Skriv början av artikeln om Trädgårdsorkidé

Nyckelord: Trädgårdsorkidé

Inlägg med Trädgårdsorkidé som nyckelord.

Från Eken..
Från Eken..
Från Eken..

Den 4/6 går Malmö Gardenshow av stapeln och jag kommer att delta i en trädgårdstävling för miniträdgårdar. De flesta växter kommer själva evenemanget att kunna sponsra men jag skulle väldigt gärna vilja få in lite trädgårdsorkidéer såsom Cypripedium, Dactylorhiza och Platanthera. Sponsorer får gratis tillträde till evenemanget och också inbjuden till VIP-festen som anordnas kvällen innan området öppnas för allmänheten. Dessutom är detta ett väldigt bra tillfälle för marknadsföring av sin verksamhet om man odlar. Trädgården är temporär och alla plantor kommer grävas ner i sina krukor vilket innebär att du som sponsrar kommer att få tillbaka plantorna efter eventet. Om det är någon som skulle kunna tänka sig att bidra med en eller flera blomstora trädgårdsorkidéer så skriv till mig
(Den bifogade planteringsplanen är inte spikad utan kan komma att ändras beroende på vilka växter jag får tag i.)

Nyckelord: MalmöGardenshow, Dactylorhiza, Trädgårdsorkidé

Ge ditt svar
Mina lökkrukor. Från Freddie.

Äntligen har jag haft tid att höst greja i min trädgård nu i veckan.
I onsdags var jag ledig och gick ut i solen och planterade min Dactylorhiza maculata x saccifera som jag köpte på Gothenburg International Orchis Show 2008 som vi hade i början av oktober.
Jag röjde lite i mitt växthus och lite på tomten. Sedan planterade jag mina vårkrukor. I år blev det dessa lökar i krukor inför våren:
Narcissus x incomparabilis ’Hollywood’. Stjärnnarciss ’Hollywood’
Allium schubertii. Fyverkerilök
Fritillaria imperialis ‘ Lutea’. Kejsarkrona ’Lutea’ (planterad i rabatten)
Ornithogalum umbellatum. Morgonstjärnor
Muscari botroides. ’Album’. Pärlhyacinter ’Album’
Allium neapolitanum. Neapellökar
Hyacintus orientalis ’Carnegie’. Hyacinter ’Carnegie’
Frittilaria meleagris ’Alba’. Kungsängslilja ’Alba’
Allium stipitatum ’Mount Everest’. Jättelök ’Mount Everest’
Narcissus poëticus ‘Plenus’. Pingstlilja ‘Plenus’
Leucojum aestivum. Sommarsnöklockor
Crocus vernus ‘Jeanne d’Arc’. Vårkrokus ‘Jeanne d’Arc’
Narcissus poëticus ‘Recurvus’. Pingstlilja ‘Recurvus’
Tulipa gesneriana ‘White Triumphator’. Liljetulpaner ‘White Triumphator’
Narcissus x medioluteus ‘Cheefulness’. Bukettnarciss ‘Cheerfulness’
Galanthus nivalis. Snödroppar
Hoppas nu att min trädgårds orkidé klarar sig och blommar i framtiden. Det är å andra sidan en lätt orkid´- men man kan ju misslyckas med det allra lättaste.

Nyckelord: Trädgårdsorkidé, Dactylorhiza maculata x saccifera, Gothenburg International Orchis Show 2008

1/11 -08

Jösses, vilken trädgård du kommer få i vår!

1/11 -08

Ohhh så härligt det kommer att blomma i vår! Flera av dem har jag oxå, eller snarlika, jag gillar verkligen lökväxter jag med Håller en extra tumme för Dactylorhizan då

2/11 -08

Många lökar, men de är planterade i krukor, i olika nivåer för att varje kruka ska blomma så länge som möjligt. De som blommar sist i botten och sedan i olika lager uppåt med de tidigaste i toppen. Det är bara sex krukor, men fullproppade. Jag brukar lyckas för jag gör så här varje år. Vissa krukor har jag flera år utan att plantera om, men nu var det nystart igen. Efter våren kan jag plantera ut dem i rabatten om lusten faller på.

2/11 -08

Ja det förfarandet är roligt, har trestat det i mindre omfattning, men nu blev jag inspirerad att utöka det Har du vintertåliga krukor ute eller har du krukorna stående i ett växthus?

2/11 -08

Nu har jag lagt in en bild på krukorna. Att ha krukor ute är inga problem i vanliga fall men nyckeln för att inte krukorna ska spricka är att ha en kruka som är rak eller helst konformad. Sedan lägger man ett bra lager med lecakulor i botten. När det blir kallt så blir vattnet/isen volymen större men trycker ner lecan och också utvidgar den sig uppåt. Det finns alltid en risk men jag har 11 krukor ute året om och det hari nte varit något problem under 10 år. Att placera dem i växthuset är ingen bra idé för det blir för varmt när solen ligger på. Jag har testat och de krukorna i växthuset blev det mycket dåligt resultat av men de som var lika dana och stod ute blev perfekta.
/Freddie

3/11 -08

uj va det gör ont i hjärtat att inte ha en trägård. lycka till me dina "knölar" ! !!

3/11 -08

Tack för det tipset om lecakulor!

Ge din åsikt

Hej!

Pleione limprichtii ska ju funka på friland i "södra delarna av Sverige". Undrar om nån har erfarenhet av att odla denna på friland och hur långt norrut den har odlats på friland?

/fredrik

Nyckelord: Pleione limprichtii, Friland, trädgårdsorkide

27/10 -08

träffade en fabror i svampskogen som var medlem i trädgårdsamatörerna, han sa att han odlat den under tiotal år på friland både här i ulricehamn zon 5, och värmland. men hans plantor hade dött när vintrarna blivit fuktigare. tror att det e snarare vätan än tempraturen som dödar. en frigolit skiva måste väll göra susen, mvh

27/10 -08

Jag har haft en del olika p.formosanahybridar i trädgården i flera år men det er viktig att hålla dom torra

18/9 -10

Jag har haft dessa på friland och de har hittills klarat vintrarna 08/09 och den smällkalla men snörika 09/10 (med täckning av tegelpanna) i zon 5 (Dalarna, Falun)!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.