Skriv början av artikeln om avskuren stängel

Nyckelord: avskuren stängel

Inlägg med avskuren stängel som nyckelord.

En fråga från en besökare:

Hejsan!
Jag vill fråga om blomstänglar på en Phalaenopsishybrid. Innan jag läste att man inte fick klippa av icke intorkade blomstängel så gjorde jag det på en av mina orkidéer. Sedan dess har den inte blommat om.

Mina andra Phalaenopsis har blommat om. Det var ca 3 år sedan detta hände och jag har planterat om den och den får näringstillskott.

Kommer den aldrig att blomma om eller ska jag bara vara tålmodig?

Tack för svar!
Sara

Nyckelord: avskuren stängel, Phalaenopsis

11/9 -05

Hej Sara,
Tack för din fråga.

Det är ingen fara att klippa av stänglar. Nya skall komma. Phalaenopsis kan ibland uppmuntras att blomma genom att man ger plantan en period av svalare temperatur. Nu när våren kommer kanske du kan placera plantan svalt under dagen och natten. Dock minst 10 plusgrader! Ge den den temperaturen någon månad och öka sedan temperaturen igen, gärna långsamt. Under vilan kommer du behöva ge mindre vatten eftersom ämnesomsättningen i plantan minskas.

Nu under våren finns också möjlighet att ge lite mer ljus än vanligt vilket också kan uppmuntra tillväxt.

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:

Hej!
Jag har precis gjort det som jag efteråt läste i din artikel om phalaenopsis att man absolut inte skulle göra, dvs skära av stänglarna innan de har torkat helt då blommorna ramlat av...

Är det kört för min tidigare så vackra brudorkidé nu eller kan jag rädda den på något sätt? Jag har lämnat 3 ögon på varje stängel och skurit strax ovan ett sådant.

Tacksam för svar!
Katja

Nyckelord: Phalaenopsis, avskuren stängel

11/9 -05

Hej Katja,
Det är ingen fara! Det jag menar i min artikel är att om man lämnar stängeln kvar kan det hända att det skjuter ut en förlängning av skottet och på det nya blommor, men det är inte säkert att så sker. Att skära av stänglarna vid 3'e noden går ypperligt och detta får plantan att leda kraften till dessa noder. Detta kan leda till att det skjuter ut nya skott från noderna och att dessa skott blommar. Om det skjuter skott från den gamsla stängelns framkant går detta oftast fortare än om man skär av den, men det är enda skillnaden. Så ta det lugnt och behandla din planta lika väl som hittills så skall du se att den snart ger blommor igen!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.