Skriv början av artikeln om Epiweb-rör

Nyckelord: Epiweb-rör

Inlägg med Epiweb-rör som nyckelord.

Säg den glädje som varar. Mossan växer fint, men nu har det blivit små vita "toppar" på den. Vad kan detta vara? och vad gör man åt det?
Mögel? (luktar inte), svamp? För mycket ljus?
Dålig luftcirkulation? Skulle det hjälpa med en fläkt?
Hjälp!

Nyckelord: epiweb-rör

14/10 -11

En fläkt kan nog vara en god tanke.

15/10 -11

Hej "milinla",

Det du ser som vita toppar är en svamp av penicillinsläktet och kan dyka upp nån gång men har aldrig påverkat vare sig mossor eller andra växter. Jag tror de tom är gynnsamma för "ekosystemet". Betänk att bla orkideer har ett nära samspel med svampar för näringstillförsel tex.
Det synliga vita brukar försvinna av sig självt efter en liten tid.
Sätt inte dit någon fläkt om EpiWeb-röret står öppet i rummet. Du riskerar enbart att torka ut det för hårt.

Mvh/ Micke

Hm, två olika svar. Tack bägge två! Jag får försöka hitta en gyllene medelväg.
Jag har införskaffat en liten USB-fläkt, jag kanske kan köra den då och då.

16/10 -11

Sätt ingen fläkt den motverkar syftet med röret

Ok. Jag får hitta ett annat användningsområde för min lilla usb-fläkt. Någon som har ett tips?

16/10 -11

Jag föreslår att du provar en period med fläkt - inte konstant påslagen men då och då, vid fuktigt väder och liknande - och en period utan, så märker du med tiden själv vad som fungerar bäst. Fläkten bör förstås inte stå alldeles inpå utan lite på avstånd. Jag odlar själv i mossa i rumsmiljö och har fläktar som står på periodvis och det har enbart varit positivt, ger starkare och friskare plantor och håller bort mögel och röta.

Jag har alltid haft en fläkt som fläktar på mitt rör, jag ställde in bevattningen efter detta också. Tror ni att det tar skada av detta så jag skall sluta med fläkten, jag har inte upplevt någon skillnad på den sidan och "lä sidan"

17/10 -11

En av de största fördelar med ett EpiWeb rör är man man precis runt röret höjer RH. Som jag ser det borde en fläkt ta bort den fördelen. Sedan förbrukar mitt rör ca 1,5 liter per dag vilket till största delen avgår som vattenånga, det medför som jag ser det, bra ventilation och kylning.

Tack Lassse, det var ett jättebra svar. Då känns inte fläktköpet så onödigt.
Jag har inte tänkt sätta den direkt på röret utan på lagom avstång så att det rör omkring luften i rummet.

Ge ditt svar

Igår fick jag äntligen åka ut i Saltsjö-Boo och hämta mitt Epiweb-rör som jag skrev om tidigare. Egentligen hade jag kunnat få det i samband med ÖSOS möte kvällen före, men den här veckan har varit helt galen - jag har fått både nytt golv lagt i större delen av lägenheten och en ny glasvägg - öppna planlösningar är det värsta jag vet, särskillt när man har husdjur som man vill kunna begränsa framfarten för! haha Så torsdagskvällen gick åt till att flytta hem igen... Så större delen av veckan har jag sovit dåligt hos mina föräldrar och grisen har fått hålla till godo med deras hall o kök och en förbaskad massa gräs och maskrosor utanför deras hus! Naturligtvis var det årsmöte i BRF:en också som tog ca 3 timmar, varav en väldigt lång o infekterad historia rörande vad en intern revisors jobb faktiskt går ut på, men det var iaf nästan 100 deltagare på mötet i en förening med ca 300 bostäder - betydligt bättre uppslutning än till SOS årsmöte med andra ord, mindre än 20 personer i en förening med över 1000 medlemmar...
Jag känner mig väldigt duktig som fortfarande lever den här veckan med allt som pågått!
Mamma hittade en knopp i snödrottningen också - ni vet den där enorma som ni ser på min profilbild, hurra!!
Jag har en Paph. De Perle som jag upptäckte också har en stängel på g med två synliga knoppar ännu så länge. Tack till Lotta på Orchidéhuset som hade rätt när hon sa att De Perle är lätta - det är första gången jag har en Paph som ska blomma, jag har bara haft ungplantor som dött båda två hittills så det är en seger!
Jag har också en Keferstenia i blom - jag höll på att missa blomningen helt, märkte inte ens att den hade knopp förrän blomman börjat slå ut och det är en knopp kvar dessutom. En knopp som jag tänker ge mig den på inte ska torka ihop innan den blommat också! Jag brukar alltid lyckas med att blomma en knopp och sedan låta plantan torka ut för hårt så att nästa knopp torkar in... Jag har bara en Keferstenia art, men det är en törstig typ, trots att jag har den i S/h med leca. Men jag har haft den på fönsterbrädan i flera år så jag kan rekommendera Keferstenia rena arter om man vill prova någon annan lättodlad variant av orkidé än Phal. hybrider och som är lite mindre i storleken, blomman är runt 1,5 cm stor. Den blommar lite då och då, flera gånger om året när ett skott vuxit klart. Det är trevligt med en liten behändig planta på fönsterbrädan också - då får man ju plats med fler orkidéer!

Nyckelord: Epiweb-rör, Paph. De Perle, S/h, Coelogyne cristata, snödrottning, Keferstenia

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.