Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum St. Swithin

Nyckelord: Paphiopedilum St. Swithin

Inlägg med Paphiopedilum St. Swithin som nyckelord.

Jag var idag på Botan i Lund för att fota en Paphiopedilum usitana som jag nämnt tidigare här. Några andra orkidéer fastnade också, bl.a. en snygg dendrobium. Jag gjorde ett misslyckad försök att plåta Bulbophyllum barbigerum, där läppen är en 'fluffs* som rör sig hela tiden. Det gjorde den till den grad att jag inte fick något bra foto. Är det någon som har? Väl hemma fotade jag Seidenfadenia till en av medlemmarna här, gjorde en 'porrbild' av St.Swithin. Slutligen försökte jag mig på min s.k. Pleurothallis 'Phalangiphera' som jag numera kallar sp. Bilder till detta snack ligger i mitt bildarkiv.
/Peter

Nyckelord: Bulbophyllum barbigerum, Dendrobium, Seidenfadenia, Pleurothallis 'Phalangiphera', Paphiopedilum St. Swithin, Botan i Lund, Paphiopedilum usitana

Ge din åsikt

Många Coelogyne älskare har undrat vad Kage's Coelogyne speciosa x affine egentligen är. Någon Coel. affine finns inte beskriven så jag sätter 'affine' i "fnuttar". I fjol på sommarträffen hos Kage hittade jag en Coel.lentiginosa x 'affine'. Den slog ut i dag. Den finns inte mycket lentiginosa i den, men däremot den karakteristiska kopparfärg som den andra hybriden har i både blomma och blad. Den blommar på samma vis, dvs när en blomma vissnat kommer en ny. Just nu har jag två stänglar, men med tiden blir det säkert betydligt flera.
På samma sommarträff skaffade jag en Paphiopedilum St.Swithin med kollosalt långa och saftiga blad. Den har börjat blomma nu på en stängel med 6! blommor. Den är stor som en Rothschild och mörk. Septalerna har också mörkrött-lila mönster, inte bara i genomlysning där ju svarta partier blir röda. Jag har sett 5 blommor tidigare, men aldrig 6. Blomman växer på två led och det är det minsta!!! som blommar.
Sedan många är har jag en Paphiopedilum rothschildianum som jag köpt av Franz Glanz. Jag vet inte vad som tagit åt mina 'paffar' men nu har den också fått för sig att blomma, i alla fall har jag en stängel med tre knoppar. Den verkar till att bli mycket mörk vilket är precis som jag vill ha det. Jag vet inte om det hjälper, men på nätterna åker 'paffar' i knopp ut ur varmhuset och får 10-12 grader på natten, vilket min vän Guido Braem svär på ska ge mörkare färg.
Slutligen har jag en 'paff' Susan Booth (=rothschildianum x praestans) som också spirar men som jag inte vet hur många blommor det blir.
/Peter

Nyckelord: Paphiopedilum rothschildianum, Paphiopedilum Susan Booth, Coelogyne affine, Paphiopedilum St. Swithin

2/5 -07

Det pirrar i magen när man läser.... så mycket på G. Härlig, härlig

20/8 -10

Hej!
Namnet är en omöjlighet. Affine används botaniskt när man inte vet vad det är, men att det liknar en känd art. Om man t.ex. hittar en art som liknar C. speciosa, men inte är C. speciosa, så skulle man kunna kalla den C. speciosa affine, men aldrig speciosa x affine. Speciosa x affine innebär att det är en speciosa korsat med något som heter "liknande" utan bestämning av vad det liknar. Jag har diskuiterat det med Karge, men han vet inte vad det är.
/Mats

20/8 -10

Namnet är en omöjlighet eftersom det inte finns nån Coelogyne affine. Däremot förekommer ju artepitetet i andra släkten, t ex Bulbophyllum.

20/8 -10

Det verkar vara ett vedertaget namn på den, en del anger namnet såhär också
Coelogyne affine? x speciosa. Några säger att det är en hybrid av C. monilirachis x C. speciosa.

Det är heller inte den enda orkidèn man använder epitetet affine som genbärare, i CITES lista
Summary of Export, Re-export and Import of Wild Fauna and Flora 2003, finns en Dendrobium
bicaudatum x affine med.

20/8 -10

Namnet "affines" står for likvärdig/närbeslätad.
Man brukar skriva så när man inte är säker på vad det är.

21/8 -10

Jag frågade Elisabet George och hon svarade "I know that species rather well, and we grow it at home . We also know the person who named it C. naja on the english forum...
In fact we had a discussion with him after that and we both agreed to think it could be a hybrid between C. speciosa (or perhpas xyrekes?) and C. incrassata (often mislabelled C. monilirachis on the web)."
Hon är ju kunnig på Coelogyne, men självfallet inget orakel.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.