Skriv början av artikeln om för fint substrat med kokos

Nyckelord: för fint substrat med kokos

Inlägg med för fint substrat med kokos som nyckelord.

Jag blev en skänkt en jättefin miniphalaenopsis (planterade tillsammans) som blommat över. Glad i hågen blev det substratbyte, ville kolla hur rötterna mådde. Jag jobbade i över en timme för att pilla bort allting. Diskade krukan, gjorde extra hål i den, kanelade försiktigt på alla snittytor och sedan nytt substrat.
Till min fasa i dag så ser jag att de två understa bladen gulnat. Bestämde mig för att ta en titt igen i krukan och till min fasa ser jag att den stått för fuktigt!!! Massor av det som kallas "velimen" lossnade från rötterna. Jag klippte inte bort rottrådarna. Det kvarvarande rötterna har små svarta fläckar på sig. Jag droppade på väteperoxid 3% och såg att det bubblade...
Planterade om i en mindre kruka och jag sorterade ut barkbitar och planterade bara i bark, stora barkbitar. Lade lite glaserade porslinsskärvor i botten så att vattnet ska rinna undan bra. Den fick inte en droppe vatten den här gången, nu blir det snålvattning, max 5 min i doppet.
Är rejält arg på företaget som säljer orkidesubstratet, det är för fint och för fukthållande. Hädanefter blir det bara ren bark för min nopsisar!
Vi har hög luftfuktighet där jag bor.

Frågan är: tycker ni att jag ska vattna första gången med väteperoxid så att det inte bildas svamp eller annat skadligt? Är 5 minuter doppvattning för mkt eller för litet tycker ni? Är nu rädd att ha ihjäl min fina orkidee.
Alla råd varmt välkomna!!

Nyckelord: väteperoxid 3%, ruttna rötter phalaenopsis, för fint substrat med kokos

7/8 -20

Jag köper bark av Peter, Orchidéhuset, han finns här på OP. Sedan går jag ut i skogen o plockar färsk vitmossa (spagnum) o blandar min egen kompost. För jag har också gjort samma misstag förr, o planterat om med dessa färdigpackade orkidékomposter som finns o köpa, och som för det mesta innehåller möglig bark som förstör rötterna.
Kontakta Peter du o köp fin o hållbar bark av honom.

Lycka till

8/8 -20

Tack för svar obovata!
Jag bor utomlands så Ochidehuset är lite långt borta som du förstår. Dessutom växer inte vitmossa i det heta Mellanöstern
Från och med nu blir det bara bark för mina nopsisar, vi har hög luftfuktighet året om och i vintras såg jag att det började växa vita långa svampar i krukan på två av mina nya nopsisar som jag köpte från IKEA. De var i full blom och jag vägrade att plantera om dem under blomningstiden. Jag tror att det var en liten aning spaghnum i krukorna, men mest bark. Nu föredrar att vattna oftare än att hålla på med ruttna rötter.

9/8 -20

Ja just ja, tänkte inte på det

9/8 -20

9/8 -20

Inga problem obovata

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.