Skriv början av artikeln om bekämpning av skadeinsekter

Nyckelord: bekämpning av skadeinsekter

Inlägg med bekämpning av skadeinsekter som nyckelord.

Hittade tuggmärken på min Paph lowii och min lilla Neo igår. Vet inte om de var där innan jag behandlade dem förut, så nu hålls det noggrann koll på plantorna i fråga.

Jag snurrade runt på olika sajter (när alla andra firade nyår) för att se vad som kan vara effektivt mot dem. Jag har ju använt Natria Pyrsol, men vill helst inte använda det igen då det är rätt elakt mot orkisarna.

Har ju blivit tipsad om FruktträdEffekt och en flaska är beställd. Beställde även Neemolja då den fungerar annorlunda jämfört med FruktträdEffekt.

Av vad jag läst på dessa olika ställen är att just dessa oljor, tillsammans med insektssåpa, verkar vara det bästa alternativet till kemiska bekämpningsmedel om du har fått dessa objudna snyltgäster, särskilt då de små kräken (spinnkvalster/falskt spinn) tydligen blir resistenta mot de kemiska medlen om de används för ofta!

Det bästa är ju att se till att de inte kommer in till att börja med, men det verkar inte lätt.

Insektssåpa verkar inte gå att få tag i Sverige, i alla fall hittade jag inget, men tydligen så ska grönsåpa fungera då den med. Kankse inte lika effektivt och så måste man kontrollera att det inte innehåller parfym och annat krafs.

Ville dela med mig av ett PDFdokument jag tyckte var informativt: Control of Red Spider and False Spider Mites on Orchids

Och ett annat: Mites on Culivated Orchids

God fortsättning och må era kvalster hålla sig på mattan!

Nyckelord: bekämpning av skadeinsekter, spinnkvalster, falskt spinn

1/1 -15

Jag har använt FruktträdEffekt då och då. Medlet kväver de små kräken till döds. Men jag har funderat om det är så bra för plantan. Bladen har något slags porer eller klyvöppningar och oljan kanske täpper till dom. Har några Gongora och tunnbladiga som de är får det lätt spinn och jag sprayade min G histrionica ganska flitigt med FruktträdEffekt. Efter ett tag dog plantan (snyft, den var en flitig blommare, flera ggr om året).

Man ska nog inte spraya för ofta med F Effekt, för oljan täpper säkert till bladporerna. Jag har sprayat i förebyggande syfte 2 ggr/år och det har funkat för mig. Peppar, peppar......
Skickar med en länk, dvs Råd och Röns kartläggning av växtskyddsmedel. Vet inte när den är gjord, men Provado insektspinnar och Insektsspray finns med och de förbjöds under 2013, tror jag det var.
http://www.radron.se/Upload/Pdf%20tidnin...

Glömde säga att F Effekt finns med i den sista tabellen och är godkänt av Kemikalieinspektionen som ett "fysikaliskt verkande växtskyddsmedel". På flaskan står att det innehåller "rapsolja 96 vikt %". Jag skulle vilja veta vad de andra 4 % är för något, men det går inte att få fram! Det har mao varit lite detektivarbete här, men tyvärr resultatlöst.

1/1 -15

stella: Det var bra att du sade detta också för det nämns inte i någon av artiklarna eftersom de är mer allmänna och jag visste inte detta. Skulle inte bli förvånad om inte Natria Pyrsol också täpper till klyvöppningarna då det ju lägger sig som en hinna på bladen. Något jag läste någonstans angående detta så kan det vara en bra idé att tvätta av pantorna med såpavatten mellan man använder t.ex. FruktträdEffekt och då båda fungerar mot dem, så låter det ju som en ypperlig kombo.

Nenne: Precis det har jag läst är den bästa metoden för att hålla kräken borta. Jag kan tänka mig att de övriga 4% är något som ser till att oljan blir effektivare mot insekterna, kanske något hjälpämne som underlättar att oljan kommer åt bättre och absorberas snabbare.

1/1 -15

Dels finns ju Calypso Sprayen mot skade insekter på prydnadsväxter. Och jag köpte på mig ett par kartor av pinnarna innan de försvann från hyllorna på jobbet.
Hoppas det går bra mutanten och du blir kvitt dem.

stella, jag har idag diskuterat spinn/Fruktträd Effekt och klyvöppningar med en trädgårdsmästare och hon tror att du har rätt, dvs att bladens klyvöppningar blir igentäppta av oljan om man använder medlet för ofta.
Mutanten samma trädgårdsmästare tror inte på en såpavattentvätt mellan sprayningarna med F Effekt, för det blir för mycket slitage på bladen. Däremot fick hon en idé att testa följande blandning istället för F Effekt och såpavattentvätt:
1/4 tsk T-röd, 1 msk såpa och 3/4 msk rapsolja eller annan matolja till 1 liter vatten och spraya plantan med detta. Hon menar att oljan kommer att lösa sig i vattnet med hjälp av såpan. Jag har inte hunnit blanda ihop "brygden", men kanske värt att testa!

2/1 -15

Tack för infon Nenne. Har funderat detta ytterligare med såpa och oljor. I min ungdom har jag varit i 'städbranschen' och gick några städkurser och då var såpa strängt förbjudet i städning eftersom den bildar en grå hinna på ytor. Så kan det även vara med växter men blandat med T-röd kanske det blir annat.

Jag har ingen aning om det bli annat med såpa + T-röd. Det enda jag vet säkert är att trädgådsmästaren är väldigt ekologisk !

2/1 -15

Jag brukar spraya med en blandning av 1 dl såpa + 2 dl T-rödsprit till 1 l vatten. Jag har bara haft god effekt inga växter som tagit skada. Om jag ibland misslyckas (odjuren fortfarande lever)med denna blandning efter ngr sprayningar med 1 v mellanrum så får hela krukan ett bad i stark Yes lösning (diskmedel) och då tvättar jag bladen med denna lösning.

2/1 -15

Nenne: Tack för detektivarbetet du genomfört.
T-röd löser ju upp fett så jag undrar vad det fyller för funktion i blandingen? Använde ju något liknande mot ullössen jag hade och då var T-röd till för att lösa upp vaxhöljet de har. Fråga henne vilken påverkar etanol (T-röd) har på plantorna. Läste någonstans att man inte skulle använda det för det gjorde något som jag inte minns just nu. Hon vet säkert bättre.

Truls, jag vet att du har nämnt din blandningsdos tidigare, dvs mängden T-röd, såpa till 1 liter vatten och jag har testat det på min kompis trädgårdsmästaren och då höll hon på att storkna!! Sorry, men så var det, dvs alldeles för starkt enl henne, men som sagt hon är väldigt ekologisk och kanske lite för försiktig ibland kan jag tycka!
Mutanten jag ska fråga om T-röd! Hon är bortrest över helgen, men jag återkommer, så fort jag får tag i henne!

2/1 -15

(Törs inte berätta om min 50-50- blandning av Yes och makens fin-rom följt av mat-rapsolja (man tager vad man haver), innan Fruktträd Effekt kom till min kännedom... men ullössen blev jag av med!).

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.