Skriv början av artikeln om amatör

Nyckelord: amatör

Inlägg med amatör som nyckelord.

Tänkte jag skulle hitta en annan fritidssysselsättning än att bara sitta vid datorn varje lediga minut.. Fundera länge, länge vad jag kunde hitta på ist. Ok, har alltid varit fascinerad av orkideer -- ok thats it, de grejar jag. Åkte till en orkidéhandlare, köpte in en massa bebisar, i olika svårhetsgrad ... speciell jord, stenar, glaskrukor å lecakulor å all tänkbar utrustning (är som att va gravid igen eg). Å så dom blommade när jag fick hem dom, och vad jag pysslade sen då...

Till sambon fick för sig att köpa Åsbys Pärla till mig -- den största Orkideen jag sett, en Vanda, i ampel. Ingen kruka, rötterna hängde fritt i luften...ahhh vilken utmaning tänkte jag, å va mäktig den VA!

Lätt, den skulle bara ha lite extra ljus, värme å fukt. Åkte direkt iväg å köpte ett bordsvattenfall och värmelampa...

Dagen efter hade ett blad släppt -- lugnt den e på okänd mark tänkte jag, hade ju alla förutsättningar att lyckas. Dag 2...ännu ett blad låg på golvet... Äh, dax för en dusch, du e säkert lite törstig sa jag å duscha av rötterna, tänkte den kunde hänga i badrummet några dar med lampan tänt, där e de ju fuktigt å varmt och skönt... Morgonen efter hade alla blomstänglar ramlat av. Började få lite panik nu, för den kostade tusen kr och jag som va så självsäker...

Ringde å maila alla proffs angående orchidéer... fick svaret: Ingen Amatör(?!) ger sig på Vanda hemma och gör man det så måste man ha en sluten plastsäck om henne?! EH, jaha? Hur kul e de å ha en blomma i en plastpåse??? (Ungefär som att ha en bebis i tvångströja.)

Det var bara att sörja, Vanda dog sakta men säkert. Jag kämpa men det räckte inte...tog en vecka att ha livet av henne. Mina andra orkideer växer upp fort, men blommar aldrig. (Hallå??..ger jag för mycke uppmärksamhet?Får dom aldrig vara ifred?)

Nyckelord: amatör

Visst går det helt bra att odla Vanda hemma (utan plastsäck!), men det är nog ganska annorlunda än med andra plantor.
Se på nyckelord, där är många inlägg om hur man kan göra.
Fick du ingen skötselråd med deg från butiken? Det mesta tar mycket längre tid på sig att dö, så hade jag råkat ut för det hade jag gått tilbaka med plantan. (Dom har kanske inte vattnat den ordentligt (= badat rötterna) på vääääldigt länge, skulle jag kunna tänka mig.)
Vilka andra orkideer har du och hur odlar du dom?

13/9 -06

Vandor behöver mycket mer fukt och ljus än det som kan ges a bordsvattenfall och lampor i badrummet. Om du skulle försöka dig på en till häng den i ett ljust fönster och duscha 2-3 gånger om dan. Men ändå, en vecka tycker jag låter som lite väl fort, Vandor är tröga varelser och visar dödssymptom ganska långt efter vanvård.

Men hur länge har du haft dina plantor? Man ska inte förvänta sig mer än EN blommning om året.

13/9 -06

Jag håller med! Ta jacka på dig och gå tillbaka med Vanda till butiken. och ta inte nej som svaret. Det tar mycket längre tid att döda en planta! Så hennes dödskamp måste har börjat mycket tidigare än hemma hos dig, trots att du har tagit väl hand om den. Butiken måste tar sin ansvar, med särskild avsikt på att den kostade inte 5öre!!!

Trots att din post handlade om tråkig historia med Vanda på slutet, har jag läst den med leende på läppar. Den var mycket rolig att läsa.... Lycka till!

13/9 -06

Låter inte som någon kul historia.... men den där värmelampan.. hur pass mycket värme ger den? Jag vet att vi lyckades lämna en plantstackare i badrummet när vi hade torktumlaren igång, och den mådde INTE bra efter det kan jag lova.

13/9 -06

Håller med!! Om vandan dog första veckan så är det INTE ditt fel!! Så fort går det inte.. det är något som har hänt tidigare i så fall.. gå tillbaka till butiken med blomman!!

13/9 -06

Slå ihjäl en Vanda på en vecka? Busenkelt. Vatten i bladvecken + ingen luftcirkulation = massivt bladfall på en eller ett par dagar. Så har jag nackat ett par plantor. Det värsta var att de bägge två hade bott hemma hos mig närmare ett år innan jag fick hjärnsläpp och dabbade mig.

Men att ingen amatör skulle odla vandor hemma är väl bara trams? De är ju ganska enkla att odla. Det är bara lite mycket jobb med vattning var och varannan dag och det kan vara svårt att hitta tillräckligt med ljus innomhus vintertid. Men å andra sidan överlever de ju lätt en vecka utan vatten (Inte att rekommendera om man vill att de ska växa och blomma bra.) och på sommaren kan man ha dem i trädgården och då är det ju knappt något jobb alls med dem.

/Poul

13/9 -06

Hej Sussanna

TA med planta tillbaka till Åsby, prata med någon från Bergslagens Orkidésällskap som är där och säljer lotter och hälsa från mej. Tommy i Helsingborg.

Vanda är tröga varelser och det du ser idag är ett resulta av vad som skett för 1-3 månader sedan alltså innan du fick hem plantan.

Jag har skrivit ihop lite odlingsråd för Vanda som du kan hitta på min hemsida

Ge inte upp för det går att odla Vanda i boningsrum!

MVH
Tommy Ljunggren

13/9 -06

..tack alla för era goda råd,men detta hände för ett tag sen ...tror jag håller mig till brudorchideer,dom verkar lätta och tacksamma...

13/9 -06

Jag tycker gott du ska testa lite dendrobier också. Min Dendrobium Nobile är extremt blomvillig. Just nu är den på gång för tredje eller fjärde gången på bara ett år.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.