Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /

Skriv början av artikeln om fröplantor

Nyckelord: fröplantor

Inlägg med fröplantor och synonymen fröplanta som nyckelord.

Fröplantor av cattleya Fabia. Från Marie S.

So far, so good. I oktober 2015 flaskade jag ur drygt fyrtio plantor av primärhybriden cattleya Fabia (C dowiana x C labiata, Veitch 1894). De har vuxit i community pots i en kuvös med undervärme sedan dess, tillsammans med andra ungplantor av samma släkte. Jag trodde att jag skulle förlora rätt många av de mindre plantorna, men hittills har bara fyra plantor avlidit. Samtliga dog i svartröta och under de första veckorna. Snart måste jag fundera på att kruka upp de största plantorna. Det blir många små krukor det.

Nyckelord: Fröplantor, Cattleya Fabia

23/5 -16

Hårt långsiktigt arbete som verkar löna sig! Grattis!

23/5 -16

Fantastiskt bra jobbat! Vad skall du göra med alla dessa?

23/5 -16

Kan man ställa sig på kö för ett blomstort exemplar?

24/5 -16

Man blir ju minst sagt avis. Kommer någon Fabia att duka upp i auktion eller försäljning här??

24/5 -16

Långsiktigt är ordet. Det lär dröja minst sex år innan det kan bli tal om någon blomning. Jag tänkte behålla samtliga plantor åtminstone ett par år och sedan får vi se hur många som har överlevt. Hittills har det dock gått över förväntan, men de små liven är fortfarande rätt känsliga.

12/2 -17

Hej Marie! HIttade ditt inlägg när jag sökte på "Cattleya Fabia", jag har själv en "seedling" och undrar hur det går med dina? Några särskilda tips om hur man ska sköta om denna art på bästa sätt?
Har inte än riktigt fattat vad den vill ha egentligen. ;.)
//Karin

13/2 -17

Karin: Cattleya Fabia är ingen art, utan en primärhybrid (C dowiana x C labiata). Som de flesta hybrider förefaller också denna korsning vara ganska lättskött. Inslaget av C dowiana talar dock för att man får vara lite försiktig med vattningen under den mörka årstiden, i synnerhet om temperaturen är lite låg. Jag vattnar mina småplantor 1 - 2 gånger i veckan. Alla storblommiga cattleyor vill ha mycket ljus och gärna tilläggsbelysning under vintern. Mina plantor - ca fyrtio stycken - får såväl extra värme som tilläggsbelysning. Lycka till!

13/2 -17

Marie, vet du vilka föräldrarna är mer i detalj ? Har sett att det säljs plantor av semialbaformer av Fabia på nätet ..

15/2 -17

Marie - tack för ditt svar! Undrar en sak till - är det vattni g 1-2 ggr /veckan även under vintern? Har du bara bark till den? Har du den i fuktigt klimat alternativt luftfuktare/ på blöta lecakulor etc?

15/2 -17

Ja, jag vattnar 2 gånger i veckan även på vintern. Småplantorna sitter i väldigt små lerkrukor i en relativt fin barkblandning med lite mossa på ytan. De torkar upp väldigt snabbt. Plantorna står i en drivlåda med undervärme, men utan lock. Dagstemperaturen är runt 25 grader i lådan, på natten håller rummet ca 19 grader och undervärmen är avstängd. Ingen luftfuktare. Cattleyahybrider brukar inte vara så kinkiga med luftfuktighet.

16/2 -17

Lars S Den flaska jag köpte var endast märkt med de arter som ingår i korsningen, inte vilken variant av C labiata som använts. Jag kontaktade dock säljaren, som menade att det rör sig om en semialba-variant av pollengivaren. Med tanke på att det rör sig om en fröförökning så kommer dock avkomlingarna att variera en hel del. Jag misstänker att alla fröplantor kommer från samma "remake", så sannolikheten är stor att alla plantor som finns på marknaden har samma genetiska bakgrund.

17/2 -17

OK, tack Marie !

17/2 -17

Skall bli spännande att följa!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Perfekt present till orkide-fantast. Från Em.

Min mamma kom precis hem från semestern i Thailand, och med hem till mig hade hon de här 3 flaskorna med Vanda-småttingar. Jag är ganska säker på att den fläckiga är en Rhynchostylis gigantea, men är sedan lite osäker på de andra två.

Kan den rosa/vita vara en Vandachostylis och den orangea en Ascocenda?

Kanske lite svårt att bedöma från etiketterna.

Men plantorna är redan uppe i halsen på flaskan så jag kommer nog inte vänta så jättelänge med att plantera ut dom.

Nyckelord: Thailand, fröplanta

26/1 -12

Med risk för att göra dig besviken så kan jag säga att det högst troligt är samma Rhynchostylis alltihop. Har inte sett någon som fått fram dessa till blomning så jag vet inte vilken art/hybrid det är. Tänkte köpa flaskor när jag var i Thailand men avstod då jag såga att det var samma plantor i varenda flaska med enda skillnaden att det var olika etiketter på flaskorna. Om du tittar på dom så ser du att bladen inte är lika långa på båda sidor av mittnerven eller hur?

27/1 -12

Jo jag fick en sådan här flaska för ca. 6-7 år sedan, och har nu ett par plantor kvar av denna. 1 av dom är så pass stor att den snart borde blomma. När jag fick den så visste jag knappt något om orkideer, och på den flaskan stod det då inget namn alls. Men har nu kommit fram till att det troligen är en rhynchostylis gigantea "spotted". När jag suttit och studerat bladen i de olika flaskorna så tycker jag inte att de är identiska,men jag ska ändå snart plantera ut dom så då får jag ta mig en närmare titt. Är det vanligt att de medvetet sätter "falska" etiketter på flaskorna,eller handlar det mer om slarv när flaskorna görs i ordning? Nån mer som varit med om detta? Plantorna och rötterna ser väldigt kraftiga ut,så det ska bli spännande att se vad det blir av dom. Det är bara att vänta...

27/1 -12

Du gör helt rätt som planterar ut dem med god förhoppning. Även om de sedan är samma sort är det ju ett roligt projekt och ett fint minne. Ang. etiketterna vet jag inte vad man ska tro - men pengar kan ju få folk att göra rätt dumma saker...

27/1 -12

Ja...haha...jag kanske har ett helt fönster med små rhynchostylis gigantea sen, vem vet. Jag tycker det är en himla rolig present i alla fall.
Men nu har jag ju lärt mig hur man ska göra med dom små liven, hoppas att få se en blomning på den äldre plantan snart.

Det är som du säger, ett roligt projekt...

Prata om bilden

Denna orkide köpte jag som ett "flaskbarn" för 12 år sedan Thailand. Nu blommar den!!
Visst är det härligt.

Nyckelord: fröplanta, Ascocenda

29/8 -11

Grattis, jag förstår att det måste kännas härligt, att äntligen bli belönad med en så vacker blomning.

29/8 -11

Riktig kämpainsats, grattis!
Mvh
Mikael

29/8 -11

Veldig flott blomstring - grattis til den og din store tålmodighet!

29/8 -11

Mycket bra jobbat ! GRATTIS !

Härlig färg. Grattis!

29/8 -11

Världsklass! Gratulerar!

29/8 -11

Stort ögonblick. Grattis!

29/8 -11

Grattis, vilken uthållighet!

29/8 -11

Grattis Då får jag väl låta bli att slänga mina gamlingar som jag köpte i Thailand för ca 4 år sedan och hålla ut lite till...

29/8 -11

Mycket Grattis, trägen vinner !
Inte det minsta svårt att först att du nu känna en viss triumf och glädje över detta -för det är ju en lysande prestation du gjort

Mvh
Stefan

29/8 -11

Wow! Säger bara Grattis!!!

Prata om bilden
Alexandras dagis. Från En person som inte är medlem längre.

Miltonia Binotii
Notylia barkeri
Dendrobium sulawesii

Nyckelord: fröplantor, Miltonia Binotii, Notylia barkeri, Dendrobium sulawesii

12/6 -11

Kul med småplantor.
Lycka till.

Tack! Det är jätteroligt att pyssla med småplantor. Tyvärr så vägrar min blommvakt ta hand om " ogräs" som han kallar dom för. Så plantorna får följa med mig på semmester till Grekland .Överlever dom detta så lär dom överleva allt

12/6 -11

Det var synd att han vägrar. Hur går det förresten för Phrag Sedenii? Mina båda två har blomstängel.

Jag försöker lära mig sköta den. Den ser ut att må bra, men jag undrar om den verkligen ska stå med fötterna i vatten hela tiden, blir det inte för blött för rötterna.? Jag kanske har fattat helt fel? Det finns ingen blommstängel här

12/6 -11

Nej, Du har inte fattat fel. Den ska stå med fötterna i vatten hela tiden, den får inte torka upp.

OK! Bra att jag gjort rätt

Prata om bilden
Från Violacea.

Nu har jag sedan en tid tillbaka min lilla Blc sticklingplanta helt och hållet i vitmossa istället precis som ni här på forumet rådde mig till.
Det har kommit ett nytt litet försiktigt blad och bladen känns lite starkare samt grönare sedan den planterats i vitmossa.
Jag sprayar den bara med vatten och är försiktig så inte vitmossan blir för våt. Jag är jätteglad för det nya bladet...

Nyckelord: Cattleya, fröplanta

21/5 -08

Ja, håller man på med orkidèer så kan en ny liten grön rotspets,
eller ett pyttelitet skott som man väntat på en hel vinter, få även
en karl att ta glädjeskutt.

Ge din åsikt

Hej!

Jag har just köpt en liten (10 cm) stickling av en Cattleya (Blc Haadyai Delight x Blc Plearnpit) som har stått i vitmossa innan jag fått den.
Jag undrar om ni har några goda råd om hur jag bör sköta den i fortsättningen?
Vattning, näring, kompost, temperatur?
Jag kommer att fortsätta ha den i vitmossa ett tag tills den börjar växa ordentligt. Är det det bästa?

Nyckelord: fröplanta, Cattleya

3/5 -08

Var försiktigt med vattningen när den står i mossa bara. Annars
är det bara att sköta den som en vanlig Cattleya, ljust läge, 20-25
grader och svag näring varje vattning. Så gjorde jag när jag köpte
småplantor, de är lite känsliga för våta fötter när de är små och står
i mossa..

3/5 -08

Så då kanske det är bäst att låta mossan torka till lite innan man vattnar igen?
Det kan kanske ta ett tag? Bör mossan vara helt torr innan man vattnar? Svårt med avvägningar...

3/5 -08

Mossa ska vara fuktig inte blöt har jag lärt mig av mina misstag med mossa.....sedan vet inte jag om cattleya tål mera blött än phalaenopsis.
Jag duschar bara på mossan på "sjuklingarna" och det går bra.

Ge ditt svar

Ja då har jag planterat upp all småplantorna,de Phalaneopsis jag fick av Lutz. 8 Stycken sammanlagt och åtta stycken för många. De är nu planterade i hälften små fördelad bark och ca hälften spagnum. De står nu all i mini-växthus av plast. Är det någon som vill ha en planta så är du välkommen. Kanske jag behåller en pulchra och en viridis. De ser OK ut med fina rötter.

Nyckelord: Phalaenopsis, fröplantor

11/9 -07

Jag är definitivt spekulant på en viridis - men kanske du ska låta mini-bebisarna växa till sig lite först. Lite kul att du fick ett par burkar - lite av misstag:-))

11/9 -07

Hej! Du har mail

11/9 -07

Du har fått mail från mig med.

11/9 -07

Hej, du kommer att få mail från Umeå om typ, tja fem sekunder

20/5 -10

Hej
Jag är oxå jätteintresserad. Hör av dig hur det går.

Ge din åsikt

9/9 -07

9/9: Leverans

Då har jag fått min kära Cattleya labiata var. concolor. Som bonus fick jag några fröodlade Phalaenosis i plastburk och agar-agar. Phal pulchra (4st) och Phal. viridis.

Nyckelord: Cattleya labiata, nya plantor, fröplantor

9/9 -07

Spännande och kul. Men var är bilderna?

9/9 -07

Vad roligt, Spindeln, lycka till med älsklingen!

9/9 -07

Tja, bilder? Det har jag inte tagit. Liksom tycker jag det är lite ointressant, men andra kanske tycker att det är det. visst kan jag ta några bilder. Jag kan ju försöka få några bilder av småplantorn, det blir lite av en utmaning.

Ge din åsikt

17/4 -07

Någon som vet ?

Jag har beställt en Prinsess Mikasan, en ung plannta som lär vara ca. 11 cm. bred. Så nu undrar jag hur jag ska ta hand om henne på bästa sätt, hon ska väll inte planteras som en "vanlig" orkidee i kruka och vanlig kompost eller..? Och när kan jag fövänta mej att hon vill blomma om jag klarar henne ? Jag vill ju göra det så bra jag kan för henne, så jag vill järna ha tipps av er !

Nyckelord: Ascocenda, fröplanta

18/4 -07

Tack Tommy, vilken himmla fin och informativ sida du har !
Den ska jag spara !
Mvh. Stefan.

18/4 -07

-Va..2-250 kr. för en blommbar planta.. Jag får betala minst 5-600 kr. för en sådan, om man mot all förmodan skulle hitta en sådan. Mem så är det när man bor långt uppe i norrland. Här hittar man Phalaenopsis och ennu en Phalaenopsis.. Om man har tur ! ! Inte särskilt kul när man då har orkideer som sitt största intresse.
/ Steffe.

18/4 -07

Tack, så mycket för vänligheten. Här uppe är det i det i det närmste omöjligt att hitta något av intresse. Smått frustrerande när jag ser vad ni "söderut" har tillgång till, jag hör av mej ! /Steffe.

Ge ditt svar

23/2 -07

Vanda småplanter

Jeg har 4 bittesmå vandaer, de har 4-5 blader hver som bare er ca 2cm store. Plantene ble tatt ut av flasken i fjor sommer og sto i bark da jeg fikk dem i høst. De har vokst siden jeg fikk dem, men den siste måneden har de ikke sett ut til å trives, ( faktisk var de 6stk i høst ). Jeg har nå satt de i små glass med leca i bunnen, dette gjør i hvertfall at jeg kan se om røttene trives. Er det noen som har erfaring med vandababyer?

Nyckelord: fröplantor, Vanda

Min enda erfarenhet från så små vandabebisar är att jag sedan ca 6 månader har dom monterade med sphagnum på en mangroverot i mitt skåp och dom växer på rätt så bra.Köpte då ett gäng små flaskplantor på Tradera.1 dog ganska omgående.
Monika

Ge ditt svar

Ja nu får man se framemot en sändning från Australien.
Om ca en vecka så landar Aerides krabiense, Dendrobium unicum, Sophronitis rosea wittigiana och Eurochyne rothschildiana här uppe i Ö-vik.
Gudis så spännande!!!!

Nyckelord: fröplantor, Australien, flaskplantor

28/7 -06

Kul kul! Julafton mitt i sommaren.
Hur gör man för att beställa därifrån och vad kostar det?

28/7 -06

Har du växthus? Det blir spännande, och ganska många plantor. Jag har själv köpt en flaska, och även om plantorna blir små så kommer de att ta plats då de blir många, i min flaska syns minst 5 plantor som är ganska stora, och jag ska inte ta ut dem från flaskan förän nästa vår, så de kommer att vara ganska stora då. Det går också att beställa från Equatorial Plants Co. i England, det kan nog vara enklare.

Hej!

Jag har sambeställt med två andra så vi har delat på kostnaderna, vet inte riktigt hur det har gått till riktigt då inte jag själv skött om det praktiska. Jag bara betalar och ser glad ut. Har också beställt från Equatorial plants så sent som förra hösten. Mycket fina småplantor fick jag då, så det kan jag rekommendera.
Jag har växthus, men använder det bara på sommaren. Jag brukar ha mina småplantor i ett miniväxthus som håller fukten och luftar försiktigt nån gång om dagen. Det har funkat bra tycker jag.

31/7 -06

Hej igen, Sophronitis rosea wittigiana blir fin, Eurochyne rothschildiana kan jag inte alls hitta på nätet, vad är det för växt? Har den bytt namn?

Spindeln!

Inte konstigt att du inte hittar den då jag stavat fel. Eurychone ska det vara. Har hört till Angraecum förut. Här kan du kolla:http://orchidspecies.com/euryrothschildiana.htm

Jag har mina flaskorkidéer i fibervävtäkt decimeterhög skogvitmossa i ett par centimeter regnvatten. Väven är uppklippt och där inunder är flaskorkidéerna lätt radplanterade.

Ge din åsikt

27/5 -06

flaska

I dag fick jag en flaska i present, köpt i Thailand. Den innehåller plantor av Blc Luckystrike + Blc Mahina Yashiro.
Ska bli spännande den dagen jag får krossa flaskan och se om man sedan lyckas driva upp plantorna till blomstora exemplar.
Är det någon som vet hur de kommer att se ut?
Jag har inte lyckats hitta den på nätet.
Siw

Nyckelord: Brassolaeliocattleya, fröplantor, Brassolaeliocattleya Luckystrike

27/5 -06

Blc Luckystrike:

Blc Mahina Yahiro:

Luckystriken är ju helt otrolig, säg till om du skulle få några plantor över!

27/5 -06

Tack Gtgoon, Luckysrike ser helt fantastisk ut. Det blir något att drömma om.
Jag ska ha dig i åtanke om jag lyckas.

Ge ditt svar

15/4 -06

Flaskplantor

Hej alla e det någon utav er som vet något bra stelle man kan bestella flaskplantor? utan massa krångel osv...

Mvh Fredrik

Nyckelord: fröplantor, flaskplantor

Hej Ruffe!

Jag har beställt från England tillsammans med en bekant och just nu väntar jag på flaskor ifrån Australien. Jag vet tyvärr inte hur man går till väga eftersom jag sambeställt med andra, men kanske nån annan här på forumet tänker beställa så du kanske får vara med på ett hörn.

15/4 -06

+ 16/4 -06

aa det hadde yu vart roligt så om någon håller på och beställer flask plantor skicka mig ett Pm.. annars kanske jag kan få beställa med dig (er) nästa gång? jag har fått för mig att det e lite billigare eller hoppas på det i allafall:)
hur ser det igentligen ut med flaskplantor pris messigt billigt dyrt eller mitt i mellan? och hur brukar det vara med porto fågel ,fisk eller mitt i mällan (mellan?)? +har du annan erfarenhet du vill dela med dig av ?

Mvh Fredrik

15/4 -06

Har läst lite här och där om hur man ska lyckas få dem ut ut flaskan, sägs vara ett rent h*lvete.

16/4 -06

eller? man kanske kan klippa sönder flaskan de brukar vell vara petflaskor? annars fram med hammaren . eller menar du övergången mellan flaskan till eventuell kruka?

Mvh Fredrik

16/4 -06

Mjo, att få dem ut r krukarn verkar inte vara det värsta utan att få dem att överleva utan den fuktiga luften med agar gel som skämt bort dem. Man ska doppa dem i olika närings och vitaminslösningar och en massa annat jox, googla på "deflasking" så får du se

Flaskan slår man sönder med en hammare. Lägger en handuk runt om så man inte får glas på sej. De plantor jag har fått har dock kommit i provrör av plast.
Näringsgelet runt plantan måste man skölja bort noga. Sen lägger jag mina plantor i vatten med svag näringslösning nån timme.
Sen planterar jag dem tillsammans i vitmossa och perlit/björnmossa. Ställer dom i en sålåda med lock, där det hålls fuktigt.
Från början gläntas på locket 5 min/dag, sen utökas det mer och mer.
Men som sagt svinn får man räkna med.

16/4 -06

Jag slår sönder dem under vatten, lägg flaskan diskhon och fyll med vatten. Slå med en hammare.

16/4 -06

seedär ja då har man lärt sig något nytt:) tack för infon appropå sålådan vad e önskad tempratur i en sådan kan tänka mig att den blir ganska hög? för dom vill ha rätt ljust va? eller kör man bara en sån där flerahudralappars lampa kanske ?

Mvh Fredrik

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.