Skriv början av artikeln om Himatoglossum

Nyckelord: Himatoglossum

Inlägg med Himatoglossum som nyckelord.

Jag fick idag hem lite olika medelhavs orkidéer från Laneside hardy orchid. De jag fick hem var Himantoglossum hircinum, H. caprinum, Ophrys heldriechii, O. spruneri och O. speculum.

Jag fick ett recept på jord som ser ut så här:
3 parts loam
1 part coarse sand (2mm)
1 perlite
1 Fine pumice (if available)
1 to 4 mm grit

Nu undrar jag hur jag ska tolka detta; är loam helt enkelt lerjord och en det är det vet någon vart jag kan få tag på det i Stockholm, helst i söderort.

/Erik

Nyckelord: loam, Ophrys, lerjord, Himatoglossum, Medelhavs orkidéer

17/8 -15

Loam är samlingsbegrepp för det som inte klassas enligt sand, silt eller ler,men vanligaste loam har ca 40-40-20% blandning av sand-silt-ler, du kan försöka med att ringa SGU växel 018-179000 när de har öppet och höra om det finns någon som kan hjälpa dig finna loam i söderort, eller maila in fråga till kundservice@sgu.se erhåller du inget svar så återkom så ska jag se om jag kan hitta något matnyttigt.

17/8 -15

Men tror du att det skulle fungera att istället ta lera blandat med sand istället för loam?

17/8 -15

Jag har ingen erfarenhet av dessa orkidéer och vet inte vad de kräver. Jordarten som du fick i receptet, loam, är en naturlig blandning och som normalt ger bördiga jordlager då den även håller humus. Det har specifika egenskaper pga blandning enligt ovan, vilken om du själv ska sätta samman den också måste innehålla silt om den ska efterlikna loam. Alternativt kan du försöka någon av de som tex odlar Ophrys svara här på OP vad deras blandningar innehåller.

17/8 -15

Ska skicka ett PM till Mikael Gustavson, för han odlar Ophrys om jag har förstått det rätt. Jag skickade också ett mejl till Laneside hardy orchids för stt se om de har någon idé hur jag kan göra.

18/8 -15

Jordblandningen som beskrivs torde fungera (liksom vanlig sandutblandad jors som jag skrev i mailet). Jag har erfarenhet av Ophrys och de kan vattnas i krukan eller i fatet. Jag har ingen erfarenhet av Himatoglossum, men jag vet att Svante Malmgren (som är mycket duktig på detta) bara vattnar sina Himatoglossum på fatet (underifrån) i annat fall ruttnar skottet lätt. Se även http://www.lidaforsgarden.com/orchids/
Mvh
Mikael

18/8 -15

Tack för svar, då är det bara att börja gräva upp gräsmattan .

Ge ditt svar