Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om mögel

Nyckelord: mögel

Inlägg med mögel som nyckelord.

18/11 -15

Mörka tider.

Hej. Jag har fått mögel på ganska många av min plantor i köket, ovanpå jorden och det har blivit ganska mycket. Jag har bytt ut jorden mot ny jord och sprayat med H2O2 på de som blivit angripna.
Jag ser även har börjat lite smått krypa fram på några i vardagsrummet också. Dom har jag gjort samma sak med. Det är främst de som jag har använt vitmossa i verkar det som som har möglat.
Jag har även sprayat vissa med ytdesinfektion. Någon som har några tips på vad jag mer kan göra?
Usch vad lett det är...

Nyckelord: Mögel

18/11 -15

Hur blött har du i komposten? Lättaste sättet att bli av med mögel borde vara att torka ut det.

18/11 -15

Jag vill påstå att jag inte har allt för fuktigt, men det kan vara så att det varit för fuktigt. Ska ha en torrare period nu i och med att det är vinter också.

Ge ditt svar

17/3 -12

mögel/ohyra?

Jag har en nyköpt phalaenopsis som jag direkt planterade om i semihydrokultur (lecakulor). Nu har jag något som ser ut som vitt ludd (mögel?) på minst två rötter och vita prickar på ett blad. Den mjölkiga slöjan på bilden ser i verkligheten mest ut som ökad glansighet. Flera knoppar har torkat och ramlat av. De övriga knopparna och blommorna verkar ha återhämtat sig.

En annan planta, som också är ganska ny, hade redan från början (slarviga mig) något som ser ut som blåsor eller vårtor på bladen. Den verkar må fint. Är det något normalt? De gröna blåsorna/vårtorna finns på flera av bladen men då inga färgändringar. Den bruna fläcken är inte lika mörk i verkligheten.

De står i varsin karantän.
Vad gör man? Vill inte slänga mina älsklingar.

Nyckelord: mögel, virus, phalaenopsis, ohyra

17/3 -12

En tanke: Vid omplanteringen kan ju rötterna ha skadats. om de sedan är konstant blöta (gröna) så kan röta uppstå i sårytorna. Efter omplantering i semihydro från vanligt substrat så bör man nog se till att rötterna blir torra emellanåt, i alla fall initialt. De nya rötter som bildas och som själva söker sig ner i vattnet klarar såklart vattenodling, men de som är vana vid luft kanske inte är lika tåliga? Mitt råd: Häll ut allt vatten ur krukan, låt den torka upp och vattna som om plantan var i vanligt substrat några veckor. Efter dess kan du låta lite, och sedermera mer, vatten stå kvar i krukans botten även mellan vattningarna.

17/3 -12

Tack för rådet! Jag ska försöka.

Ge ditt svar

17/3 -12

Bild

 

Nyckelord: mögel, phalenopsis

Prata om bilden

Min pappa köpte en flaska med små Cattleya-bebisar när han var i Thailand i januari. Fick flaskan av honom i helgen och allt såg fint ut, detta är mina första flaskplantor så jag har bara följt instruktionerna som följde med vilka säger att plantorna ska vara i flaskan i 3 månader eller tills 3/4 av flaskan är fyllt (de är dock bara 2-3 cm stora än så länge) och att flaskan inte ska stå i direkt solljus.

Idag såg jag dock att det har börjat mögla i flaskan! Inte så mycket på plantorna utan mest på den gelé-liknande geggan de växer i... Vad ska jag göra?! Går de att rädda? Bör jag ha sönder flaskan och plantera dem i vitmossa eller är de för små för att klara sig? Jag vill så gärna få dem att överleva

Nyckelord: Mögel, Cattleya, Flaskplantor

16/3 -12

Öppna flaskan, ta ut plantorna och skölj bort gelén. De torde klara sig om du planterar dem som du skriver i lite vitmossa.
Mvh
Mikael

16/3 -12

Tack för det snabba svaret! Fick lite panik här...
Jag behöver inte behandla dem med något alltså, bara skölja av?
Har du något förslag på hur jag kan få ur plantorna eller måste jag slå sönder flaskan?

20/3 -12

I söndags tog jag ur plantorna, spolade av all gelé och mögel med vatten och la dem på vitmossa - men möglet kommer tillbaka. Ska jag spraya dem med atamon eller vad det heter, hjälper det mot mögel? Hur mycket och ofta?

Är det mindre risk att det möglar om jag lägger dem t.ex. på orkidékompost och sprayar vatten ofta, än när de ligger på konstant fuktig vitmossa?

Spolade av dem igen med vatten nu men fortsätter det så här är de nog borta om ett par dagar...

20/3 -12

Atamon hjelper mot mugg, og så er det viktig at du lar dem tørke ut litt.
Det er ikke alltid så lett å få rett balanse mellom nok fuktighet og nok luftsirkulasjon, men de må ikke ha det for fuktig.
Sist jeg flasket ut noen orkideer hadde jeg dem i et minidrivhus med flere datavifter for å gi luftsirkulasjon og jeg lot plantene tørke ut litt mellom hver vanning. Det er lett å vanne for mye og da går det som regel ikke så bra.

20/3 -12

Det är lite svårt att ge råd när man inte har plantorna framför sig och kan se hur de ser ut. Generellt kan jag dock säga att lite mögel på rötterna i allmänhet inte gör nån skada. När möglet har ätit upp "geggan" det lever av brukar det försvinna. Jag har till och med experimenterat en smula genom att låta hela "geggakakan" följa med när jag har satt plantorna i jord. De plantorna har inte växt sämre än andra, snarare tvärtom.
Men jag har också experimenterat med att spraya mögliga rötter med Atamon, både utspädd och outspädd. De plantorna har inte heller växt sämre än andra.
Jag tror helt enkelt att friska rötter är mycket motståndskraftiga mot mögel. Om möglet når de gröna delarna av plantan, något som kan inträffa om man har dem för fuktigt - eller i alltför stillastående luft - efter att de är urflaskade, blir det förstås en helt annan sak.
Det bästa du kan göra är nog att plantera dina Cattleyor och se till att luften kan röra sig runt dem.

21/3 -12

Nyss urflaskade. Från ericabergh.

Jag har lyckats tappa bort min kamera så jag kan tyvärr inte ta några vettiga bilder heller, har bara mobilen att fota med... Den här bilden tog jag när jag precis hade plockat ur och sköljt av dem. Detta är allt innehåll i flaskan, plastlocket de ligger på är något större än en hand.

Det är vitt ludd som främst har spridit sig på rötterna, samt lite mörkare fläckar på vissa rötter (dessa kan man se på bilden också tror jag). När jag tog ur dem ur flaskan var det dock lite mörka fläckar på bladen men de verkar inte ha kommit tillbaka efter att jag sköljde bort dem. Det vita ser precis ut som sånt som kommer av att det är för fuktigt och det brukar ju försvinna om det får torka upp lite, men de mörka fläckarna som sitter lite hårdare oroar mig mer...

Det är ju det också att plantorna är så himla små, de SER inte särskilt motståndskraftiga ut De flesta har bara någon enstaka rot...

Ska jag plantera dem i mossa eller kompost? Jag har läst så mycket olika, även läst att det var bättre att lägga dem ovanpå så söker de sig nedåt själva, så det var det jag gjorde med vitmossan nu. Kändes också som att det skulle bli för blött om jag stoppade ner rötterna...

Är någon form av växthus ett måste? Jag vill så klart gärna att plantorna ska klara sig men jag har inte riktigt råd att börja köpa växthus och fläktar... luften rör sig riktigt bra i fönstret de står i just nu, risken är dock att fönstret kanske är lite för kallt.

21/3 -12

Jag har ingen erfarenhet av Cattleya så jag vet inte vad som är bäst att plantera dem i. Det finns många andra här på forumet som kan det där bättre. Rent spontant skulle jag dock säga att när plantorna är så där stora och fina är det enklast att behandla dem på samma sätt som man gör med vuxna plantor.
Spraya dem lite då och då, men låt dem torka upp en aning mellan vattningarna.

21/3 -12

Et veksthus må du ikke ha, men det er lettere å kontrollere miljøet med et. Det går an å lage et lite selv ved hjelp av store plastbokser. Vifter kan du ta fra kasserte datorer og en adapter koster rundt 200.-
Du kan sikkert finne noen gode tips her
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

21/3 -12

När jag flaskade ur mina plantor i höstas så gjorde jag som i Karmas blogg (förutom att jag inte har använt någon värmematta). Ett minidrivhus kostade mig 69 Kr på plantagen för någon vecka sedan - det är rätt säsong för att köpa dessa nu. Jag har en flaska kvar att flaska ur så därför har jag köpt ett drivhus till. http://www.orchidkarma.com/how-i-grow-my... Lycka till! Jag badade mina i Fungital, enligt Karmas instruktion och det fungerade bra, jag har inte haft några mögelproblem. Fläktar och en adapter som man kan koppla upp till fyra fläktar på och dessutom reglera hastigheten med har jag köpt av Dusk. http://www.dusk.se/Tillbehor.htm Adaptern kostar 120 Kr, fläktarna 175 Kr/st.
/I

Ge ditt svar

Har försökt läsa mig till ang mögel, detta elände har dykt upp på mina plantor nu under de nsenare delen av sommaren, och det är inte det enklaste att bli av med tycker jag. Vad är det enklaste sättet, sist jag hade problemet med mögel så köpte jag en bordsfläkt för att få ordentligt med luftcirkulation, och den har jag igån under dagarna, men tydligen så har skiten kommit tillbaka, vad skall jag göra?

Nyckelord: mögel

4/9 -10

Jag vet tyvärr inte hur man blir av med det men bra vemtilation verkar iaf vara bra.

Kanske odla i lerkrukor som kan andas?

4/9 -10

Jag håller med ingse, fukt och kyla, eller stora variationer i temp, befrämjar
mögel/svamptillväxt, speciellt nattetid.

blandar man atamon i vattnet bara då eller? Jag märkte ju direkt att tex mina fotvattens orkideer, Phraggarna alltså fick en vit hinna på vattnet efter en dag.... är det mögel också eller? Jag upplever HELT klart et samband mellan detta mögelutbrott och sprayingen av Provado PLUS vet inte varför men det var då det blossade upp

5/9 -10

Fenomenet med en vit hinna på vattenytan har jag sett på vattenytan i lång-
pannorna jag har under mina plantor, vet inte riktigt vad det är jag heller, men
jag gissar att den kommer från oljan i min pyretin, tillverkaren har gått över till
någon typ av mineralolja som tillsats.

5/9 -10

Man får ofta konstig vit beläggning på substratet av provadobehandlingen, så det är inget att oroa sig över. Det brukar försvinna av sig själv med tiden.

Ge ditt svar

För sex dagar sedan planterade jag en keiki, en Phalaenopsishybrid, i vitmossa. Tre dagar senare upptäckte jag att det växte päls på vitmossan. Jag antog att det berodde på den plastpåse som jag placerat över krukan för att höja luftfuktigheten, och planterade om plantan i ny vitmossa. Men nu, tre dagar senare, undrar jag om det inte har börjat växa päls på mossan igen?

Jag antar att något inte är som det ska och att detta beror på mögel? Det ser alltså ut som väldigt korta strån, som jag skulle missta för damm om det inte vore för att de inte virvlar upp när jag blåser på dem.

Vad gör jag för fel?

Jag låter vitmossan ligga i varmt vatten i några minuter för att bli av med eventuella småkryp och låter den sedan torka upp en stund innan jag använder den. Ska jag kanske vänta tills den är i princip helt torr innan jag planterar?

Jag har inte haft någon plastpåse över krukan den här gången och jag har balkongdörren på glänt dygnet runt, så luftcirkulationen bör det inte vara något fel på. Jag tyckte också att jag lyckades bra med luftigheten i komposten, men å andra sidan vet jag inte hur det ska vara.

Lustigt är också att det bara tycks vara ytan som påverkats, det vill säga den del av mossan som torkar upp snabbast.

Hjälp!

/Caroline

Nyckelord: Vitmossa, Mögel

26/7 -10

Hur är det med storleken på krukan? Är den för stor i förhållande till mängden av rötter så kan det ta tid för mossan att torka ut. Du kanske kan plantera till något mindre kruka eller göra hål i plastkrukan för bättre luftcirkulation?

26/7 -10

Den är planterad i en kruka på 9 cm, och jag tror inte att jag kan plantera den trängre än så. Visserligen har den inte så många rötter, men de tre rötter som finns är relativt långa och skulle inte få plats i en mindre kruka...

Jag vet inte än hur lång tid det tar för mossan att torka ut än, men den har möglat på bara tre dagar, och snabbare än så kan den väl inte torka ut? Det är ju också de torraste delarna av mossan som tycks mögla. Men den var kanske alldeles för blöt till att börja med?

Kanske skulle jag kunna göra några hål i krukan, men jag har tummen mitt i handen så det vet jag inte om jag vågar

/Caroline

26/7 -10

Jag har bara tryckt in spetsen på saxen i några ställen på plastkrukan. Hål är hål, funkar lika bra

27/7 -10

Det enklaste sättet att få mossan att torka upp lite snabbare är att blanda mossan
med bark, ungefär 50/50, så gör jag med mina keikis och småplantor.
Mossan håller sig också mer luftig på det sättet, och keikis klarar sig bra med den
blandningen också.

27/7 -10

Eller du kan bruke Atamon. Ta 1 teskje blandet ut med 1/2 liter vann og spray over mosen, så er du garantert at det ikke blir noe mer mugg.

27/7 -10

Tack för tipsen Flera stora hål är nu gjorda, men jag ville inte blanda i någon bark för jag vill så gärna lära mig att odla i bara vitmossa. Andra lyckas ju...

Ingse - ska man spreja detta på mossan innan man använder den, eller kan man spraya mossan även efter att man har planterat? Jag är just i färd med att plantera om nämligen. Fast enligt mitt nuvarande mönster så dyker väl möglet upp igen om tre dagar

/Caroline

27/7 -10

Du kan spreie forsiktig på overflaten av mosen etter at du har plantet ferdig.
Pleide å plante masse blomsterfrø før i tiden og Atamon brukte jeg alltid bare på overflaten. Det er viktig å ikke ha det for fuktig etterpå.
Tror det kan være smart med litt mer luftsirkulasjon også

28/7 -10

Ingse - låter som något som måste inhandlas snarast

Nu har jag i alla fall planterat om den - igen. Jag har gjort ett flertal skåror samt fyra stycken stora hål i krukan. Jag väntade tills mossan var i det närmaste helt torr innan jag använde den och jag planterade så luftigt som jag kunde. Efteråt vattnade jag med knappt 10 ml vatten. Nu kan det ju bara inte vara för blött! Eller? Fortsättning följer...

/Caroline

Ge ditt svar
Mögel?. Från MariaX.

Kommer ett problem kommer flera...

Tror ni dessa svarta fläckar är mögel? De satt/sitter längs bladkanten på undersidan av bladen på 1 eller 2 plantor i skåpet. Jag har tvättat bort det mesta, det sitter inte fast.

Jag har ökat luftcirkulationen i skåpet, har en luftfuktighet på 80-90%.

Nån som vet?

Nyckelord: mögel, phalaenopsis miva fragrance, fläck

17/9 -09

Har ingen direkt aning vad det kan vara. Men om du har det så fuktigt så kanske det är alger?

17/9 -09

Hmm... kanske. Men det ser mer ut som prickar som sitter tätt ihop, lite luddiga. Men det finns kanske svartaktiga alger oxå, de kommer ju i många former. Jag vet att 80-90% är högt men vågar jag ha mkt lägre med phal. violacea och phal. bellina?

17/9 -09

Det kan vara efter de sockerdroppar som ibland sitter efter bladkanten,
de är bra grogrund för olika typer av svamp och mögel när värme och RH
är högt.
Jag brukar torka bort dropparna med en bommullstuss doppad i ljummet
vatten.
Jag har också några Phal. bellina, och eftersom jag inte har något skåp får de
nöja sig med betydligt lägre RH än dina 80-90%, men de växer och blommar
ändå, så jag tror inte det är någon större fara om Du låter RH sjunka lite.

17/9 -09

Ahh, sockerdropparna ja! Det kan det förstås vara, det har jag inte tänkt på. Nu har jag iofs inte sett några men det kan säkert tränga ut lite utan att det blir en hel droppe. Jag tvättar och så får jag se hur det går.

Tack för era svar !!

Ge ditt svar

För några veckor sedan fick jag ett mögel i skåpet som spred sig till ALLT! Jag plockade ut alla växter och satte dem i var sin påse med vitmossa och behandlar dem var för sig. Efter att medlet jag köpt i blomsterhandeln inte fungerade fick jag köpa ett annat privat som fungerat mycket bättre. Jag har epiweb med mossa på och bakom, där orkideerna suttit fanns en hel del mögel. Jag har sprayat två gånger igenom allt och dessutom flera gånger just på fläckarna. Det mesta har försvunnit men fortfarande finns det lite små vita prickar kvar. Jag börjar undra om det kan vara dött mögel eftersom jag sprayat så mycket där..? Vågar inte ta in några växter innan allt är borta. Är det någon som har en dunderkur?

Nyckelord: mögel

13/8 -09

De allra flesta mögelsvampar dör vid höga temperaturer, en temperatur på 50-80 grader
på underlaget där de växer bör räcka för att få bort dem.
Hett vatten eller ånga är väl det enklaste att använda, det finns små behändiga ångtvättar
att köpa, t.ex. har Biltema en typ som kostar ca: 200 kronor.

13/8 -09

Vad tråkigt att du har fått problem. Jag har tyvärr ingen mirakelkur men tycker att lethernecks förslag låter mycket bra. Kämpa på!! Lycka til ! !!!

13/8 -09

Tack för förslaget! Jag har pratat med dusk och fick även köpa medlet därifrån. Han tror att det kan vara rester som finns kvar men att jag ska hålla det under uppsikt. Men jag har nu också funderat på att skära bort en tunn bit av epiweben där prickar finns kvar. Men jag ska kolla upp det här med ångtvättar. Vad skulle man göra utan forumet..?!
Jag hoppas att jag får i ordning på skåpet snart, lite nybörjar missar..! Jag hade grejat med skåpet och ville vattna igenom det en stund efteråt och satte en halvtimme på timern och glömde ändra tillbaka det! Så under en eller två veckor vattnades skåpet tre gånger om dagen istället för två. Det blev för mycket för en av orkidéerna som fick mögel. Borde tagit ut den direkt och det gjorde jag inte, efter några dagar köpte jag ett medel och sprayade och vipps, alla orkidéer hann fick mögel..! En erfarenhet till..! %-)

13/8 -09

hade du bott närmare hade du fått låna min skurmaskin, den går bra att ånga med också.

14/8 -09

Tack..!

Ge ditt svar

I vissa av mina hydrokrukor så har jag sett att det vid rotbasen bildas något som ser ut som vitt mögel. Det sitter bara vid rotbasen och inte längre ut på rötterna. Vad kan det vara? Jag har behandlat vissa av plantorna med upplösta provadopinnar men det har inte hjälpt. Om det nu är mögelsvamp, vad ska jag använda då?

Nyckelord: mögel, semihydro, ohyra

9/7 -08

Prova det där man har i sylt....atamon har jag för mig det heter

9/7 -08

chic:
I vilken koncentration ska jag använda det?

9/7 -08

Jeg bruker 5ml til 1 liter vann og det har gått bra (til flaskplanter), mulig du kan bruke enda sterkere.

10/7 -08

Är Du säker på att det inte är salter från provadopinnarna, jag har sett
att det gärna blir så på ytan av kompsten efter man använt provado.

10/7 -08

letherneck:

Nej, det försvinner ju inte när jag sköljer krukorna vilket det gör om det är provado.

13/7 -08

Atamon, det ska jag oxå prova! Jag har "tvättat" mina plantor i handfatet. Ljummet, ganska varmt vatten och en uttjänt tandborste. Har funkat riktigt bra, men några har jag inte riktigt kommit åt.. Glöm bara inte att skaka ur plantorna spå att det inte blir stående vatten i bladvecken!

30/7 -08

Jag undrar om det går att använda Atamon även till kompostplanterade orkidéer, i vattnet alltså? Har samma problem på en Phalaenopsis i bark.

Ge ditt svar

1/4 -08

Mögel

Tittade till mina pleione som står aningen kallt nu och hittade tendenser till mögel el dyl. Har för mej att någon här på OP har rekommenderat Atamon som svampmedel. Är det någon som känner att detta fungerar? Skall man i så fall använda detta utspätt eller i den koncentration som flaskan innehåller? Jag har sökt bland nyckelorden men inte hittat just Atamon

Nyckelord: mögel, Atamon

1/4 -08

PS Hittade vad jag sökte med nyckelordet svamp i stället för Atamon DS

Ge ditt svar

Jag har min phragmipedium planterad i vitmossa i en vanlig orange terracotta lerkruka. Eftersom phragmipediums gilla att ha det vått om fötterna vattnar jag den regelbundet (sänker ner den i ett bad varje vecka sedan vattnar jag ett par gånger imellan).

Nu har det bildats grå/gröna mögelfläckar på utsidan av krukan... skall jag oroa mig om detta? Skall jag välja någon annan sorts kruka? Plantan ser frisk och glad ut, och inget mögel synligt i vitmossan. Tack snälla för svar.

Nyckelord: kruka, mögel

23/3 -08

Oglaserade lerkrukor som man har väldigt fuktigt i brukar bli vita på utsidan....minns jag från de mamma hade pelargoner...krukan suger i sig vattnet från mossan du vattnar.
Det funkar som ett sånt där tegelrör som man har vatten i och fäster orkidéer plantor på utsidan kan jag tänka mig....farligt för din orkidé kan det väl inte vara .
Har du krukan i ljus kanske det bli grönmossa på den...vem vet.

23/3 -08

Tack Bim. Jaa... nu ser jag det lilla ironiska i mon logik... jag satte den (och mina masdies) i lerkrukor såatt det skulle hålla mer fuktighet än mina glassade krukor som har en massa hål överallt för bra dränering och luftcirkulation (så de torkar ut snabbt)... Men i självaste faller suger väl mina lerkrukor åt sig fuktigheten istället för att hälla kvar den. Eller??

Vad tycker ni OP masdie/phrag mästare... skall jag sätta dem i plast krukor istället eller är det bra så här?

23/3 -08

Mja... nå vad tror ni gänget?

Skall jag flytta mina fuktälsaknde orkideer till andra krukor (plast eller vad??) eller skall jag bara lära mig att leva med möglet påutsidan? Skulle de trivas bättre i andra krukor eller är möglet farligt? Tacksam för svar.

23/3 -08

trivs dom i krukan så tycker jag att du ska låta dom vara kvar. vad gäller möglet kolla i krukan så att det inte komer där i från, anars pudra med kanel så borde det försvina

24/3 -08

valkyrie66:

Möglet är inte alls farligt och du kan om du vill låta den stå kvar i lerkrukan. Problemen kommer inte nu men om några år när du använder lerkrukor. Rötterna växer fast i krukan och ska du då plantera om den så måste du slå sönder krukan och därmed skada ett stort antal rötter. Skadan på rötterna läks ju förhoppningsvis men plantan svarar med att låta många av de gamla bladrosetterna torka in och då dras ju tillväxten ner på nära noll.

Vad har du för material som plantan står i?

24/3 -08

Pudra med kanel. Hade ingen aning det skulle funka tackar! Magicboy: jag har aldrig odlat i vanliga lerkrukor förut, alltid haft dem i de som är målade/glacerade och där har jag aldrig haft problem med fastväxta rötter. Men jag kan definitivt se problemet med dessa om några år och då byter jag definitivt hellre nu än riskera fastväxta rötter. ..

De som jag satte i vanliga lerkrukor är mina masdies och min phrag och de sitter i ren vitmossa. Vad för kruka tycker du att jag skall plantera över dem i? Jag har aldrig odlat i plast, men är det kanske bäst? Tack så mycket!!

24/3 -08

Jag funderar på det där med att rötter sätter sig fast. Om du känner för det klipp ut en bit finmaskigt nylonnät och lägg det i botten på krukan, fyll på med lecakulor så är det mindre risk att rottrådar fäster sig fast. Plastkrukan är det bästa, den är flexibel dvs man kan knåda/massera krukan så att orkidéen släpper lätt. /Mvh Jeanette

24/3 -08

Okej, nu har jag planterat om min phrag i en plast kruka och satte ner den i lerkrukan (för att minska risken för algae osv). Vi får se hur det går. I så fall gör jag nog likadant med mina masdies... Klar bonus när jag plockade ut den var synen av nya fina friska rötter på gång.

24/3 -08

valkyrie66:

Jag tror nog att du kommer att klara dessa fint nu när du bytt krukor. Tänk också på att mossan bryts ner fortare när den är blöt hela tiden än om den får torka upp så se upp så det inte blir för kompakt i krukan.

27/3 -08

Magicboy: Ja jag märker ju att den håller sig fuktig MYCKET längre... Jag fick trycka i en del mossa för annard blev plantan lite väl vinglig - trots en stödpinne. Tycker du att jag skall mixa in lite leca kulor för att få in lite mer luft i mossan eller blir det bra som det är?? Funderar att göra samma sak med mina masdies nu till helgen (sitter nu i lerkrukor)...

28/3 -08

Ja dom blir lätt vingliga i början. Jag tycker nog att du ska vänta och se hur utvecklingen går. Växer den långsamt så är det för tätt i krukan. Är det vitmossa du har köpt eller plockat själv?

28/3 -08

Vitmossan (sphagnum peat moss) har jag köpt på blomsterlandet, de där torkade briketterna som blir typ 10ggr så stora när man lägger dem i vatten. Jag avvaktar och ser lite då... tycker du att jag skall göra likadant med mina masdies?

28/3 -08

Det är den mossa som brukar hålla längst och bäst. Ja, Masd. vill också ha mycket fukt men inte lika sjöblött kanske som Phraggarna.

Ge din åsikt

11/3 -08

flask Cattleyor

I en av mina flaskor har det börjat växa något lud på rötterna vad ska jag göra?

Nyckelord: mögel, Cattleya, flaskplantor

Ajaj! Kanske det är mögel! Då måste du nog flaska ur dom. Spraya sedan rötterna med utspädd atamon och plantera i vitmossa.som inte får bli blöt bara lätt fuktig. Kan du inte lägga in en bild på flaskan så att man kan se ?

11/3 -08

var får man tag i atamon?

Du kan köpa atamon i speceriaffären. Man använder det att hälla i sylt och saft för att den inte ska mögla!

11/3 -08

Atamon är ett konserveringmedel, finns i en vanlig livsmedelaffär.
När jag en gång köpte flaskplantor, så stod dom planterade i nåt substrat (gegga) och jag vill minnas att det är jätteviktigt att man genast sköljer bort allt sånt.
Behandla enligt Annettes råd och LÄGG sen bara plantorna på lätt fuktad mossa och spraya över då och då.

Tack Mia det blev genast tydligare!

11/3 -08

Tack för atamontipset,det ska jag komma ihåg!Man lär sig hela tiden nya saker här i forumet!Härligt!

11/3 -08

jag har försökt att ta fotto men dom blir inget bra ludet syns inte. om det inte är mögel vad kan det då vara. men jag tror tyvär på mögel

Okej Patrick, men nu har du ju lite tips på hur du ska göra. Lycka till och tala om hur det går.
Annette

Ge ditt svar

19/1 -08

Mögelsvamp

Ja nu har jag fått bort all kompost.
1.Närmast under plantan sitter något som ser ut som "Kokosskägg" eller är det tunna rötter?
2. Kan jag sterilisera komposten i ungnen 100 grader?
3. Hur gör jag med plantans rötter? Bara låter torka?
När jag nu fått bort allt så ser jag att det är 2 plantor, nu skippar jag gummiband och sätter ner dom i krukan på ett bättre sätt. Notera 2 nya skott, de växer så man ser det! Inget ont som inte har något gott med sig.
Tacksam för svar

Nyckelord: mögel, Dendrobium

19/1 -08

Är det samma planta du visat bild av krukinnehållet på.

Så är det förmodligen ett svampmycel av en högre svamp, du hade i den. Av egen erfarenhet, så vet jag att det inte brukar vara helt lätt att bli av med mycelet ur rotklumpen på vanliga krukväxter. Det räcker med att en mycket lite bit finns kvar för att de ska kunna växa till på nytt.

Du kan alltid prova med att skölja hela rotsystemet ordentligt under kranen, innan du planterar om den. Å andra sidan har jag aldrig märkt att den här typen av mycel, skadat någon planta. Det kan till och med bli roliga gula svampar med hatt, av dom. Kan dock lukta lite skumt om de där svamparna.

19/1 -08

Jag skulle nog ta ny kompost, skölja av rötterna och ta bort de torra och ruttna.
Sätt plantorna var för sig och se vilken som som tar sig bäst.
Lycka till
Bjarne

19/1 -08

Ja det är samma planta. Rötterna känns fasta så det är nog inget fel på dom. De är inte heller så bruna som på bilden. Har ingen kompost men har kört den gamla 30 min och 200 grader.

Det som du kallar "kokosskägg" tror jag är skadade, avskalade rötter. Själva roten är tunn som sytråd.

19/1 -08

Det blev 2 orkisar i var sin kruka. Dottern ska få den ena så kanske hon också blir fast i orkisbegäret.

Ge ditt svar

19/1 -08

Mögel?

Vad är det för vita prickar? Vattnade för 1½ vecka sedan. Gav gödning igår och vattnade igenom. Fick sedan rinna ur. Är det mögel? Och vad gör jag?

Nyckelord: mögel, Dendrobium

19/1 -08

Ajajajaj!
Det där ser verkligen inte bra ut!
Jag skulle byta komposten direkt!

19/1 -08

Tror inte det är mögel.

Ser ut som det svampmycel jag får, i en del andra krukväxter. Ibland kan det bilda riktiga svampar, ca 5 cm höga och gulaktiga i färgen. Själv är jag övertygad om att jag brukar få in svampen med blomjorden jag köper. Den är kanske inte så rolig, men jag har heller inte märkt att den skadat någon växt.

19/1 -08

Hej, jag hade precis så där i min kruka som jag hade köpt från Orchidehuset, såg det när jag kom hem direkt efter köp. Det jag gjorde var att skölja rötterna, diska krukan och byta kompost. Det fungerade, den blommade i månader och mår fortfarande toppen. Lycka till!

Ge ditt svar

Jag hittade små vita prickar i barken hos en orkidé idag. Det var inget som "rörde" på sig. Har för mig att frågan varit uppe tidigare, men hittar inget om det. Vad är det för något?

Nyckelord: ohyra, mögel, odlingssubstrat

30/12 -07

Det är nog mögel.

30/12 -07

Usch då - bara att byta förstår jag och i fortsättningen inte hålla den riktigt så fuktig.

Ge ditt svar