7 -08

valkyrie66, potatisskivor fungerar inte med sköldlöss eftersom de sällan kryper
omkring ner på komposten. Så mot dem hjälper bara Gunsan OrkidéMormors råd.

13/7 -08

Undrar just vad det är för kryp du har på plantan? Sköldlöss låter mindre troligt, de brukar inte hänga i klasar, allra minst på själva blommorna. Går det inte att fotografera krypen eller beskriva dem närmare?
letherneck: Vad är det för löss som gillar potatis?

13/7 -08

Låter som ett gäng nykläckta spindelungar ....... ?

13/7 -08

Nja, en bild kan jag tyvärr inte bidra med... när jag såg den vissnande blomman med så många kryp så klippte jag kvickt hela stängeln, la i en plaståse och ut i tunnan... Det var små ca 2 mm stora mörk-brun/svarta odjur jag 'mosade en' och det sa liksom klick... jag måste skaffa en lupp eller förstoringsglas, men jag tyckte de såg lite skalbagge liknande ut - fast väldigt små. De var definitivt inte spindlar, inte utvecklade med synliga ben i alla fall. När jag säger att de hängde i klasar, kanske var det fel ord. Men om du tänker dig att de satt väldigt tätt tillsammans på hela undersidan av den vissnade blomman, det såg ut ungefär som en klase vindruvor tyckte jag. I och med att jag såg lite (ca 2 cm) av glansiga sockriga spår på ett par blad så tänkte jag sköldlöss?

Grejen e att jag bara såg en eller två till utöver denna grupp. Sedan vad jag såg påblommorna var det små ljusbruna pyttiga kryp (mycket mindre än en mm) - men det var nog inte trips, för de rörde inte på sig alls. Löss? Det var inte så många, kanske 20 st över 3 dagar. Idag har jag tittat och har inte sett några med blotta ögat i alla fall. Jag väntade med att plantera den så att jag kunde kolla den bättre igen idag, men plantera hade jag tänkt göra nu... skall jag vänta? Jag tänkte vattna med provado de nästkommande veckorna för att vara säker, är det overkill kanske?

13/7 -08

Lassse, jag vet inte om de gillar potatis, men tripsen och spinn söker sig till
potatisskivorna, även sniglarna gillar dem. Jag använder skivorna bara för att
kolla om det finns löss, krypen syns bra mot den vita ytan när man lägger den
under förstoringsglaset.
Det är ett gammalt knep jag lärde mig när jag gick som lärling hos en gammal tysk
trädgårsmästare på Högfors herrgård i början på 60-talet, det finns många sådana
gamla knep som fortfarande fungerar.
valkyrie66, här har Du en bild på hur trips ser
ut.

21/4 -10

Det där tipset med potatisskivorna är ju kanon, jag testade & inte ett kryp dök upp så jag, eller mina blommor rättare sagt är antagligen fria från ohyra,,:)

Ge din åsikt

Hej!

Fick en Brudorkidé till Mors Dag o eftersom jag tyckte att den stod o såg övergiven ut i fönstret så köpte jag en kompis åt den... o det blev den vita. Jag tycker orkidéer är SÅÅÅ VACKRA!

MEN... så upptäckte jag i förgår några prickar under ett av bladen på den lila... trodde att det var övervattning eftersom jag även vattensprayade undersidan på bladen. Höll uppe med sprayflaskan ett dygn o trodde att fläckarna skulle gå bort... men det verkar snarare som om de skulle öka. Nu misstänker jag att det är någon form av angrepp... löss är min vilda gissning.

Nu är jag väldigt väldigt ledsen...

Någon som har något tips om vad jag kan göra åt plantan... eller snarare plantorna eftersom jag misstänker att det kan sprida sig. Helt uteslutet är att smittan kan ha kommit från någon annan växande växt i mitt hus eftersom alla växter står utomhus. De ENDA som står inomhus är just dessa två orkidéer.

Kolla gärna in mina bilder där angreppen finns med.

Stort TACK på förhand!

Nyckelord: angrepp, sköldlöss, Phalaenopsis

1/6 -08

1/6 -08

Vet inte om det är min hjärna som börjat koka i värmen, men nog är det väl två "Ölänningen" på forumet nu? Jag tror den andre snarare får farsdagsblommor?
Välkommen ska du vara, och hoppas du får bukt med vad det nu är för elände som invaderat din morsdagsblomma!

1/6 -08

Säluttern: Det finns en Ölänningen och en Ölänningen_. Jag försöker lösa det hela så vi slipper missförstånd kring vem som är vem.

Ge ditt svar

Nu har jag fått tillökning i min orchidé-samling...
I tisdags så var jag och hämtade hos Plumeria en Maxillaria tenuifolia, Phalaenopsis celebensis x mariae, Angraecum germinianum + en kallväxande dendobium som bor på min inglasade ballkong. Kom på att jag hade en fin rot som har varit i ett av mina akvarium tidigare och monterade dendrobiumen på den med lite mossa, den storm trivs! Tycker redan att den har växt..om den nu kan växa på så kort tid, vissa rötter har blivit gröna och lite lite tjockare )
Sen har jag fått tre väldigt fina småttingar av Lasse: Oncidium Twinkle, Promenaea xanthina och Sigmatostalix radicans så det ska bli spännande att se hur de artar sig, planterade dem i mossa.
Ja det blev mycket planterade för jag hämtade även småttingar av Kristina; Cattleyionica Jamaica Red x Laelia Sincorana och Dendrobium bigibum x Dendrobium Infundibulum samt en liten bonus en Bulbuphyllum Longissimum. Och sist men inte minst ska jag gå och hämta en liten planta från Rikard en Dendrobium loddigesii...ja det blev en hel del...men det är ju så kul!

Lite tråkiga nyheter däremot är att min Dendrobium compactum (mini) som jag köpte från mötet på frälsningsarmén öppnade aldrig sin andra knopp helt, den ramlade av i min hand och ut kröp ett 1-2mm stort sköldlöss! Blää... Så det blev att badda och duscha, annars ser plantan ut att må toppen bra bladverket har växt så det är nog ingen fara men den får stå lite i karantän ett tag, tur att den inte behöver massor med ljus...

Nyckelord: småttingar, sköldlöss

Ge din åsikt

Så var vi där igen! Lilla plantan Polystachya pubescens... Åh inte är det bladlöss idag inte..... nenene.... Vad sitter där å blänger mot mig på undersidan av ett av bladen? YACK! En sköldlus! Efterlyser just nu den kolloni som den antagligen tillhör och som jag inte lyckats lokalisera än... Plötsligt fick jag mycket att göra denna lördag! För nu har jag ett helt jädra skåp att gå igenom!!! Grrrrrrrrrr.... suck

Nyckelord: sköldlöss, ohyra

24/2 -07

Jag lider med dig Åsa, om det nu kan va nån tröst. På dem bara, ge dem vad de förtjänar!

24/2 -07

Usch, Åsa, det var inte roligt! Det är ett styvt arbete, men värt mödan när det är gjort!

Stackars dig! På dom små jävlarna bara!

Ge din åsikt