Skriv början av artikeln om färgförändring

Nyckelord: färgförändring

Inlägg med färgförändring som nyckelord.

Den här ljuvliga vita Cymbidien fick jag för några år sen

Första året hade den tre meterhöga stänglar, sen delade jag plantan och den största delningen har blommat varje år, men i mer blygsam skala.
I år kom bara en stängel med två knoppar, dom växte och växte och växte ...

Till slut slog dom i alla fall ut och de enorma, något egendomligt formade blommorna ser ut så här

??????

Vad har hänt?? Jag LOVAR, det är samma planta:-))

Nyckelord: Cymbidium, färgförändring

3/5 -07

MEN vad konstigt!! Jag begriper mig inte på det där, men de är ju bara helt otroligt vackra båda varianterna! Vad duktig du är som får ordning på cymbidium-plantor!!

Kan det vara ljuset?
Jag hade en Tolumnia som över åren gick från rosa/vit med röda prickar till röd med gula prickar... det berodde troligen på att den fick mer ljus.

Kan det på nåt vis ha varit två olika i krukan från början? Så att en liten del av den gula inte har varit stor nog för att blomma förrän nu? Det är ju inte bara färgen men formen med som är annorlunda.
Ifall dom nya blommorna kommer från vidare utväxt från en bulb med rosa blommor är det ju alldeles mystiskt och kanske ljuset som Troll tror.
Förresten så lär det bli olika färg på novemberkaktusen beroende på temperaturen under knoppbildning...

4/5 -07

Helena - det är nog så att du har alldeles rätt!! Troligtvis står det två olika plantor i krukan:-))

Igår kväll träffade jag på vårt orkidémöte den äldre man, som för några år sen, gav mig två stora Cymbidier. Han kom mycket väl ihåg den vita och när jag visade fotot av den gröngul i kameran, så blev han alldels förbryllad "Märkligt!" Men då sa hans rara hustru "Har vi inte haft en sån tidigare. Kan du kanske satt ner en gammal bakbulb av den, när du planterade den andra??"

Så är det naturligtvis och efter några år, har nu denna "gamla bakbulb" blivit blomstor! Om dom har haft nåt namn på den, så är det numera bortglömt - men vackra är ju blommorna ändå!!

Så det kan bli:-))))

4/5 -07

Appråpå ändra färg, så har jag Tullpaner "botaniska"i min trådgård där just dom här blommade med röda blommor dom första åren.. men nu sedan några år tillbak har börgat blomma med gula blommor ! !? Hur kan det komma sej. Något med generna och dominannta annlag, hybridiserade i många led, kan det vara något som har med det att göra ! Jag förstår inte hur det kan bli på det viset ! Kan det vara samma fenomen med Orkideer ? Någon som vet ?
Mvh / Stefan.

Ge din åsikt
Tolumniafärger. Från En person som inte är medlem längre.

Ett exempel på hur samma plantas färg kan förändras trots nästan exakt likadan skötsel. De ljusare blommorna är båda från två olika stänglar 2004, och har varit utomhus något längre än de mörkare från årets blomning. Vatten och övrig skötsel har varit lika. Detta är en av de plantor jag sprayar med saltvatten.

Nyckelord: färgförändring, Tolumnia

Kan tillägga att ljuset jag fotograferat plantorna under har varit detsamma också, i mitt fönster under MH-lampans sken.

11/12 -05

Saltvatten??!!!

Det sägs att färgen kan påverkas av temperaturen i omgivningen. Jag har hört det nämnas i samband med Phrag Hanna Popow att ju kyligare destå rödare blomma.

Den är i alla fall snygg i alla varianter.

Hej.
Varför använder man saltvatten?

Du råkar inte veta vad just den sorten av Tolumnia heter? Jag har en likadan nämligen, som även den byter färg.

Det är en typ av "Sunset"-hybrid. Finns ett helt gäng olika som alla är onamnade.

Brukar dina byta färg? min har bara gjort det en gång, än så länge.
Du råkar inte ha några småplantor/delningar av någon annan Tolumnia till salu? Det vore intressant att testa lyckan med någon mer.

16/2 -06

Diskussionen om kopplingen mellan temperatur och blomfärg är jätteintressant. Jag köpte en Dend. Kingianum för 1,5 år sedan. Då stod den i blom, och den blommade lila. Sedan kom sommaren och den fick vara ut till en bit in på sensommaren/hösten då det blev kyligare. Ganska snart därefter gick den i blom, och förstår ni, då blommade den i rosa! Detta har gett mig en hel del huvudbry, men nu kanske jag har fått en förklaring.

Hmm, det kan ju vara någonting...
Jag hade min i det lilla terrariet (24 grader dag, 20 grader natt), och bytte upp mig i storlek när knopparna precis började synas (lite olägligt kanske, men det gick inte att göra nåt åt). Det stora terrariet håller 21-22 på dagen, och neråt 18 nattetid.
Den första blomman är rätt blekröd, den andra lite intensivare, och den tredje och sista är mörkt scharlakansröd.

Nepp. Det är dåligt med tolumnior, tyvärr. Tydligen populärare i USA, där finns de på motsv. Bauhaus och dylika ställen. Beror med största sannolikhet på att de är så väldigt ljuskrävande.
Min byter färg som på bilden, har bara blommat två gånger än så länge.

Hej!

Jag blir också nyfiken - varför används saltvatten för sprayning och på vilka plantor gör ni det?

17/2 -06

Kolla Hillevis inlägg om saltvatten -- där finns mycket info.

Det är ju synd, dom är ju helt underbara små varelser!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.