Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om keramikrör

Nyckelord: keramikrör

Inlägg med keramikrör och synonymerna lerrör, terracottarör som nyckelord.

Jag har en Baptistonia echinata som är monterad på lerrör. Saken är den att fast den skall till att blomma och att två nya skott tittar fram (som verkar må prima) är alla de andra bulberna skrumpna. Jag vet inte vad jag gör för fel. Jag låter den torka ut mellan vattning och duschning. Men trots detta (eller kanske därför?) skrumpnar de andra bulberna. Plantan i övrigt verkar alltså verkligt ledsen... Vad göra?

Nyckelord: lerrör, montering, Baptistonia echinata

25/2 -11

Har haft min sen i höstas så har ej så lång erfarenhet på denna, men odlingsråden som jag fick av säljaren var: jämnfukt, intermediärt till svalt halvskugga. Min växer i vitmossa och jag låter den torka lite ,men ej till snustorr,mellan vattningarna.

Ge ditt svar

22/10 -09

Lerrör

Ni som har lerrör, hur går det? Blir det lagom fuktigt? Jag hade ett pyttelitet men jag tyckte att det det var alldeles för torrt så det hamnade i papperskorgen tillslut. Det kanske är olika från lerrör till lerrör?

Nyckelord: lerrör

22/10 -09

Har inget lerrör själv, men lång erfarenhet av olika lerkrukor. Du hade kanske otur och fick ett dåligt exemplar, de bord egentligen hälla vatten i vid försäljningen, så att det går att välja ett som blir lagom fuktigt. . Lera är ju ett naturmaterial och de flesta krukprodukter brukar variera en smula även från samma tillverkare, så det borde väl gälla lerrör också.

22/10 -09

Får ta med en stor vattenflaska nästa gång! Då kommer jag hem med ett garanterat bra lerrör!

22/10 -09

Var kan man köpa lerrör?

Trivs phalaenopsis, dendrobium phalaenopsis och phragmipedium besseae på lerrör?

22/10 -09

Phalaenopsis kan fungera, de andra två trivs bättre i kruka skulle jag tro.

22/10 -09

Kvalitén på rören har med bränningen att göra. Bränns de för länge släpper de inte igenom tillräckligt med fukt. Har kommit i kontakt med två typer. Ett som vattnet droppar från och är tomt på några timmar och de som håller sitt vatten och inte blir nämnvärt fuktiga.
Phrag. besseae funkar inte på rör medans de två andra kan funka. Allt hänger ju på hur de sköts och var man har dem.

22/10 -09

Kvaliteten på lergods har också med lerans kvalitet, samt behandlingen av leran att göra. Ju finare lera och mer luft man pressar ur den dessto tätare gods får man.

22/10 -09

En hel vetenskap det här med lerrör verkar det som Om man kunde få info om vilken egenskap lerrören har - eller kunna se det på dem - så skulle man ju kunna skräddarsy lämpligt rör för respektive orkidéart.

22/10 -09

Hej på er!
Det här med rör kan vara lite komplicerat. Jag vet att många odlar på rör med varierande resultat. Men det jag skulle vilja varna för är att det blir "fällning" med kalk och saltavlagringar som till slut förstör orkidéen. Jag känner många odlare som har försökt att odla på detta vis men efter ett eller ett par år så börjar plantorna ofta gå tillbaka! Det går att undvika med att man har ett nät under mellan plantan och leran så att rötterna är realtivt "lösa" för att kuna ta bort och göra rent eller byta rören en gång om året. Hoppas ni förstår och hittar egna sätt för att undvika de skador somkan bli. Peter

Peter: Vad för sorts nät skulle man tänka sig? Har för mig att jag någonstans läst att någon hade markväv, vad tror du om det? Inte så snyggt kanske, men om man täcker med vitmossa?
Skulle Aerangis eller Angreacum passa att odla så?

22/10 -09

Hm jag vet inte riktigt vilket nät som skulle passa bäst. Man måste nog vara lite klurig....Nej markväv tror jag att restprodukter fastnar på men få se nu tror jag att det kanske finns en idé! Vad tror ni om fint plastnät som man har i botten på Bonsaikrukorna. Dvs ett hårt finmaskigt nät så att rötterna inte trasslar in sig i maskorna. Det borde gå. Finns i järnhandeln eller Garden centers odyl. Peter

22/10 -09

Jag köpte lerrör alldeles nyligen men näe, de är helt torra på utsidan om jag inte sprayar dem. Trist men sant. Jag hade tänkt etablera mossa på dem och sen nån trevlig planta men nu vet jag inte ...

22/10 -09

Så det är lite si och så med rör då... Inte bara jag som haft det för torrt.

Ge ditt svar

Undrar om någon vet om det går att beställa någonstans ifrån. Hittar inget på nätet, konstigt nog?!

Nyckelord: Terracottarör

17/10 -09

Sjekk ut "alla nyckelord" under Alt Prat øverst på siden.
Vet det har vært flere innlegg om det her

17/10 -09

Hittade en sida nu precis. Typiskt . http://www.stenasa.se/ Tack ändå!

17/10 -09

Ja de har både små rör och stora fyrkantiga med sig när de är på Blomsterlands utställning iaf.

17/10 -09

Jag har 4 stycken rör som jag inte använder 100 kr/styck om nån vill köpa.

Ge ditt svar

Jag har äntligen fått hem mina lerrör och funderar på att testa Aerangis citrata på ett, tror ni det är en bra idé? Jag tänkte ha röret (och plantan ) i skåpet ändå men jag funderar på att testa att montera den på ett rör som en kul grej.

Citrata vill väl ha det lite fuktigare än andra Aerangisar vad jag förstår, tror ni det kan bli bra? Sen har jag ju sett en supersnygg D. loddigesii på rör oxå här på forumet så det är jag oxå sugen på

Nyckelord: aerangis citrata, lerrör

15/10 -09

Ingen som har en teori...

15/10 -09

Jag har en mini-cattleya på ett rör i fönstret och den trivs jättebra. Inga problem där. Men jag har monterat om alla de som jag hade på lerrör i mitt varmskåp då algerna som gärna växer på de våta rören lockade till sig ett litet kryp som trivdes jätte bra på rören men verkade inte gå på orkidéerna. Nu när jag har tagit ur alla rör har jag inte sett röken av krypet. Men annars gillar jag "looken" med lerrör... synd bara att jag inte kan ha dem i skåpet.

15/10 -09

Nämen yiack inga bugs för mig!!! Fy vilken äcklig sak !!

Tack för era svar oxå förresten Jag får testa då helt enkelt, kul höra att det funkar för er och att du ingse även har testat med en citrata Jag testar med nakna rör då om det går annars tar jag lite vitmossa.

Hej Valkyrie,

Jag tror jag har lyckats identifiera de små runda djuren. Euzetes globulus
Så här beskrivs dom.

"Oribatid turtle-mites are among the most numerous of the micro-arthropods. This millimeter-long species feeds on fungi."

Dom livnär sig alltså på svamp och sannolikt svampsporer och får därmed räknas till nyttodjur i våra sammanhang..

16/10 -09

Helena: Ja, det kan ju mycket väl vara sådana också. Tack så mycket för identifieringen. Vilket som... Jag har bara lite svårt för kryp i sådana mängder... även om de är nyttodjur.

16/10 -09

Nu har jag monterat citratan på röret men jag undrar hur fuktigt det ska vara egentligen? Jag ser ju inget vatten på ytan av röret, man ser ju att leran är fuktig på färgen men den klarar inte att fukta mossan t ex. Så nu sprayar jag den ändå. Men det ser ju iaf trevligt ut fast jag hade väntat mig lite mer fukt...

Ge ditt svar

28/9 -09

Lerrör...

Jag har sett att en del har sina plantor på lerrör (t ex nåt kort med en supersnygg D. loddigesii) och skulle vilja ha tag i såna. Som jag fattar det är rören hela i botten och man kan fylla vatten i dem?

Nån som vet var jag kan hitta såna?

Nyckelord: lerrör

28/9 -09

Karge har, koster 3.50 euro pr.stk.

28/9 -09

Stenåsa i Varberg säljer lerrör via sen webshop

/Fredrik

28/9 -09

Tack för tipsen !!

Ge ditt svar

De orkidéerna jag köpte från Karge på Sofiero som var monterade på lerrör hade en bit tyg mellan röret och orkidéerna... vad för tyg är det? Vanligt filttyg eller? (vill skaffa mer till mina nya rör)

Nyckelord: lerrör

12/6 -09

Hej KArma

Det är samma material som man har på växtbänkar hos odlare.
Det har diskuterats om rötterna gillar att fästa direkt på leran därför använder Tyskarna med flera denna matta runt rören.
Leran blir ju en aning kall då den är våt så det kan nog vara bra om man ska odla mer varmväxander plantor.

Men om det är bra eller dåligt har jag ingen erfarenhet av.

MVH
Tommy

12/6 -09

Tack Tommy!! Då vet jag vad och varför. De som jag köpte verkar i alla fall trivas på det, så jag tror jag gör som tyskarna och skaffar lite tyg till mina nya rör också då.

12/6 -09

Kanske sticka en rör-strumpa?

12/6 -09

Kan du tänka dig farmors min om jag skulle beställa en stickad strumpa - till blommorna!!

Ge ditt svar

Hejsan allihop! Det var ett bra tag sedan jag skrev något här senast. Orkidéerna mår bra men det är mest underhåll och lite vattning nu, intresset har legat i träda under hösten och vintern. Men nu börjar det ju så sakteliga att röra på sig igen så blir det mer intressant:)
Jag har två saker jag undrar lite över. Jag läser på västsvenska orkidésällskapets hemsida att det är möte nu nästa helg på botan, är det så eller har de bara glömt att uppdatera sidan? (minns att jag var där förra året vid ungefär samma tid och det var en liknande föreläsning) jag var lite sen med medlemsavgiften så jag har inte fått årets orkidéblad ännu, snyft, och brevet från västsvenska har jag slarvat bort också.
Och sist men inte minst. Jag letar efter ett slags keramikrör som jag sett på blomsterlandet ibland, man ska tydligen ha vatten i dem och montera plantan utanpå röret, det verkar praktiskt för en lat vattnare som jag. Är det någon som vet var i Göteborgstrakten man kan få tag på dessa? Minns att de inte var så fruktansvärt dyra heller, alltid ska man komma på i efterhand att man behövde något, jaja.
Hoppas att någon vet svar på mina frågor!:)
Tack

Nyckelord: keramikrör, Västsvenska

18/2 -08

Hej Linda,
Helt rätt,det är möte på lördag 23/2.
Nu på torsdag börjar Blomsterlandet i Sisjön sin orkideutställning och i deras reklamblad finns två olika keramikrör.
Anette
.

Tack så mycket! Då blir det orkidéträff på lördag då:)

Ge ditt svar

Såg för ett tag sedan att någon sökte sådana. Såg att dom finns på brutala blommors hemsida.

Nyckelord: nanorör, keramikrör

Prata om bilden

Säljer inte något själv, men vill tippsa om en lite spektakulär "sak" på Plantagen vid Bergianska i Stockholm. Dom har hängande typ keramikrör, som man ska ha vetten i, monterade med 6 st Phal "minimark" på varge rör. Massor av blomstänglar på varge planta, uppemot 6st (tror aldrig jag sett så många stänglar förut på en enskild Phal.planta och här hadde alla minst 4st). De flesta plantorna såg dock lite solkiga ut och det var inte något vatten i rören... Men med lite pyssel ska dom nog ta sig bra igen. Priset var nästan 1500 kr...

Nyckelord: Phalaenopsis, Phalaenopsis Mini Mark, keramikrör, KöpOchSälj

Wow det var DYRT!!!!
en P.Minimark kostar ungefär 6€ (60:-) på Europeiska marknaden. Ett keramikrör går att få tag i för någon hundring beroende på storlek.
Men något måste väl Plantagen överleva på också!

Linda

12/3 -07

Eric F: tror det är den här skapelsen du pratar om.

Lika.
Håller med om priset. Hajade till. Undrar om dom får dom sålda. Dessutom hade det varit snyggare om det varit fler olika sorter.
Beträffar röret, så undrar jag om det finns sådana med botten? Kom att tänka på gamla tiders vattenfuktare av kramik, som man hadde på element. Kanske man kan hitta en sådan?
Atlas.
Stämmer! Du tycks ha bilder på det mesta. Det är andra gånge jag näner om något jag sett och du kommer med en bild.

12/3 -07

Erik F, här är en luftfuktare från gamla tider.
Den är från mitt föräldrahem, så den innebär både nostalgi och nytta för mig.

Gunsan.
Tack för bilden. Går det bra och vad är det du har på den? Några tipps? Tror att min mamma har en i sitt uthus. Kanske skulle norpa den, nästa gång jag kommer hem till henne.

12/3 -07

Det är en Cattleya Intermedia.
Dessvärre verkar den vilja ge upp nu.
Får nog flytta den från luftfuktaren, men gör nu först ett försök med lite vitmossa, instucken mellan rötterna, och har också flyttat den till lite ljusare plats, än tidigare.
Absolut, hitar du den, så norpa den och gör ett montage på den.

Ang tegelrör med botten.
Jag fick tre st som prov av en tysk kille. Se bild.

De är lite varierande i storlek men ca 1 dm höga och har en diameter av 4-5 cm. Det finns hål i dem för upphägning.
Jag har ingen användning för dem så vill någon ha dem så säg till så får du dom.
Jag ska ner till Gbg till stämman torsdag-tisdag.

Linda

Är det här något som det finns intresse av?

12/3 -07

Linda

Jag tar dem gärna om du orkar ha dem kvar när vi kommer över senare i vår.

Har Du många ?
Monika

Monica Jag fick tre st som prov av en tysk kille. Se bild.

Bertil nja jag vill bli av med dem snarast, de står och skräpar.

Linda

Jag tar gärna hand om en eller flera. Helst den bredare och högre, gissar att den håller vatten något längre. Kan vi ordna det på trädgårdsmässan? Det kan bli lite snärjigt innan dess. Åandrasidan vore det väldigt kul att få komma över och hälsa på någon gång.

Eric

Jag vill gärna ha dom men kan ju inte hämta dom ,kan Du skicka dom till mig-jag står givetvis för utgifterna ?
Monika
Eller ta med till Göteborg o jag hämtar upp ?

12/3 -07

Oki Linda

Ge dem till nån annan. Jag behöver dem inte förrän uterummet är klart och ett vattenfall vi skall skaffa.
Skall hänga ett par nära vattnet på sikt.

Jag tar med dem till årsmötet i Gbg så får först till kvarn ta hand om dem.

Linda

Ge ditt svar

Mickes (Dusk) terracottarör verkar ha fått spridning, denna skapelse fans på plantagen för 1498 sek.

/Daniel

Nyckelord: Phalaenopsis Mini Mark, Phalaenopsis, terracottarör

2/2 -07

Är det alltså terrakottarör med kokos nedstucket i efteråt, typ?

2/2 -07

typ

2/2 -07

Tja det där är väl....kreativt.

Hur många plantor är det?

2/2 -07

Tror det var typ 5 per rör, ganska välvuxna grejer.

3/2 -07

Urläckert. Micke är så kreativ.

Ge ditt svar

Som nybliven SOS-medlem, fick jag i juni en härlig bunt med semesterlektyr, på posten. I februarinumret kunde jag läsa om hur man kan montera på rör av lera.
Direkt kom jag att tänka på en luftfuktare, som jag sparat någon stans.
Den användes i mitt föräldrahem, när jag var barn, mao på stenåldern;-) Om inte annat visar, priset som fortfarande finns kvar under botten, att det är så. Den kostade en krona och sextiofem öre.
Men för mig är affektionsvärdet betydligt högre.
Eftersom jag sedan drygt tio år övertagit föräldrahemmet känns det verkligen fint att åter kunna använda den här enkla saken, där den egentligen hör hemma, till något värdefullt.......orkidémontering.
Någon som har erfarenhet av monterade orkidéer på lerkrukor eller liknande?
.

Nyckelord: montering, lerrör

Jag skulle nog haft lite vitmossa vid rötterna, det har jag på mina monterade.

Mycket intressant! Fyller du behållaren med vatten? Avdunstar vattnet även på utsidan – jag menar, kan orkidén sugga åt sig det? /L.

12/7 -06

Bränd lera andas, och den evaporerar och suger upp vatten. Gunsan, vilken orkidee är det som du har monterat?

12/7 -06

mmia,jag har fått respekt för vitmossa.
Nja, kanske lite väl överdrivet, men tre phallar, som varit monterade med vitmossa runt rötterna har lagt av. Alla blad bara rasade när jag lyfte ut dem ur skåpet.
Troligtvis blev det för fuktigt, eftersom luftfuktigheten ligger på mellan 70 och drygt 80 %.
Skall jag placera luftfuktaren med den monterade orkisen i vanlig rumstemperatur kan det troligtvis behövas lite mossa.
Den fylldes med vatten för ett dygn sedan och nu är knappt hälften av vattnet kvar.
Man kan känna att den är fuktig även på utsidan.
Spindeln, orkidén är en Cattleya intermedia.
Kanske den inte tycker om att vara monterad på detta sätt.....det är ett risktagande.
Om den nu inte accepterar utan blir förstörd, hoppas jag Björn har nya i butiken till våren.

12/7 -06

Å, såna luftfuktare letar jag ständigt efter på loppisar, auktioner och liknande! De är så rena och fina, idag hittar man vara "plasteländen" med papper i som torkar på nån timme, eller om man hittar i annat material så är de dekorerade i allsköns mönster och färger...skatta dig lycklig; Gunsan!

12/7 -06

Hej Säluttern:
Joooo, du må tro att jag ÄR lycklig över denna, gamla och mindre vackra pryl.
Jag som då och då får höra, lite ironiskt, "det där är väl dumt du kastar, det KAN ju va bra att ha"
Nu kan jag visa att "dä ä bra å ha".

13/7 -06

Phalaenopsis behöver luftfuktigheten för bladens skull i största allmenhet, för rötterna som i det flesta fall gäller det att de ska ha tillfälle att torka ut mellan varven, de ska inte vara blöta hela tiden.

13/7 -06

Just den typen av luftfuktare har man ju fnyst lite föraktfullt åt tidigare, men nu är vi nog många som önskar att vi hade varit lite ödmjukare och sparat lite mer när vi hade chansen... Kanske kan man övertala någon att nyproducera dem igen? Fast då kostar de väl skjortan...

16/7 -07

jag har gjort ett experiment m en sk kallskåp i ett litet akvarium och jag tog ett vanligt lerfat och därpå två lerkrukor väl rengjorda innan och monterade fast lite ormbunkar o lite annat som jag ville testa m och sedan har jag fyllt botten på akvariet så det går upp ca en centimeter upp på den översta krukan,har dekorerat m diverse svarta små stenar sådanan man kan köpa som dekoration bla i nät påsar på åhlens bla o det vart snyggt så nu står den brevid datorn i hörnet i mitt sovrum o ger bra luft o så har jag en lampa på timer till då ovanför och inte ngt täckglas på akvariet och tro det eller ej men det växer rätt bra nu ska se om jag kan ta lite bilder framöver så förstår ni hur jag gjort

16/7 -07

wowgbg - fram med kameran!
Gunsan - Ett år har gått, har cattleyan klarat sig?

16/7 -07

Plopp, för några år sedan fanns sådana här luftfuktare att köpa på Justus Järn, Södra vägen i Göteborg. Kanske du är på besök någon gång eller de kanske kan skicka till dig.Lycka till!

16/7 -07

wowgbg , kul idé. Kan du visa en bild på arrangemanget?
chic, den stackars Cattleyan dog en lååååååångsam död Detta trots upplivningsförsök med mossa.
Jag tror den inte fick tillräckligt med fukt. Då och då, hade vattnet försvunnit i fuktaren.
Eller kanske den skämdes över sin boplats, när den såg hur andra orkisar fick bo i ett glasskåp med x-traljus, fukt och värme
MEN nu skall jag göra ett nytt försök, tack vare tipset från wowgbg.

16/7 -07

Tack, Ingbrith! Det är faktiskt inte omöjligt att jag snart kommer till Gbg... Då ska jag komma ihåg adressen. )

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.