Skriv början av artikeln om GrowTube IIS

Nyckelord: GrowTube IIS

Inlägg med GrowTube IIS som nyckelord.

Vad för inställning ska man ställa in tidsuret på? Vet att någon skrivit om detta tidigare på forumet men hittar det ej nu Just nu har jag satt det på 3 ggr/dag med rinningstid på 15 min per gång. Är det för mkt?

Nyckelord: GrowTube IIS

28/7 -11

En personlig reflektion bara utan egentlig erfarenhet, men är det inte bättre med fler intervaller men med kortare tid. Det beror ju också på vad du tänker odla på röret, är det känsligare arter utan bulber eller andra lagringsfunktioner så får man ju anpassa sig efter dessa. Om mossan trivs (om sådan finns), trivs säkert de flesta orkidéer också.

28/7 -11

Jag kommer ha plantor utan bulber, så de får ej torka ut. Kanske ska prova med flera intervaller och mindre tid. Om ingen annan har nåt att tillägga om detta??

28/7 -11

Då tror jag att det är bättre med fler och något kortare intervaller. Det finns ju många som odlar på epiweb här på forumet som säkert kan ge tips och trix. Jag tänker ändå att det tar ett tag att etablera en "kultur" på röret och det är det man vill få en god utveckling på. Hur den omgivande luftfuktigheter är i hemmet påverkar också säkerligen systemet. Ju mindre ju känsligare för yttre påverkan. Vad är det för ljus och vad har du för längd på det?

28/7 -11

Jag har T5 lysrör som ger 6600 lumen, men just nu är det sommar och det står vid ett söderfönster (vilket bör räcka). Flkt finns och luftfuktare också...

28/7 -11

Jag skulle sätta timern på varannan timme 10 minuter om det är fuktighetsälskande arter. Det går ju alltid att justera om du inte är nöjd med resultatet. Många av de orkidéer vi odlar bl.a Masdevallia/Dracula mfl har ju fuktigt om fötterna mest hela tiden i deras naturliga biotoper men med mycket god luftcirkulation.

Obs, jag har ingen egentlig erfarenhet av att odla på rör, testa dig fram och titta på hur epiwebben håller fukten över tid och hur rotutvecklingen är. Spännande projekt du har framför dig.

28/7 -11

Jag har för mej att man bör kolla hur lång tid det tar för bevattningssystemet att fukta röret ordentligt. Tror jag läst att det brukar räcka med några få minuter 3 till 5 minuter kanske. Jag kan tyvärr inte hitta igen i vilken tråd jag läst det. Spolar det för länge, så ramlar väl mossmixen av ?.

28/7 -11

Jag har inte märkt att mossmixen ramlar av, men har satt på 7 min 5-6ggr/dagligen så får vi se hur det går. En fundering jag har är om lianen som jag satt på, mossmixen där får ju inget vatten så jag antar att jag själv får bespruta denna några ggr/dag...lite krävande men....Sen har jag tänkt att sätta plantor på enskilda epiweb bitar, dessa bitar har jag satt fast på röret med rostfria skruvar nu med mossmix, har läst att man kan göra så- men mossmixen torkar!! Hur blir det då sen när man har plantor på dessa bitar? Får inte dessa vatten då, då är det ju en ganska värdelös idé med enskilda bitar (som ska vara bra för att enkelt kunna ta ned plantorna från epiweben när man önskar)?

28/7 -11

Det du kan göra är att komplettera den svarta slangen med en ytterligare vit genomskinlig slang som du leder längs med lianen, borra hål längs med den med en liten skruv, du får koppla denna till befintligt system. Jag tycker att det ser torrt ut med epiwebplattorna som du fäst på röret.

28/7 -11

Jag får gå och spruta på plattorna emellanåt- vet inte hur alla andra gör??

28/7 -11

Det trevliga med röret är väl att du kan odla miniatyrorkisar direkt på det och ha fin mossa runt omkring ?. Jag förstår inte riktigt meningen med plattorna på röret. Rötterna lär ju växa genom plattan och fastna på röret i alla fall. Om jag hade rör skulle jag endast ha några få miniatyr orkidéer så att de kunde få växa där länge, länge.

29/7 -11

Plattorna är till för att plantera plantor på så man enkelt kan ta ned dom om man så önskar. Men jag tycker inte att det är värt att gå och spruta på fler ggr per dag så jag tog ned dom. Kör på bara rör med lian nu, ska bli spännande när det blir fullt av mossa

29/7 -11

Det kommer säkert att bli väldans fint, är röret ihåligt? Om det är det skulle du kunna sätta in en avsats högt upp för att ställa en vatten behållare på med en fogger i för att få till en "dimeffekt". Se denna video för en illustration, http://www.youtube.com/watch?v=ZdNHa-Nnk... om man inte har en fläkt så väller den fina vattendimman ner i en jämn ström, som en illusion av ett vattenfall. Inte för att låta som en försäljare men jag har en fogger till salu som är oanvänd om du skulle vara intresserad. Använder man osmosvatten så får man ut maximalt av foggern.

29/7 -11

Tack Dagobell- men jag har en luftfuktare vid röret redan

29/7 -11

Då är ju villkoren riktigt bra för etablering, då får du ge det tid så blir det säkert som en gammal tropisk trädstam.

29/7 -11

Ville bara tillägga att jag råder dig till att etablera mossan innan du monterar orkidéer på röret. Mossan kräver hiskeligt mycket vatten (aldrig torr) innan den är etablerad, men sedan när den väl är det trivs den med ungefär samma mängd som fukt älskande orkidéer gör. Tycker även att du har varit lite väl snål med mossmixen. Det blir mycket jämnare och finare om du har spridit mixen (tunnt) jämt på hela ytan. Annars växer det fläckvis vääääldigt länge innan det sprider sig. När du väl har etablerat mossan och har monterat på orkidéer får du justera vattningen efter behov, men jag tycker också att oftare och kortare tid är mer effektivt.

29/7 -11

Tack Valkyrie66, dock var det svårt för mig med mossmixen Försökte verkligen göra den till filmjölkskonsistens och smeta på tunnt, men det klumpade sig i alla fall och var söligt att få på jämt. Jag har absolut tänkt att vänta till mossan etablerat sig och blivit fin innan jag monterar på plantor. Kan man sätta på vanlig spaghnum mossa som man plockat själv?

29/7 -11

Jag förstog att du vill kunna ta bort plantorna. Men de klumpiga rektangulära klossarna, tar bort hela effekten av de lilla miniatyrlanskap du kan skapa på ett sådant rör.

30/7 -11

+ 31/7 -11

Kan man sätta på egen plockad spagnum mossa på röret där det saknas mossmix? Någon som haft problem med att tidsuret ej fungerar som det ska? Jag har ställt in program som ska fungera för varje dag i veckan. Jag låter den stå på Auto läge utan spänning. När tiden är inne för program slås tidsuret på med spänning men inget vatten kommer?! Så det enda läget som fungerar nu är On och Off i princip. Det är ohållbart. Får gå och spruta på röret hela tiden, det hade torkat under natten eftersom vattnet ej kom, riktigt kasst...:-(

31/7 -11

Prova tiduret på nått annat en lampa t.ex...tänds inte den heller på auto så är nog tiduret trasigt. Mossamix är nått annat det än mossa i skogen som blir höga stänglar...mixen blir väl en låg matta....men den sprider ju sig när det börjat växa.

31/7 -11

Tidsuret fungerar som det ska(kollade med en lampa), konstigt...jag hör att pumpen sätts igång när programmet sätts på men jag kan ej se nåt vatten komma rinnandes eller droppandes. Och som sagt var mossan torkad i morse. Jag får helt enkelt forska vidare i detta

20/8 -11

Mitt sämsta köp någonsin, jag är så less på att bevattningen inte fungerar som det ska. Om någon känner sig manad och vill köpa GrowTuben- kontakta mig.

20/8 -11

Det är inte helt enkelt att vara orkidéodlare och med teknik inblandat blir det än värre....kul när man lyckas, men innan dess kan grejorna vara på väg genom fönstret många gånger
Epiwebrör är inget jag skulle ge mig på...svårt veta hur blöt Epiweben är...och både mossa och växter ska trivas. Sällan vi får se några välväxta epiwebrör tycker jag....hoppas få se några.

Prova dit andra projekt som du funderade på...det är enklare.

Lättare är det nog att börja med ett tegelrör som merwic har som man fyller med vatten om man ska odla på rör.

20/8 -11

Jag ska starta igång mitt andra projekt inom kort. Ska bli kul, tror mer på det samtidigt som jag kan få service om något inte fungerar etc. To be continued

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.