Skriv början av artikeln om Lc

Nyckelord: Lc

Inlägg med Lc som nyckelord.

Jag har en LC hybrid med två rejält höga bulber som jag har lite problem med. Den välter om den inte har stöd mot något(här pratar vi en vägg, en blompinne räcker inte). Jag har funderat på en stadigare kruka ex. en bonsaikruka eller liknande. Bara den är hyfsat låg, bred och tung.

Läste de gamla trådarna om att använda någon typ av lavasten som medium till semihydro. Är seramis och lavastenen man kan hitta hos Weibulls samma sak? Är det någon som provat att använda seramis eller lavasten som medium utan semihydro?

Tänkte att det vore bra om mediet är tungt också så den kan hålla sig själv upprätt utan att behöva lutas mot något...

Åsikter?

Nyckelord: Seramis, Lavasten, LC

15/1 -12

Lavagrus är en naturprodukt av vulkanisk ursprung. Seramis är tegelkross som är trumlat så det blir lite avrundat, fungerar som lavasten. Båda materialen är för lätta för att ge stabilitet åt instabila krukor. Jag har några bergslaelior i lavagrus. Resultatet är inte allt för upplyftande. Efterhand planterar jag om dem med ormbunksrötter och spagnum + lite frigolitbitar samt några flisor träkol. Det får inte plats så mycket av de olika ingredienserna. Problemet med vältande plantor är vanligt. Du odlar förmodligen i plastkrukor. Om du inte vill gå över till lerkrukor så kan du ta och sätta plantan med plastkruka i en lerkruka så brukar problemet vara löst.

15/1 -12

C. LC mf verkar växa bäst om de står stadigt i krukan, kan de "dansa runt" är det min uppfattning att de växer sämre. Jag brukar använda en lerkruka där jag fäster en bit tråd kring rizomen, ned genom och ut genon håler, tar en träbit, vindar runt tråden tills den står stadigt och sedan fyller jag på kompost

15/1 -12

Tack för svar! Okej, så lavasten och seramis funkar inte...

Jag odlar den i en plastkruka som jag har satt ner i en ytterkruka av lera. Men den största bulben är ca 57cm lång om man räknar med bladet(som pekar nästan rakt upp). Den är tung nog att dra omkull krukan även om jag har en ytterkruka...

Kanske skaffa en tung kruka som jag även lägger vanliga stenar i botten på som motvikter. Och även binda fast den på något sätt. Eller så får jag gjuta fast skrället i en betongkruka.

15/1 -12

Det var ett monster!! Enda ytterliga tips jag kan komma på är att välja en ytterkruka (av lera eller betong) med stor bottendiameter så stödytan blir större än vad vanliga krukor brukar ha. Fyll mellanrummet med småsten så vore det väl ..... om inte Lc kan veta sin plats. Lycka till!

PS. Du kanske ska hota den med Round up DS.

15/1 -12

Jo, det är ju inte den mest behändiga jag har. Jag fick den här gratis, hade aldrig köpt den själv... Lc Love knot är mer min stil.

Det var något sådant jag hade tänkt mig(bred, låg och TUNG kruka) och det hade ju varit kanon om det fanns något tungt medium man kunde fylla upp med men... Jag kan ju inte odla den i småsten bara, då får jag ju vattna den hela tiden. (Småsten och vitmossa kanske??)

Binda fast blyvikter vid rötterna? Gjuta fast den i betong? Hota med Round up? Är det ingen här på forumet som har odlat dylika, rangliga monster och har några tips?

15/1 -12

Hm, jag funderade lite mer på vad du skrivit oled... Undrar om jag kanske kan göra så. Binda fast rizomet. Men jag kommer nog få binda fast det "i sidled" också och fästa i kanterna och inte bara genom botten på krukan.

Funderar vidare...

15/1 -12

Om du har en hög ytterkruka ( 21 cm) som du fyller till hälften med sten, och en bambupinne (finns i många längder) 1 meter t.ex. Funkar för mig. Lycka till!

16/1 -12

Jag tror att Oled och jag talar om två olika saker. Oled om när man om- eller nyplanterar en orkidé. Då är det viktigt att plantan står stilla inne i krukan annars skadas de nya rotskotten och då är hans metod alldeles utmärkt. Jag har uppfattat problemet som att plantan har vuxit åt något håll så att den är snedbelastad och därmed instabil. Hos mig finns en del höga plantor t.ex Laelia purpurata och Cattleya Summer Star `Purete´. Sådana plantor måste redan när det nya skottet kommer skötas så att skottet växer rakt upp och inte tillåts att vinkla iväg för då får man ditt problem. Samma problem uppstår när plantan med tiden växer ut över krukkanten. Då finns ingen annan hjälp än att ordna en motvikt på något sätt, antingen tyngre kruka eller en med större bottenyta.
Om din planta är stor så kanske det är dags att plantera om den och sköta den enligt ovan.

16/1 -12

Jag har mina största och mest vildvuxna Cattleyor i amplar, jag gillar när de växer
mer naturligt, och det fungerar bra.
De som är lite för högvuxna att ha i amplar har jag i ytterkrukor av glacerad lera, de är
tunga och orkar hålla plantorna upprätt som Sheila säger.
De håller också rötterna svala när jag har plantorna på min balkong sommartid, den
ligger mot söder och tempen blir ganska hög när solen ligger på större delen av dagen.

16/1 -12

Hm, jag går ner på stan och kolla lite vad jag hittar för krukor till den. Det jag är lite bekymrad över om jag väljer en låg och bred kruka är att den kommer nog "hoppa ur" komposten innan den hinner etablera sig i den.

Vi får se vad jag hittar.

Tack för svar!

Ge ditt svar