Skriv början av artikeln om Grönkulla

Nyckelord: Grönkulla

Inlägg med Grönkulla som nyckelord.

Dagens fynd och överraskning "Fjällyxne" ?
Hur som helst ett bevis på att orkidéer inte alltid är stora färgstarka blommor och fröjd för ögat men inte mindre intressanta för det.

Nyckelord: Grönkulla, Dactylorhiza viride

19/6 -11

I mina ögon är den riktigt vacker. Älskar de gröna nyanserna och att den ser så spröd ut.

19/6 -11

Njae, jag vet inte, steffe, i mina ögon liknar det där mer en Dactylorhiza viride. Om du kollar på läppen kan du se att den är bara grunt trekluven. Fjällyxne och vityxne, som förövrigt numera räknas som två skilda arter, har betydligt djupare trekluvna läppar. Trivialnamnet på Dactylorhiza viride är grönyxne eller grönkulla.

19/6 -11

Aha, Du har alldeles rätt Gubbe. Det ser jag nu när jag kollar D viride. Jag kan ju säga att det var efter den tredelade läppen jag gick då jag lite väl slarvigt "bestämde mej" för att det var vad det inte är. -så att säga.
Du är en verkligen tillgång "Gubben" med dina gedigna kunskaper. -Tack för det !
Men då är det väl bäst att jag åtminstone ändrar lite i texten här ovan och kompletterar med ett och annat frågetäcken .

20/6 -11

Jag är en smula impad av att du lyckas hitta de där grönsakerna bland all annan grönska. Jag har ännu inte lyckats hitta en grönkulla utan att någon annan har pekat på den först.

20/6 -11

PS. Nästa gång du är uppe i fjällen kan du ju hålla ögonen öppna för den mycket sällsynta Gymnadenia runei. En endemisk art som hittills bara är känd från fem växtlokaler i hela världen. Allihop belägna i Västerbottens fjällvärld.
Arten är relativt nyupptäckt (omkring 1990 tror jag) och det vore en höjdare att hitta ännu en växtplats.

20/6 -11

MvG ; Det ska jag absolutgöra, det vore en höjdare att kunna bidraga med en fyndplats för denna raritet. Jag brukar åka upp ett par tre veckor efter Midsommar både för fisket och inte minst att orkidéerna brukar vara som bäst i blom kring den tiden.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.