Skriv början av artikeln om hängiga blad

Nyckelord: hängiga blad

Inlägg med hängiga blad som nyckelord.

5/7 -08

hängiga blad?

På min ena phalaenopsis, så hänger allla bladen över krukans kant och känner man på dom så känns dom tunnare och inte alls så köttiga som på mina andra phalaenopsis, varför är det så?

Nyckelord: hängiga blad

Hur har det varit med vattningen?

5/7 -08

badar 30 minuter när rötter som syns genom krukan är gråa. duschar med blomspruta på bladen och stänglar och blommor. ev knoppar. vid badning.

6/7 -08

Känn om plantan sitter lös. Finns det några rötter kvar? I så fall har den fått för mycket vatten och rötterna dött. Rötterna ska vara fint gröna eller om rötterna är gamla gråa. Det räcker om du duschar phal. under vanligt ljummet kranvatten en gång i veckan, ställ den på diskbänken för att rinna av och undvik blöta ner bladrosetten. I så fall torka av med vanligt toapapper. /J

6/7 -08

rötterna som synes genom krukan är gröna och fina när dom är nybadade. och nej tycker inte den står löst. vattna som vanligt gör jag inte, jag badar hällre mina 30 minuter, inte hört dom klagat på ett mysigt bad med duschning samtidit som dom stå i badet. vattnet i bladrosetten ( vafrör det nu kallas så) torkar jag naturligvis upp. på tal om blad rosetten, det är ju i mitten där mya blad växer ut, men måste man torka där de gamla bladen oxå sitter fast eller bara där uppe? men varför hänger bladen utan på krukan?

6/7 -08

Jag "badar" aldrig mina Phal - de behöver inte detta. Ett snabbt dopp räcker, och sedan får allt överflöd rinna av. Om man blöter upp komposten ofta så multnar den snabbare och blir kompakt. Det trivs inte plantorna i eftersom det släpps igenom för lite syre, komposten torkar långsammare och det bäddar för röta.
Duschande är jag också försiktig med, bara en mycket lätt dusch med blomsprutan och aldrig på blommorna. De ska aldrig ha vatten stående i några bladveck.
De här plantorna dör långsamt. När man ser symptomen kan det ha gått långt. Och det beror nästan alltid på övervattning. Slappa och hängande blad brukar vara första tecknet. Om man tar upp plantan ur krukan så brukar rötterna inte se så friska ut. Då är det dags att plantera om kvickt, och hålla igen på vattnandet en tid.

6/7 -08

men jag varken badar eller duschar dom en gång i veckan, utan när rötterna som jag ser genom krukan blivit grå, då badar coh duchar jag dom. jag duchar även blommorna lätt, har inte märkt något, varför ska man inte ducha blommorna? vad kan jag göra för att få rätt på bladen igen då? har även hört att dom kan ha fått förlite vatten när bladen hänger.

Boxer: Jag fick en Phalenopsis av min fars fru för några veckor sedan.
Jag såg direkt att den var illa däran, mjuka/ sladdriga opsänstiga blad, och hängande blommor som var på väg att slå ut. Sa givetvis inget till henne hon vet att jag gillar orkideer hon gav den ist för kaffebröd.
Men jag tog upp den sen ur ytterkrukan, plastkrukan var täckt av gröna alger, och rötterna mycket medtagna.
Tog bort det som måste i rotväg och planterade om . Nu verkar hon att ha hämtat kraft igen!!
Jag hoppas att första hjälpen, hjälper!!!

6/7 -08

upptäckte på denna bloma med hängande blad att där är vad jag såg ETT rött litet djur. vad gör jag åt det?
Vad kan det vara?

6/7 -08

Vilken av phallarna var det?

6/7 -08

stackarn. Från boxer.

det är denna phalaenopsisen

8/7 -08

Sprattelgumman- du hade rätt. dom har förmodligen vattnat den för mycket i affären. planterade om den igår och där var de flästa rötterna gula och bara några få gröna kvar.

10/7 -08

har planterat om denna blomma nu, förra helge. själva blommorna ser bättre ut, men bladen hänger fortfarande, någon som vet varför? kan ju inte va att den fått förmyck´t vatten för komposten är helt torr från det jag satte om den.

10/7 -08

Ibland kan det ta ett ganska bra tag innan de repar sig efter en sån här dust. Sköt om den som de andra så kommer den förhoppningsvis repa sig efter ett tag men det kan även gå månader... Hade själv en där de gamla bladen inte repade sig utan fortsatte hänga medan plantan satte nya blad och stänglar. Lycka till med din iaf

10/7 -08

har upptäckt att en av mina andra phallar som blommar med tre stänglar, börjar tappa sina blommor så smått nu, att den oxå händer med bladen. det är väl ingen sjukdom som gör att dom hänger med bladen? varför gör dom det?

10/7 -08

Hängande blad på Phalaenopsis kan vara tecken på övervattning med dåliga rötter
som resultat, eller för lite vatten, bladen kan bli slappa och hängiga i båda fallen.
Man måste se plantan och rötterna för att veta säkert, men är rötterna bra så är
det troligen för lite vattning.

10/7 -08

rötterna man ser genom krukan är gröna och fina men hur de ser ut i mitten har jag ingen aning om. jag badar dom i 30minuter när rötterna jag ser är grå. ska sätta om den med när nden slutat blomma. kan det hjälpa?

10/7 -08

Jag tror inte att du ska bada dom i 30 minuter - det blir troligtvis alldeles för dyblött och tar för lång tid att torka upp. Det är bättre att bara doppa ner och låta rinna av
Inte ens när jag har ny kompost, låter jag dem stå så länge - tycker att det känns bättre att vattna oftare i stället.
F ö doppar jag inte alla orkidéer, har alldeles för många för det - utan jag vattnar med kanna i stället och sen kollar jag dan efter att det inte står vatten kvar i ytterkrukan.

10/7 -08

Mia har rätt, man ska nog inte låta dem stå 30 minuter, jag doppar ner dem till
3/4 delar av krukan ett par gånger, låter rinna av, och häller sedan i lite till uppifrån.
Är jag inte säker på att de är torra i mitten, väntar jag ett par dagar till, det gör ingen
skada att man väntar lite.

10/7 -08

Det kan tyvärr vara så som de andra skriver att du vattnar för mycket..
Sen det där med att spraya på plantorna kan vara väldigt vanskligt, det hamnar lätt vatten i bladrosetten och det kan de dö av..

10/7 -08

Jag har skrattat ibland när jag läst att du badar dina phallar i 30 minuter. Själv brukar jag bara ge mina plantor ett snabbt dopp... en minut kanske... men då bara själva krukan... inte bladen. O jag vattensprayar dom aldrig samma dag som jag badar dom. O mina phallar ser ut att må bra. Men eftersom vi har så hög RH här på Öland så blir det bara ett bad i månaden... vattensprayade blir de alla dagar när det är varmt o solen skiner. O då kommer ju mycket fukt ner i krukan på det sättet.

10/7 -08

HannaPanna... det där som du skriver om har jag också börjat misstänka... själva "bladstammen" eller vad man kallar det... har börjat mörkna.. o jag misstänkte att det berodde på för mycket fukt runt plantan. Så nu vattensprayar jag dem bara när tempen ligger över 25 grader o RHn ligger under 40%. Senaste veckan har den legat över 60%. Som högst 72% inomhus.

15/7 -08

så här ser bladen ut när de hänger över kanten på krukan ( de gula skivorna är potatis).

15/7 -08

och från en annan vinkel. varför hänger dom så? den är nysatt, med ett fåtal rötter. så den är inte torr och kan ju då knapast vara för våt.

15/7 -08

har den dåligt med rötter så kan det ju bero på det...
Då kan den ha svårt att få upp vätska och näring.. får den tillräckligt med ljus förretsen? den ser ut att stå ganska mörkt..

15/7 -08

Det tar en himla tid innan de rätar upp bladen om de varit för blöta och rötter har ruttnat. Allting går sakta på orkidéer , man får ha ett stort tålamod.

Jag köpte 2 phallisar på K-Rauta i vintras som jag upptäckte hade en stor mossaklump mitt i komposten.....tyvärr för sent så alla rötter i mitten var ruttna. Jag planterade om den i feb. och stoppade ner de luftrötter som fanns ner i komposten och nu först är bladen ok och den har kommit med nytt blad.
Av det orkidéer jag har så är phalaenopsis den som är lättast att övervattna och rötterna ruttnar.

15/7 -08

Tycker ju inte det några problem med de där bladen, och det finns Phallar som
har den egenheten att hänga med bladen, min Phal. amabilis gör så även med
hela krukan full med rötter, Phal. schilleriana likadant.
Om bladen däremot är rynkiga och slappa kan det vara problem.

15/7 -08

Letherneck: du skriver att Phal Schilleriana hänger med bladen. Det gör min också. Det nya bladet som kom sist har blivit "fullvuxet" men nu hänger det över de andra, finns det inget man kan göra? För övrigt mår plantan bra.

15/7 -08

Monicen, Du kan inte ändra en egenhet som arten har, men Du kan göra som jag,
häng den så krukan lutar 30-35 grader, då sprider bladen ut sig till rosettform
vartefter de växer till sig, räkna med att bladen kan bli ca: 35-40 cm långa, och
stängeln blir väldigt lång, på min är stängeln 80 cm, så det gäller att ha plats om
man lutar den, jag måste vara extra försiktig eftersom den har en keiki i toppen
på stängeln. Rötterna kan också bli lite yviga när man hänger den lite lutande, de
rackarna söker sig ur krukan och uppåt, plantan tror förmodligen att den ska ramla.:-)

Ge ditt svar