Skriv början av artikeln om phalaenopsis hybrid

Nyckelord: phalaenopsis hybrid

Inlägg med phalaenopsis hybrid som nyckelord.

Fick denna av vän på jobbet men utan blommor, så nu är första gången jag ser hur den ser ut i blom fick en till men den har ännu inte visat tecken på att bygga stängel, men blad.

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

8/11 -19

Nu överraskar du mig sedan när har du börjat med Phala?
Nåja singelsöt

Härlig färg!

8/11 -19

Ole Som vanligt är jag vänlig mot allt levande som inte kan springa sin väg, de två plantorna hade ju fått respass till komposten och det ser jag inte som ett alternativ så länge det är fart på dem och ingen ohyra bara för det så kollade jag på den andra och tro det eller ej men nu har det växt ut en stängel på flera cm

9/11 -19

Samma förfarande här dick , därför överfullt i växthuset. Spännande å trevligt att få den i blom. Jag har bara slängt en på komposten under de 43 år jag odlat. De var en Bulbophyllum echinolabium, som luktade för jävligt (ursäkta svordomen, men de finns inget snällare att uttrycka om den).

Ge ditt svar

7/11 -19

Phalaenopsis hybrid

 

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

Prata om bilden

Just nu är jag hemma hos min mor som förövrigt fått en utav mina gamla Phal hybrider, vilket ser bra ut. Och den verkar alltid blomma här.

Det börjar även våras, och jag har börjat på någon slags samordningsförbund för långtidssjukskrivna efter snart tre år utanför systemet. Det kommer att vara en behaglig tid där jag sakta får anpassa mig till ett "normalt" liv med jobb osv. Idag gick jag tillexempel på gymmet med de andra deltagarna. Och det kändes jättebra. Så går allt som smort och jag tillslut får min fasta anställning på en bra arbetsplats så kommer jag att kunna skaffa en bättre budget, där mer plats åt orkidéerna ingår. Höhö.

Nu har jag inte köpt en orkidé sedan november men jag tror att jag ska köpa en till ett litet projekt som jag pysslar med.
Jag bygger nämligen ett eget akvarium som ska innehålla räkor, växter och en stor rot som kommer upp över ytan- och DÄR ska det sitta en orkide monterad!:D
funderar bla på någon slags encyclia eller dendrobium.
ska även göra ett slags monterings paradis i mitt stora akvarium till sköldpaddorna. Spännande minst sagt. Men först ska ekonomin ses över:)

Ha en fin dag allihopa!
Nu ska jag ut och tuta och övningsköra!:)

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

Henrik, lycka till med alla framtidsplaner! Låter bra och klokt! Fin Phal din mamma har.

23/2 -16

Låter till att du vet hur du skall komma framåt till målet!
Jaha du skall lura in din mamma i träsket, inte snällt
Räkor? Du hittar på du.

25/2 -16

Oled! Ja!:) haha japp räkor som sedan blir mat till guldfiskar som i sin tur blir mätta och större. Haha räkorna är skitduktiga på att hålla rent i alvariet också:)

Ge din åsikt

23/12 -14

Phalaenopsis ?????

Underbar färgkombination tyckte jag så den fick följa med hem.

Nyckelord: Phalaenopsis Hybrid

23/12 -14

Rosasnygg

23/12 -14

Ja ibland bara hänger de med en, de små liven . Ljuvlig färg!

24/12 -14

Hilo Lip tänkte jag på men det är ju inte säkert att det är just den.

24/12 -14

Blomtjuven: Det finns någon hybrid som jag kunde namnet på en gång i tiden (för jag hade den själv), som är snarlik. Tror det är den. Har för mig att Hilo Lip brukar vara mörkare rosa. Ah, Phal. Malibu Madonna hette den. Hittade det just.

Hade fel angående färgen, men det ser ut som att Hilo Lip ser mer ut som en schilleriana i formen (läppen pekar neråt).

Mutanten, har du Phalhybriden Formosa Rose kvar? Den var ju så fantastisk och du köpte "monstret", för den var stor, från Schwerter och visade bild på den försommaren 2013.

24/12 -14

Nenne: Den åkte i soporna nu. Mönstret på blomman är tydligen en väldigt stark indikator på virus och det dök upp mystiska ringformade fläckar på det nyaste bladet, så jag vågade inte ha kvar den. Har varit misstänksam mot den ända sedan jag fick den, så jag är glad att jag behandlat den som att den varit extra pestsmittad.

Den var en jätte. Blommorna var minst 10 cm breda och bladspannet 60 cm, så den har lämnat ett stort tomrum här.

Trist, men du gjorde säkert helt rätt! Lite plats för nytt blev det ju också.

24/12 -14

Nenne: Japp, den var ju rätt speciell. Rätt mycket plats eftersom den hade en säkerhetszon runt sig.

25/12 -14

Nu är det gjort, bra jobbat! Nu går vi vidare i en virusfri värld .

25/12 -14

Blomtjuven och Mutanten Tack för tipsen!

Prata om bilden

Ja det är min gamling...en Phal hybrid som blev över 20 år. Den satte igång sin andra blomning men det blev en vek blomning, sedan började bladen vissna ner, så den sjunger nu på sista versen. Så synd.

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

1/3 -14

Tråkigt tråkat.

Ursäkt att jag är näsvis i en sorgens stund, men jag har hört att orkidéer kan bli hur gamla som helst...Så allt hopp behöver inte vara ute.

3/3 -14

+ 26/3 -14

Nej kanske inte men bladen har börjat vissna ner, men de ena bladet nedre del ser hur fräscht ut som hellst. Vi får se var det slutar. Har planert en ersättningsplanta, nämligen Phalaenopsis schillerana. Jag hittade en lite rackare här. http://www.orchidspecies.co.uk/Phalaenop...

26/3 -14

Äntligen har tillväxten kommit igång igen. Jag märkte att det fanns kvar rester från gamla blad vid basen av bladrosetten som blivit riktigt hård. Jag tog min lilla sekatör och klippte bort lite och öppnade upp för ny tillväxt. Vips så började tillväxten av ett nytt blad. Tack Hyltran, utan dig skulle jag ha gett upp. Det blev ännu en vers

26/3 -14

Trevligr med extra verser, grattis!

27/3 -14

Tack Xara

27/3 -14

Underbart orkidéer är odödliga, till skillnad från oss...

27/3 -14

Härligt att höra att så länge det finns hopp finns det liv!

28/3 -14

Hehehe, man kan hoppas....ekar lever just för alltid ( i våra mänskliga ögon)

Ge din åsikt

Fick ångest då jag fattade att jag fått en orkidé av jobbet i födelsedagspresent, då jag just lyckats göra mig av med alla onamnade plantor (inget fel på dem, men de intresserar mig inte, är som hästar utan stamtavla ) Ja iaf så tyckte jag att den här var så himla fin att jag ändå måste behålla den...
Någon som har ngn gissning på vad den kan innehålla. Väldigt svårt att få bra bilder på den! Mörk röd med lite rosa inslag skulle jag säga iaf.

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

21/12 -13

Grattis och grattis till orkidén som fått bästa hemmet. Även namnlösa barn skall ha det bra

21/12 -13

Åhh jag är 29 i 2 dagar till Jo, jag känner att den här är en keeper! (Har givetvis mejlat företaget den kommer ifrån och hört om de kan "namnge" den (nörd)

21/12 -13

Den skulle jag också behålla, det är en häftig färg.

21/12 -13

Grattis i förskott!
Jag kan inte hjälpa till med identifieringen, men jag tycker ändå att den är ganska lik Dtps. "Black bird". (Jag har "Black bird" bland mina bilder här på sidan. Jag försökte lägga in bilden i tråden, men det klarade jag inte av. :P)

21/12 -13

Grattis, till både födelsedan och blomman

21/12 -13

Grattar oxå till både ock! Tycker att du hade tur med färgen på denna, kul!

Grattis på födelsedagen!
Håller med npeter att den är väldigt lik Dtps Black Bird som några av oss köpte i sambeställningen från Lucke i våras.
Här kommer länk till bild på npeters Black Bird!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

22/12 -13

Tack ska ni ha! Jo, är jättenöjd med färgen, tur att den lokala blomsteraffären har lite koll på vad jag gillar Håller med er om att den är väldigt lik Black Bird, ska se om jag får ngt svar av försäljaren

Ge din åsikt

Min allra första nopsis, som blommat klart och nu blivit förvisad till "kattrummet" tillsammans med övriga icke blommande orkidéer, uppvisade en konstig rot/stängel igår. Den har fått massor med rötter men den här ser annorlunda ut, kan det vara en ny stängel på G hoppas, hoppas

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

2/10 -12

Det verkar vara en stängel

2/10 -12

Instämmer med föregående talare; ett styck stängel.

2/10 -12

2/10 -12

Här kan man se skillnad på rot/stängel.

2/10 -12

Ja, nu är jag helt säker på att det är en stängel, så skoj

Ge ditt svar

Her er det noen hybrider som blomstrer nå

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

19/8 -12

Fina!
Tycker särskilt om brunröda 3an .

Ge ditt svar

Nu har, vad jag trodde var min gamla trotjänare, öppnat sin första blomma på tre år och jag är minst sagt förbryllad. Nog för att de kan ändras med annan skötsel, men SÅ mycket som denna har gjort... Jag tvivlar.

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

30/6 -12

Kanske har namnlapparna råkat hamna fel?

30/6 -12

I detta fall, nej utan snarare så har jag antagligen haft ihjäl min gamla peloric och köpt denna någon gång under de senaste fem åren, men totalt glömt bort hur den sett ut då den nog inte har blommat i min ägo...

Skrämmande att man kan glömma bort utseendet på sina blommor så.

30/6 -12

Det är inte helt omöjligt att det är samma planta. Ibland blir blommorna mindre och blekare, om plantan inte mått så bra eller haft det i torraste laget. Petalerna ser dessutom lite egendomligt ihopnupna ut långst ut. Peloriska plantor kan ofta få blommor som ser helt normala ut.

1/7 -12

Jaha, bara att krypa till korset och erkänna sin förvirring... Cecilia K. har naturligtvis rätt, någonstans i min omplanteringsiver så har jag lyckats röra ihop lapparna. Ägnade en del av gårdagen åt detektivarbete och kikade på äldre foton av mina nopsisar för att kunna jämföra hela plantorna och upptäckte att min älskade sjuåring stod bland de som ska flytta! Jag är så glad att jag upptäckte detta misstag.

Den randiga nopsisen är en av de som stod två i en kruka och som jag inte hade någon aning om hur blommorna såg ut på, men nu vet jag. Och nu vet jag också att jag inte dödat min gamling vilket känns bra.

Det är inte lätt att vara förvirrad...

1/7 -12

Skönt att du redde ut frågetecknen! Förvirrade är vi alla emellanåt

Ge din åsikt

Haltade iväg till Blomsterlandet idag igen för jag insåg att jag behövde två krukor modell större till. Jag tänkte slänga ett litet öga på orkidéerna medan jag ändå var där (naturligtvis). Oturligt nog så hade de fyllt på bland nopsisarna sedan senast och jag fick syn på denna lilla onamnade gatukorsning som praktiskt taget tiggde om att få följa med hem. Jag sa till mig själv att jag skulle låta bli den, men ju mer jag tittade på den desto mer kunde jag inte motstå den. Den är så otroligt svagt rosa att den nästan ser vit ut och jag älskar det varmt gula i munnen på den.

Den såg så frisk och stark ut där den stod med sina tre stänglar, fina rötter och spänstiga blad att den slank med. Väl i kassan så visade det sig dessutom att den endast kostade 99kr (trots tre stänglar) vilket inte gjorde något sämre direkt.

Jag var åtminstone duktig som lyckades låta bli en onamnad stuartianahybrid som de hade förstört genom att "utsmycka" den.

Så nu har Phalgänget utökats med ytterligare en ny medlem... Så länge höll det köpförbudet.

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

16/2 -12

En gammal kliché, vad var det jag sa

16/2 -12

Nu är du också fast i träsket, orkideknarkaregänget

16/2 -12

Nu måste du väl snart vara tvungen att stapla dem på varandra?

16/2 -12

Det må vara en kliché, men den passar ypperligt i detta sammanhang.

Nog är jag fast alltid, det är riktigt illa är det. Undrar om det finns något botemedel? Det heter nog virus och skadeinsekter som tar kål på alla nopsisar tror jag. Då vågar jag nog inte skaffa fler sedan.

Hehe, problemet är att jag har gott om plats (trots att jag bor i en 1:a). I princip så består ena väggen av fönster så jag har några meter fönsterbräda att fylla (synd om mig ).

Ja, just det ja. Glömde bort att fråga vad detta är (pekar på bilden till höger). Den arbetar på att förgrena stänglarna så jag har sett att det dykt upp små grenar vid de övre noderna, men detta ser inte ut som en förgreningen. Vad är det? Har aldrig sett något liknande förut.

16/2 -12

Det är ett vanligt "nodblad"

16/2 -12

Bara Tom kan bota dig, Tomplånbok, men då blir du väl kleptoman

16/2 -12

Aha, har aldrig haft en nopsis med nodblad förut. Tack för upplysningen! Det är väldigt gulligt (jag tror allt är gulligt på denna nopsis...;) )

Haha! Det eller platsbrist. Att kleptomanisera (det är ett verb, lovar) nopsisar är svårt tror jag. De är nog lite svåra att gömma under kläderna...

16/2 -12

Vackra blommor på din nya Phalaenopsis.
Det är just i dess noder det kan komma nya blomstänglar eller keikis,
jag tycker det ser ut som att "nodbladet" börjar vika sig utåt, kanske det
är så att en ny gren med blommor växer ut.

Ge din åsikt

31/12 -11

Phalaenopsis hybrid

Phalaenopsis hybrid. Från Anett.

 

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

Prata om bilden
Från Anett.

Efter en tids sjukdom så gick min mamma bort på julaftonen nu för snart en vecka sedan, Jag har sedan dess haft tankar på att köpa en vit brudorkidé, Och igår köpte jag en underbar vit Phalaenopsis, den är till min mamma fast hon inte finns bland oss längre,

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

29/12 -11

Aj då, beklagar, en fin tanke på det viset finns hon alltid på ett extra vis med alltid

29/12 -11

Beklagar sorgen. Fin orkidé till Din mammas minne.

29/12 -11

Beklagar sorgen. Det var en fin tanke och en fin orkidé!

30/12 -11

Jag får också beklaga, det blir lätt extra tungt att förlora någon vid högtider som annars ska vara glada tider...
Blomman är väldigt vacker, jag hoppas den blommar länge för er!

30/12 -11

Beklagar sorgen Det är så tungt att förlora en förälder, tomhålet som aldrig går att fylla igen...

30/12 -11

Tack snälla ni, Min mamma hade varit sjuk ett tag och vi visste att det skulle ske snart och att det blev på självaste julafton var nog för att hon ville vara med lite på sitt vis den dagen, det blir tungt att fira jul i fortsättningen men vi får göra det bästa för hennes skull, Efter att hon gick bort så kom tankarna på en vit brudorkidé & dom tankarna växte sig allt starkare så jag var tvungen att gå köpa en, En vit med rosa i mitten, en oskuldsfull & lite tjejig orkide,

30/12 -11

Beklagar sorgen, Anneth. Men jag är säker på att din mamma uppskattar den vackra blomman du köpte till henne och den kommer också att skänka lindring åt sorgen varje gång den blommar - och brudorkideer brukar blomma länge och gärna.
Själv har jag ett par encyclia cochleata som jag köpte för tretton år sedan, efter att min brors bebis hade dött. På något sätt känns det väldigt skönt att se dem frodas, när nu inte pojken själv fick göra det.

31/12 -11

Beklagar sorgen. Att hedra en älskad person genom ett orkidéköp tycker jag är en vacker idé, på så sätt fortsätter relationen frodas och själen blommar vidare!

Ge din åsikt
Så här ser de ut idag, fem dagar senare. Från mikkan.
Så här såg den mest ledsna ut i lördags. Från mikkan.

I lördags tog jag ju äntligen tag i mina stackars orkidéer som stått i sovrummet bakom en neddragen persienn. rötterna såg vattensjuka och gula ut, och de har inte blommat om sedan jag köpte dem för ganska precis ett år sedan.

Så jag bytte jord, och planterade dem i glaskrukor. Direkt i glaskrukor, utan dränering, vilket tanten i blomsteraffären rekommenderade, men som jag nu i efterhand inser kanske var ett dåligt val. Detta då rötter lätt kan brännas i solen, och att det inte finns något dräneringshål.

Så när solen börjar komma åter så ska jag plantera om dem, och då har jag förhoppningsvis hittat lite vitmossa och några bra genomskinliga plastkrukor, vilka också var slut på denna sidan av stan!

Men i vilket fall, nu står de istället i köksfönstret, vilket är platsen med mest sol. Bladen är glänsande gröna,för jag smorde in dem med insidan av ett bananskal.

Jag har också gjort upp ett vattningsschema, så att de inte övervattnas någon mer gång. Ska vänta i tre veckor tills nästa bevattning, vilket jag tror är bra då det finns kondens på insidan av krukorna ännu. Samtidigt ska jag hålla koll på rötternas färger och självklart vattna lite om jag ser att förlorar sin fina gröna färg.

Och den dag den första blomman slår ut, då ska jag fira med att köpa mig en riktigt fin orkidé!

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid, Omplantering

Ge din åsikt
Från mikkan.

För ett år sedan köpte jag två orkidéer (phalaenopsis hybrid) som inte mått så bra och som jag idag, äntligen kom för mig att plantera om. Den ena hade ett fint rotsystem, men den andra såg ut som på bilden. Rötterna är gula och ser inte ut att må bra, dock finns det spänst i dem.

Det jag undrar över är hur jag ska få dem att må bättre.

Medan jag nu stod och klippte bort ruttna och döda rötter såg jag att flera gula rötter var avbrutna, men hängde fast i en tråd och hade gröna utskott längre ner. Ska man låta dem vara kvar då?

(Innan någon föreslår vitmossa så vill jag bara meddela att den var slut i alla tre blomsteraffärer och bor i en storstad så lite svårt att hitta vilt växande).

Nyckelord: phalaenopsis hybrid

10/12 -11

Min gissning, med betoning på gissning, är att brutna rötter är körda...om du drar i de gula rötterna, släpper "skalet" då? Om de gör det är de nog bara att klippa...

Gällande vitmossa vet jag inte om du tänker på jul-ljusstake-varianten..? Jag trodde också det var sådan man skulle ha, men har nu förstått att det är sorten sphagnum man ska använda...de ligger i små torkade, pressade paket.

Lycka till!

10/12 -11

Shulle gissa på för mycket vatten, sätt den i orkidekompost och inget vatten på 3 veckor.

lycka till

10/12 -11

Hej Annika!

Jag klippte bort de rötter som jag såg var uppenbart dåliga och har nu planterat orkidéerna i varsin glaskruka. Ska bli spännande att se om de kommer att få några blommor igen!

Mossan jag tänkte på var just vitmossa, och inte renlav som används i jultider. Den var dock slut i alla affärerna jag var i idag, så jag struntade i den.

Tack så mycket för svaret!

10/12 -11

Hej Kent!

Ja, den såg uppenbarligen lite "vattensjuk" ut. Nu har jag som sagt planterat den och ska göra upp ett seriöst vattenschema så att den inte övervattnas!

Tack för svaret!

10/12 -11

För att få gång i Phala som i rotsystemet ser ut som din brukar jag sätta dom i en vas med vatten upp över rötterna, bara skölj av allt organiskt material och klipp bort alla döda rötter

10/12 -11

Hej Kent!

Ja, den såg uppenbarligen lite "vattensjuk" ut. Nu har jag som sagt planterat den och ska göra upp ett seriöst vattenschema så att den inte övervattnas!

Tack för svaret!

11/12 -11

att rötterna är gula beror mycket sannolikt på att de inte fått ljus, utan befunnit sig långt inuti krukan, omgivna av kompost.

11/12 -11

Då jag använder lerkrukor får mina rötter aldrig ljus men detta problem har inte jag

11/12 -11

Jättefina rötter! tycker jag. Det händer att det finns bara en rot eller så i en kruka, då kan man tala om för mycket vatten. Grov bark och lite kokos som i orkidéjordspåsarna blir bra.

11/12 -11

Tack för alla svar! Jag har planterat dem nu i varsin kruka av glas med orkidékompost och ställt dem i det soligaste fönstret jag har. Jag tänkte att de skulle få vara utan vatten i tre veckor som Kent föreslog i inlägg 2.

Jag har också gjort upp ett vattningsschema så att jag vet att det sköts på rätt sätt, innan var det min man som såg till att de fick vatten lite sporadiskt, vilket faktiskt kan ha blivit för ofta.

Så nu hoppas jag att de ska börja må bättre och att de så småningom ska börja blomma så att jag vågar mig på lite dyrare orkidévarianter!

Ge ditt svar
Dubbla knoppar?!. Från Jojo.

Jag upptäckte precis att det troligen är två knoppar som kommer ut från ett och samma 'öga' på en Phalaenopsis hybrid som är på g. Hur kommer detta sig? Det måste ju vara fasligt trångt att blomma bredvid varandra! Finns det någon annan som varit med om detta?

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid

26/11 -10

Naturen i sig är inte perfekt, varianter och missbildningar förekommer hos tror jag alla organismer. Sedan är det klart att med allt manipulerande blir väl inte risken för avater mindre. Har inte varit med om detta själv, kanske en värdsnyhet??

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.