Råd / Grupper & Trädgårdar / · Botaniska trädgårdar /

Skriv början av artikeln om Uppsala Botaniska Trädgård

Nyckelord: Uppsala Botaniska Trädgård

Inlägg med Uppsala Botaniska Trädgård och synonymen Botaniska trädgården i Uppsala som nyckelord.

Dendrobium anosmum över damm. Från Isis.

Närbild på en utav blommorna på den Dendrobium anosmum som Tropiska växthuset vid Botaniska trädgården i Uppsala odlar över sin Victoriadamm.

Nyckelord: Uppsala botaniska trädgård, Den, Dendrobium anosmum, blomma, Tropiska växthuset

2/3 -14

Isis, ungefär hur stora är blommorna? För varje ny bild ter den sig snyggare och snyggare

2/3 -14

Tyvärr glömde jag måttbandet! Ska komma ihåg det nästa helg när jag hoppas göra nytt besök. Jag har inte så bra ögonmått men jag tippar mellan 7-12 cm kanske, tvärs över. Mer än 5 cm iaf. Just ja, de doftar faktiskt lite hallonliknande - det var därför jag skyndade mig dit så fort Alf sa att de blommade nu, jag har läst det tidigare och alltid undrat om det stämmer.
/Mvh, I

2/3 -14

Dessa blommor måste vara bland de största i Dendrobiumsläktet. Har själv två små plantor som jag nyligen köpt. Ska bli spännande att se om jag kan få dem att blomma nästa vinter.

2/3 -14

Isis, jag hade inte räknat med att du packade måttbandet, jag undrade på ett ungefär, för de ser rätt maffiga ut

Alf, du menar inte plantan som helhet, utan just blomman?

2/3 -14

Blomman, men även plantan var jättestor, närmare en meter.

3/3 -14

ja det måste den vara, bulberna för sig kan bli närmare en meter långa

Prata om bilden

Jag var och besökte Uppsala botaniska för en tid sedan och blev lite exalterad när jag såg att dom hade en Paph rothschildianum i knopp. Nu kom jag in på deras webbsida... och den som kan sina paphar ser ju att det inte alls är en roth som de skrivit, utan en Lady Isabel (roth x stonei)

länk

PDF

Får mig att tänka på Peters gamla tråd
länk

Nyckelord: Uppsala botaniska trädgård

2/6 -08

Jajamensan, visst har du rätt Mattias! Det är en Lady Isabel och absolut inte en roth! Synd att en botanisk trädgård inte harmer koll än så, dom litar för mycket på säljarna. Här i Göteborg får man tyvärr också rätta ibland men dom är mycket tacksamma för det eftersom dom har många plantor som är insamlade under fel namn.

2/6 -08

Björn - sedan den stora uppgraderingen så kommer man ofta bara till inlägget men ser inte hela tråden

2/6 -08

Mattias, såg att man kunde ge en kommentar på UNT sidan. Har du gjort det och påpekat felnamningen???

3/6 -08

Ja, nu har jag kommenterat det... får väl se om det dyker upp på sidan.
Nu har det hänt 2 gånger...grrr.. om jag lyckas få min roth i blom en dag och den visar sig vara en Lady Isabel kommer jag gråta blod.

Ge ditt svar

Ni som bor i närheten av Uppsala kan besöka botaniska trädgården med det fina nya tropiska växthuset.
På denna länk kan ni läsa en blogg vad som blommar just nu.
I dagens tidning är det en fin bild på Angraecum sesquipedale som blommar just nu.

/Carina som ska köpa årskort!

Nyckelord: Uppsala, Angraecum sesquipedale, Uppsala botaniska trädgård

16/2 -08

Bra att du påminner Carina. Jag ska försöka ta mig dit i nästa vecka.

Tack och KRAM, Carina! /L

18/2 -08

Tyvärr kom jag ju inte iväg själv, fick tillbringa alla hjärtans dag på akuten och de ville ta mig kvar pga trasslande mage.
Men jag har ju så nära så jag åkte hem - men blir nog tvungen att återvända...
Men årskortet är införskaffat så jag kommer garanterat att gå där ofta.

24/3 -08

Var på besök igår. Det var ju inte så väldigt stort så 40.- inträde kändes kanske lite i överkant. Angraecomen blommade fortfarande. Grymt läcker... men det som verkligen fick det att vattnas i munnen var en Paph rothschildianum i knopp. Synd att man kom en månad för tidigt.

Ge ditt svar

Igår var det igen dags att besöka det Tropiska växthuset i Uppsala.
Förra gången kändes det utmärkt att, strax innan, träffa Carina och Åsa där. Sedan rasade mina förväntningar … och jag noterade det i forumet. Det visade sig vara helt fel, eftersom jag hade dragit även vissa slutsatser… Hur som helst… Jag fortsatte ändå att hoppas på att det, ”trots allt”, fanns något extra planerat för det Tropiska, så att man verkligen skulle längta dit - precis som förut. Så idag klev jag in genom porten med en stor förväntan.
Vi var inte så många samtidig. Det blev möjligt att se sig om i lugn och ro, trots att folk droppade in hela tiden. Krukorna… stod där som förut, men i visa delar av huset hade de redan blivit nedgrävda. Det såg ut som om det jobbades efter någon samhörighetskänsla, att det fanns även en annan idé bakom det hela och inte bara att ställa ut krukor. Det kändes skönt!

Vad gäller orkidéerna hade en hel del, i jämförelse med förra gången, redan blommat ut. Ingen D Timbriatum, Coelogene sp. eller D. nobile. De hängde… och drömde om bättre tider. I orkidéernas rum, det som orkidéerna delar med andra växter, fanns nu några Phalaenopsisar som drog till sig åskådarnas uppmärksamhet. Men det fanns också en Enciklia radiata, Sobralia Macrntha, Lycaste deppei, Phragmipedilum schlimii, Dendrobium Thirsillorum. D. Thirsillorum var en sensation. Besökarna talade tyst i närheten av plantan – som om de var rädda att den ska skadas av allt ”åhhh” och ”ahhh” och ”jag har aldrig sett något så gudomligt!
En nyhet till såg jag också: Ett terrarium håller på att byggs. Det kommer att stå ganska centralt – mellan orkidé- och kaktus rummet.
Som kronan på verket träffade jag en f.d. elev och fick reda på sanningen om undulaterna som försvann från det Tropiska. Fåglarna hade lämnats till i förvar... Efter en vis tid hade de börjat ”hacka på varandra”… och man har bestämt sig att avveckla denna verksamhet och att koncentrera sig på växtvärlden. Så enkelt har det varit.
Medinilla Magnitica blommade fortfarande. Tillandcian hängde oberörd längs dess blomklassar. Snacka om vänskap!!! (Kan det vara en bild som passar till forumets vänskapstråd???)
/Lina

Nyckelord: Botaniska trädgården i Uppsala

21/7 -07

Kul att få fälja med på en liten utflykt med dig, tack för det Lina! Låter bra att du fick ett mer positivt intryck denna gång

Det skulle ha varit roligt att upptäcka tillsammans - så kände jag då du beskrev det du var med om inte för länge sedan. ”Utflykter” gör oss levande, känns det som. /L

Ge din åsikt

Såg i UNT idag (15/5) att det ska vara guidad tur i det nya/renoverade tropiska växthuset här i Uppsala ikväll... Någon mer som är nyfiken och ska dit? Enligt tidningen är det samling 19:00 utanför växthuset i botaniska trädgården...
//Åsa

Nyckelord: Uppsala Botaniska Trädgård

15/5 -07

Kommer du - det gör jag! Är det fler på listan som kommer..

ÅÅÅÅÅÅÅ! Jag vet inte… Jag har ett möte i kväll. Slutar det tidigare kanske hinner jag. Annars får ni berätta./ L

15/5 -07

Jag kommer! Carina kan du ta med dig Cattleyan?

15/5 -07

Trevligt, vi blir tre i alla fall!

Skulle så gärna vilja gå, men har tyvärr inte möjlighet pga jobb

Ge ditt svar