Skriv början av artikeln om Serapias lingua

Nyckelord: Serapias lingua

Inlägg med Serapias lingua som nyckelord.

Kommer från medelhavsområdet (denna klon kommer från Korfu). Odlas i källarfönster med extraljus under höst, vinter och vår, då den vattnas och även får gödning regelbundet. Denna art sätter ofta två nya buller, varvid beståndet ökar i antal år till år. Odlar den i Seramis (som krossad lerkruka), men i fjol satte jag några småbulber i greenmix och de har tagit sig jättebra!

Som andra orkidéer från medelhavsområdet så vilar denna art på sommaren, som nedvissnad med nästan torrt/mycket lätt fukat substrat. Lägg krukan med jord och bulb i en sluten plastpåse och ställ den i källaren under sommaren.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Serapias lingua

23/4 -15

Så fina!

23/4 -15

Vad fina!!! Såg några i det vilda nu i påskas.

23/4 -15

Lärkan: Det låter spännande, var såg du dessa?
Mvh
Mikael

25/4 -15

Jag såg den vid en ort som hette Spili på Kreta,den var ganska vanlig där. Jag kan lägga upp lite bilder senare.

26/4 -15

Finemangfina

26/4 -15

Jättefina Mikael! Är det en Formosanum i bakgrunden?

26/4 -15

Tack!
Lärkan: Intressant, jo Spili på Kreta är jättebra! Jag var där på orkideresa i min ungdom (1983 mars/april), ser fram mot bilder!
Markus G: Jo det är en Cyp. formosanum, men jag fick bara en blomma i år. Den startar så tidigt så den fick blomma i kylen (12-15 C) med en LED-belysning över.
Mvh
Mvh
Mikael

26/4 -15

Härligt Mikael! När man har blommande orkidéer även i kylen då kan man klassa sig som en äkta Orkidénörd enligt min familj. Synd att det bara blev en blomma i år. Fast bättre än ingen...

26/4 -15

Markus G: jodå även brorsans källarfönster, delar av brorsans trädgård samt delar av min fars trädgård samt min arbetsplats fönster är ockuperat med orkidéer. Jo jag är nog en äkta Orkidénörd!
Mvh
Mikael

26/4 -15

Ljuv musik för mina öron! Oss nördar emellan.

Ge din åsikt

På balkongen blommar nu Cypripedium macranthos, Orchis mascula och Serapias lingua. Serapias lingua odlas som andra medelhavsorkideer i sval omgivning med extraljus under vintern. De andra två arterna är nordliga och vilar vid någon/några få plusgrader och får sedan flytta ut på balkongen i mars.
C. macranthos växer i Ryssland och öster ut i Sibirien till Kina och Japan.
Mvh
Mikael

Nyckelord: balkong, Serapias lingua, Orchis mascula, Cypripedium macranthos

1/5 -11

Härlig färg!

2/5 -11

Har du lyckats få Cypripedium i blom så här tidigt!
Inte illa, mina dröjer nog en månad till.

2/5 -11

Va snygg!! Grattis!

2/5 -11

Himla snygg. Min Cypr. reginae kommer med ett litet skott

2/5 -11

Kjempelekker!
Mine Cypripedium har så vidt begynt titte opp av jorda, men jeg er fornøyd med at de har overlevd sprengkulden i vinter

2/5 -11

Hej,
westgothia: C. macranthos gick inte att hålla tillbaka när värmen kom. I fjol då våren var senare så blommade C. macranthos 2-3 veckor senare. De mer senblommande C. reginae och faktiskt även C. flavum är bara en/två centimeter höga.
Kan bara intyga att färgen är riktigt härlig!
Mvh
Mikael

2/5 -11

Häftigt Mikael! Blomman på macranthos ser ut att sväva fritt ovan bladen!
Sådana krukor skulle jag gärna vilja ha. Väntar ivrigt på min provodling av cypripedium i rabatt. Än syns inga livstecken och jag befarar att den inte heller kommer. Om så blir fallet kan ingen bli gladare än jag.
Tack för en fin bild och ett bra inlägg med lite upplysning i.

3/5 -11

Amatör: om det är en Cyp. Ulla Silkens du har så har de precis börjat växa, hoppet är därmed inte ute.
Mvh
Mikael

4/5 -11

Jag måste nog ge mig i kast med att fröföröka macranthos nån gång. Det påstås att de inte är helt lätta att lyckas med.

4/5 -11

Vilken härlig blomma! Blir glad av att se den och lite avundsjuk, här har vi minusgrader på nätterna och snö på marken 2 ggr igår...

4/5 -11

Väääldigt fina! Blir sugen att prova några trädgårdsorkidéer när jag ser de här.... om man nu vågar.

4/5 -11

Grandiost tjusigt!!

4/5 -11

Det är oerhört roligt att se hur bra det fungerar med trädgårdsorkidéer. Jag har blivit alldeles tokig i dem och har anlagt en stor rabatt som jag
kommer att återkomma med hur det ser ut till er. Sedan får vi se om man kan lyckas lika bra som Mikael! Ett stort antal arter lät jag stå kvar i sina 11 cm krukor för att se om de skulle övervintra. Arter från släkten av Cypripedium, Dactylorhiza och Epipactus. Alla klarade även denna stränga vinter. Så det är bara för oss att ta information av alla som lyckas bra här på OP och börja att odla.

5/5 -11

MotvallsGubbe: jag funderade på att självpollinera min C. macranthos men läste (på Lidaforsgarden) att den är känslig för inavel, så det är bäst skaffa en annan klon att korspollinera med.
Kajsan: prova Cypripedium reginae den är tacksam eller hybriden Cyp. Ulla Silkens.
Peter Göttfert: Visst är det spännande med trädgårdsorkideer, de fyller sommaren med blommor och utmaningar, men stör inte på vintern när det är fullt upp med de tropiska orkideernas blomning.
Mvh
Mikael

6/5 -11

Mikael Gustafsson: Till vilken zon är Cypripedium reginae och hybriden Cyp. Ulla Silkens härdiga? Man kanske måste täcka dem på vintern oavsett eller?

6/5 -11

Om jag får sticka in en kommentar, Kajsan. Jag tror inte att det är kylan i sig som utgör ett problem. 30 minusgrader är inget problem, speciellt inte om det finns ett täcke av torr snö som isolerar, men vårar och höstar när det fryser och töar om vartannat så att plantorna får det alldeles för blött kan vara förödande. Jag odlar reginae och flavum, alltså föräldrarna till Ulla Silkens, i Norrbotten.

6/5 -11

Aha, motvallsgubbe, då förstår jag. Man måste alltså ha bra dränering, det har vi verkligen inte. Det är rena lerjorden i vår trädgård. Då måste man kanske blanda ut det med ngt, sand kanske?

6/5 -11

Exakt. så, Kajsan. Bra dränering måste man ha. Hälften grov sand och hälften "trädgårdsjord" är en hyfsad riktlinje.
Poängen är, om jag förstått det rätt, att när vårvärmen kommer och celldelningen i skottspetsen tar fart så får inte rötterna på plantan vara infrusna i ett isblock. Då kan de inte ta upp vatten och då dör plantan. Det måste alltså vara så mycket luft i jorden att den snabbt tinar på våren.
Ett bra sätt, speciellt om man har små plantor, är annars att odla i kruka och förvara krukan på ett skyddat ställe vid en temperatur nära noll under vintern. På en vind, i en jordkällare, i kylskåpet om det finns plats etc.
Men Mikael vet säkert mer om att odla i kruka.

6/5 -11

Jo jag odlar ju mest i kruka men även på friland (då Cyp. reginae och några unga Cyp Ulla Silkens) i båda fallen är det som MotvallsGubbe skriver, att det är viktigt med dränering. När man odlar i kruka är det viktigt att plantorna inte torkar till under vintern, de skall vara fuktiga inte blöta. Jag kan ha hållit min Cyp. formosanum och Cyp. guttatum något torra vid uppvaknandet för de hoppar över blomningen i år, hos båda plantorna ser jag små intorkade blomanlag. Mina frilandplanterade brukar jag lägga ett tegelfat över när det är vinter, det skyddar mot eventuell vinterblöta.
Mvh
Mikael

11/5 -11

Hmm, det låter inte som ett projekt för en småbarnsförälder. Jag har nog med att ta hand om lilltösen, men så småningom kanske jag får mer tid åt växter i mitt liv. ska bli spännande!

Ge din åsikt

Kommer från medelhavsområdet. Denna art är den enda inom släktet som går in i den tempererade zonen. Odlar den (med mina Ophrys) i ett svalt källarfönster med extraljus på vintern, då jag vattnar och göder regelbundet. På sommaren vissnar den ner och vilar torrt/halvtorrt.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Serapias lingua

18/4 -11

Toppen Mikael!! Underbar planta.

21/4 -11

det lockar mig att åka till medelhavet på våren!
på sommaren så är ju alla orkidéerna nervissna. )> :

Ge din åsikt

Arten kommer från medelhavsområdet där den växer i torra till lite fuktigare områden. Släktet Serapias är bundet till medelhavsklimat men denna art, S. lingua når in i den tempererade zonen i Frankrike. Som jag förstår det så pollineras blomman av insekter som söker en viloplats!
Jag köpte plantan av Björn för två och ett halvt år sedan och odlar den i seramis blandat med fin bark. För att efterlikna medelhavsorkideernas levnadsvillkor så får den växa i ett svalt källarfönster (4-15C) med en lågenergilampa som extraljus under höst-vår. Under denna tid vattnar jag och göder, under sommaren håller jag plantan nästan torr och göder inte. Medelhavsorkideerna tillväxer under den fuktiga delen av året och vilar under den torra och varma sommaren.
Klonen är tämligen mörk och lär härstamma från Korfu (Grekisk ö).
Mvh
Mikael

Nyckelord: Serapias lingua

8/3 -10

Vilken liten gobit!

Herlige farger, grattis Mikael.

8/3 -10

Så tjusig, som en exklusiv lilja! Extra intressant och spännande att se sådana som växer naturligt i Europa, tycker jag, det är annars lätt att få intrycket att allt vackert finns så låååångt borta
Underbar färg och spännande form på den där "tungan"!

8/3 -10

Kul blomma! Jag tycker det ser ut som den räcker ut tungan och säger "Pttrrr, pilutta dig!" Och det kanske är fler som har tyckt det, eftersom 'lingua' ju betyder just 'tunga'....

8/3 -10

Verkligen snygg och mycket ovanlig att se i odling! Stort grattis till blomningen Mikael!

/Anders

9/3 -10

Tack för odlingstipset! Köpte 5 knölar på eBay i höstas. Har dem på svalveranda och de växer bra men borde kanske ha bättre ljus åt dem.

9/3 -10

Tack för fina kommentarer och visst är den fin!
carmelita: lågenergilampa med hållare och timer har jag köpt på IKEA total kostnad ca 200kr. Förra vintern hade jag inte extraljus och då blev tillväxten sämre. I nuläget när vi går in i våren så är det tveksamt om extraljus behövs, men under hösten och vintern så torde det vara nödvändigt för att nå blomning.
mvh
Mikael

9/3 -10

Bra, det ska jag komma ihåg!

15/3 -10

Titta, nu har den två blommor!
mvh
Mikael

15/3 -10

Häftigt!

Ge din åsikt