Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum hirsutissimum Gold x Bidborough

Nyckelord: Paphiopedilum hirsutissimum Gold x Bidborough

Inlägg med Paphiopedilum hirsutissimum Gold x Bidborough som nyckelord.

Paphiopedilum hirsutissimum Gold x Bidborough. Från sway307.

Köpte denna från Peter i september, gissa om besvikelse när blomman slår ut och inte alls liknar den blomma jag såg på bilden när jag beställde

Nyckelord: Paphiopedilum hirsutissimum Gold x Bidborough

20/4 -11

Lägger in bilden på blomman som jag trodde den skulle bli också, Bilden är lånad från Orchidehuset och tillhör Peter!

20/4 -11

Vaddå? Jag tycker den ser precis ut som väntat...? Din bild är tagen med blixt, Peters utan..... ?

21/4 -11

Jag tycker också den ser rätt lik ut. Vill man ha en EXAKT likadan blomma så måste det ju vara en delning man köper, i annat fall får man vara beredd på skillnader. Är det dessutom första blomningen så finns det möjlighet att det blir bättre vid nästa blomning.

21/4 -11

Jag tycker itne det finns en tillstymmelse till Orange i min blomma dessutom är seglet Grönt och inte gult. Jag köpte plantan för den OTROLIGT vackra aprikos orangea färgen, något som jag även nämnde när jag pratade med Peter.
Jag förstår ju också att det inte kan bli exakt lika. Men färgen skiljer riktigt mycket, hur jag än ställer in ljuset på Peters bild.

Visst formen på hela blomman är ju korrekt, och även markeringen i segel, men där tycker ju jag att liknaden upphör, det skall ju vara om den komemr fortsätta färga ut mer , men den har nu stått i drygt 1,5 vecka

21/4 -11

Man får försöka tänka sig in i att bilder på nätet kan se olika ut beroende på hur man använder ljus, kamera och framförallt bildredigeringsprogram! Men jag håller med om att din ser mer rosa ut, men det är alltid svårt att återge färger så som de är i verkligheten. I dagsljus utan uppiffande extraljus, blixt osv blir ju alltid färgerna mer stillsamma. Orange skulle tom kunna se rosa/blåskimrande ut på en bild som inte är tagen med blixt i ett rum som inte är alltför ljust... Klart man förväntar sig mer om plantan ska vara av god kvalitet, priset avgör ju också...

21/4 -11

Med den (begränsade) erfarenhet jag jag har av att tillverka hybrider kan jag säga att resultatet ofta blir lite olika beroende på vilka individer man använder som föräldraplantor. Många gånger kan det också skilja beroende på vilken art man använder som fader- resp. moderplanta. Att bara korsa "rätt" arter är alltså ingen garanti för att avkomman får ett förväntat utseende.

21/4 -11

Kan ju bara påpeka att jag även såg en bild från en utställning där en annan fotograf hade fotat en sådan planta från Peter som hade denna färg. Kanske samma planta förvisso. Men då torde ju ljuset vara annorlunda.

21/4 -11

Ja du Jens!
Vad skall man säga. Den plantan som du köpte är plantan på bilden! Jag har handlat med orkidéer i hela mitt liv och ofta fått frågan av samlare att det alltid är tråkigt att man ej kan veta hur blomman ser ut exakt. Nu när jag äntligen börjar fota de kloner och lägger ut dem i vår webshop så är inte det bra heller. Man blir ganska ledsen att du ej heller kontaktar mig för att få besked om vad som kan enligt dig vara fel. Om en hybrid enbart har varit utslagen 1,5 veckor så är den ej helt utvecklad vad gäller form och färg. Det kan också bero på olika betingelser under odlingen. Såsom ljus, vatten och näring. Det är helt orimligt att du och jag skulle skötta den 100% lika.

Men är du så besviken som jag uppfattar det så tycker jag att du skall sända tillbaka plantan och jag naturligtvis ger dig pengarna tillbaka.

21/4 -11

Vakre begge to, grattis med blomstringen.
En god regel å ha er å ta det med kjøper/selger først, så kan man diskutere (om det trengs) da blir alle fornøyd.

21/4 -11

Visst bör man som köpare i första hand kontakta säljaren om problem uppstår. I många fall går tvister att lösa mellan fyra ögon. Men om detta inte funkar, vilket trots allt händer ibland, så kan det vara en god idé att vända sig till ett forum som OP. Offentlighet är värre än pesten för säljare som missköter sig. Dessutom kan det bli en lärorik diskussion.

21/4 -11

Givetvis skall säljaren kontaktas först vilket jag i detta fall EJ gjorde. Jag smutskastar inte dig på något sätt Peter, jag har handlar massor av dig och kommer fotsätta göra det, på detta forum är långt ifrån alla som läser experter.

Därför tycker jag att det kan vara en bra upplysning att få se vilken skillnad det faktiskt kan vara, både dem som planerar att handla plantor (oavsett varifrån)och för mig som heller inte trodde att det skulle kunna vara en så stor skillnad ,när det dessutom är som du säger, att Plantan på din bild och plantan jag köpte av dig är densamma, dvs inte samma klon, utan SAMMA planta. Och att tom. odlings betingelserna kan göra att blomman färgar annorlunda, något som jag aldrig hört.( Om man nu inte vattnar med färgat vatten förstås) Jag ser snarare detta inlägg som en god information för folk inför ett inköp av en planta. Och kan bespara dig Peter och andra odlade mödan med att förklara för sina kunder att det kan bli skillnader.
Något som inte hade kommit ut i ljuset om vi löst detta mellan fyra ögon. Sen att jag är besviken på färgkillnaden det är ju ganska uppenbart iom. att det som jag tyckte var det fina med blomman var just färgen, och när den inte stämmer så är det ju inte så konstigt.

Hoppas inte du tog illa upp Peter för det var verkligen inte min mening. Och detta är ju trots allt något som du ej kan påverka.

22/4 -11

Egentligen så är det bara för dig Jens att vänta. Den kommer att utvecklas och ge den färg som du önskar och som är på fotot. Att se exakta färger på bilden och i verkligheten är omöjligt beträffande olika upplösningar osv. Men som sagt var du blir ej besviken om några veckor. Glad Påsk, Peter

23/4 -11

Peter G: Tittade in på orchidéhuset och råkade ramla över ovanstående paphiopedilum inkl foto igen - är det alltså samma planta/klon du fortfarande säljer som du sålde till Jens?

24/4 -11

Den här typen av gammaldags hybrider, ur insigne gruppen. Sätter ofta rikligt med nya sidorosetter. Delning är därför inget ovanligt föröknings sätt för den här gruppen. Priserna kan dock vara en smula högre än för fröplantor. Det verkar i alla fall inte omöjligt att alla Peters plantor kan vara av samma klon, d.v.s. delningar.
Sway. färgen hos paphar kan variera en del från blomning till blomning. Beroende på temp., ljus m.m.

24/4 -11

Lasse det är jag säker på att det är, den plantan jag köpte var en Monster planta, nu har jag inte mätt men iaf. en 20 cm kruka skulle jag tro. Och rosetterna kan jag knappt räkna :P

26/4 -11

Det är delningar från samma planta.

Prata om bilden