Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Galeandra

Nyckelord: Galeandra

Inlägg med Galeandra som nyckelord.

Lite mer spännande på gång. Kommer om 1-2 veckor.
Såhär odlar jag dem när det är soligt och varmt inne på inglasningen.

Nyckelord: Galeandra, Catasetinae

25/7 -17

Riktigt stor odling

25/7 -17

Fast i träsket ;-/

25/7 -17

Ge din åsikt

7/8 -16

Galeandra x 4

Nu är tre i blom, 2x baueri och 1 leptoceras (gul), väntar på 4:an, också en baueri.
Gör inte mycket väsen av sig, diskreta och hukande skygga!

Nyckelord: Galeandra

Prata om bilden

19/7 -16

Galeandra x 4

Så är Galeandra på g igen.
Småtrevliga prylar!
De är inte samplanterade, bara satta tillsammans i sina egna krukor,

Nyckelord: Galeandra

19/7 -16

Fina! Jag undrar om du har dina inomhus året om? Min har börjat få lite dragspelsblad, så jag antar att luftfuktigheten är lite för låg. Jag funderar på om den skulle må bättre av att vara utomhus över sommaren, men jag har inte hittat så många skötselråd utöver att den trivs ner till 15 grader.

19/7 -16

Jag har dem ganska ljust på en inglasad balkong.
Jag odlar i vitmossa och flitig vattning för ständig fukt, verkar som de trivs med det. Jag tar in dem igen när nattemperaturen närmar sig 15 grader. Det kan bli väldigt varmt där dagtid men de verkar gilla det
De på bilden är 3 st baueri och den gula leptoceras. Har fått hem ett gäng (3 st olika) i veckan via Elsners sambeställning från Brasilien. Får vi se hur det går med dem.

19/7 -16

Ok tackar! Jag odlar också i vitmossa och försöker att inte låta den torka ut.. Men eftersom jag inte är superivrig med vattenkannan kanske det ändå blir för torrt ibland. Hur som helst får den flytta ut till de andra plantorna på balkongen!

19/7 -16

Härliga!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

2/1 -09

2/1: löss

The same procedure that last year!!
Nedrans otur med min Galeandra baueri.
Förra året en smäcker liten stängel som angreps av löss.
Detta år vid nästan samma tidpunkt skjuter den en ny liten späd stängel som jag kunde ana för någon vecka sedan. Sedan dess har jag gått och kikat, kikat och glatt mej åt. Så visar det sig i dag att det som såg allt grönare ut var 6-8 små (förresten ganska stora i förhållande till stängeln som verkligen är späd) lössrackare. Ut direkt för avlusning av växten men de har väl redan sugit musten ur stängeln misstänker jag. Tiden får utvisa vad som händer med den.
Finns det någon på forumet som också drabbats. Det är lite märkligt att samma sker detta år som förra. Drar den till sej löss????

Nyckelord: Galeandra

2/1 -09

Jag har ingen Galeandra, men däremot har jag haft påhälsning av bladlöss på flera växter hoppas de är utrotade nu efter såpsprayning, annars får jag väl fortsätta spraya...

2/1 -09

Bladlöss mitt i vintern verkar lite konstigt, de borde ju ha synts
till på plantan tidigare i så fall. Finns de dessutom på en planta
brukar de även finnas på andra plantor som står nära, så att
avlusa en planta räcker inte, speciellt om de sitter i ett skåp.

2/1 -09

Mina kom med en planta ja köpte i höstas. visade sig att de spritt sig...

2/1 -09

Letherneck : Ja min åkte bums ut för såpsanering och vid genomgång hittade jag en dendrobium med späda nya skott som börjat se lite missfärgad ut så den fick samma behandling.

Jag går igenom växterna minst en gång varje dag och det märkliga är att jag lyckas sällan eller aldrig se någon som helst lus förrän jag hittar dem just på de allra nyaste skotten. Ligger de dessförinnan i dvala då bland växterna tills det dyker upp ny späd grönska kan man undra.
Det tråkiga är ju att det nya är alldeles extra känsligt, hade jag fått styra skulle jag skicka ner lössen en våning till det som är lite stabilare. Men icke, här har jag inget att säga till om. Just därför har erfarenheten lärt att vara extra uppmärksam på nytillväxten men inte ens det hjälper ju då.

Hur gör ni andra? Någon som såpsprayar i förebyggande syfte. En tanke bara att det kanske hade fungerat.......

Blomtjuven : jag är beredd att göra om mina insatser och har isolerat de plantor jag fick plocka bort. Tack och lov är de inte den svåraste sorten att utrota men de sprider sig ganska snabbt när de väl visat sig. Tråkigt att du släpade hem dina på en ny växt........

2/1 -09

Jag skulle spraya med Pyretal, medlet innehåller både någon
typ av olja och ett naturligt nervgift mot de flesta typer av löss.
Jag har heller inte märkt några skadliga effekter av medlet ens
på de pyttesmå plantor jag köpte till Projekt Flaskbarn.

Ge din åsikt

16/12 -06

Galeandra baueri

Nu har hon sprungit ut!
Denna ljuva lilla skönhet, jättemysigt

Nyckelord: Galeandra, Galeandra baueri

16/12 -06

Kan bara hålla med dig Amatör.
Du har en riktig skönhet här.
Jag har inte hört eller läst om denna, eller vad jag vet över huvud taget sett den tidigare.
Hur stor är den, är den svårskött?
Vill du lägga in en bild på hela plantan?
Tänk, att varje gång jag går in på OrkidéPrat, finns det något nytt att upptäcka och att lära sig.
Grattis till en ljuv varelse

16/12 -06

Ja Gunsan, det är inte alls konstigt att man blir mera frälst här på pratsidan om man nu skall gradera "frälsningen". Det finns väldigt mycket att tillägna sig och det är jättekul.
Jag har haft min Galeandra ca 2 mån. Det är en ungplanta så jag vet inte riktigt hur svår den är, det finns delade uppfattningar om detta. Hittills har hon inte tvekat i alla fall.
Min lilla sötnos är ca 12 cm med bulb och blad och blomman 3 cm.
Vad jag har lyckats utforska om Galeandra:

Det finns ca 20 arter. Blomfärg rosa eller blå. Blomstorlek ca 7,5 cm
Mediumstor, låglandsväxande i tall- eller öppna skogar men även uppe i palmer i Mexico, Panama och Columbia.
Behöver mycket ljus och frekvent vattning i öppen luftig kompost.Blomning vår till tidig sommar. Gödes u växtperioden
Lär skola bli ca 30 cm hög.Lär dessutom producera nya knoppar hela tiden.
En bild på hela plantan (nästan) har jag i mitt galleri. Om du går in där och kikar kan du också få andra medlemmars tankar om Galeandra.

Grattis Amatør, så kjekt å se at du endelig får nyte synet av denne vakre lille blomst.
Min åpnet seg for ca. 4 uker siden å blomstrer fint ennå.

16/12 -06

Tack Anita. Det är så otroligt spännande innan knopparna öppnar sig. I synnerhet när det blommar för första gången och man inte tidigare sett den. Det blir lite som julafton när det händer.
Grattis till dej också! Håller blommorna sig kvar så länge som 4 veckor? Är din också en ungplanta med ett par blommor eller har du fler? Någon här på forumet nämnde 4 st och det vill jag se fram emot att få på min också så småningom.

Min er også ungplante, dvs. en liten og en stor. Når jeg kjøpte den hadde bl.stengelen blomstret ferdig men etter en ukes tid kom det plutselig en ny knopp. Heldigvis hadde jeg ikke klippet stengelen. Det er denne blomsten som nå blomstrer på 4 snart 5 uken. En annen ting er at Galeandra baueri er blad-fellende. Min har nå bare ett blad igjen, resten er falt av. Så få ikke sjokk om den begynner å gulne i bladene, dette er helt normalt. Virkelig en liten søtsak.

Ge ditt svar

7/12 -06

Galeandra baueri

Galeandra baueri. Från Amatör.

Denna knopp har utvecklats med raketfart. Det är inte länge sedan jag upptäckte den

Nyckelord: Galeandra, Galeandra baueri

7/12 -06

Jeg har lige købt sådan en hos Hans Christiansen i sidste uge!
Jeg er vild med striberne bag på blomsten!!

Hvad er det for en sort plet på bulben? Forhåbentlig ikke råd?

Undskyld jeg skriver på dansk...

Knoppene på G. baueri kommer som et skudd. Min er også i blomst nå og den er riktig søt.
Det er mye blader på din plante Amatør, min er nesten bladløs (bladfellende på vinteren). Hvor mye måtte du gi for Galeandraen hos H.C.?

7/12 -06

Hej Sören!
Det går bra med danska för min del, jag är ju skånska och har fått en hel del träning i att förstå danska.
Det jag inte riktigt förstår är vad striberne är, men det må väl vara sporren som sitter baktill. Är du så tokig i dem, jag gillar nog bättre själva blomman.
Jag kollar noga den svarta fläcken ochjag har funderat på om jag inte skulle riva bort hela bladet för att undvika obehagligheter. Tror faktiskt att så får bli fallet, tack för att du påpekade det. Det syns inte så mycket i verkligheten som på bilden men det kan ju vara en fara i att låta det sitta kvar. Det får bli morgondagens projekt.
Anita: Ah det är så den ser ut den ur ju ursöt. Jag lär väl få se min om ca 2 dagar. Jag visste inte heller att den fäller blad på vintern, min har inte tappat ett enda sedan jag fick den för några månader sedan.
Får se efter blomningen om den orkar hålla bladen längre. Det kan kanske vara en anledning till att bladen börjar se fläckiga ut för att meningen var att de ändå skall av så småningom. Tiden får utvisa vad som sker.

8/12 -06

Amatör, "striber" på danska betyder "ränder" på svenska (jfr "stripig" på svenska och "stripes" på engelska...).
Jag tycker att det är jättekul att vi är så "internordiska" på forumet, visst är det väl häftigt att svenskar, danskar och norrmän kan diskutera med varandra, var och en på sitt språk och ändå någotsånär förstå varandra!?

8/12 -06

Tack plopp, det borde jag kanske förstått. Men nu står det helt klart att jag misstolkat i hastigheten, ber om ursäkt för detta. Jag får väl försöka skylla på tidpunkten på dygnet, kanske....
Jag håller helt med om att det internordiska ger en kul touch här på forumet. Tilläggas kan att själv har jag Norge i blodet och Danmark i tidigare släkten.

8/12 -06

jag har letat efter skötselråd,har köpt min g, baueri av Jydsk.

Glöm inte Finland när ni pratar om Norden!
Det är också några finska medlemmar här.

8/12 -06

Jeg er også dansk men jeg har boet 30 (tredve ) år i sverige så jeg kan verken snakke eller skrive danske eller svenske Mine störste problem er u-töj u- dyr og u-hyra

8/12 -06

Helena, vi ska absolut INTE glömma Finland i det "internordiska" samarbetet, det är bara inte så lätt att förstå finska som danska och norska... )
Själv är jag född i Köpenhamn, men har bott i stort sett hela mitt liv i Sverige - har dessutom utbildat mig till svensklärare!

8/12 -06

Anita:
Jeg måtte af med 125 dkr., selvom jeg syntes det var lige i overkanten! ; )
Købte også en Bulbophyllum medusae til 165 dkr. Lidt pebret (dyrt)!

Amatør:
Du må undskylde min utydelighed. Jeg mente 'ränderne' (som plobb påpekade) langs sporren, altså på ydersiden af blomsten.

Jag så bare den sorte plet og tænkte det måske var en god ide at holde øje med den, hvis ikke man bare skulle fjerne den med det samme.
Jeg har haft mange planter med sorte pletter som ikke har betydet noget, men engang imellem breder det sig.

8/12 -06

Jag tror du har rätt Soren.
Alla mina orkidéer skall få ett regnvattenbad i kväll och jag skall undersöka Galeandran in i detalj. Skall bladen ändå fällas kan det ju inte spela någon roll om jag plockar bort det som är skräpigt.
Priserna verkar stämma överens på olika håll här. Jag köpte min Galeandra för 119 kr. Jag tycker att hon var värd det.
Återstår att se hur länge blomman sitter kvar, ju längre desto bättre.

Jeg bet. 100,- sv. for min Galeandra hos Thomas Orchids & Hoya.
Min startet blomstringen for snart tre uker siden og ennå står den der høyreist å fin. Når det gjelder stripene (på norsk)
gjør disse blomsten ennå mer elegant. Det er en forholdsvis liten blomst som gjør veldig mye ut av seg.
quland, her er dyrkingsråd:
http://www.orchidspecies.com/galeandraba...
http://www.orchidworks.com/orchids/sept98/july002.htm
Når det gjelder den siste linken, trykk på "comment" over bildet der er dyrk.råd.

Her er bilde av blomsten fra siden:

Jag har oxå köpt en av Thomas och den är jättesöt tycker jag !Ser lite blyg ut,anspråkslös...
monika

8/12 -06

Det er præcis de striper jeg mener. De er så smukke!
Tak for billedet Anita. Det hele bliver nemmere med et billede.

Ni har väl inte missat att Galeandra bauerii remonterar? Köpte en på Lenartsnästräffen förra sommaren och den kom med minst 4 blomstänglar, med 4-8 blommor på varge "klase". Årets bulb är inne på tredje. Var noga med att inte låta plantan torka, när dom har knopp, då torkar knopparna direkt.
Eric F.

9/12 -06

Tack för upplysningen Eric F!
Sådana tips är alltid roligt att läsa. Jag visste inte detta och det låter ju väldigt trevligt för vem är inte tacksam för en riklig blomning. Min Galeandra köpte jag för ca 2 mån sedan och blev jätteglad att den visade knopp så snabbt. Jag skall tänka på det då lite extra så att den inte får torka. Min har som synes två blomknoppar men jag har ju mycket att se fram emot då. Härligt!!!!!

Striperne er smukke! Nu fick jag anteckna en till sköhet på önskelistan! Samtidigt uppmärksammade jag att det som jag trodde var norska var danska! Så tydligen förstår jag skriven danska lika väl som norska! Toppen!

He he, ja her kan en bli språk vill. Til opplysning så kommer jeg fra Norge da.

Varsågod Amatör.
Alltid kul att kunna bidra med lite erfarenheter. Vad som förvånar mig med bilderna är att det är så få blommor på varge klase. Jag har nog aldrig haft färre än 4. Galeandran har blivit en av mina älsklingar. Lustigt nog är mina orchidekompisar inte alls lika förtjust i den.
Klasarna ser ut som någon sorts maffig taklampa av glas i Art nouveu stil.
Någon erfaren odlare, på Östsvenska, tyckte den var svår att odla och att den bara ruttnade för henne. Jag har aldrig haft problem med det. Har den i mitt vardagsrum och ger den vatten ungefär 2 gånger i veckan.
Lyckatill med odlandet av Galeandran och alla andra plantor.
Eric F.

10/12 -06

Lyckans ost.!......Eric.
4 st ,det blir ju ett skådespel att se dem. Har jag en sämre variant, göder för dåligt eller har jag tur att få flera på nästa stängel? Fast det förändras kanske inte........
Har du tilläggsljus till din?

Hmmm Det kanske finns varianter eller så är det en ung planta du har och att den växer till sig. Hur långa är bulberna,med och utan blad? Den ser kort och knubbig ut på bilden, i förhållande till min planta.
Min planta står en liten bit in i rummet i ett sydfönster och ca en meter över den hänger tre lysrör. Mins inte om den stod ute i somras. Dessutom brukar min välta och stå närmast i 90° mot krukan... Får inte av mig att stötta den... Andra plantor får stötta den...

11/12 -06

Detta är förmodligen en ungplanta. Den mäter inte mera än ca 12 cm med blad och bulb och jag har hittat uppgifter om att den skall bli ca 30 cm hög eller en engelsk fot.

OK. Det låter troligt och förklarar att det är så få blommor på klasarna. Mina bulber är ca 20 cm, utan blad. Tvivlar på att den kan bli 30 engelska fot...
Då har du något att se fram mot. Kul att den blommar även som ungplanta.

Prata om bilden

Kan inte låtabli att skryta med lite allt som blommar här. Tyvärr har jag inte några egna blder att visa.
Men nu blommar här en stor Encyklia cochleata med 4 stänglar, fler kan vara på gång, en Cirropetalum Luise Sandler, Bushäftig! (luktar blöt hund...) En paff. barbigerum X primulinum, två sinemellan väldigt olika Dendr. nobilehybrider (ena doftar relativt svagt men underbart).
På knoppfronten har Keffersteinia tolemensis två knoppar, restrepia elegans (?) en, Phrag bessea hybrid (ska bli kul att se, den hade en fantastisk rödorange färg, när jag köpte den) en, Bealara Stefan Isler en stängel, Paffhybrid med långa petaler en stängel, Paff bellatulumhybrid en stängel (ska bli busspännande att se), Phal eqestris, Phal minimark, Phal "halequin", Celogyne speciosa och Galeandra bauerii. Så, tror det var allt.

Dessutom blommar två fantastiska amaryllisar, två novemberkaktusar, en vit azalea, en spikfuchsia, några pelargoner, en blåsört (insektsätare) och en S:t Paulia.
Dessutom har en narhuva och en fallskärmsblomma + ett par till knopp.

Så, nu tror jag att jag är klar med skrytet.

Nyckelord: Encyclia, Paphiopedilum, knoppar, Cirrhopetalum, Kefersteinia, Phragmipedium, Galeandra, blomning, Coelogyne

Ge din åsikt

Det börjar bli höstmörker och likväl blommar och sätter flera stycken knopp. 2 dendrobier, 2 paffhybrider och min "galna" Kefersteinia tolemensis, som har 3 fina skott. Sen har min din lilla Dendrobium farmerii blivit smågalen och sätter en packe keikisar, trotts att den största bulben bara är ca 1 dm hög... Dessutom har Galeandra bauerii just blommat över. Får se om den remonterar, som den gjorde förra året.

Annars blommar min blåsört med skira stänglar och skojiga blommor. Rekomenderar dom. En annorlunda insektätare med små marktäckande blad och propportionerligt gigantiska skoj vita blommor.

Nyckelord: Galeandra, Dendrobium, Kefersteinia, Paphiopedilum

Ge din åsikt