Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Mossa

Nyckelord: Mossa

Inlägg med Mossa som nyckelord.

28/7 -09

Mossa

Ni som har provat att plocka mossa från skogen för att ha i odlingsskåp, hur har det gått? Trivs den?

Nyckelord: mossa

Ge ditt svar

Fick idag min Epiweb panel från Dusk samt en gren. fick även mossa och en fläkt, Nu till min fråga. Visst kan jag montera panelen på glaset på baksidan? Hur skall jag göra med den torra mossblandningen för att få den att växa i Epiwebben? Hur behandlar jag den? . Jag har en lysramp nu som borde duga 3st lysrör är det.

Sedan tänkte jag ha manuell bevattning med PET -sprutan jag beställde från Dusk. Har även en fläkt som jag tänkte montera men var i skåpet är lämpligast?

Nyckelord: Epiweb, mossa

21/3 -09

Jag vet inte om jag hade monterat fast väggen, då blir den ju lite otymplig att hantera. Kan du hänga den eller barar ställa den utan att den faller? Jag tycker det är smidigast att "sy" fast plantorna på väggen med jätte tunn rostfri ståltråd till rötterna tar fäste, och då vill du ju komma åt på baksidan för att fästa. Blanda den torra mossblandningen med vatten tills den har konistensen av filmjölk ungefär. Jag tyckte det var lättast att blanda i en matberedare. Sedan breder du bara ut blandningen på EpiWebben, jag tror Micke säger att man kan använda en pensel, men jag använde en sked och mina händer. Ganska tunt lager som täcker hela ytan. Ställ den sedan ljust och fuktigt och var noga med att vattna ofta, mossan vill inte torka ur. Mina fläktar satte jag högt, i mitten vinklade framåt och nedåt ca 25 grader ( bild ), funkar bra för mig i alla fall. Lycka till!

Du har dina fläktar monterade med magneter också va? Hur fjorde du med luftintagen på terrariet? hur täckte du för dem?

Måste man ha som du har gjort för att kunna hålla fuktigheten uppe? Dvs ett kar i botten med vatten i ? det räcker inte med att fylla botten med leca och sedan fukta terrariet med spray under dagarna eller eftermiddagarna?

21/3 -09

Jag köpte en glasskiva (från en tavelram affär - skuren till rätt storlek) som täcker hela överdelen. Luftintaget på sidan har jag kvar gallret öppet. Fläktarna skruvade jag fast i ett vinkeljärn (L bracket) och vilar det på glaset i springan i mitten av skåpet. Luftfukigheten tycker jag är lättast med vattenkar, lecan torkar ju rätt snabbt om du bara sprayar den, så du får ha några cm vatten under det och det är inte lika lätt att göra rent IMO. Mitt skåp ligger på 85-100% - precis som önskat. Prova och se om det räcker för dig. Skaffa en mätare som ger både temp och RH så vet du.

Tror du Epiwebben bör stå i Karet för att hålla fuktigheten bättre?

21/3 -09

För att hålla uppe luftfuktigheten i mitt ganska så lilla skåp, har jag löst det så här.
Jag har tagit en datafläckt, en sådan med hål i kanterna, i dessa hål har jag satt en vanlig träskruv på ca 7 cm, så att fläkten liksom står på fyra ben.
Sedan ställt den på botten av skåpet och kör fläkten så att den blåser ner på vatten ytan (har ca 1cm vatten i botten).
För att skruvskallarna inte ska vibrera och låta mot glaset har jag satt en klick värmelim på dom, innan limet helt stelnat ställt du den
så att den står med alla fyra benen mot botten.
Då har du gjort en enkel luftfuktare.
Sedan är det bara att tuta ock köra !
/Stefan.

21/3 -09

Det spelar ingen roll om EW står i karet eller ej eftersom EW inte suger åt sig något vatten i över huvud taget. Jag hade hängt eller ställt det så högt upp som du kan så att du har mer yta att montera orkideer på - de mer ljuskrävande närmare dina lysrör, sedan ställa krukor på botten med tex phallar som inte kräver lika mycket ljus (alltså inte behöver hänga så nära rören... halvera avståndet till ljuskällan ca fyrdubblar styrkan). Jag tror inte att du behöver sätta fläkten att blåsa på vattnet i och med att du har ett slutet skåp, har du vatten på botten blir det tillräckligt med avdunstning för att höja luftfuktigheten i och med att du har det varmt där inne och tom. värmematta under (vatten i kar är bara lättare att göra rent - plus läckage säkrare med begagnat skåp). Viktigare i så fall att få bra cirkulation på luften inne i skåpet med din fläkt. Jag har två men kör dem på 7,5V istället för 12V.

Då var allt klart, Epiwebben får stå i karet så längen tills jag känner att jag vill använda ytan till annat just nu är det enda jag har att ha i mitt skåp en Lummer Lycopedum som jag fick av min svärmor efter hennes besök hos Inga-lill och ekonomin tillåter inte att uttöka sortimentet förrän efter sommaren sannolikt....... tyvärr. Man hade ju velat stoppa in lite söta små orkisar på epiwebben också men man får nöja sig så här så längen, förhoppningsvis sätter mossan igång att växa så det blir lite lummigt ändå.

Ge ditt svar

27/1 -09

+ 29/9 -09

Bild

 

Nyckelord: Mossa, EpiwebIIS, Epiweb

Prata om bilden

8/1 -09

+ 29/9 -09

Närbild på mossa

Närbild på mossa. Från Norberg. Fri bild.

 

Nyckelord: Mossa, Epiweb

8/1 -09

Vilket vackert vilt "naturlandskap" det förstorade fotot visar! Orkidén väcker då förundran med sin "jätteform"! Mycket spännande "landskap", som jag också skulle vilja ha att bara titta på, minst lika vackert och rofyllt som vårt akvarium!! Har ett litet terrarium (h=60, b=40, l=40 cm ) som jag nu skall försöka bygga upp på liknande sätt som din härliga "skåpmiljö"! Jag återkommer (om jag får?) med frågor ang. tekniska saker och ev. växt-/ orkidéval?!? Tack för dina entusiasmerande bilder och texter!

8/1 -09

Häftigt - Helt otroligt att mossan växt så mycket på bara 6-7 veckor!
Att den växer bättre i starkt ljus låter konstigt, jag trodde alla mossor var ljusskygga
Men det beror väl antagligen på vilken sort det är, man lär sig nåt nytt varje dag

8/1 -09

Underbaaart!! I den skogen vill jag vandra

8/1 -09

Och ändå är den bara halvvuxen den bulben (Bulbophyllum blumei) visst är det häftigt.
Du är så välkommen L8-Rinkabyholm, tänk bara på att jag är en glad amatör i mossvärlden!

9/1 -09

Mossa är underbart vackert
Japanen Dr.Tanaka odlar Paph. delenatii i något han kallar "crypt moss". Har försökt spåra vilken mossa det kan vara men hittills kammat noll. Känner du till vad det kan vara? Här är sidan

9/1 -09

Tanaka säger ju att den mossan bryts ner på ca ett halvår och att han hänvisar till "crypt". Så kan det inte vara mossa som växer på sten, inte julmossa utan den torvliknade sorten som man ibland använder som dekoration i olika blomsterarrangemang? Ungefär som den här på bilden http://www.bens-jungle.de/en/produkt_det... . Den finns att köpa i blomsterhandlen ibland. Värt ett försök i alla fall!

9/1 -09

Så flott "skog"! På mine turer i skogen er det hovedsakelig mose jeg er opptatt av, det er så mye vakkert! Så vidt jeg kan se finnes all mose fra "Bens Jungle" viltvoksende - eller hva? Noen som vet noen gode nettsider om mose?

Heidi - Jo det ser ut som Bens Jungle säljer vanlig "skogsmossa". Den enda tropiska på den sidan är Javamossa (Vesicularia dubyana) och en Levermossa från Bali.

En bra sida om bla mossa är http://www.biopix.dk/Category.asp?Langua...

9/1 -09

Helena - takk for en bra side!

9/1 -09

Den var bra Helena, kul att kika på alla inhemska mossor som vi har. Va många olika "spaghnum" vi har i landet!

9/1 -09

Norberg; Det rörde sig nog om lite "Lost in translation" här, jag mejlade Dr.Tanaka och frågade och fick ett jättetrevligt mejl tillbaka där han bland annat förklarar uttrycket "crypt moss" så här:

"In truth, there is not the latin name of crypt moss. It looks like
Japanese name using English. This is the bark, peel of Japanese ceder,
cryptomeria. The name came from cryptomeria. You know the bark exported
from USA, Canada, Australia and New jealand. The bark came from conifer
that are needle leaf plants. Also, ceder is a needle leaf plant. The bark
is fibrous. SO, we untie the fibrous bark to be fibers that we can use as
compost material. The material are produced from the city where ceder
timbers are manufactured and are the source of baio-mass that is throw
away usually.
You might not be able to have the material like this around you.

With my best regards,

Toshi( Toshinori Tanaka)

Cederbarksfiber var det, alltså, ingen kryptisk mossa

9/1 -09

En annan okryptisk mossa är peat moss (vitmossa in swedish), som enligt Dr Lassse även den fungerar bra till bl a Paphiopedilum delenatii.
Vilken inbjudande kryptogamskog Norberg!

9/1 -09

Hehe skönt att veta att även noggranna Japaner inte alltid har full koll på namn. Dr Tanaka verkar förresten vara ett vanligt namn, jag har haft kontakt med en Dr Hiroyuki Tanaka några gånger. Han är en "guru" inom saltvärlden, specialicerad på gyltor Cirrhilabrus och Paracheilinus.

Lassse jag tycker att du ska köra med Dr Lassse, mycket mer effektfullt!

10/1 -09

Vi får heller inte glömma den Tanaka som lånat ut sitt namn till diverse motordrivna trädgårdsmaskiner, som t e x röjsågar när man totalt tröttnat på sina misslyckanden

10/1 -09

Kanske namnet motsvarar vårt Svensson eller så. Denne paph.-intresserade Tanaka är virolog. Får fråga honom om han brukar gå bärsärkagång med röjsåg som hobby Det kanske är så han skaffar sig cederfibern, förresten...

Prata om bilden

Jag skulle vilja ha växande mossa i mitt odlingsskåp, har läst att man kan ta mossa i skogen och mixa samman och sprida ut. Kan man ta vilken fin mossa som helst som man hittar eller bör det vara nån särskild? Hur går man bäst tillväga? Lästa nåt om epiweb men kan man ha det på nåt annat underlag?
Hoppas det är nån som vet!

Nyckelord: mossa

7/1 -09

Mossa med orkideer. Från Norberg.

Mossa kan ju vara svårt att hitta på vintern, annars finns ju mossblandning att köpa från Dusk. Den består av finfördelad vitmossa och ett antal tropiska mossor.
Den provade jag att använda i mitt skåp som har Epiweb bakgrund vilken är självbevattnande. Mossan har tagit sig väl och på ca 2 månader har det blivit en hyffsad start på tillväxten.
I skåpet har jag inte bara orkideer utan ganska blandat med olika sorters växter. De flesta verkar trivas i mossan så här långt.

Är det inte risk att man får med små kryp av olika slag om man plockar mossa ute?

7/1 -09

Norberg, det där var ju makalöst snyggt! Jag har ju inte tänkt ha epiweb-bakgrund men får kanske börja tänka om..
Sen, kan man odla mossa på nåt annat underlag, ex torv?

7/1 -09

Kul att du tyckte om det!
Jag vet faktiskt inte vad som funkar att odla mossa på, men jag antar att allt som håller sig fuktigt ett tag funkar att odla mossa på. Det går ju att provodla på lite av varje innan man drar igång ett större projekt.

7/1 -09

Jag blir så inspirerad av din bild! Har du hela dusk-kitet? Jag antar att det är epiweb-grenar som sticker ut där? Vad är det för trästycke längst ner?
Eftersom jag är student är min budget inte jättestor så jag försöker snickra hemma så mycket jag kan..

7/1 -09

Har ingen erfarenhet av skåp, men utomhus växer mossa snabbt på torvblock. Borde funka ännu bättre i miljö som är konstant fuktig (ute händer det ju emellanåt att man har någon torr, solig dag )

7/1 -09

Från Norberg.

En som är lite händig (eller har en händig gubbe) kan bygga mycket själv av beggade akvarie och terrarieprylar.
Jepp det är epiwebgrenar som sticker ut och på botten ligger en akvarierot.

På botten växer inte mossan lika fort då det är mörkare där, skåpet är 120 cm högt.

7/1 -09

Vackert Norberg!! Nu får du allt ta och zooma ut så vi får se hela härligheten!!

7/1 -09

Inte törs jag göra det Andreas!!! Det finns för många ormbunkar, chirita, begonier, och andra ljusskýgga växter för detta forum!!!:D

7/1 -09

Tjfsa inte nu!!! Släng fram bilder!!!

7/1 -09

Hehe, lugn och fin!
Jag lägger upp en egen tråd!

7/1 -09

Helt enastående! Väntar andaktsfullt...

8/1 -09

Den mossa som man ofta ser i fuktiga skuggiga partier i skogen växande
på gamla träd/stubbar/stenar eller liknande, den håller sig som en tunn matta
på underlaget man planterar den på. Växer bra även på sur jord och terrakotta-
krukor, problemet är att, vill man bli av med den är det nästan omöjligt, den
kommer tillbaka på några månader.

8/1 -09

Vad roligt att få se lite mer från ditt fina skåp Norberg! Den där akvarieroten var ju jättefin! Ormbunkar passar ju väldigt fint i den miljön, var tusan köper man såna? För inte passar den som finns i skogen!?
Är helt newbie på det här, har ju bara köpt orkidéer i några år nu, helt tappat intresset för andra växter.

letherneck - Tack för svaret. Jag eftersträvar ju en ganska lummig mossa (är så mossfascinerad att jag kunde ha odlingsskåp till detta bara). Är det bättre att köpa mossmixen från Dusk kanske?

8/1 -09

Kolla efter ormbunkar på de Webshoppar som säljer tillbehör till pilgiftsgrodor och liknande. Där kan du hitta många skojiga regnskogsväxter.
En tysk sida är www.bens-jungle.de de har lite skojiga växter. Sen när du vet hur olika arter ser ut så kommer du att hitta en del hybrider i blomaffärerna som också funkar bra i skåp.

8/1 -09

norberg!!!!
vilken kul tysk sida, den hade jag aldrig hittat annars

Ge ditt svar

... vad blev det för sorter tro?? Har läst olika recept på moss-smoothies, med bara vatten, eller mjölk eller filmjölk. Vad tror ni funkar bäst?

Nyckelord: mossa

26/10 -08

Jag har provat med mossa o naturell jogurt två gånger o bägge gångerna har det slutat med att jag har skrubbat bort allt pga jogurten luktar illa. Så nästa gång blir det vatten för mig.

26/10 -08

Mjölktricket används utomhus på lerkrukor. Man stryker mjölk på och håller fuktigt, samt placerar i skugga. Så ska där börja växa alger och mossa på dom . Alltså inget att använda för att få mosskuddar att växa fast inomhus.

27/10 -08

Okej... vattensmoothie blir det då. Väntar bara på att mina epi plattor skall komma med posten... Tack för det!

Jag tror attt det är minst 3 olika sorters mossa jag fick med mig hem... någon som har en idé vilka? Den längst fram till höger har en fin blåaktig ton.

27/10 -08

Den som är blå i tonen som du beskriver, kan mycket väl vara en blåmossa. Du hittar en hel del information om du söker på google. Annars är mossor inte helt lätta att bestämma utan lupp och bestämningsnyckel.

27/10 -08

Flora: är kuddmossa ett riktigt namn eller mera ett samlingsnamn för ett växtsätt?

27/10 -08

Flora: Hmmm det var lite den slutsatsen jag drog efter att ha googlat lite... man måste nog kunna mossa för att riktigt veta. Tack ändå.

27/10 -08

Säluttern: Jag är ju ingen riktig mossexpert, är min syster som pluggat dessa saker på universitetet. Själv är jag en enkel trädgårdsmästare med stort naturintresse. Men jag har uppfattat det som att kuddmossa mest är en folklig benämning på mossor som växer kuddformigt, likt blåmossa.

27/10 -08

"Enkla trädgårdmästare" är en favoritkategori, skulle bra gärna vilja vara en själv På onsdag ska jag gå på föredrag om hur man anlägger en japansk trädgård - jag har i stort sett en, dock i kohagen utanför trädgården. Där finns stora mossiga stenar i underbara former som väger bly, jag har minsann försökt rubba dem lite men de ville inte alls samarbeta...

Ge din åsikt

ska miltoniopsis ha mossa runt rötterna när man omplanterar den?

Nyckelord: mossa

6/8 -08

kan svara mig själv. läste under bilder & råd så nu är min miltoniopsis omplanterad. hoppas bara den nu klarar sig.

6/8 -08

fick inte riktigt ner alla rötter utan några få rötter är ovanpå komposten är det ok? de är inte hela rötter ovanpå, utan bara delar av dem. är det ok?

6/8 -08

Det är inga problem, jag har likadant på min.

6/8 -08

tackar. då behöver jag inte oroa mig för det. tog bort allt brunt jag kunde. men ena bulben är brun till nästan hälften av bulben. de andra två bulberna är gröna och fina. det kommer ett nytt skott vid den halvbruna bulben, kommer den att klara sig?

6/8 -08

Troligen kommer den att klara sig, bara det nya skottet hinner få lite rötter innan
den lite dassiga bulben skrumpnar ihop helt..

7/8 -08

sån du tror att jag kommer förlora den bulben?
klarar sig plantan på bara två bulber då?

7/8 -08

2 bulber räcker, det kommer ju nya med tiden, jag delade min för ett
tag sedan, 3 bulber på båda delningarna, och gav bort den ena,
båda växer bra.

7/8 -08

och jag som gick och oroade mig för att den skulle dö om ena bulben försvann, men vet man inget och inte frågar så vad vet man?
är den snabbväxande?

7/8 -08

Från det nya bulben visar sig, brukar det ett antal månader, min blommade
i februari på de nya bulberna som började växa i juli/augusti i fjol.

7/8 -08

då finns det väl hopp då för min med.

Ge ditt svar

3/7 -08

appropå mossa


gick ut i skogen för ett år sedan och plockade vackra mossor. jag gjorde "smootie" på dom med vatten och bredde över det på diverse epiweb bitar. den arten som tagit sig bäst e oxå den vackraste,
bilden e från en epiwebb-bit med en barbosella-planta. vad mossan heter har jag ingen aning om, men den växer fint i både sval, o inter- skåpet.

Nyckelord: mossa

23/10 -08

hej valkyrie här flyttar jag upp ett gamalt inlägg om mossan.
titta gärna i förstoring!

Hej Tribo,

Mossan är Plagiomnium affine - Skogspraktmossa. Skulle jättegärna se hela montaget.

24/10 -08

Visst skulle det vara kul att se fler bilder på "montagen" Tribo.
Inte bara de som blev bra utan även de som inte funkade. Det ger lite att jämföra med då man får se sånt som inte funkat också.

Om det finns andra som har experimenterat med mossa så kanske ni också har bilder att visa på era moss försök.

24/10 -08

Vackert!!
Tack för att du puffade upp denna tråden Tribo. Ja, jag har kanske tjatat lite om mossa på senaste.... Kanske vi kan få lite med moss tips från OP gänget innan jag planerar den där turen ut i skogen...

24/10 -08

Vilken sjukt läcker bild! Där skulle man vilja sjunka in och vila sig en stund..
Så vill jag också ha det!

Ge ditt svar

Hej allihopa!
Jag har funderat på varför det är så himla dyrt att köpa barkbitar i affär (om man tänker på vad dom väger) och bestämde mig för att ta en titt i skogen nära mig. Självklart skulle jag aldrig ta och förstöra levade träd etc utan tittar på det jag hittar på marken. Nu när jag var ute hittade jag en fin bit rot som skulle bli väldigt fin i mitt terrarium (framtidsprojekt). Samtidigt vet jag att det kan finnas både det ena och det andra på roten som kan skada orchidéer och pretiler så som svamp etc. Jag valde att koka roten i ca 1tim. När naturen finns runt knuten känns det onödigt att lägga ner massa pengar på produkter därifrån men som går genom distributörer, eller?

Frågan är: Hur ska man bära sig åt för att undvika sjukdomar,snigelägg etc? Förvinner allt när man kokar? Eller hur kan man bära sig åt?

Nyckelord: skogen, mossa, Rötter

27/6 -08

Jag har plockat en från vedhuset finns under nyckelord som stubbe och odlingsplats. Jag badade min i kokande vatten i diskhon, hade inte nog stor panna. Borstade lite lätt med rotfruktsborste. Sen fick den torka i varmluftsugn på 100 - 150 grader tror jag ca 45 min. Jag har inte sett några kryp på den.

27/6 -08

tack, då gör jag likadant!

27/6 -08

Är man rädd för småkryp så räcker det med att värmebehandla i hett vatten eller ugn i någon enstaka minut. Alla kryp dör direkt vid sådana temperaturer. Så spar man lite jobb och energi.

27/6 -08

Körde den i ugnen för att den skulle torka snabbt. Risken finns att de spricker om de torkar för fort, min klarade sig dock men var iof redan sprucken här och där...

Ge ditt svar

Jag har en liten phalaenopsis som står enbart i mossa.
Jag kan ingenting om varken mossa eller omplatering.
När jag lyfte upp den ur krukan såg jag att mossan utanpå var grön och den inuti var brun. Ska jag plantera om orkidén eller bara låta den vara. Jag är extra rädd om denna och vill att den ska överleva
Snälla svara nu!!!

Mvh en orolig Amy

Nyckelord: mossa, omplantering, phalaenopsis

21/2 -08

Amy - att mossan är grön på utsidan beror troligtvis på algbildning.
Hur ser rötterna ut, är dom fina? Att odla enbart i mossa går, men kan vara lite knepigt. Mossan ska hela tiden endast vara fuktig, vilket betyder att man får vattna lite och ofta.
Om rötterna är fina, så tycker jag att du ska plantera om din lilla Phal i vanlig orkidékompost, kanske har du nån färdig hemma. Om det är mycket "smul" i den, så sålla bort det mesta av det. Annars kan man själv blanda småbitar av tall/pinjebark och mossa.
Själv använder jag numera bara mossa till keikis och andra småplantor, samt plantor som av någon anledning fått dåliga rötter och behöver extra omvårdnad. Alla dessa plantor står på rad på fönsterbrädet i badrummet och jag kan lätt kolla om någon behöver en skvätt vatten.
I ett annan tråd, så frågade du om krukor och då kan jag berätta att mina små "mossplantor" alla står i genomskinliga krukor, för att jag ska se hur det går med rötterna.

21/2 -08

Mia
TACK SÅ MYCKET FÖR DITT SVAR!!!
Rötterna på den är jättefina så jag ställer den i vanlig kompost.
Det är en sådan mini hybrid som du pratade om i en annan tråd. Påverkar det omplanteringen? (skall den stå i mossa ändå)

Ska mossan vara brun om den "mår" bra?
Mvh Amy

21/2 -08

Det beror på vad det är för en mossa, den torkade som man kan köpa i platta små pkt hos en del blomsterhandlare, den är gulbrun från början: Färsk spagnum från skogen är ju grön och kan tappa i färg så småningom, men inte bli brun.
Det är säkert inget fel på mossan, för i så fall hade din lilla Phal inte haft så fina rötter.
En minihybrid sköter du på samma sätt som en stor. Ta bara inte en större kruka, än vad som behövs, för då kanske den inte torkar upp fort nog och då mår inte rötterna så bra.
Naturligtvis tar du nu en genomskinlig kruka och vattnar inte förrän rötterna börjar bli lite silvergrå. Är dom gröna, så är det fortfarande tillräckligt fuktigt - men det vet du säkert redan

21/2 -08

Ok!
Krukan den står i nu är kanske lite för liten, 2 rötter ligger som en ring i botten, men jag har inte en kruka som bara är lite större, om den skall ha en ny kruka då får det bli ett jätteskutt och det kommer den ej att klara:(
Mvh Amy

PS Har du något tips på var jag kan få tag i en rättså liten kruka?

21/2 -08

Det gör ingenting alls, om rötterna "ligger som en ring", dom allra flesta orkidéer trivs med att ha det trångt.
Genomskinliga krukkor i olika storlekar (även små) har du på Blomsterlandet i Karlskrona.

21/2 -08

ok!
tack för hjälpen:)

Ge din åsikt

10/2 -08

Våt mossa...

Våt mossa... Från Monicen.

 

Nyckelord: mossa

10/2 -08

Jag tycker det ser ut som om mossan er död

10/2 -08

Det är ju klart när det är torkad mossa som man sväller i vatten

10/2 -08

Er det bra att använda död vittmossa ?
Jag använder alltid levande mossa

10/2 -08

Jag använder båda sorterna, och har inte sett någon märkbar
skillnad på plantorna. Men fördelen med köpemossan är att
man slipper skräp och allsköns kryp.

10/2 -08

Jag kör bara med torkad. Visserligen bara blandat med annat. Man bör dock inte trycka ihop den för då
blir det lätt sunkigt och för blött.

10/2 -08

Den här torkade framkallar inte samma nysattacker för min del, som den jag hämtar ute själv. Kan ju vara en massa annat i den jag nyser av, men jag tänkte att det kan vara ett tips till andra som kanske har lite allergier.
Håller med Berrak om att man antingen får blanda den lite eller hålla den väldigt luftig, den blir lätt tung och blöt.
Den levande tycker jag dock är vackrare:-)
Monicen: har du köpt den härikring?

11/2 -08

Jag håller med dig Ki att den "riktiga" mossan är mycket finare. Den här som jag har köpt liknar mest torv tycker jag. I botten på krukan la jag orkidékompost och sen fyllde jag på med våt mossa. Efter att ha läst svaren så undrar jag om jag inte har för våt mossa. Hrm... får kolla på det. Vad ska jag blanda mossan med?
//Monicen

12/2 -08

Säluttern: jag köpte mossan på Blomsterhallen i Skövde. Var igår till Blomsterlandet för att eventuellt köpa mig en ny orkidée och även mossa. Men vad besviken jag blev. Orkidéerna var bedrövliga där och mossa hade de ingen. Vart brukar du köpa orkidéer?

12/2 -08

Monicen: Asch då, jag var i Skövde i andra ärenden i dag, och jag hade behövt lite extra mossa, synd att jag inte kollade av här innan jag åkte.
Tyvärr finns inget ställe att säga "åk dit" tvärsäkert om, det är mera lyckträffar om de har något mer inne än de vanligaste phalaenopsishybriderna och en och annan paphiopedilum. Men jag brukar kolla av Lidens i Lidköping om jag har ärenden ditåt, blomsterhandeln på Annagatan i Götene (där får man fråga om de har extra plantor som de inte hunnit gjort arrangemang i dyra krukor med - detta gör de jättefint, men det brukar vara rätt opraktiskt i längden och därför får man ändå ta isär hela härligheten efter ett tag) och den blomsteraffär som ligger vid torget i Skövde, gatan som går upp mot bl.a Indiska. Sist jag var in där, strax före jul, fick jag intrycket att en ny personal var mer orkidéintresserad så kanske utbudet kan bli mer varierat. Annars har jag handlat en hel del av andra medlemmar här, lite ur Björns butik, en del från (Marita) Åkessons orkidéer, och när jag varit på någon orkidéträff. Om du söker något speciellt så prova att lägga ut en liten "annons" under rubriken köp, byt och sälj här, vem vet, någon kanske visar sig ha överskott på något du önskar dig

13/2 -08

Säluttern: jag var igår till Mästers igår, men jag tyckte det inte fanns något intressant där så jag åkte vidare till blomsteraffären i centrum. Där fick jag se en phaleonopsis i ciris, den fick följa med mig hem Det är nog den enda sorten som jag har sett där...
Blomsterhallen har jag sett att de har lite olika sorter, brukar springar in dit på min lunch (jobbar i skövde). Nu känns det som jag har varit där varje dag så nu får jag vänta lite tills nästa gång Skulle vilja åka till Lidens, det stället älskar jag! Tack för tipsen!

13/2 -08

Monicen: Nej, Mästers är sig inte likt sedan förre ägaren Wolf gick i pension för några år sedan. På hans tid köpte jag bl.a min Phaius, några paphiopedilum, en snygg vit phal, och en del spännande o-orkidéer Han var så rolig att prata med oxå, brukade fråga om han skulle sätta fram en stol år mig eftersom jag botaniserade omkring l-ä-n-g-e vid mina besök;-) Lidens är annars mitt favoritställe oxå, och för sisådär 5-6 år sedan hade de orkidéutställning. Ska vi ta och påtala att det kan vara dax igen, kanske
Jag bad en bekant att titta in på Blomsterhallen och efterfråga sphagnum idag, men det verkade de inte känna till...

13/2 -08

Säluttern: vad konstigt svar, de kanske inte vet att det heter Sphagnum. På förpackningen stod det bara orkidémossa... om jag hinner imorgon ska jag ta en sväng förbi och då ska jag kolla.
Tycker absolut att vi ska trycka på att de bör skaffa in fler skor.. sist jag var där såg jag en Deperle, men en sån har jag redan Jag får nog nu ta och lugna mig lite med orkisarna, maken börjar tycka att samlingen växer nu... hihi. Önskar att jag bodde i ett större hus

Prata om bilden

10/2 -08

Torr mossa...

Torr mossa... Från Monicen.

 

Nyckelord: mossa

10/2 -08

var har du köpt mossan?

11/2 -08

jag har köpt mossan hos en vanlig blomsteraffär.

Mvh Monicen

11/2 -08

Gissa om jag är sugen på att beställa

CHILOE'MOSS RED GRADE

11/2 -08

jag är också sugen på att beställa

11/2 -08

Nice fresh swedish moss from Appläänd...
Till vänster: grov art, normalt den bästa att använda till orkidéer.
Till höger: tanigare art, generellt sämre men inte oanvändbar.

11/2 -08

Tack Lassse för den bilden. Nu ser man klart och tydligt skillnaden mellan de olika.
Jag har nog inte lyckats hitta den grova någonstans i våra omgivningar, men jag får leta vidare.

11/2 -08

Lassse:
Använder du "hela" mossan eller bara den gröna delen (toppen)???
Bjarne

11/2 -08

Här er en bild på min kompost

11/2 -08

Persson: Jag klipper bara några cm av toppen. Det är bästa biten. Samtidigt kan mossan i skogen då växa vidare genom att förgrena sig nertill.

12/2 -08

Jätte bra, nu ska jag ut i skogen och leta mossa! Var igår på Blomsterlandet och där hade de ingen så besviken jag blev...
-Går det bra med vanilig vitmossa också?

Prata om bilden

Idag på jobbet så gick jag till en brukare som har en massa orkidéer och vi brukar alltid prata om orkidéer och då hade hennes son varit där kvällen innan och klippt av en bulb från någon Dendrobium och lagt i mossa i en fryspåse. Den skulle tydligen ha gula blommor med bruna inslag så vi får väl se vad det är för spännande
Denna fick jag sedan, så nu kommer jag få vänta ett tag innan nya skott kommer skjuta från bulben och bli klara för att planteras. Påsen får hänga i fönstret med en lampa breved i väntan på dom nya skotten vilket jag har förstått kommer ta en tid men tills dess får jag glädjas åt mina Paphiopedilum och Phalaenopsis som blommar. Min Paphiopedilum Pinocchio har en knopp som har blivit dunderfet och som håller på att spricka upp och det ska bli roligt att följa den dag för dag

Fick ochså veta idag att jag kommer få delningen på Oncidium Tiny Twinkle längre fram tills våren då den ska delas

I övrigt så har jag pratat lite med en utav mina lokala blomsterhandlare om orkidéer och speciellt rena arter utav Cattleyor vilket dom skulle kunna handplocka framåt våren åt mig och i pris sulle dom ligga på runt 260kr plantan men har ingen aning om det är ett bra pris eller ett dåligt?

Jag funderar också på att köpa ett terrarium eller någon form utav skåp samt metallhallogen eller T5 belysning men har inte bestämt mig riktigt än om hur jag ska göra

Nyckelord: Dendrobium, mossa

9/2 -08

260 kr låter som ett bra pris

9/2 -08

Isf så måste man ju passa på och shoppa på sig ett par plantor. Då får man börja att lägga undan pengar redan nu då

9/2 -08

vi hjälper till att dem köpa

9/2 -08

hehe (^_^)

9/2 -08

Du tala om var affären ligger?

9/2 -08

Det är en utav blomsteraffärerna vi har här i kungsängen

9/2 -08

Beställer de bara vad du vill ha? eller någon, vilken som helst ren art som finns?

9/2 -08

vilken då?? instämer i spindelns fråga!

9/2 -08

Nej det gör dom nog inte utan dom sa att dom kunde handplocka rena arter åt mig inne i blomsterhallarna så antar att det blir utav det som finns inne isf

Ge din åsikt

24/12 -07

Mossa

Är detta spagnum? Bäst att kolla så jag inte har plockat fel.

Nyckelord: Sphagnum, mossa

24/12 -07

Ser inte ut som vitmossa spagnum...det ska vara som ett huvud uppe i toppen och den ska vara så tätvuxen som möjligt.
På nyckelord finns massor med inlägg och bilder på mossa.
Ha en god jul och klart man ska pyssla om sina orkidéer fast det är julafton..

24/12 -07

Jag fick alldeless fel mossa till julklaqpp

24/12 -07

Jag fick aldeless fel mossa till julklaqpp

Ge ditt svar