Skriv början av artikeln om bäck

Nyckelord: bäck

Inlägg med bäck som nyckelord.

23/10 -07

Uppehållsväder

Nu har det varit uppehållsväder ganska länge o mina regnvattensdunkar börjar sina. Nära sommarstället i skogen finns gott om dikar eller bäckar o ett par grävda dammar. Vågar man vattna sina orkideer med vatten från såna vattendrag. Alla dikar är grävt för längesen o jag har sett pyttesmå laxöringar i dom.

Man kan i alla fall tro att det finns inte kalk i vattnet, så pass mossigt är området. Vattnet är brunt men spelar det nån roll?

Nyckelord: bäck, vatten, damm

24/10 -07

Hej Ristor, Jag använder för det mesta vanligt kranvatten,,ibland kokt och har inte märkt att de skulle må dåligt av detta på något sätt. De blommar, växer och frodas med kraftiga gröna blad. Förmodligen är det bäst med regnvatten men ,,, tja,,, Har du tillgång till en torktumlare så kan du ta det kondenserade vattnet från den. Det är ochså kalkfritt.

24/10 -07

Personligen skulle jag inte använda vatten från diken osv om jag inte har analyserat det. I alla fall inte mer än tillfälligt.
Och så har jag aldrig förstått vitsen med att koka vatten. Det bästa vattnet försvinner ju som ånga

24/10 -07

Här i Norrland skulle jag våga ta vatten från en skogsbäck men jag vet inte vad som finns i din omgivning. Jag brukar ta fyra femtedelar regnvatten och en femtedel kranvatten (där finns en aning kalk tillsatt).

24/10 -07

Lasse, du har nog helt rätt vad det gäller det kokta vattnet,,,, tar ibland det kokta vatten som är kvar i vattenkokaren i en slags fåfäng förhoppning om att det ska vara bättre,,,

24/10 -07

RistoR:
Anledningen till att vattnet är brunfärgat är att det är torv som fägar det. Torven gör också vattnet surare och därför skulle jag inte rekomendera dig att använda det utan att först ha skickat ett prov för vattenanalys. Det går alldeles utmärkt att använda kranvattnet i Lund.

Att koka vattnet är helt vansinnigt! När man kokar vatten så ångar ju vatten bort och kalken som är tung stannar kvar i kastrullen. Resultatet blir att det är samma vatten om man får i kranen bara att de är en högre kalkhalt och även halten av andra salter har blivit högre.

24/10 -07

Nu måste jag bara få ställa en fråga. Går det bra att använda vattnet från torktumlaren även om man har sköljmedel i sista tvättvattnet? Jag har inte vågat vattna med det vattnet.
/Hälsn Helen

24/10 -07

Helen:

Ja, det är ingen fara!

24/10 -07

Tack för råd, i fortsättning ska jag använda kranvatten. Va jag nu har fattat så är vattnet i Lund relativt mjukt o det är bara bra om man slipper vattenkokning.

Jag skulle nog använda vatten från vattendrag med fisk, speciellt om växtligheten runt stranden är frisk, bor i Finland och har bott i Sverige men använder aldrig mera kranvatten till blommor pga. allt kalk som avlagras på blad, krukor, fat och allt annat som är i närheten av blommorna(jag sprutar vatten på bladen också förstås). Använder sjäjv vatten från vattendrag i Helsingfors tillsammans med regnvatten och är helt nöjd.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.