Skriv början av artikeln om böcker

Nyckelord: böcker

Inlägg med böcker som nyckelord.

Go vänner i orkidéträsket, vad rekommenderar ni för orkidéböcker? Vilka är ni nöjda med? Vilka köper man för bilderna och vilka köper man för informationen? Släktesspecifika? Svenska? Engelska? Vilken är just din bibel?

Jag har i nuläget följande fyra:
The wild orchids of Crete - en bildrik bok om Kretas specifika släkten. Gammal men spännande. (1989)
Sensuella orkidéer - väldigt härlig bok m. fantastiska bilder och skötseltips.
Orchids - a practical guide to care and cultivation - jättebra bok med noggranna förklaringar på det mesta man behöver veta som nybörjare.
The illustrated encyclopedia of Orchids - min bibel. Den jag gillar allra bäst att bara bläddra i och dregla över. Fantastiskt riklig bok.

Nyckelord: böcker, litteratur

18/2 -14

Eftersom du har en av mina böcker och The Illustrated encyclopedian så har du täckt in bra i det allmänna. Sedan blir det mera specialiserat och då beror det på vilka släkten du tycker bäst om. Om man tycker om Dendrobium så finns det en fantastisk bok av Bakers om detta underbara släkte. så har du önskningar om släkten så kan jag hjälpa dig bättre framåt.

18/2 -14

Orkidéer värda besväret av Stig Dalström för bilderna och roligt skrivet om hur det är att leta efter nya arter o oväntade händelser som kan dyka upp på vägen, och hur vissa arter samlats in. Inte den bok man lär sig mest av vad gäller sköttselråd men underhållande, inspirerande o väldigt många bilder.

18/2 -14

Jag är personligen väldigt förtjust i stanhopeae-släktena. Sedan vore det väldigt läckert med en genomgående bok om våra svenska orkidéer och var de finns runtom i landet. (en färgprickad karta över Sverige vore också häftigt) Sedan är jag intresserad av de fläckbladiga phalaenopsisarna och deras hybrider.

18/2 -14

The Classic Cattleyas av Chadwick & Chadwick på engelska
Cattleya av Jürgen Röth på tyska
283:- resp 190:- på Bokus kan rekommenderas för den som älskar släktet

18/2 -14

Oj då, ja jag har en hel del, men mina favoriter är följande: Orchids, The Compleat Grower`s Guide av Wilma och Brian Rittershausen - fin bilder och beskrivningar på orchidesläktet samt hur man sköter dem och omplanter. Paphiopedilum Grower`s Manual av Lance A. Birk, en förträfflig bok med foten och beskrivningar med odlingsdråd, The Classic Catleyas som dick har, Tropical Slipper Orchids av Harold Koopowitz, och så Orchids, The Pictorial Encyclopedia of Oncidium signerad av författare och tecknare Harry Zelenko. Ja de är mina favoriter men jag har några till.

18/2 -14

'The new encyclopedia of orchids' är husbibeln här hemma, extra rolig eftersom många av de orkisar som jag helt ovetandes har kastat mig på har funnits med där . Måste skaffa en Cattleyabok, det saknas i stora blombokshögen här hemma. Tycker annars att Dalströms 'Orkidéer värda besväret' är väldigt underhållande: mitt eget orkidéintresse ter sig onekligen en aning... litet. I jämförelse !

18/2 -14

Hoppsan jag glömde Stigs bok, nu får jag skämmas!!!

18/2 -14

18/2 -14

Lite kul bok oled, tar ju förståss sin läsare

27/2 -14

Jag glömde en av mina mera lästa böcker, nämligen "Phalaenopsis A monography. Den har inte så många foton men jag har klippt ut små bilder av var och en och klistrat in

28/2 -14

Mossberg och Nilssons Orkideer. "Europas vildväxande arter" från 87 var kanske den bok som fick mig att bli intresserad av växter överhuvudtaget, utbredningskartor över de olika arterna samt underbara akvareller av Mossberg. Finns på antikvariat på nätet har jag sett. Sedan är Masdevallias - gems of the orchid world en godbit om man är inne på det släktet... Ja det var två tips från min bokhylla.

Ge ditt svar

15/12 -09

Julklapp...?

Jag letar runt efter julklappar, svårt att önska sig nåt nu när man blir till åren... Men så har jag hittat en bok av Stewart - Angraecoid orchids så jag undrar om nån har den och om den är bra. Den är ju ganska dyr men om den är bra är det ju toppen, jag är såld på aerangis och släktingar.

Nyckelord: böcker

Ge ditt svar

I går var det auktion på orkide böcker. Började med att bjuda på två nybörjarböcker vilket är vad jag behöver.
Sen rycktes jag med och började bjuda på en bok till i hård konkurrens med ett par andra. Nåt konstigt hände med sidan för mina bud dök upp flera gånger och till och med i fel ordning. Men mitt i oredan verkade det som att jag vann budgivningen. Jag hoppas att ni andra inte blev alltför ledsna. I morgon ska jag ned till den lokala blomsteraffären där säljaren jobbar och hämta fynden. Helgen och kanske också några orkideer är räddade. Tyvärr kommer jag inte ihåg dom exakta namnen på böckerna, auktionsinläggen försvinner ju när auktionen avslutas.

Nyckelord: auktion, böcker

Böckerna Du menar finns väl längst ner på denna sidan ?

29/1 -09

Kul att du vann auktioner! Du hittar tidigare auktioner genom att gå till "Köp & Sälj" > "Auktioner" och välja "Alla" i den gula listen ovanför listan. Att buden dök upp flera gånger beror på att du tryckte 'uppdatera' i din webbläsare direkt efter du lagt budet. Prova att lägga budet (skriva kommentar), sedan gå till Allt Nytt Prat och klicka på inlägget/auktionen i fråga. Sedan kan du använda uppdatera-knappen i din webbläsare utan att det dubbelpostas.

Ge din åsikt

Hejsan
Det visade sig bli alltför mycket problem och besvär då jag googlade Dracula att hitta någon vettig information...
Så är det någon som känner till några Dracula-böcker eller böcker som överhuvud taget tar upp dom ingående och bra? Och/eller även någon bra länk?

Jättetacksam för svar
Mvh Anton

Nyckelord: Böcker, Dracula

8/12 -08

http://www.draculaspecies.com/
http://www.pleurothallids.com/

Där har du lite att börja med.

/Anders

8/12 -08

Aha! Tack så jättemycket! Har fått nog av min del av blodsugarDracula

9/12 -08

Heh! Kan nog lätt bli så tyvärr.

9/12 -08

Orchid digest gav ut ett specialnummer helt tillägnat Dracula. Som jag fattar det går det fortfrande att få via deras hemsida. Det har även funnits en bok men den har gått ur tryck.
För övrigt så är skötseln på Dracula ungerfär den samma som för intermediära Masdevallia bortsett från att Dracula har högre krav på luftfuktighet.

Ge ditt svar

Nu har de äntligen kommit, mina orkidéböcker som jag beställt på Bokus. The best Orchids for Indoors, 88 kr, har jag inte hunnit titta i så mycket. Orkidé. Drömmen om evig skönhet,117 kr, tycker jag verkar bra, fina bilder och skötselråd.

Nyckelord: Böcker

6/3 -08

Rittershausens bok var en av de första jag köpte. Den är väldigt bra och informativ. Ett bra köp till ett bra pris. Den andra känner jag inte till, men den är säkert också väl värd pengarna!

Ge din åsikt

...är titeln på en bok jag lpnade igår. Har bara ögnat igenom den, men hoppas att den ger mig lite mer kunskap och förståelse över hur dessa skönheter ska handskas med.

Någon som har fler tips på bra böcker?

Nyckelord: böcker

9/2 -08

Jag har följande orkidéböcker: Rittershausen; Drömmen om evig skönhet , Göttfert & Wigh; Sensuella orkidéer, Watson; Orchids, Imes;Orkidéer, Rittershausen; Orkidéer - expertens bästa råd & tips, Efraimsson; Så lyckas du med orkidéer, Allikas & Nash; Four seasons of orchids samt Boosey; 300 orchids. Jag har svårt att utnämna någon bästa eller sämsta bok för de har alla sina goda och dåliga sidor ( ). Det blir ofta så att när jag har råkat köpa någon orkidé som inte står beskriven i de böcker jag har, så bara måste jag köpa en ny bok med den nya orkidén i... Sedan brukar det ju vara väldigt vackra bilder i också...

9/2 -08

ORKIDÉER En förälskelse. Av Anders Kjaer. Det är en bok som jag gillar. En stor bok så bilderna blir stora. Den kom ut våren -07 . Annars finns det många på engelska.

Ge din åsikt

Tack!
Jag kom på nu att jag har 3 nya trädgårdsböcker att titta i : ). Det får mig nog att må lite bättre.
Jag var nyss inne på "Amazon.co.uk" och tittade på deras orkidéböcker, jag MÅSTE beställa två av dom!!! De heter "The new encyclopedia of orchids" och "The worlds most beautiful orchids". Tack gode gud att mamma är från England och att jag är tvåspråkig, skulle aldrig klara mig utan alla engelska böcker!!!
Ta gärna en titt på dem och skriv till mig vad ni tycker om de.
Mvh Amy
P.S. Krya på dig Anette!!!

Nyckelord: böcker

5/2 -08

Tack ska du ha Amy.Detsamma till dig!!
Anette

Ge din åsikt

Varför inte vässa era kunskaper innan startskottet för projekt Cattleya?
Böckerna har jag köpt via BOKUS.
Cattleya av Röth är på tyska.
The classic Cattleyas av Chadwick är på engelska. Båda böckerna är bra med information om odling, naturförhållanden historik och mycket mer, samt många fina bilder.
mvh
Mikael

Nyckelord: Böcker, Cattleya

8/1 -08

Tack för tipset Jag har beställt dom nu. Tar väll en månad innan dom kommer.
Men odlar man Cattleyer så är man van att vänta länge

8/1 -08

Själv har jag inhandlat Cattleya Alliance - A Cultural Guide skriven a Wellington Orchid Society, på engelska. Den beskriver då alla arterna inom Cattleya släktet med en kortfattad beskriving av var de växer och om väder och vind för var och en. Sista kapitlet består av en beskrivning olika växt zoner i Brazilien. Sedan måste det ju översättas till årstiderna här på norra halvklotet, men det finns en karta för det på deras hemsida, som annars också är ganska informativ.

8/1 -08

Tack Mikael

Jag beställde "The Classic Clattleyas" från Sunday Books. Hyggligt pris 424:- (fraktfritt)

Jag kollar ofta på Bokfynd
innan jag beställer. Dock inte alltid.

8/1 -08

Vad roligt att vi är några Cattleya entusiaster! Tack för tippset Spindeln.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

25/12 -07

Julklappar 2007

Julkappsböckerna med otroligt vackra bilder, precis vad som behövs dagarna innan man ska ut på inköpsrunda med FORK...

Nyckelord: böcker, jul

Jannie:Du hade tydligen varit snäll hela året?
Monika

Ingen dålig julklapp Jannie,kul //tina

25/12 -07

Mycket godis och inspiration där!!
Anette

25/12 -07

Åh så härligt!
Böcker är en allra bästa julklappen tycker jag - och sen; helt avskärmad från världen några dagar under en ullig pläd!

25/12 -07

Snälla barn ska ha önskeklappar, Jannie

25/12 -07

... eller också hoppades de beveka mig ! Dessutom togs kortet med en annan julklapp, en Canon Ixus 75, perfekt för mig - sikta och skjut ! Allt det där med att vrida på spakar och rattar och ställa in det ena och det andra, det fixar inte jag! Det tar för lång tid...
Jag hoppas att även ni andra har fått lön för mödan och ansträngningen det innebär (åtminstone för mig! ) att vara snäll?!

26/12 -07

Grattis Jannie till en ny kamera. Det blev många trevliga julklappar Jag har köpt också samma böcker. Den större är mer estetisk - riktig fina bilder, men den mindre (300 orchids) mer intressant att läsa - jag får mer kunskap ur den. Vad är din uppfattning Jannie?

Hej, när man inte ser, läser man böcker på punktskrift, inlästa eller som E-textböcker. Inga böcker om orkidéer är producerade på något av dessa medier. Jag tänkte tipsa biblioteket om någon informativ bok, så att de producerar den exempelvis på punktskrift. Vilken tycker ni jag ska välja? Är "300 orchids" lämplig om man vill läsa om levnadsförhållanden och skötselråd för olika släkten och arter?
God fortsättning på er allihop! Birgitta

26/12 -07

Ja, 300 orchids tycker jag är bättre

26/12 -07

Jo, det är nog så att 300 orchids är mer informativ, men den andra är bara sååå vacker! Däremot kanske jag inte tycker den förstnämnda är någon bra nybörjarbok, då kanske Rittershausens böcker är bättre eller vad säger ni andra?

26/12 -07

Jooo, vacker är den - man vill slicka på bilderna - så läckra är de

Ge ditt svar

Jag har hört med den firma som Linda tipsade om.

Braem och Bakers fina böcker går att få tag i.

Priset om vi kan få ihop 30 köpare av volym I och II blir totalt 800:- för bägge volymerna.

För enstaka böcker blir priset 600:-

Jag kommer att beställa volym I eftersom jag har volym II

Här kan ni se böckerna

Nyckelord: böcker, Paphiopedilum

25/5 -07

Vad är skillnaden på de bägge volymerna? Tar dom upp olika arter, eller är tvåan bara en uppdatering av ettan?

25/5 -07

Mattias - de tar upp olika arter.
På sidan där böckerna finns är det bara att klicka på "look inside the book" så ser man vilka arter som behandlas.

25/5 -07

Jag är med på en beställning. Jag har fullt i fönstren med orkidéer, så nu får jag nöja mig med att läsa om dem
Jag kan köpa en av varje del.
/Magnus E.

25/5 -07

Nu fick jag precis meddelande från Bokus att de två Paph-böckerna jag beställt därifrån inte går att få tag på. Ska det behöva ta över en månad från beställningsdatum för att få reda på det???

Så nu hänger jag definitivt på denna beställning istället.

25/5 -07

Intressant sida med böcker. Ska lägga den på minnet till senare.

27/5 -07

Påminnelse.

I slutet av veckan beställer jag och ni får mailadress och beställer själva. Vi lär nog inte komma i närheten av 30 st köpare.

28/5 -07

Varifrån beställer du och har du någon aning om vad frakten landar på?

28/5 -07

Mattias

Det är från Computerpress i Sverige.
De tar hem från förlaget i USA.
Billigre än att själv beställa från USA.
Frakten antar jag blir inom Sverige från Computerpress.

28/5 -07

Har kollat - frakten ligger ca 40-90 beroende på 1 eller 2 böcker.
Slutpriset kan ev. bli lägre än 600:- beroende på hur många böcker som köps totalt.

29/5 -07

Hej

Jag har mailat computerpress och gjort min beställning.
Var snälla och beställ själva snarast genom att maila:
Kenneth@computerpress.se
Jag har sagt till Kenneth att göra beställningen från förlaget i USA på tisdag nästa vecka.

30/5 -07

Aktiverar.
Mattias har du beställt?
Magev958?

30/5 -07

Done!

31/5 -07

Har skickat en beställning precis nu!

27/6 -07

Fick precis mina böcker. Nu har jag sommarläsning
Tack Bertil för att du arrangerade detta.

27/6 -07

Yippe Mattias - min låg också i lådan så nu är man komplett.
Vi fick ju bättre pris än förväntat.

Stort tack till Linda som tipsade om Computerpress.

Jo Bertil jag tror att de är billigast på Orkidéböcker i Sverige. Och de tar hem precis vad man ber dem om.

Linda

27/6 -07

Härligt att komma hem och finna ett stort, fint paket på hallmattan

Ge din åsikt

Då jag snöat in lite på paphar, undrar jag om någon har tips på en bra paph.bok?

Gärna med bilder, odlingstips, sorter mm.

Nyckelord: böcker, Paphiopedilum

15/5 -07

Egentligen har jag bara två rena Paphböcker:
THE PAPHIOPEDILUM GROWER'S MANUAL
Den är trevlig och har lärt mig mycket, men bilderna är rätt tråkiga och det finns inte några hybrider alls med.
Rekommenderas varmt i alla fall.

Den andra heter PAPHIOPEDILUM In TAIWAN
Det finns visst fyra i serien nu. Jag har trean.
Det är ren och skär Paph-PORR. Ingen text, bara massor av bilder på prisbelönade Paphar. Både rena arter och hybrider. En bok att dregla över och som kommer göra din önskelista 7 resor längre.

Dessutom väntar jag på två böcker från Bokus.
Novelty Slipper Orchids
Slipper Orchids of Borneo
Omdöme om dessa kan jag lämna vid senare tillfälle.

Tack för tipsen! Kan man bara beställa growers manual genom den sidan, eller hur har du beställt den?

15/5 -07

Jag vet inte om den går att få tag på någon annanstans. Jag beställde den direkt från honom i alla fall.

15/5 -07

När det gäller arter och odlingsbetingelser så tycker jag

The Genus Paphiopedilum Natural history and cultivation av Braem och Baker är mycket bra.
Innehåller mycket detaljerade kulturbeskrivningar.

Det finns Volym 1 och 2. Jag köpte volym 2 hos Ratcliffe för några år sedan.
Ångrar bittert att jag inte också köpte Volym 1. Har letat med ljus och lykta efter den.

Jag har också The Genus Paphiopedilum av Philip Cribb - bra men inte lika handfast information som de två ovan.

Bägge ovanstående har bra bilder och behandlar bara arter. Men det räcker ju ganska bra åtminstone
för primärhybrider.

15/5 -07

Jag har Slipper orchids of Borneo - många fina bilder i den - dregelvarning

15/5 -07

+ 16/5 -07

Jag har Braem & Chiron Paphiopedilum, publicerad av Tropicalia 2003, Braem, Baker, Baker, The Genus PaphiopedilumI+II, Cribb ,Slipper Orchids of Borneo och3 första volymer av Paphiopedilum in Taiwan. Vad jag tycker? Jag tycker annorlunda än alla andra som jag träffat i Södra Sveriges orkidésällskap. Cribb tycker jag inte om. För ett omdöme av Cribb, läs t.ex Eric Hansen Orchid Fever (finns billigt på svenska). Cribb stämde Eric Hansen inför domstol i England två gånger för vad han skrivit om Cribb och hans toppossition i CITES. Cribb förlorade båda gånger, eftersom Hansen hade fotostatkopior som han gjort på Kew som intygade att det han skrev var sannt. Braem är orkidévärldens Enfant terrible, svarta fåret. Doktor i taxonomi i Skotland, kunnig och bråkig. Bra ventenskapsman och utomordentlig skicklig taxomon. Baker-Baker och Braem får min röst med de 2 volymerna av 3 som ingen vet om del tre kommer efter Fru Baker dog. Taiwanböckerna är som Mattias säger rent porr, men blommor är bättre än människor. Sedan finns det två riktigt bra ställen på internet. www.ladyslipper.com,
ett par i NY som har högt anseende i USA, skriver bra, har vettiga råd går igenom odlingsätt mm. mycket bra när man börjar med paffar, men även sedan. Det andra stället är speciellt bra på hybrider och har bra bilder,http://www.slipperorchids.info. Med stor behållning har jag läst Orchid Digest (amerikansk tidskrift) årgångarna under 1980-telet. Deras chefredaktör då Fowlie reste i sydostasien och rapporterade från massor av platser, hittade en paff som uppkallades efter honom, hittade och beskrev kolopakingii/Topperi och många flera. Det finns en bok av en Birch, verkar helt ålderdomlig. Tyskarna Gruß och Röth har skrivit många artiklar på tyska i Die Orchidé. Det finns ett specialnummer av Orchid Digest som behandlar alla arter av Paphiopedilum, skriven av Harold Koopowitz nuvarande chefredaktör på Orchid Digest. Detta är bara vad jag funnit, ni hittar säkert både flera och bättre böcker, och som sagt mina omdömen väger inte mycket för andra än mig själv, men jag är i alla fall ärlig och säger vad jag tycker.

16/5 -07

Mumma, mumma vilka bra tips, tack för dem! Måste klicka på favoritpratslinjen nu

Härligt, härligt. Ska kolla runt lite och kanske blir jag en eller flera orkideböcker rikare.... ska även kolla in alla websiter. Tack för alla tipsen!

Ge ditt svar

7/3 -07

Böcker

Nu har jag varit och shoppat på internet.
Och undrar fall dom här böckerna är nåt att ha. Jag kollade under resentioner men fann dom inte där.

Orkidéer : passion, kultur, historia av Mark Griffiths
Så lyckas du med orkidéer av Ralf Efraimsson

Så fall nån har läst dom skriv gärna vad du tyckte om dom

Nyckelord: böcker, Mark Griffiths

Ge ditt svar

Jag är ny i orkidéernas värld. Har hitills bara lyckats hålla några phalenopsis vid liv. Skulle gärna vilja lära mig mer genom någon inte alltför dyr eller avancerad orkidébok. Vackra bilder att drömma mig bort till och text på svenska är självklara önskemål. Tips mottages tacksamt!

Nyckelord: litteratur, böcker

11/10 -06

Två tips:

Rittershausen - Orkidéer Expertens bästa tips
Göttfert - Sensuella orkidéer

Båda borde täcka dina behov med tips och bilder

11/10 -06

Jag brukar köpa någon av följande böcker till mina nybörjar vänner i present, tycker pappa och dotter Rittershausens böcker är riktigt bra nybörjar böcker.
Orkidé : Drömmen Om Evig Skönhet
Orkidéer : expertens bästa råd och tips

11/10 -06

Tusen tack. Ska genast kasta mig över till AdLibris och se vad dom har att erbjuda av era tips.

Ge ditt svar

Hej

Är det någon som vet om boken Phalaenopsis av Olaf Gruß and Manfred Wolff finns på engelska och i så fall vart? Jag hittar den bara på tyska.

MVH

Daniel

Nyckelord: Phalaenopsis, böcker, bok

13/9 -06

Ja du Daniel det var en bra fråga.

15/9 -06

Den finns bara utgiven på tyska.

MVH
Mats E

Ge ditt svar

23/4 -06

23/4: Böcker

Jag undrar om någon har boken Masdevllias-gems of the orchid world och i så fall vad du tycker om den?

Nyckelord: bok, böcker

23/4 -06

EC:
Nej, tyvärr inte. Däremot är jag nästan säker på att jag kommer att beställa den snart. Avvaktar lite just nu, men när jag skaffat den kan jag berätta vad jag tyckte.

23/4 -06

Jag har lite svårt att köpa böcker från nätet när man inte vet ett smack om dem, om man tittar på omslaget och det frestande namnet "Cattleyas and their Relatives" skule jag ha köpt den menicke, jag fick turen att bläddra i den och det enda som stod i den var 200 sidor om vilka gener den har, BORING

23/4 -06

Du kan väl höra av dig senare Joppe, då du läst den, kanske jag köper den nån gång i framtiden. Åck Gtgoon alla bocker är inte lika tråkiga.

24/4 -06

Jag har boken.

Den är så bra att jag blev frestad att försöka med Masdevallior igen trots att jag bara dödar dem.

Man får en bra geomgång av ett flertal arter, inte alla, dock ingår det en tabell med alla arter med ursprungsland och temperaturkrav.

Hybrider redovisas uppdelade efter förälder.

Dessutom finns de vanliga kapitlen om historia, skötsel och utställning.

hälsningar

Mats E

24/4 -06

Tack Mats, då jag inte köper växter köper jag böcker, så den kommer att stå i mitt bibliotek före årets slut.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.