Råd / Släkten, arter och hybrider / Epidendrum /

Skriv början av artikeln om Epidendrum nocturnum Flor Grande

Nyckelord: Epidendrum nocturnum Flor Grande

Inlägg med Epidendrum nocturnum Flor Grande som nyckelord.

Epidendrum nocturnum Flor Grande. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Från stulun.

Jag har haft denna Epidendrum nocturnum i 4 år nu. Varje år hittills har knoppen aldrig öppnats men fruktämnet har börjat svälla som om den varit befruktad.
Men så icke i år. Vad kan det vara som får den att reagera så? Har hört andra ha samma problem. Någon trodde det var genetiskt betingat och att hoppet var ute att blommor skulle kunna komma.

Men tji, på 4e året slog den till och kom med två blommor dessutom. Beror det på odlingen ändå kanske..?? Någon här som har ngn uppfattning?
Jag har den i skåpet, sommartid 25-30 grader med 70-90 % RF. Något svalare och mindre fuktigt vintertid..
Skillnad mot tidigare är att jag vattnat lite extra i juni då det är regntid i Karibien. Kan det ha inverkat?
Den kommer från tyska Schwerter.

Nyckelord: Epidendrum nocturnum Flor Grande

14/7 -20

Grattis min planta jag hade för nåt år sedan gjorde frökapsel av sin knopp

14/7 -20

Jag har också haft en sån planta och det blev frökapsel av knoppen

14/7 -20

+ 15/7 -20

Då måste det väl ändå bero på odlingsförhållanden kan man tycka.

15/7 -20

Epidendrum nocturnum. Från Eric.

Hej Sture, kul!
Skulle vara mycket intressant att få reda på hur länge dessa två blommor står, och om det blir självbefruktning eller inte.

Som du vet har jag också ("haft", nu finns bara en kvar) ett antal E nocturnum (av en helt annan klon än den du har), som uppvisat liknande beteende: I bland öppnar sig blomman, ibland inte. Öppnar den sig, står den högst ett par dagar innan den vissnar. I samtliga fall har den självpollinerat sig och bildat frökapslar om jag inte tagit bort dom. Fröna verkar vara fertila, i alla fall de jag provat.
Läste någonstans att självpollinering innan knoppen öppnar sig var vanlig för denna art "vid kanten av sitt utbredningsområde". En tolkning av detta är att har den optimala betingelser öppnar sig knoppen, annars inte. Frön blir det i vilket fall, om än inavel.
Har sett tecken på att mina uppför sig lite åt det hållet: Håller jag riktigt fuktigt när knoppen utvecklar sig, och plantan får riktigt mycket ljus, öppnar sig knoppen. Annars inte. Tyvärr stämmer detta dock bara ibland...

Såg ett par vilda E nocturnum i Equador som blommade. Hittade inga vissna blommor eller kapslar, och fick intrycket att blomman varit öppen länge i alla fall på en av dem, det var skräp på petalerna mm. Den växte i princip i full sol på en trädstam. Så det skulle kunna vara så att det främst handlar om ljus. Dock har några av mina kommit med bulber och knoppar som jag fått böja undan för att de inte skall gå i lysrören och brännas, men där inte knopparna öppnats. Sedan kan man också fundera på temperaturen. Även om plantan verkar vara extremt tålig, kanske knopparna har mer specifika krav för att öppna sig? kanske blir det lite för varmt i skåpet? Det var snarare runt 20 grader på dagen där vi såg dom, än 30. Så jag har också mina för varmt om man skall tro på detta.

Således, utrymme verkar finnas för vidare "forskning".

/Eric

15/7 -20

Intressant!
Det enda jag kan tillföra just nu är när jag såg knoppen börja stanna av så vattnade jag ganska rikligt tillfälligtvis. Jag uppfattade det som att det triggade igång knoppspickningen.
Jag har den ständigt i skåpet med ett inte alltför starkt ljus. 30 grader kom det bara upp till under de veckorna när vi hade den extrema temperaturen. Annars max 25-27.
Kanske behöver den tillfällig uppåtdipp för att köra igång? Jag ska försöka komma ihåg att kolla hur länge den håller. Kul ändå att jag kan se den blomma.

Ge din åsikt
Epidendrum nocturnum Flor Grande. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Epidendrum nocturnum Flor Grande, självbefruktning

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.