Skriv början av artikeln om Genomblöt Kompost

Nyckelord: Genomblöt Kompost

Inlägg med Genomblöt Kompost som nyckelord.

Jag har upptäckt till min förskräckelse att jag i hastigheten ställt min sedan 2,5 år blommande Phal, som nu också fått en keiki, i en ytterkruka med vatten! Möjligen har den stått så över en vecka, och ändå ser plantan fräsch ut. Men komposten kan ju inte vara så go? Ska jag byta kompost direkt, trots att den har några blommor kvar? Ska jag blanda orkidékopost med Sphagnum i så fall, eller bara ta Sphagnum till exempel? Problemet är att jag åker bort några dagar, jag kanske ska ta den med mig i bilen dit jag åker för att titta till den? Den är lite speciell för mig...
Ser nu vid nästa granskning att jag har fått vita små ägg i komposten, precis som någon annan här visade häromdagen. Vi har ofta spindlar i huset här på landet. Så nu lät jag byta kompost utan prut!

Nyckelord: Phalaenopsis, Genomblöt Kompost

16/10 -08

Fortsättning... Nu har jag planterat om min Phal. i en blandning av orkidéjord och fuktig Sphagnum, har Sph. överst i krukan bl.a. Har läst på om omplantering här på råden, men det står inte att man ska vattna direkt vid omplantering. Tänker inte vattna ikväll, men undrar när ska jag vattna nu efter detta? Ingegerd

16/10 -08

Hej alla, eftersom jag åker bort idag tors em och kommer hem först lördag kväll, så är jag så angelägen att höra vad ni säger om det här med vattningen nu efter denna nödomplantering. Jag har fuktig Sphagnum och orkidéjord, ska jag doppa plantan också innan jag åker? Hittar inte svaret i råden ovan. Ingegerd

16/10 -08

Eftersom du säger att du har fuktig orkidékompost och fuktig mossa i krukan nu så klarar den sig ypperligt till på lördag och jag skulle inte doppa den igen. När jag planterar om så blötlägger jag det nya mediumet ett tag innan jag stopper ner det i krukan med plantan. Sedan vattnar jag som vanligt, tex. nästa vecka. Mina phallar vattnar jag 1/veckan den varmare delen av året och var 10:e dag på senhöst/vintern. Min regel är att om rötterna blivit skadade (brutna mm) då man planterar om dem så är det bäst att vänta och vattna ett tag så att de har tid att läka lite.

Lycka till!

16/10 -08

Tack valkyrie66, men jag har inte fuktig orkidékompost! Jag visste inte detta med att blötlägga mediet före... Det är bara Sphagnum som är fuktig och som utgör kanske en tredjedel högst av volymen. Så då ska jag kanske doppa för säkerhets skull?

16/10 -08

Jag hade nog inte doppat den om det var min i och med att du har 1/3 fuktig mossa. Bara vattna som vanligt på lördag. Men jag tror inte att den tar skada av ett snabbdopp nu heller om du känner dig orolig. Klarade den en vecka i vatten utan att rötterna tog skada så är den stark nog att klara sig.

16/10 -08

Tack valkyrie66 för svaret, jag får bestämma mig i eftermiddag hur jag gör! En del rötter var helt förstörda, så jag klippte kanske bort en tredjedel trots allt.

16/10 -08

Hmmm... om det var så pass mycket röta du gick klippa bort skulle jag nog låta den sitta lite torrt ett par dagar. Avvakta du till helgen med att vattna.

16/10 -08

Tror nog att rötterna behöver torka upp efter en sån rotblöta, håll koll på rötterna och vattna inte förrän du ser att de blir vita

16/10 -08

Tack valkyrie och chic för era svar, då väntar jag med lugn! Är mest brydd nu över att jag var så jäktad inför Stockholmsresan förra veckan att jag gjorde så här.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.