Skriv början av artikeln om lågenergilampa

Nyckelord: lågenergilampa

Inlägg med lågenergilampa som nyckelord.

Hej allihopa! Jag är ny här, och ganska ny på orkidéer i allmänhet. Förra vintern hade jag bara två phallisar som jag inte hade en aning om hur jag skulle sköta - under årets gång har en besatthet skapats och orkidé-samlingen vuxit med 14 orkidéer till

Så till det här med tilläggsljus då. Jag har mina orkidéer i sydostligt läge just nu, det är det ljusaste jag kan åstadkomma. Då jag ändå vill ha fönsterbeslysning tänkte jag att jag kan ju lika gärna använda lampor som hjälper orkidéerna lite.

Jag är alltså inte riktigt beredd att ha lysrör i fönstret och jag är inte beredd att lägga ner allt för mycket pengar - det jag har tänkt mig är t ex två spotlights per fönster, eller ett par små lampor som hänger, och undrar om det gör någon skillnad över huvud taget? Halogen eller lågenergilampa, och ungefär hur många watt behövs för att det ska göra skillnad men inte bli strålkastareffekt liksom? Det ena fönstret är ca 120×120, och det andra är något bredare.

Jag har läst det mesta jag har hittat om ljus men allt låter så invecklat och jag har fortfarande inte hittat något svar på vad som skulle passa mig. Så, väldigt tacksam för lite hjälp!

Nyckelord: lågenergilampa, halogen, belysning

21/10 -11

dessa har jag använt och de har fått mina cattleyor att blomma http://www.jordklok.se/lagenergilampor/-... du kan se fler lampor på http://www.jordklok.se/lagenergilampor/-dagsljuslampor obs ingen mysbelysning. om du har phal hybrider så behöver du nog inget extraljus alls men om du har mer ljus-krävande plantor så är nog dom här lågenergilamporna det enklaste alternativet om man inte vill ha lysrör.

22/10 -11

Tack så jättemycket för svaret!

Jag har nog ungefär hälften phal-hybrider och hälften lite blandat krafs, typ prosthechea, dendrobium, diverse andra hybrider. Inget överdrivet ljuskrävande tror jag, men lite extra skadar väl inte?

Är ljuset så starkt med den där att man klarar en lampa per fönster då eller bör man ha två?

22/10 -11

ok. dend. vill ha lite mer ljus än phal. jag hade en sådan lampa per fönster, sen beror det lite på hur nära ljuskällan som plantorna står.

23/10 -11

Okej, då vet jag, tack så mycket!

24/10 -11

Jag använder Jordkloks lågenergilampor i två fönster och skulle råda dig att köpa 26w...är bara 10:- dyrare....sen om du har armatur med reflektor och riktat bara mot plantorna så blir det ju effektivare ändå.

Ge ditt svar

Jag ska skaffa tilläggsbelysning till orkidéfönstret (där det mest bor Phalaenopsis men även en Dendrobium hybrid och en Epidendrum art) och funderar på denna lågenergilampa: http://www.jordklok.se/?artnr=LUM132&...
-Räcker det med en lågenergilampa av denna sort för att ge god belysning? (Fönstret är B113 cm x H122 cm)

Har tänkt kombinera lampan med denna armatur: http://www.elbutik.se/product.html?produ...
-Är det ett bra alternativ eller har Ni andra tankar/råd?

Ni som har tilläggsbelysning till era fönster - vad använder ni? Alla tips och råd tas tacksamt emot

Nyckelord: Tilläggsbelysning, Belysning, Lågenergilampa

8/10 -10

Jag använder både den lågenergilampa och armaturen som tilläggsbelysning just nu. Jag har två stycken i varje fönster (vilket jag inte har några mått i huvudet). Men kan tänka mig att de ungefär samma bredd som du har..
Jag har haft dem ca 4 veckor och jag ser skillnad på plantorna.. en phalhybrid kommer med fler knoppar på samma stängel fast den har blommat hela sommaren.. en som har stått stilla i 1 år kommer också med stängel och några plantor har nya blag på g..
Jag är iaf nöjd med både armaturen och lamporna! Jag tyckte också att det var lite problem att veta hur många man skulle ha men bestämde mig för två så att jag kan reglera höjden på varsin fönsterhalva och att de får tillräckligt med ljus så att de inte hamnar förlångt ifrån plantorna.

8/10 -10

Tack för svaret Jojo. Roligt att tilläggsbelysningen ger så snabbt och bra resultat! Vad är lagom avstånd mellan plantorna och dessa lampor?

8/10 -10

Jag vet inte om det är rätt eller fel, men det jag har är möjlingen ca 25 cm mellan bladen på phallarna och lamporna.. Jag tror man får testa sig fram där så att det passar ljusstyrkan som de vill ha.. (Jag har inte sänkt/höjt lamporna något sedan jag satte upp dem, men ser man att det inte händer något kanske man får testa någon annan höjd!)
Någon annan som har mer erfarenhet av tilläggsbelysning kanske har ett bättre svar då även jag är nyfiken på detta med avstånden mellan plantorna och lamparmaturen.

8/10 -10

Jag skulle nog använda 2 lampor med den bredden på fönstret, höjden
ovanför plantorna verkar bra. Vill Du öka på ljusstyrkan lite kan Du köpa
starkare lampor, värmen blir inget problem.

Jeg har samme lampene som du har tenkt på, to stk. i et litt større vindu. Avstanden til plantene er ca. 30 cm men jeg har 50 W pærer, kjøpt fra jordklok.se
De avgir ikke noe varme så det går helt fint.
Lykke til.

8/10 -10

Kul Johanna att du är nöjd med lamporna..

8/10 -10

Ja Brittmarie de börjar ju redan visa sig ett litet resultat av dem.. och då kan man ju inte annat än vara nöjd! Tack för tippsen och all hjälp som du Brittmarie gav mig vid köpen!

8/10 -10

Jojo : Ja nu håller vi på att beställa tre lika armaturer och lampor till Ulf....tro om han fått orkidébacillen han också haha ?

8/10 -10

Är det en vanlig kontakt på kabeln som man stoppar i ett vanligt vägguttag?

8/10 -10

Jasså så även Ulf har fått denna "sjukdom" kan det vara möjligt att den är smittsam? Någon annan som känner igen denna "smitta"?

Jag kommer inte ihåg om det var någon kontakt på lamporna.. Vi köpte iaf skarvdosor och förlängningssladd till dem.

31/10 -10

Jag har också köpt likadana armaturer från elbutiken, man får ju med "växtlampor" på 75W med dem, någon vet har koll på om de faktiskt är anpassade för växter eller om jag ska använda 50W från jordklok igen?

Här är en länk till lamporna som följer med: http://www.elbutik.se/product.html?produ...

31/10 -10

Martina : ta 50w från Jordklok om du har testat dem...de som följer med är inget vidare...ger en massa väme och rätt som det är exploderar de.

31/10 -10

Exploderar? Driver du med mig eller menar du allvar?

Jag tar nog de från jordklok.. Jag blir misstänksam när de är så billiga i jämförelse med de från jordklok. Kan jag använda samma som jag hade förra året tror du?

31/10 -10

Allvar !Har själv varit med om det...blev bara sockeln kvar i skärmen

31/10 -10

Ajdå.

31/10 -10

Martina : Ja det kan du, jag köpte nya nu bara för att en gick sönder i rummet och då var de 26 watt i år i stället för 25 watt i fjol och då bytte jag ut alla 6 på en gång.
Ryms 50W i skärmen förresten...du har ju att testa med du...:-)

31/10 -10

Åh, vad bra för de var ganska dyra! Jodå, de får plats utan problem! Men mycket av lampan täcks så jag funderar på att klä insidan av lampskärmen i aluminiumfolie som reflektor. En del av lampan sticker ut så jag kommer inte få vinterdeppression i år heller. Förra året hängde jag upp lamporna utan skärm, bara sladd och sockel(Billigt men fult). Det blev solglasögon om man skulle kolla på tv. Men orkidéerna hade det bra.

Ge ditt svar

16/11 -09

Lågenergilampa

Vad kostar en lågenergilampa i månaden att använa om man låter den lysa ca 12 timmar per dag? Tex den som det har pratats om en hel del om från http://www.jordklok.se/

Nyckelord: Lågenergilampa

16/11 -09

En snabb beräkning:

50W * 12 timmar = 600 Watt-timmar -> 0.6 kWh per dygn.
0.6 * 30 = 18 kWh per månad
Normalt elpris ofta ca 120 öre/Kwh (inkl överföring, skatt)
Summa ca 20 kr/månad

16/11 -09

Tack Merwic! Det här forumet är fantastiskt! Alltid är det någon som kan svara!

16/11 -09

Varsågod. Har nyss räknat ut min egen kostnad för orkidéljus i vinter. Vart inte så farligt som jag trodde - ca 150 kr i månaden. Tur att det mesta extraljuset bara är över vintern...

27/11 -09

50 Watts lågenergilampa??? Skojjar du.... Räknar man om ljusstyrkan från e3n 50W lågenergi till motsvarande vanlig glödlampa motsvarar det 250 watts lampa....

Tycker det låter lite väl mycket att använda så stark.

Själv använder jag som högst 20 watts lågenergilampa. Så enligt beräkning ovan skulle totalkostnad bli ca 9 kr i månaden i så fall

27/11 -09

Här kom en liten intressant kommentar. Vad tycker ni andra? Ska det vara 50W eller 20W?

27/11 -09

Det beror på ytan som ska belysas och ljusbehovet hos dina plantor. Såg att jordklok hade tre lampor med "dagljus", 25W, 50W och 85W.

Sen får jag säga att i mitt räkneexempel så "högg" jag bara en av dagsljuslamporna i sortimentet. Jag förordar varken den ena eller den andra om Jörgen nu trodde det...

27/11 -09

Mina små plantor gillar inte allt för mycket stark sol så då kanske en svagare passar bättre!

27/11 -09

Jörgen J, jag har 4×125 W lågenergilampor + en 2×58 W lysrörsramp
över mitt odlingsbord, det ger precis det ljus som behövs för de att de minst
ljuskrävande Cattleyahybriderna ska blomma året runt. Ljus, och mycket
ljus är bra den här tiden på året. Kostnaden blir inte särskilt mycket per månad,
strax över 100 kr. vilket det är väl värt när man får dem att blomma och dofta
även vintertid.

27/11 -09

Jösses, så mina på 15W är alltså ALLDELES för svaga?

27/11 -09

Martina, 15 W är nog i minsta laget, men en av dessa: http://www.jordklok.se/?artnr=LUM114
med en bra reflektor ungefär 15 cm över plantans topp och tänd 10-12 tim/dygn räcker till
Phaleanopsishybrider.

28/11 -09

Ojdå, jag har mest Dendrobium, Cattleyor, Ascocentrum, Coelogyne etc... Sådana där allmänt ljuskrävande sorter...

Vilken watt skulle jag behöva i sådana fall? 50W minst?

28/11 -09

Martina, det är nog mest ekonomiskt att räkna på ytan där Du har plantorna,
Du vill ju ha lampor som ger så mycket ljus som möjligt över den ytan.
Du kan då antingen ha fler svaga lampor + armaturer, eller 1 armatur + lampa
som ger samma ljusutbyte som de svagare lamporna tillsammans.
Mest ekonomiskt är 1 armatur med t.ex. en lågenergilampa som Tommy kallar
"ljuskanon", de täcker en större yta per armatur än de myspysarmaturer som
de flesta köper.
Jag har själv använt Envirolites 125 W 6400k i 2 år och de är alldeles ypperliga
för mina plantor varav de flesta är Cattleyor och andra ganska ljuskrävande
plantor, 125 W lampa med reflektor kostar ungefär 600:- med frakt.
http://www.envirolites.co.uk/reflectors....

Ge ditt svar

22/10 -07

Lågenergilampa

Har hört nånstans att vanliga lågenergilampor funkar som tillskottsbelysning för blommor... Stämmer det?

Nyckelord: lågenergilampa

22/10 -07

stämmer

23/10 -07

Oki... är det så det är lönt att använda dom? Dom e ju naturligtvis inte alls så bra som andra lampor för blommor men.... men det kanske e bättre än ingenting...? E det så att ju strakre lampa dessto bättre även på dessa? (Jag e lite grön på belysning har försökt läsa så mycket som om det det här men det går inte in....)

23/10 -07

Bättre än ingenting - ja.
Bra - nej.
Bättre med stark - ja.
Men det finns särskilda lågenergilampor för växter som är betydligt bättre än de vanliga, med bättre ljusspektrum (mer blått ljus). Kan vara lite svårare att hitta dock och är dyrare.
Hälsningar
Lasse

23/10 -07

Det va just det med att få tag på.... Har letat efter vettiga lampor till mina orkisar men inte hittat nån... Och beställa lampor på nätet jag vet inte.. känns som det e stor risk för att dom ksulle kunna gå sönder...

23/10 -07

Hei Josse! Jeg fant det på Bauhaus, lavenergipære for växter!

23/10 -07

Nu har jag grävt lite i minnesarkivet och i ett par betydligt större arkiv och hittat namnet på två växtlågenergilampor som har vanlig E27 sockel.
Den ena heter Narvatronic E27 BIO 960, finns så vitt jag vet i 20 och 23W, den har åtminstone tidigare funnits på Claes Ohlson, vet dock ej om den finns kvar där nu.
Den andra är av märket Megaman, har bl a funnits på Plantagen ibland, 15W till priset 79:-. Till denna finns också en passande armatur "Artco".
Tänk också på att det är viktigt med en bra reflektor för att utnyttja ljuset på bästa sätt.

23/10 -07

Tack så mycket...:) Claes Ohlsson har jag bara tre mil till så det blir nog en titta där i morron... Men Bauhaus e det 30 mil till om jag mins rätt och plantagen vet jag ingen som e närmre än 30 mil där heller... Så jag satsar på Claes Ohlsson...

23/10 -07

Här och här t ex hittade jag Narvatronic på nätet, finns även i lägre watt såg jag, men högst är bäst, jag skulle definitivt satsa på 23W. Lite osäkert dock om båda säljer till privatpersoner? Och som sagt, jag är osäker på om den finns på Claes Ohlson nu, så kolla upp det först så du inte åker i onödan.
Megaman växtlampa hittade jag t ex här. Lampia är grossist men du kan ju kolla bland återförsäljarna.
Jag tror inte det är nån risk med att köpa lågenergilampor på nätet, dom är säkert bra förpackade.

23/10 -07

Josse - Bauhaus kommer till Kalmar (vid IKEA) i sommar - men det är ju så dags då:-))

23/10 -07

E ju bättre än inget...:)

23/10 -07

Og det var Megaman jeg kjøpte på Bauhaus... 20W med reflektor.

23/10 -07

Heidi: Kommer du iåg vad den kostade ca? Funkar den att ha i ett vardagsrum tänker på ljuset ...?

Finns det inte en lampa som kan funka med liten sockel? Så man kanske slipper köpa allt nytt...? Har letat men hittar bara stor sockel...

23/10 -07

Jeg tror den kostet ca. 150 - 170 kr, fungerer greit i stuen hos oss da den jo er rettet mot plantene. Det jeg er fornøyd med er at den passer i vanlig gulvlampe fra Ikea http://www.ikea.com/PIAimages/61420_PE16... slik at jeg slipper skru noe fast i vegg eller tak. Mener den skal gi 4000K hvilket jo ikke er optimalt, men holdt i hvertfall liv i 7 Vandaer gjennom sist vinter. (Regner ikke med at jeg fikk lenket riktig så lampen heter Lersta og koster 79 kr.)

Ge ditt svar