Råd / Att köpa orkidéer /

Skriv början av artikeln om orkidébutik

Nyckelord: orkidébutik

Inlägg med orkidébutik och synonymen butik som nyckelord.

Är det någon som känner till något bra ställe att köpa orkidéer på i Malmö eller därikring?

Nyckelord: orkidébutik

27/12 -09

Ikke helt hva du spør etter, men Marita har veldig bra planter til salgs
http://www.akessonorkideer.nu/

28/12 -09

Tack för tipset! Det kan vara värt att titta på beställningar, men just nu är jag mer ute efter att hitta affärer som säljer orkidéer, eftersom jag inte känner till så många i Malmö. Blomsterlandet och Plantagen håller ju inte alltid så bra kvalitet.

28/12 -09

TrädgårdsPaletten:
http://www.tradgardspaletten.se/
De har även ett orkidéhus

29/12 -09

Oasen vid drottningtorget i Malmö har nästan alltid okända cattleya, phal, paph, miltonia, cambria, dendrobium, cymbidium, zygopetalum, oncidium hybrider. Blommande brukar kostar 100-200 kr medans överblommade orkideer kostar 40:- (ibland 60:-)
(Oasen har säkert ett hundratal överblommande orkideer att välja imellan.) Rekommenderas varmt.

29/12 -09

Oasen är redan flitigt besökt och kanske är det bästa stället i Malmö att hitta lite olika sorter. Var faktiskt därinne idag och köpte tre överblommande orkidéer. Blev en Paph. King Arthur, Oncidium Hawaiian sunset och en Cattleya av okänd sort.

Ge ditt svar

Finns det några bra blomsterbutiker med orkidéer i Karlstadstrakten? Vore kul att få veta ifall man vill ta sig en tur när man är där på labhelg med orkidékursen.

Nyckelord: orkidébutik, karlstad

9/3 -09

När är det ni har labbhelgen?
Kalenius kommer nog ha en del spännande helgen 25 och ett tag fram åt.

10/3 -09

Det är helgen efter påsk. 17-19/4. Var ligger Kalenius? I stan?

Ge ditt svar

Jag gick förbi Tegnérgatan 3 i Stockholm igår och där Primören ska ligga var det igenbommat. För fönstren satt brun papp och ingen hänvisning fanns någonstans. Är det någon som vet vad som hänt med butiken?

Nyckelord: Primören Orchidé, butik, Primören

3/8 -08

Hej Gloxinia!

De har tyvärr stängt butiken för gott. Jag var där sista dan när dom väntade på nya ägarna för att lämna över nycklarna.
Det ska tydligen bli en butik med "ekologisk mat" där istället.
Primören kommer inte att öppna nån annanstans heller, tyvärr!

/ Spider

3/8 -08

Ojdå, tack för informationen! Jag blev lite fundersam eftersom deras hemsida ligger uppe som vanligt, tänkte om de byggde om eller så. Det var tråkigt att höra eftersom jag inte ens hann dit för att titta i butiken.

3/9 -08

Såg att butiken låg till försäljning på Blocket för ett bra tag sen :P

Ge ditt svar
Orchidebutiken i Etowah, NC, USA. Från Mia.P.

Ett kollage från min orchidebutik med valda tidigare bildkommentarer.

Jag lovade ju lite bilder på "min" orchidebutik och så här ser det ut. Det är ett växthus med grus på golvet och orchidéerna står på träbord.
På den här bilden syns det enda "naturliga" området där orchidéerna står i bark.

Här är en bild från förökningshörnet. En frökapsel på en Phalaenopsis. Jag har aldrig sett några frökapslar på orchidéer tidigare, så det var kul att jag fick kolla. John försöker göra så stora blommor som möjligt.

Om man tittar snett till höger när man kommer in möts man av det här bordet med orchidéer som är till salu. Bakom den vita plastväggen fortsätter växthuset med planteringsbord och växter.

Till höger om ingånge står det här bordet, fullt med Paphiopedilum. Man vill ju gärna ha en av varje färg. ; )

Längst bak till vänster ser man växtavdelningen. Här står rad efter rad av Phalaenopsis bl.a. Inga av dessa plantor är till salu ännu.

Tittar man istället till höger ser man några halvtomma bord och längst bak finns några blommor. Det är förökningshörnet. De (John och hans fru Karen) förökar egna orchidéer från frö.

481 Paph. Vanguard
(roth. 'Charles E.E.' FCC/AOS x glaucophyllum)
Står det på etiketten.
Den här skulle jag verkligen vilja ha.

Nyckelord: orkidébutik

Prata om bilden

Ja verkligen! För några veckor sedan köpte jag ett snyggt blommande exemplar av onamnad cattleya, den var så vacker att jag köpte den både onamnad och dyr, 250 kronor. Nu när blommorna är vissnade vill jag sätta om den och lyfte upp ur krukan för att se om den nya krukan skulle passa, och vad ser jag? Kompakt kompost, massor av döda rötter och en glasbit!!!!!
Funderar på att sätta den i ren vitmossa antingen köpt eller om jag är ambitiös och går ut och letar. Sedan i en lerkruka som jag ska försöka borra upp en del hål i. Vad tror ni om det?
Nästa gång blir det en forbesii ( rättstavat?) härifrån!

Nyckelord: butik

20/4 -06

Så trist att plantan såldes i sådant skick.

Omplantering i en lerkruka med extra hål är en bra idé. Vitmossa likaså. Håll oss gärna uppdaterade om statusen!

20/4 -06

Jag skulle säga att 250 kr, är billigt, min C. Portia kostade 500kr. Klipp bort alla ruttna rötter. Den kommer tillbaka. Inte så mycket vitmossa. Har den fått nya rötter? De brukar se frächa och gröna ut om man spiller några vattendroppar på dem. Du ska förståss ta bort den gamla komposten runt rötterna. Sätt den inte i vitmossa förän den har fått nya rötter, eller bara lite. Jag har märkt att rötter på C. växer bäst då den står torr. Lerkrukor är bra. Jag antar att Björns plantor inte har stått länge i samma sura kompost. Orkisar gillar ju inte att bli omplanterde så de blir inte omplanterade så ofta och då kan det bli så att det finns en del gamla rötter i en nyinköpt planta. Tråkigt med glasbiten. Det måste ha varit någon väldigt ovarsam person som planterat den.

nu har jag satt den i en lerkruka med totalt fem knappt fingerstora hål i bottnen, den har några nya rötter och jag planterade den i vitmossa, den räckte inte riktigt så jag får fylla på imorgon.

EC!

Vad menar du med att orkideér inte gillar att bli omplanterade? Detta gäller väl för vissa släkten och inte alla.

20/4 -06

Hej Ninalina
Inga växter gillar omplantering. Det stör rötterna. Sedan beror det på vad man räknar som omplantering, att bara "droppa" en växt i en ny kruka räknar jag inte som omplantering.

Självklart stör det rötterna, men om det är pinpackat i krukan, så kanske de mår bättre av att planteras om. Det gäller ju också att anpassa omplanteringen då växten och rötterna är i tillväxt.
Min erfarenhet är av t ex Phalaenopsis att bara en kort tid efter omplantering så brukar den sätta ny stängel.
Jag har också fått en uppfattning om att Paphiopedilum vill bli omplanterad relativt ofta. Jag brukar ge dom en större kruka så gott som varje år.
Krukväxter brukar bli som nya efter en omplantering på våren. Bättre omplantering än dåligt och nedbrutet substrat är mitt motto.

20/4 -06

Visst Ninalina, nedbruten kompost måste bort. Då det gäller Paphiopedum som kräver mycket vattan och då komposten därför bryts ner relativt snabbt måste den få ny kompost. Då det gäller Phalaneopis som har ett kraftigt och tåligt rotsystem går det också bra. Du har väl läst om min misshandel av en mina Phalar då jag omplanterade den. Jag till och med klippte av nya frächa rötter för att få plats med den i krukan, men den satte en blommstängel attans snabbt därefter. Det var i fjol. I år har jag inte omplanterat den, men den har aldrig heller blommat så vackert som i år, med stora täta blommor. Men det kan ju vara så att rötterna tycker om luft och vid omplanteringen får de ju extra luft och just därför blir glada och skjuter en blomstängel eller så tror de att de kommer att dö?

Surt sa räven!
Låt mig gissa... Blomsterlandet/BlomsterEländet?
Dom har en tendens att sälja dyra plantor som int mår bra...

bellis någonting på frölunda torg här i göteborg. Var ligger den affären du haft dålig erfarenhet av?

Ge ditt svar