Råd / Förökning /

Skriv början av artikeln om förökning

Nyckelord: förökning

Inlägg med förökning som nyckelord.

6/4 -07

Konstbefrukning

Hej jag är nybörjare med orkidéer och undrar om någon är kunning om hur man konstbefruktar mindre orkidéer? jag har bla en Pleurothallis auriatiaca som blommar just nu!

En annan sak också! om man skulle få frön och vill odla upp dem, hur går man tillväga då? kan man köpa odlings substrat etc någonstans?

MVH
Ekan

Nyckelord: förökning, frösådd

Når det gjelder å dyrke frø her har du en link som kanskje kan hjelpe.
http://www.orkideer.dk/sc.pdf

Som nybörjare på orkidéer kan du börja med att odla flaskorkidéer, dvs. små centimeterstora orkidéer.

8/4 -07

Tackar för tipsen!
Länken verkar vara riktigt intressant! Få se hur gröna fingrar jag har nu

Ge ditt svar

Hittade en rolig orkidéartikel i senaste numret av tidskriften Nature. Hade inte en aning om att orkisar är så fiffiga av sig! Bland annat spindelorkidéer använder sig av vissa trix för att locka till sig insekter som ska sköta pollineringen. De blommar tidigt då bihonorna fortfarande sover och bara oerfarna hanar vaknat till. Hanarna blir överförtjusta över att se så många vackra "honor" som i själva verket är orkidéblommor som liknar och doftar som honorna. Blommornas hår liknar till och med bihonornas. De entusiastiska hanarna försöker para sig med blomman men inser snopet att det bara är en fejkhona och att de får ge sig av utan belöning. De blir så sura att de flyger iväg en lång bit innan de provar att para sig igen vilket gagnar orkidéerna då det då är större chans att biet pollinerar en annan blomma som inte är nära släkt med den första. På så sätt undviks "inavel". Är detta inte otroligt fiffigt?!

Nyckelord: Nature, förökning

Jo, det är skitcoolt!!
Man kan lätt fascineras över naturens smarta lösningar!

23/2 -07

Ja, jag kommer på mig själv med att tänka saker som att orkidéerna har aktiva strategier som att "nu ska jag lura till mig det här dumma biet!" eller "hihi, han gick på det den här gången också...".

Sannerligen så.
Vad jag undrar är, vad de orkideer som både växer och BLOMMAR helt under marken, egentligen tänker på...

23/2 -07

Ganska osmart och själviskt av de orkidéerna tycker jag! Inte dela med sig av sina blommor, det är dålig stil! Hur sköter de sin pollinering förresten? Daggmaskattraktion eller?

24/2 -07

Vad är det för spännande sorter som helt lever under jord??? Anar nya möjligheter med jordakvarium här Tänk alla ställen man kunde ha det på!

Kommer inte ihåg vad dom hette... men dom såg lite mysko ut. Som bleka, pyttesmå Aguloa,

Ge din åsikt

23/1 -07

En enkel fråga

Sitter just nu i skolan och jobbbar med ett skolprojekt. Däremot hittar jag inte någonstans vem som var den första som kom på att man kan odla orkidéer i flaska på agar.

Någon här som vet?

Kommer nog sedan att publicera min uppsats här så ni kan scanna igenom och rätta eventuella fel.

Nyckelord: agar, förökning, in vitro

23/1 -07

Kan inte ge dig svaret på vem som var först med att odla just orkidéer men jag hittade detta i ett examensarbete här på SLU om just bakgrunden till in vitro odling av växter (någon nytta för dig? Här tar man växtceller inte fröna.):

"In 1902, the German botanist Gottlieb Haberlandt developed the concept of in vitro cell culture. He isolated single cells from palisade tissue of leaves, pith parenchyma, epidermis and epidermal hair of various plants and cultured on Knop’s salt solution containing glucose and peptone. In his cultures, cells that synthesized starch and increased in size survived for several weeks though none of them divided. He predicted the requirements for cell division under experimental conditions that have been proved through time. Therefore, Haberlandt is considered as the father of plant tissue culture. Following Haberlandt, many workers continued working on plant tissue cultures. In 1939, Gautheret cultivated cambial tissues of carrot root, Nobecourt (carrot), and White (tobacco) for prolonged periods of time. In strict sense, these were the first true plant tissue cultures (Chawla, 2002)."

Du hittar säkert mer intressanta referenser genom att söka på SLU's sida. Tyvärr hittar jag inte detta arbete i Epsilon (där SLUs ex-jobb SKA registreras). Jag kan maila över den till dig om du är intresserad... Finns ju i alla fall referenser som man kan spåna vidare från.
//Åsa

ps, författare till stycket jag citerat ovan är Tileye Feyissa, titel Micropropagation, Transformation and Genetic Diversity of Hagenabyssinica (Bruce) J.F. Gmel. skriven 2006 (SLU, Alnarp)

23/1 -07

Jag tror att jag kanske har någon text om detta hemma någonstans, men nu är jag på jobbet, ska kolla det i kväll om jag kommer ihåg. Agar-agar.

23/1 -07

Agar betyder gele. 1881 - Robert Koch showed the value of agar in culturing bacteria. Jag behövde inte leta hemma.

Ge ditt svar

7/12 -06

Pleione

Jo, det är så här att jag har en undring angående Pleione.
Är det någon här på forumet som kan svara på vilken pleione som villigats förökar sig. Jag har nämligen blivit ha galen och vill ha så många som möjligt av dem som trivs hos mej. Men vilka skall man satsa på för att tillfredställa denna lust. Det lär vara lite skillnad har jag förstått och vilka är det som sätter mera än en bulb.

Nyckelord: Pleione, förökning

8/12 -06

min erfarenhet er att dom vanliga formosana hybrider er mest villiga till att föröka sig både med nya bulber och även med små mini bulber som kommer på toppen av dom gamla bulbarna Det finns en som er x-tra villig till att foröka sid ibland blir det 3-4 nya bulber +små bulber .Den heter P.Orinoco Gemini

8/12 -06

Underbart!
Tusen tack för svaret. Jag har nämligen gjort en beställning som kommer nästa vår men där har jag inte P. Orinoco Gemini. Jag måste försöka göra en komplettering till min beställning, det är bara en fördel om det blir flera än en blomma också.
Jag skall genast rota fram min beställningslista.....

Ge ditt svar

9/11 -06

Ludisia

Är det någon som odlar Ludisia eller någon av de andra juvelbladsorchidéerna?
Jag skulle vilja veta om de är lätta att ta sticklingar på. Kan man bara böja ned en stamdel i en ny kruka och få den att rota sig så? Ska man i så fall använda spagnummossa så att skottet håller sig fuktigt?
Eller är det någon som har ett bättre tips på hur man förökar dem?

Nyckelord: Ludisia, förökning

Jag håller på att testa att ta sticklingar satta i ett glas vatten.. kan ju återkomma om hur det funkar, om det funkar.

9/11 -06

Ja, va bra! Är det från en av dina egna plantor eller är det skott du fått av någon?
Jag tänkte att om man skadade stammen som man böjer ned i den nya krukan så kanske den sätter rötter vid skadan. Så gör man ju när man vill sticklingsföröka clematis och då tänkte jag att man kunde prova samma sätt här kanske.

Det är delar av en egen... den hoppade ner från ett bord och bröt några ben... så jag satte dom i ett glas vatten i hopp om att dom skulle fungera.

Att skada stammen och sen böja ner den kan nog resultera i röta snarare än rötter... men testa du, det är ju inte svårt att få tag i nya Ludisior

10/11 -06

När jag var på utställningen i Hässlehom pratade jag med en dansk utställare om just Ludisia. Han sa att om man fick för långa skott/grenar, så var det bara att skära av dem och stoppa ner dem i jorden. Ja det liknar mer jord än kompost som Ludisian är planterad i. Har dessutom för mig att han sade att de gillar att stå blött.

10/11 -06

Jag har fått en sådan "stickling" från en kompis till mig. Hon har haft problem med ohyra på sin Ludisia som formligen ätit av stammen som värsta bävern. De som helt enkelt trillat av pinn har hon helt sonika satt i ny jord och de har tagit sig igen, den lilla jag har hemma är ett bevis på det. Som tur är verkar hon ha fått bukt med ohyran nu, men det tog lååååååååång tid innan dess.

10/11 -06

Jag har testat tidigare med att har den i glas med vatten tills den röttar sig och det gick utmärk. Jag uppfattar Ludisia som en stark och svårt att döda växt. Växer och grenar sig som ogräs. Favorit lägge: norrfönster och vanlig blomjord - då måste den beskäras en gång per år, för att den blir för stor

Jag brukar bara klippa av för långa grenar ,låta dom ligga o torka ett par dar sen klämmer jag ner dem intill sina kompisar eller i en ny kruka med vanlig såjord.
Någon sa för flera år sen att de ofta ruttnar om man sätter dom i vatten så det har jag inte provat !
Monika

Vanlig blomjord alltså?
Jag tror på att plantera om min ena, den sätter en del skott under jord, och jorden den är planterad i är STENHÅRD. Det är en kompakt kaka, som knappt går att vattna..
Mjäkar den sig med blomningen om man planterar om nu, eller är det bara tuta & kör?

Troll
det är bara o "tuta o köra",har aldrig misslyckats för mig,ibland så klopper jag bara av o sätter ner direkt utan att skottet får torka och det har oxå gått bra !
Vanlig såjord använder jag.
Monika
Tack för i går

13/11 -06

Nu har jag fått ett långt skott av John. Jag planterade det i fredags i en kruka med fuktig så/kaktusjord. Jag bröt av skottet så att jag fick två skott istället för ett, tänkte att det skulle bli en större planta då. : )
Den är så fin, vet inte vilken Ludisia det är, men jag kan lägga ut en bild på den senare.

Hur gjorde ni med era skott? Satte ni dem bara i jorden och utan plastpåse över? Eller gjorde ni på något speciellt sätt? Behöver de undervärme för att utveckla rötter lättare? Hur lång tid tar det för rötterna att bildas? Ska den stå ljust nu eller går det bra med ett norrfönster?

Oj, det blev många frågor. : ) Hoppas någon kan ge mig lite svar. Tack på förhand.

/Mia

Hej!

Jag har råkat haft sönder en av mina plantor, en brokbladig paph. Det är inte samma sort som du har. Men jag ska berätta om hur jag har gjort: Jag har satt de små "sticklingarna" i varsina krukor med krossad orkidekompost och vitmossa. Sen har jag satt ett stort ölglass (Mjöd från Ikea) ovanpå som ett litet miniväxthus och det lyfter jag på för att få lite luftcirkulation där inne.

De små ser ut att trivas. De står i ett SV fönster i lite skugga bakom en stor planta. Jag kan tänka mig att det är lite varmt, ganska lagom ljust och att det tvingar fram rötter eftersom det behövs för att växten ska få näring. (Gtgoon påminnde mig, äras den som äras bör).

Med mina Vanilliasticklingar tog det 2 veckor för att bilda fler rötter: nya rötter.

Så nu går jag är som en äggsjuk höna och väntar på rötter. Plantorna ser feta och fina ut. Nu får jag liksom vakta på röta... Denna fina balans kan göra mig tossig.

Ge ditt svar

Hejsan! Undrar lite vad man skall göra när man fått ett "skott" på en orkidee. Läste att man skall vänta tills man fått rötter på den men det ser så konstigt ut för det har redan kommit en stängel med knopp från skottet som ni ser på bilden! Läste att det dröjer innan en "bebis" (skott) bildar blommor. Förvirrad!

Nyckelord: förökning, småplantor, keikeis

Du ska nog låta det vara kvar där tills det har kommit rötter.

11/7 -06

Du kan binda lite vitmossa där rötterna ska komma ut.

11/7 -06

Jo, minst tre rötter som var och en är fem cm kan jag rekommendera. Och separera helst inte keikin medan den blommar.

ÅÅÅ! Vad vackert. Det vill jag uppleva!

Ge ditt svar

Är de härdiga orkideérna lika svåra att fröföröka som de tropiska?
Om inte finns det frön att få tag på nånstans?

Nyckelord: förökning, frö, Cypripedium

1/5 -06

Inte lika svåra utan mycket svårare, de växer nämligen otroligt långsamt och en blomstor planta landar på runt 700 och uppåt. Men en blommande Guckusko är en underbar syn.

Menar du svår i den bemärkelsen att de växer sakta, eller behöver de samma förutsättningar som tropiska orkideer för att gro?

2/5 -06

Trädgårdsorkidéer behöver samma förhållanden som tropiska, men en annan näringslösning att leva på. Vissa sorter, exempelvis vissa Dactylorhiza-sorter, kan växa till blomstor på 3 år, men ofta tar det betydligt längre tid från frö till planta.

Så då kanske man kan köpa småplantor i flaska av dom också? Kan man köpa flaskor i England tro? Ska dit i slutet av Maj.

Ge ditt svar

Hej!
Har kanske fått en paph att skapa en frökapsel. Hur gör jag för att få fröna att gro? Jag bände upp "kapseln" och ut kom nåt gulaktigt (torrt) mjöl. Är det frön?
Just nu ligger allt i en glasburk med locket ordentligt på. Vet inte hur jag ska odla eller nåt sånt när det gäller orkisar.
Tacksam för hjälp!

Nyckelord: förökning, Paphiopedilum, frön

11/4 -06

Att odla orkidéer från frö är svårt. Fröna saknar nämligen frövita så de behöver näring från omvärlden.

Vanligen odlar man fröna sterilt på samma sätt som bakterier odlas i laboratorium. Fröna sås på odlingsmedium med lämplig näringslösning och växer sedan där (med en omplantering till ny behållare) i ett år ungefär.

Skam den som ger sig! Du ska testa fast det är svårt! Alltid lär man sig nått! Förr i tiden typ på 1700- talet lyckades de ibland dra upp frön genom att sätta dem i ytterkanten av moderplantan. I den gamla moderkomposten fanns ofta den mykorriza (ursäkta om det blev felstavat) en sorts svamp som behövdes för att fröet skulle gro. Detta har jag läst i någon bok. Vill bara uppmuntra dig att göra ett försök!
Lycka till!

Vilken bra idé Snödrottningen!
Fast hur får jag fröna att stanna kvar i komposten? De är så pluttiga (som damm nästan) att de trillar nog rakt igenom...
Ska tänka på saken. Får se om jag vågar testa!
//Jojjo

13/4 -06

Krossa komposten! mortla eller gör det du kan för att få den så finmalen som möjligt,

Har läst också att man kan öka chanserna för mykorrhizza om man tar gröna rotspetsar från moderplantan, krossa dem och blanda i komposten, sen är det jätteviktigt med rent vatten, köp batterivatten (destillerat) eller använd osmos om du har.

Jag har hört att man dels ska vattna krukan underifrån och så spraya ovanför plantan upp i taket så att det faller ner ett fint duggregn över den. Blir nog lite knepigt och kräver sitt för att inte ha bort fina fröna som är som damkorn. Men jag håller tummarna.

Jojjo!

Go for it!

Ge ditt svar

12/3 -06

Rötter

Hur lång tid kan det ta innan man bör ha rötter på en avbruten bulb. Jag har tänkt placera bulben i vitmossa där det är ganska varmt om detta kan vara gynnsamt.
Bildas det nya rötter på gammal bulb om den är avbruten från moderplantan?

Nyckelord: rotbildning, rötter, förökning

13/3 -06

Hur avbruten är bulben? Finns någon rotstock kvar? Utan rotstock kan nog inte bulben få rötter...

14/3 -06

Jo jag tror att det kan kallas rot som sitter i undre delen av bulben även om den verkar ganska torr. Ungefär som en torr lökkaka på t ex hyacint.

15/3 -06

Plantr5a den i vitmossa, trä över en plastpåse, gör lite lufthål och placera ljummet och halvskuggigt. Och vänta. Lyka till!

15/3 -06

Tack Björn jag tror jag skall prova detta, det låter spännande.

Ge ditt svar

Jag börjar bli intresserad av labb-förökning av orkideer, både frö och meristem. Har fundering kring den nödvändiga symbiosen med svamp för rötterna: Konstgjort odlingsmedium ersätter man behovet av svampen med olika näringsämnen m.m..
Hur kommer svampen till de nya plantorna?

/Johnny

Nyckelord: förökning, labb

Orkidéfrön är väldigt små och har inte mycket näring det får den av att snylta på svampmycel som finns i dess omgivning som tar upp/ omvandlar näring till svampen. All jord har svampmycel. Större/ vuxna plantor klarar sig vanligen utan svamp. Dock kommer det säkerligen svamp dit ändå.
Jag rekomenderar att du läser Svante Malmgrens hemsida för "våra vilda orkidéer" och då även på engelska för att få mer information.
http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/in...

Det finns en trevlig hemsida av Axelson som också behandlar detta. Mycket bra och informations rik.

http://www.orkide.user.se/

Problemet med odlings medium är att det är så näringsrikt att annat också växer där och inte bara orkidéer. Därför måste man döda allt som finns där och arbeta sterilt för att få något som inte är en sörja.

Jag har själv inte provat så jag kan inte ge mer råd.

Lycka till
Joakim

Ge ditt svar

11/1 -06

Ludisia

Hur gör man när man plantar om och tar sticklingar på en Ludisia?

Är det bara att stoppa ner stjälken i jorden och hoppas på det bästa?

Nyckelord: förökning, Ludisia

Hej

Jag har gjort precis som du skriver och det har fungerat bra. Nån gång har jag satt en plastpåse över för att höja värmen lite men har inte märkt nån större skillnad. Lite mögel på jorden dock... I mellandagarna bröts en stjälk av på min Ludisia och jag bara petade ner den i jord och den har tagit sig och vuxit ganska mycket. Lycka till! / Helena

12/1 -06

Tack Helena för det skall göra så när den blommat klart.

man kan låta "sticklingen"ligga ett par dagar för att torka lite!

15/1 -06

Jag har inte lyckats när jag har tagit stickling och bara stoppat ner i jord utan jag förkultiverar den i vanligt vatten tills ett rotsystem bildas. Sen sätter jag den i jord.

Jessika

Ge ditt svar

Så här ser en Phalaenopsisfrökapsel ut! Tyvärr grodde inte fröna. Dtps Purple Gem x P celebensis hade annars varit grymt spännande att se!

Nyckelord: förökning, Phalaenopsis, frökapsel

Prata om bilden

En fråga från en besökare:
Hej! Jag har en fråga om brudorkide. Min orkide har en blomstängel som det kommit ett nytt skott på med bladrosett, som det i sin tur har kommit en blomställnig på som det i sin tur kommit en blomställning på.

Kan jag ta av vid den senaste blomställningen och plantera den i orkidejord? När gör jag det lämpligast?

Hoppas du förstår hur den ser ut. Det är alltså moderplanta-blomställning-bladrosett-blomställning-blomställning.
MVH Caisa

Nyckelord: keikei, förökning, småplanta

19/9 -05

Hej Caisa,
Tack för din fråga.

Den lilla planta du fått på moderplantans stängel kallas keiki, hawaiianska för barn. Den lilla plantan kan du skära bort från moderplantan när kekin fått en handfull rötter som var är runt fem cm långa.

Du kan läsa mer om keikis i min artikel .

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar

11/9 -05

Dela Doritis?

En fråga från en besökare:

Hej!
Jag har några orkideer som jag sköter med blandad framgång. Några som lyckats är Phalaenopsis som både blommat om och bildat en keiki, som planterats och mår bra. Även två Paphiopedilum har blommat om och fortsätter med nya sidoskott.

Nu till min fråga: Min Doritis har blommat ett par gånger men har nu bildat tre sidoskott. När kan jag separera dessa från moderplantan och plantera dem i egen kruka? De är nu 5-7 cm.

Åke

Nyckelord: sidoskott, Doritis, förökning

11/9 -05

Hej,
Kul att du lyckas så bra med din odling!

Doritisen skulle jag dela när de nya skotten fått rejält med egna rötter så att plantan kan delas i två lika stora delar. Detta kan ta ett par år. När du planterar om plantan kan du ta en titt och se om det finns någar bra delningsställen. Doritis brukar dock vara ganska svårt eftersom skotten sitter nära varandra och bland delar rötter, så att säga.

Lycka till!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar