Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om gråsugga

Nyckelord: gråsugga

Inlägg med gråsugga och synonymen gråsuggor som nyckelord.

Kan man använda "provadopinnar" att bekämpa gråsuggor med ? Och hur skall man göra...pinnarna rätt ner i komposten el späda ut dom.

Vilka äckliga små kryp P

tina

Nyckelord: gråsugga

7/4 -07

Har du möjlighet att låta komposten torka ut mer så försvinner de av sig själva, de måste ha det fuktigt. Ute brukar jag vända en kruka på sidan med dräneringshålet mot solen en stund så kryper de raskt iväg. Nyttiga små djur i sin rätta miljö, t.ex. om du har en kompost ute.

Tack snälla för svaret. Skall genast ställa krukan i ett
soligt fönster över dagen även lite lutad på sniskan.
))
Men de är kanske inte direkt skadliga, som löss är eller ?

tina

8/4 -07

Tina! Fick du med dig suggorna nu i helgen och varifrån
På dem bara, ge dig inte utan visa dem vem som bestämmer, lycka till/Lena

Ge ditt svar

6/1 -07

KRYP!!!!!

Någon mer än jag som hittat en stor fet gråsugga i krukan? Otrevligt minst sagt.
Skadar dom plantan på något sätt eller är dom bara otrevliga?

Gråsuggan inköptes på Blomsterlandet. Det finns säkert fler om någon är sugen

Nyckelord: gråsugga

6/1 -07

Jag har också fått sådana levererade till mig i orkidékrukor. Men jag tror inte dom gör någon större skada.

6/1 -07

Gråsuggor är läbbiga men gör nog ingen större skada. Efter vad jag vet lever de på döda/ruttnande växtdelar och angriper inte friska växter. När jag tar in mina plantor för vintern så brukar det finnas lite gråsuggor och annat smått och gott i krukorna. Dränk krukorna en stund i vatten så brukar gråsuggorna fly för livet och då kan man fånga dem. Lycka till!

6/1 -07

Nej, jag har ingen fet gråsugga, men jag räknar skörden av snäckor varje vecka och mångfotingar varje månad. Varför snäckor, odlas orkisar i gamla akvarier som inte är helt steriliserade?

7/1 -07

Läste i SOS-medlemstid. nr.2 2006 att gråsuggorna och sniglar äter på rotspetsarna om nätterna.

9/1 -07

Hej!
Gråsuggor + orkidéer = nej, Dränk hela krukan i vatten och samla upp gråsuggorna.(Du kan inte dränka gråsuggor) Koldioxidmetoden funkar också, Provadopinnar fungerar men man måste testa sig fram om orkidésorten tål Provado, likadant med att sänka ner krukan 5 min i Pyrexlösning.

9/1 -07

Jag upptäckte den när jag höll på att plantera om en överblommad och ganska hängig Paph spicerianum jag köpt på rean, så alla kryp är definitivt borta nu. Och då har jag ju fått bekräftat att det kan vara "suggan" som fått plantan att verka hängig.
Hoppas den kommer hämta sig nu.

Måste dementera uppgifterna om att gråsuggor äter på levande vävnad. Gråsuggor lever uteslutande som nedbrytare av dött växtmaterial. Enda möjligheten att dom skulle ge sig på annat är om det helt skulle saknas vanlig "mat" och det är ju inte så troligt i de substrat och sammanhang vi nu pratar om.
Däremot är de inte så bra att ha i ett substrat då de ser till att bryta ner det snabbare med negativa följder i det långa loppet.

Ställer mig också skeptisk till att Provado skulle ha effekt på gråsuggor. Provados verkssamma ämne är Imidakloprid som är ett systematiskt gift som fungerar så att plantan upptar ämnet genom rötterna och förmedlar detta i plantan. Skadegörare som äter av plantan får sedan i sig giftet och dör. Om nu gråsuggor inte äter av plantan har giftet ingen verkan.

Giftet i Provado i sig har ingen skadlig inverkan på någon orkidéart vad jag vet. Men Provadopinnar innehåller en hög andel gödning som är det som många orkidéer tar skada av.

9/1 -07

Visst går det att dränka gråsuggor!!!
Trots att mina stora Cymbidier står i plastbackar (hopfällbara med hål vid sidorna) på somrarna, så kommer det ibland gråsuggor m m upp i komposten. Efter genomvattning, så brukar krukorna också få stå en stund och suga upp vatten och när jag sen lyfter upp dem, så har jag flera gånger hittat döda gråsuggor i vattnet.

Ge ditt svar

26/9 -06

Gråsuggor

Hej,

är gråsuggor skadeinsekter eller ej?
Om de nu äter döda växtdelar & skiter ut jord borde de inte göra någon skada ifall de finns i ens krukväxter när man tar in dem för hösten, eller har jag missat något?!
Jag har inte haft några i mina Orkidéer ännu, men i min Oxalis som stod på marken förra året fanns det gråsuggor. Jag funderar över om det är något som man behöver engagera sig i att finna en lämplig avhysningsmetod för...

Tacksam för Era synpunkter!

/Mvh I

Nyckelord: gråsuggor, ohyra, gråsugga

26/9 -06

Lättaste sättet att få gråsuggor att flytta på sig är att vända krukbotten mot sol och luft. De behöver ha det fuktigt och mörkt, som det t.ex. blir under en kruka som får stå orörd länge. De är ett slags kräftdjur så de kanske är goda att knapra i sig, torrostade? Om man alltså kan låta krukans innehåll torka till så flyttar de nog själva.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.