Skriv början av artikeln om Fdk After Dark ‘SVO Black Pearl’

Nyckelord: Fdk After Dark ‘SVO Black Pearl’

Inlägg med Fdk After Dark ‘SVO Black Pearl’ som nyckelord.

Min (dyra) pärla (Fdk After Dark ‘SVO Black Pearl’) som jag köpte förra året, kom med en fin stängel tidigare i år. Men när den var en decimeter ungefär, gulnade den och skrumpnade ihop . Samtidigt började ett blad gulna och de andra ser lite trötta ut. Jag tänkte att asch, det blev inget denna gång och nu är det säkert snart dags för den att vila. MEN nu kommer det en ny stängel. Är det normalt?! Med tanke på att bladen verkar hålla på att vissna. Det här är min första, så jag har ingen erfarenhet alls av sådana här orkisar.

Nyckelord: Fdk After Dark ‘SVO Black Pearl’

14/3 -14

Jag tror att plantans ledande bulb fick röta därför skrumpnade blomstängeln och gulnade bladen. Du ska genast undersöka den vid basen

14/3 -14

Min svarta pärla har inga blad och den har inte börjat med en ny bulb. Läste om odlingsråd och den ska ju tappa bladen under hösten/vintern då ska man minska vattning och gödsling. Från januri vattnas plantan inte alls. Tillväxten börjar tidigt på våren (fast min har inte rört en fena) , man väntar med vattningen tills nya bulben har väl utvecklade rötter. Sedan vattnar man ofta och mycket även gödslar.

14/3 -14

Känns bulben fast eller mjuk? Bladen ska ju gulna och fällas så om de inte gjort det tidigare och du inte låtit plantan vila så kan det vara ett tecken på det. Många av Catasetinae blommar även på nakna bulber. Jag har en bladlös Clowesia som har 2 stänglar på gång. Om det inte är som Svetlana säger och du inte har "vilat" plantan så kan det bero på detta.

14/3 -14

Vänta med att vattna tills rötterna/skottet är minst 7cm! Därefter full fart på vatten och näring. Från mitten av november minska ner på vatten och sluta med näring. Sluta även vattna helt från december och har de inte tappat bladen kring mitten av december kan man klippa av dem och låta plantan vila till det kommer nytt skott som inte vattnas innan det kommit upp ca 7cm...

14/3 -14

Här syns den fasta fina bulben, det gula bladet, lite av de övriga gröna bladen, den vissnade stängeln och början till den nya stängeln.

Jag köpte plantan i våras förra året och då hade den ett litet grönt blad. Den växte på bra, men inte förrän i början av detta året kom blomstängeln som vissnade. Den stackars plantan förstod väl inte alls vad den hamnat i för konstig miljö och inte verkar den begripa sig på kalendern heller. Inte den svenska, i alla fall.

(Vänligen bortse från pappershögen i bakgrunden: jag SKA sortera in allt i pärmar osv, om inte förr så när jag hamnar i Lyxfällan pga orkidémissbruk!)

14/3 -14

Ser bra ut tycker jag.

14/3 -14

Specificera, please!

14/3 -14

Ingen röta vad jag kan se. Har ingen aning om varför den gamla stängeln gav sig men om du inte har vilat plantan än kan det vara det den behöver. De blommar ändå. Chocka den dock inte med att göra allt direkt utan mer som att övergå i torrtid. Är inte 100 på att det är rätt taktik men det är vad jag skulle gjort.

15/3 -14

Mina Ctsm har inte heller vilat som de skulle, först nu har bladen fallit av! Så jag har nog vattnat för länge med resultatet att ett bar gamla bulber skrumpnat ihop, men det ser bra ut i övrigt. Ska försöka ta det lugnt med vattningen nu tills ny tillväxt. Jag har inte fått stänglar men nya skott på flera av mina, som stannat av nu i takt med att bladen fallit.

15/3 -14

Känns tufft att tvångsvila en blomma... Jag tror att jag just nu bara låter den vara och jobba på sin nya stängel. Förr eller senare blir den väl trött och nattningsfärdig .

15/3 -14

Röta brukar gömma sig vid bulbens bas under skyddshöljen, du kan inte upptäcka den utan att ta bort dessa. Upptäcker du inte rötan i tid kan den sprida sig. Catasetinae brukar få röta just vid det här tiden på året, det är därför de inte är så långlivade i våra kollektioner.

15/3 -14

Det är inte frågan om att tvångsvila. I naturen har de sina perioder. Det är inte mindre naturligt än att våra träd och buskar eller för den delen trädgårdsorkidéer går i vila under vintern. Och ja gör som Svetlana säger och kolla rotbasen. Rötan är också mycket lättare att få om man inte vilar plantorna.

16/3 -14

Jag har pillat bort skyddhöljen, tryckt, klämt och studerat, men inte hittat något rötaktigt eller något som är annorlunda mellan den aktiva bulben och de andra. Återkommer med uppdatering om händelseutvecklingen .

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.