Skriv början av artikeln om höjd

Nyckelord: höjd

Inlägg med höjd som nyckelord.

Min älskade Phalaenopsis, som givit mig så mycket blommor och fortfarande gör, har blivit alldeles för hög. Jag har för mig att jag läst någon stans att man kan kapa av den och sätta ner den på nytt. Men hur gör man?? När är bäst att göra det? Ska man använda mossa? Vart och hur kapar av den? Tacksam för expertråd från er som har erfarenhet av detta. Jag vill så gärna ha kvar plantan men nu står den inte för sig själv längre. Har planterat om den några gånger under årens lopp.

Nyckelord: Phalaenopsis, höjd

1/7 -07

Är det alltså själva plantan som blivit för hög? Har den någon 'stam' eller är det blad hela vägfen ner till substratet?

1/7 -07

Hej, måste du verkligen kapa den? Det går inte att plantera om den i en vidare kruka och lägga småsten i botten på krukan så den står stadigare...
Hoppas det löser sig för dig

Cecilia

1/7 -07

Jag har några Phal moderplantor som är 20+ år, dom är väldigt höga med 20+ blad. försök att stadga upp den med blompinnar mm så skall det nog gå bra, rekommenderar inte att du kapar den.

1/7 -07

Jag har läst att det är bra för plantan att ta bort ca. 1-1½ cm av nerdesta delen av stammen, den delen som sitter i krukan och från vilken rötterna växer från. Man kan känna efter hur stor del som inte är levande med fingrarna och nypa bort den delen.

1/7 -07

Den har nu 4 bladpar och sedan är det som en "liten stam" där 3-4 bladpar suttit men fallit eller torkat bort och sedan kommer substratet.

Finns det några rötter uppe på stammen? Om inte skulle jag inte kapa något. Ifall du bestämmer dig för att göra det, glöm inte att behandla snittytan med kanel eller svavel.

1/7 -07

Det finns en 3-4 luftrötter runt bladparen och 2 blomstänglar. Kanel?? vanlig krydda alltså? Vad har den för effekt? Ska man linda vitmossa runt också?

Det borde kunna gå med 3-4 luftrötter. Är de svåra att böja så blöta dem först så att de inte bryts. Ja, helt vanlig kanel duger för att motverka röta men det är kanske säkrare med vax (ympvax) i detta fallet. Du behöver inte ta vitmossa om du bara tänker på att vattna, ny kompost torkar ju upp ganska snabbt.

Om plantan blommar tycker jag du ska vänta med kapning.

OBS! Kapa c:a 1½ -2 cm under nedersta roten!

2/7 -07

Stort tack för ert engagemang! Jag tror nog jag måste göra något åt den, men det får nog som ni säger vänta tills blommnigen är över.
Men jag återkommer med resultatet.

Ge ditt svar